Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2010. 01. 07. 12:10
Elküldve: 2010. 01. 07. 12:36
Én még másodlagos hdd-ként simán használnám azt a lemezt, a nem annyira fontos adatok tárolására még simán alkalmas.
Nekem pl. a másodlagos vinyóm így néz ki:

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Elküldve: 2010. 01. 07. 12:53
Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 6., szerda - 22:00
(Nyilván ezért is nem tudott még délután beboot-olni, csak akkor nem néztem be a BIOS-ba, s nem is gondoltam arra, hogy az IDE kábelek elmozdulhattak.)
A helyzet az, hogy 1 hete cseréltem ki a tápban a ventilátort, akkor óhatatlanul meg kellett mozgatnom a kábelezést. Lehetséges, hogy ezt követően az alaplapi csatlakozó felén egy hajszálnyival gyengébben érintkezett a Primary IDE csatorna kábele, s emiatt tünedeztek el a vinyók.
...
Nézd, meg, hogy nem sérült-e a vezeték, és minden érintkezőtüske megvan-e rendesen.
Jártam már úgy, hogy egy diszken az egyik tüske be volt nyomódva félig, és éppen csak érintkezett. Működött, de fagyások, néha kékhalálok voltak. Volt hogy 3 napig semmi, de volt, hogy egy nap 5-ször lefagyott.
Aztán volt pár hibás szektor, amit a SMART jelzett (lehet nem függ össze a két dolog, csak véletlen), és amikor cseréltem, akkor vettem észre.
Fogóval kihúztam vissza a helyére az érintkezőt, egy másik gépben azóta is működik.
Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 6., szerda - 22:00
A "küszöb" érték az, aminél nem lehet magasabb az "Érték" és a "Legrosszabb" oszlop adata?
Ezek a hibák okozhattak rendszerlassulást?
Igen, okozhat lassulást, de nem 7 szektor esetén. Ha sok van, akkor okozhat.
A küszöböt meg nem érdemes nézni, mert ahány gyártó, annyiféleképpen állítják be. Sőt egy gyártós más-más típusai között is óriási eltérések vannak.
Sok esetben a küszöböt már akkor lépi át a diszk, amikor tényleg halott, vagy még akkor sem.
Érdemesebb inkább az érték mezőket figyelni.
Szerkesztette: Sparow2 2010. 01. 07. 12:54 -kor
Elküldve: 2010. 01. 07. 14:51
Összefoglalva reagálok a felvetett gondolatokra:
1. Tegnap böngésztem interneten a boltok kínálatát, s abszolút nem írják oda, hogy az adott SATA kártya milyen chip-el van szerelve. Azt hallottam, hogy az STLab ilyen kártyái nagyon jó minőségűek, s azt érdemes venni.
Szóval akkor SATA-150-es legyen a kártya, ha jól értem, s Silicon Image chip-es...
Azt honnan tudom meg biztosan, hogy az alaplapom (ASUS A7V8X-X; KT400 chipset) tud-e "kártyáról boot-olni"?
Egyébként miért is a kártyáról történik a boot-olás? Ezt nem egészen értem. Az csak az alaplapon eredetileg meg nem található SATA csatlakozóval bővíti ki a rendszert a PCI sín segítségével, de a boot-olást a SATA kártyára kötött rendszervinyó végzi továbbra is. Vagy valamit rosszul gondolok? :confused:
2. A HDD regenerator futtatása nem lehetséges. Nincs másik gép, sem ismerős, akinél ezeket a dolgokat elvégezhetném. Amellett ha már ezt a vinyót ilyen programmal kell "helyrepofozni", akkor boot-oló vinyónak (rendszer) biztosan nem használnám.
Vagyis elkerülhetetlen, hogy vegyek egy új merevlemezt. (Sajnos az IBM rack vinyóm annyira régi, s annyi mindent "látott már", hogy - függetlenül a HD Sentinel tesztjétől - nem merném rendszer lemezként használni.)
A dilemma ott van, hogy vegyek-e egy IDE merevlemezt, amelyből a 80 Gigásak 11.000-15.000 forint körül vannak. Vagy vegyek esetleg egy SATA kártyát és egy 160-320 Gigás SATA merevlemezt, amely együtt 15.000 forintból kikerül? :confused:
Ebben az esetben megkerülöm azt a problémát is, hogy az alaplapot is ki kelljen cserélnem, mert esetleg (nem biztosan) a Primary IDE csatlakozója már rossz. (Ugyanis a kábeleket, csatlakozásokat, tüskéket megnézve nem látom jelét a hibának.)
3. Ha merevlemezt vásárolok, akkor melyik gyártó, melyik típusát merjem megvásárolni?
4. Azért sikerült elbizonytalanítanotok is azzal kapcsolatban, hogy most akkor a gépem, illetve a rendszer lassulását okozhatta-e a rendszer merevlemez néhány hibás szektora, s hogy az ahhoz tartozó SMART értékek (az olvasási és pozícionálási értékekre gondolok) most akkor magasnak számítanak, vagy sem?
Hiszen STSanya szerint igen, többetek szerint nem... :confused:
Továbbra is előre köszönöm az építő jellegű, segítő szándékú, és türelmes hozzászólásokat mindenkinek!
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2010. 01. 07. 15:05
Nem hiszitek el, mi történt... az imént hazaértem, megebédeltem, majd bekapcsoltam a gépet, ami el is indult, ahogyan kell, a vinyó töltögetett is (ez látszott a visszajelző lámpán), de nem boot-olt be a Windows, hanem a Samsung Wide TFT monitorom közepén (nagyjából a 4:3 arányú tartományban) színes, szétesett, rezgő, mozgó, zöldes, kékes, lilás pixelhalmazt láttam.
Nyomtam egy reset-et, de nem változott semmi, ráadásul hiába próbáltam bemenni a BIOS-ba (Del megnyomása a restart után) ugyanaz a színes, szétesett kép jelent meg, így nem tudtam éppen milyen fázisban tart a boot... egyáltalán a BIOS-ba jutottam-e.
Mivel a VGA-m analóg módon van összekötve a TFT monitorral, s a DVI kimenetét az LCD TV-nk HDMI bemenetével kötöttem össze, gondoltam megnézem, hogy a TV-n van-e kép. Hát ott a "nincs jel" szöveg fogadott. Azon semmi nem jelent meg.
Ezt követően lekapcsoltam a gépet. Teljesen áramtalanítottam. Vártam fél percet, majd áram alá helyeztem, újraindítottam, s azonnal megjelentek a boot üzenetek, a BIOS-ba is bele tudtam menni... rendben volt a kép, s azóta itt vagyok Windows-ban, írom a fórumra az üzenetet.
Szerintetek mi a jó ég lehetett mindez???
Az ilyen színes pixeles képet VGA, alaplap, memória, ritkábban táphiba okozhatja, ha jól tudom. De kérlek, cáfoljatok meg!
Egyszer a gépemben egy hibás - elhalálozott - VGA kártya okozott ilyen jelenséget, s emlékeim szerint a tápom is produkált ilyen érdekességeket, amíg Didyman fel nem frissítette rajta a forrasztásokat, s ki nem cserélt egy két elhasznált, púpus kondit nagyobbra benne.
Lehetséges, hogy az alaplapom kezd haldokolni, netán attól hibásodott meg a vinyóm is.... ?
Netán az immár 8 éves DTK tápom "rakoncátlankodik" a rendszerben, s az okozza a különbözö hardverek hibáit? Ismét el kellene vinnem Didyman-hez átnézetni vele?
Már nem tudok semmit, de kezdek komolyan elkeseredni.
Ez agyrém, komolyan mondom!
Szerkesztette: Piftuka 2010. 01. 07. 15:07 -kor
Elküldve: 2010. 01. 07. 15:39
Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 7., csütörtök - 15:51
Vagyis elkerülhetetlen, hogy vegyek egy új merevlemezt. (Sajnos az IBM rack vinyóm annyira régi, s annyi mindent "látott már", hogy - függetlenül a HD Sentinel tesztjétől - nem merném rendszer lemezként használni.)
A dilemma ott van, hogy vegyek-e egy IDE merevlemezt, amelyből a 80 Gigásak 11.000-15.000 forint körül vannak. Vagy vegyek esetleg egy SATA kártyát és egy 160-320 Gigás SATA merevlemezt, amely együtt 15.000 forintból kikerül? :confused:
Ebben az esetben megkerülöm azt a problémát is, hogy az alaplapot is ki kelljen cserélnem, mert esetleg (nem biztosan) a Primary IDE csatlakozója már rossz. (Ugyanis a kábeleket, csatlakozásokat, tüskéket megnézve nem látom jelét a hibának.)
3. Ha merevlemezt vásárolok, akkor melyik gyártó, melyik típusát merjem megvásárolni?
4. Azért sikerült elbizonytalanítanotok is azzal kapcsolatban, hogy most akkor a gépem, illetve a rendszer lassulását okozhatta-e a rendszer merevlemez néhány hibás szektora, s hogy az ahhoz tartozó SMART értékek (az olvasási és pozícionálási értékekre gondolok) most akkor magasnak számítanak, vagy sem?
Továbbra is előre köszönöm az építő jellegű, segítő szándékú, és türelmes hozzászólásokat mindenkinek!
De a sata vezérlőnek saját biosa van és az kezeli a vinyókat.Egyes régi lapok meg evvel kezdeni semmitse tudnak mert a pata portot vizsgálják elsődlegesen egy külső vezérlőkártyával meg nemfoglalkoznak bootkor.
Valahol olvastam ilyen rackre való hivatkozást is.Azok veszélyeshulladékok, a vinyókat direktbe szabad csak összekötni tapasztalatból mondom.Igaz van normális rack is ami aluminiumból van és az fiók/keret érintkezései se egy plélemez sor.
Szerkesztette: djculture 2010. 01. 07. 16:08 -kor
Hádédész..
Elküldve: 2010. 01. 08. 00:47
Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 7., csütörtök - 14:51
Összefoglalva reagálok a felvetett gondolatokra:
1. Tegnap böngésztem interneten a boltok kínálatát, s abszolút nem írják oda, hogy az adott SATA kártya milyen chip-el van szerelve. Azt hallottam, hogy az STLab ilyen kártyái nagyon jó minőségűek, s azt érdemes venni.
Szóval akkor SATA-150-es legyen a kártya, ha jól értem, s Silicon Image chip-es...
Azt honnan tudom meg biztosan, hogy az alaplapom (ASUS A7V8X-X; KT400 chipset) tud-e "kártyáról boot-olni"?
Egyébként miért is a kártyáról történik a boot-olás? Ezt nem egészen értem. Az csak az alaplapon eredetileg meg nem található SATA csatlakozóval bővíti ki a rendszert a PCI sín segítségével, de a boot-olást a SATA kártyára kötött rendszervinyó végzi továbbra is. Vagy valamit rosszul gondolok? :confused:
2. A HDD regenerator futtatása nem lehetséges. Nincs másik gép, sem ismerős, akinél ezeket a dolgokat elvégezhetném. Amellett ha már ezt a vinyót ilyen programmal kell "helyrepofozni", akkor boot-oló vinyónak (rendszer) biztosan nem használnám.
A lapkakészlet 95%, hogy Sil3x12/3x14 lesz, zömmel 3512. RAID nem kell. A lapod fog tudni SCSI boot-ot (ehhez a BIOS-ban a try other boot devices menüpontot kell yes-be billenteni és a boot-sorban a scsi-t, vagy más, nem natív mass storage eszközt megjelölni).
A rendszerindítás nem kifejezetten a lemezzel kezdődik. A BIOS a POST rutin végeztével az INT13-as megszakításon keresztül (ez sem hókuszpókusz, ez a klf lemezes eszközöket alacsony szinten kezelő BIOS rutin) átadja a vezérlést a sorrend szerint következő eszközre. Ez lehet a saját merevlemez, cd-rom (ezeket a déli hídon keresztül az ott lakó vezérlő intézi), flopi (LPC területe), akármi, vagy éppen a szintén saját BIOS-szal rendelkező vezérlőkártya, ezt a DL regiszter tartalma mondja meg. Az ott futó BIOS még a POST során felköltözik a memóriába és lefut, majd a POST végén, amennyiben megkapja az INT13-on keresztül a fonalat, a megszakítást csapdázza és a saját rutinja szerint fordítja a vezérlést a benne jelölt eszköznek. Ezeket az eszközöket legtöbbször a rendszer BIOS-a nem képes közvetlenül látni, csak a vezérlőig jut, a vezérlő viszont nem tud transzparens maradni.
Én jelenleg mindenképpen sata+lemezt választanék, bár a PCI erős korlát, de a mai lemezek jellemzően sokkal gyorsabbak, mint a 2-3 generációval ezelőtti, még kapható 80-160GB-os modellek. Egyedül a WD 500GB-os lemeze tud versenyképes lenni IDE felületen, ezen kívül más IDE meghajtók beszerzése nagyon körülméányes, vagy drága.
Lemezből Hitachi, vagy sebesség tekintetében a Samsung F3 (ez a lemez tulajdonképpen mind a PCI, mind a SATA150 korlátait megugorja, de ez csak egy adat, a véletlen eredményei is jobbak, így még a szűkös sávszélesség ellenére is érdemes megvenni!), de mindenképpen érdemes nézegetni pontos típus pontos adatait.
Rendszer lassulását a szarakodó IDE bőven okozhatja!
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2010. 01. 08. 01:48
Erről mi a véleményetek?
Elküldve: 2010. 01. 08. 08:31
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. jan. 8., péntek - 2:48
Erről mi a véleményetek?
Mármint P-ATA <--> S-ATA adapterről (párhuzamos - soros ATA).
Olyan helyeken, ahol elkerülhetetlen.
Elküldve: 2010. 01. 08. 08:50
Idézet: didyman - Dátum: 2010. jan. 8., péntek - 1:47
Rendszer lassulását a szarakodó IDE bőven okozhatja!
Akartam szólni, de lehet, hogy már volt: az eseménynaplót meg lehet nézni, van-e ATA hibára utaló bejegyzés.
Elküldve: 2010. 01. 08. 09:55
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. jan. 8., péntek - 2:48
Erről mi a véleményetek?
Ha ezekre a "rádugom a pata portra és egy darab sata van a másik oldalán illetve flopycsatiról táp is kell neki" kis panelekre gondolsz akkor marhaságnak tartom.Először is annyiba kerül amennyi egy rendes pci slotba dugható sata vezérlő amin nem 1db sata port van eleve.Másik az hogy elfoglal feleslegesen egy ide portot amin két eszköz lóghatna ,plusz még táp is kell neki külön.Tényleg csak olyan helyre jó ahol nincs pci vagy pciex1* slot.
Hádédész..
Elküldve: 2010. 01. 08. 13:31
Elküldve: 2010. 01. 08. 17:58
Idézet: djculture - Dátum: 2010. jan. 7., csütörtök - 15:39
Hmmm... erről még nem is hallottam. A rack-ben használt merevlemezem hála Istennek már elég rég óta hibátlanul működik (KOPP! KOPP! KOPP!). Egy 60 gigás IBM AVVA07-es. Pedig azért ezt elég sokat hurcoltam ide-oda, intenzív használatban volt, ráadásul a gépemben is folyamatos üzemben ment.
Már lehet kb. 6 éves.
Korábban eddig egyszer hibásodott meg vinyóm, az is rendszerlemezként volt használva, de az a "hírhedt" magyar gyártmányú AVER07-es volt, amelyek akkoriban (kb. 7 éve) szinte minden tulajdonosnál 1-2 hónapon belül elhaláloztak.
Azt követően a fent említett AVVA07-es lett a rendszerlemezem, majd kb. 3-3,5 éve vásároltam ezt a Seagate Barracuda IV-est, amert akkoriban ennek voltak a legjobb statisztikai mutatói (megbízhatóság, sebesség, alacsony meghibásodási ráta).
Ez van... sajnos a számítógép egyik legérzékenyebb része a merevlemez. Túl sok mozgó, érzékeny alkatrészt tartalmaz.
Elküldve: 2010. 01. 08. 18:18
Idézet: didyman - Dátum: 2010. jan. 8., péntek - 0:47
Köszi, a hasznos info-kat!
Sajnos nincsen most a boltban, ahol vásárolni szoktam, de jövő héten lesz. Addig megy a rendszer, amíg megy. A lényeges adatokat elmentettem. Egyébként tegnap óta plusz egy hibás szektor van a vinyón. Ráadásul pont a Windows partíción, mert tegnap a Diskeeper nem tudta töredezettség-mentesíteni sem azt a partíciót (a lemezen lévő többit, igen), szektorhibákra hivatkozva.
Idézet
Lemezből Hitachi, vagy sebesség tekintetében a Samsung F3 (ez a lemez tulajdonképpen mind a PCI, mind a SATA150 korlátait megugorja, de ez csak egy adat, a véletlen eredményei is jobbak, így még a szűkös sávszélesség ellenére is érdemes megvenni!), de mindenképpen érdemes nézegetni pontos típus pontos adatait.
A boltban, ahol kinéztem a cuccokat, csak Western Digital és Samsung vinyók vannak. Én úgy terveztem, hogy minél kisebb költségből, 10.000-11.000 forintból veszem meg a vinyót.
Ebből "csak" F1-es, 320 gigás Samsung vinyó kerül ki. Az F3-asból 500 gigás a legkisebb, de az 16.000 forint körüli áron van. Önmagában több, mint amennyit eredetileg SATA kártyával együtt szántam a dologra.
Szerinted megteszi az F1 is, vagy mindenképpen F3-ast javasolsz?
Idézet
Ha majd beüzemelem az új merevlemezt, s feltelepítem az XP-t, akkor remélem, "kiugrik a nyúl a bokorból"!
Jut eszembe...
Az itt: https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=6139010
... leírt dolgokra tudsz valami okosat mondani, Didyman?
/Plusz info ehhez: a boltba elvittem a gépet próba céljából - arra az esetre, ha lett volna SATA kártyájuk is -, hazahoztam... vártam pár órát, mert igencsak lehűlt a kocsiban. Összekötés után nem akart elindulni. Pedig az alaplapi LED világított, hogy áram alatt van az alaplap és a rendszer. Mégsem reagált a bekapcsoló gombra. Áramtalanítottam, megmozgattam a rendszervinyó tápcsatiját, az alaplapi elemet, áram alá helyeztem, s elindult. Nem lehet, hogy mégis a tápommal (is) van valami probléma?/
Elküldve: 2010. 01. 08. 21:13
Elküldve: 2010. 01. 09. 07:07
Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 8., péntek - 19:18
/Plusz info ehhez: a boltba elvittem a gépet próba céljából - arra az esetre, ha lett volna SATA kártyájuk is -, hazahoztam... vártam pár órát, mert igencsak lehűlt a kocsiban. Összekötés után nem akart elindulni. Pedig az alaplapi LED világított, hogy áram alatt van az alaplap és a rendszer. Mégsem reagált a bekapcsoló gombra. Áramtalanítottam, megmozgattam a rendszervinyó tápcsatiját, az alaplapi elemet, áram alá helyeztem, s elindult. Nem lehet, hogy mégis a tápommal (is) van valami probléma?/
De. Lehet. Mint ahogy a csatlakozófelületek oxidálódásával is, a kondikkal is, a.... ból b-be legkönnyebben repülővel jutunk el, de valaki tud az erdőn át egy rövidebb utat is.
Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)
Elküldve: 2010. 01. 11. 15:01
A Samsung F1-es SATA merevlemezekről mi a véleményetek? Bízvást beruházhatok egy ilyen típusú vinyóra?
Elküldve: 2010. 01. 11. 15:59
Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 15:01
A Samsung F1-es SATA merevlemezekről mi a véleményetek? Bízvást beruházhatok egy ilyen típusú vinyóra?
Nekem az elmúlt 5-6 évben csak Samsung vinyóim voltak. Nem a leggyorsabbak, de elég halkak és nem is forrófejűek. A legöregebb egy 6 éves Sata I-es 160-as, a legfiatalabb pedig az általad is kérdezett F1-es sorozat /1Tb/. No már most nekem ez a 2. F1-esem, mivel az első 2 hónap alatt megadta magát és az archiválás róla kb. 110 ezrembe került + az új vinyó ára, mert ugye a visszamentéssel a gari el is veszett rögvest!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!
Elküldve: 2010. 01. 11. 17:24
Elküldve: 2010. 01. 11. 17:43
Idézet: leslie - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 17:24
Asztalon vagy házban? Mert ugye nem mindegy, főleg notinál!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

Súgó
A téma zárva.