HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1981 Felhasználó inaktív   veritas56 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 07. 12:44

Üdv! Van egy régi ATA-s vinyóm, ami már nagyon köhécsel, lassú, sokat gondolkozik stb. Ezen kívül van még két másik vinyó (SATA). Ma kivettem a régit a gépből, de ezáltal nem indult el a rendszer, valószínűleg a jumper miatt. El is jutottunk a kérdésemhez: hogy állítsam be a jumpert, hogy jó legyen? Mert miután visszaüzemeltem a régi vinyót jumperestül, ment újra minden, belépett a rendszerbe rendesen. jelenleg a régi winchesteremen van egy jumper (a szalgkábelhez legközelebbi két tűn), a többin nincs. Ha kiveszem a régi vinyót, hova tegyek jumpert, hogy elinduljon a rendszer? előre is köszi!

#1982 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 10. 07. 13:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 28. 13:17

Miből gondolod mindezt? :-s Minél kevesebb a mozgó alkatrész, s minél kevesebb a kábel, annál kisebb az esély a meghibásodásra. Én legalábbis így tudom.

Tehát a jövő az ilyen rendszereké (és az SSD meghajtóké).

Vezeték nélküli meg lassú, drága, de legalább zavarható is. Ezer+1 helyen működnek a kábeles megoldások. A Sony kamerában viszont működés közben megadta magát a flash (igaz a szalagot is be tudja gyűrni, mechanika is ugyanígy nyűgös lehet, csak ilyenbe még nem futottam bele), 8 gigás 40ezer, csókolom.
Make love not Wor.

#1983 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 07. 13:46

Üzenet megtekintéseIdézet: veritas56 - Dátum: 2010. 10. 07. 12:44

Üdv! Van egy régi ATA-s vinyóm, ami már nagyon köhécsel, lassú, sokat gondolkozik stb. Ezen kívül van még két másik vinyó (SATA). Ma kivettem a régit a gépből, de ezáltal nem indult el a rendszer, valószínűleg a jumper miatt. El is jutottunk a kérdésemhez: hogy állítsam be a jumpert, hogy jó legyen? Mert miután visszaüzemeltem a régi vinyót jumperestül, ment újra minden, belépett a rendszerbe rendesen. jelenleg a régi winchesteremen van egy jumper (a szalgkábelhez legközelebbi két tűn), a többin nincs. Ha kiveszem a régi vinyót, hova tegyek jumpert, hogy elinduljon a rendszer? előre is köszi!

Sehova ne tegyél, a SATA winyókat nem kell jumperelni (max. a SATA üzemmódot, de az más tészta).
Inkább a Biosban nézzél körül, a Boot sorrend nincs jól beállítva. Ki kell választani, melyik eszközről induljon a rendszer. Most ugye, az IDE winyón van. Egyáltalán van telepített Op-rendszer a SATA winyón?

Ha nincs akkor IDE winyó kiszerel, Boot sorrend beállít, rendszert telepít. - Menni fog...
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1984 Felhasználó inaktív   veritas56 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 07. 14:27

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 07. 13:46

Sehova ne tegyél, a SATA winyókat nem kell jumperelni (max. a SATA üzemmódot, de az más tészta).
Inkább a Biosban nézzél körül, a Boot sorrend nincs jól beállítva. Ki kell választani, melyik eszközről induljon a rendszer. Most ugye, az IDE winyón van. Egyáltalán van telepített Op-rendszer a SATA winyón?

Ha nincs akkor IDE winyó kiszerel, Boot sorrend beállít, rendszert telepít. - Menni fog...

Értem. Az egyik SATA vinyón van az oprendszer. Úgy szeretném, hogy kiszerelem az régi ATA vinyót, és ennyi, megy tovább minden csak a régi winchester nélkül, és nem kell rendszert újratelepíteni. Ez is megoldható, ugye?
Reggel nézegettem a bios-t, és úgy láttam, hogy a SATA vinyó van elsődlegesként megadva, a bootolás is a HDD-ről indul.

#1985 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 07. 20:04

Üzenet megtekintéseIdézet: veritas56 - Dátum: 2010. 10. 07. 15:27

Értem. Az egyik SATA vinyón van az oprendszer. Úgy szeretném, hogy kiszerelem az régi ATA vinyót, és ennyi, megy tovább minden csak a régi winchester nélkül, és nem kell rendszert újratelepíteni. Ez is megoldható, ugye?
Reggel nézegettem a bios-t, és úgy láttam, hogy a SATA vinyó van elsődlegesként megadva, a bootolás is a HDD-ről indul.

Ha kiveszel egy vinyót, általában megkavarodik a BIOS. Pittti jól mondja, beállítod és bootolnia kell. Ennyi.

#1986 Felhasználó inaktív   veritas56 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 08. 14:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 07. 20:04

Ha kiveszel egy vinyót, általában megkavarodik a BIOS. Pittti jól mondja, beállítod és bootolnia kell. Ennyi.

Ma megint megpróbáltam, ugyanúgy nem töltötte be a rendszert, az ATA vinyó kivétele után....
Így néz ki a BIOS, csináltam három képet:
első kép
második kép
harmadik kép

(az oprendszer az 500 gigás samsungon van)

#1987 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 08. 16:34

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 04. 18:24

Értsed azt, hogy valószínűleg nem javítható. Ha a motorvezérlő IC adta meg magát (bár elvileg beszerezhető), cserélje ki az, akinek 6 anyja van. Ha pedig a motor, akkor végképpen felejtős.
Ezt is megírtam: „A 12 Volt megszaladása nagy valószínűséggel magával viszi a motorvezérlőt.”
Nem, nem mértem ki az elektronikádat - de fordult már meg nálam annyi IBM, Hitachi - hogy nagy valószínűséggel behatároljam a hibát. Tudom hogy mire érzékenyek, mi szokott a legkönnyebben elromlani.

Egy módon próbálkozhatsz még - szerzel egy minden tekintetben identikus példányt, azonos Firmware-al, és az elektronikát átszerelve kipróbálod. Ha a mechanika ép, működni fog.

Bár én ezt a mechanika kimérése nélkül nem merném megpróbálni, ugyanis ha pl. a motor zárlatos, abban a pillanatban lesz mégegy tönkrement elektronikád.

Ha tudsz neki szerezni motorvezérlőt, vagy én is megnézem az itthoni készletet, a cseréjét megoldom, van hozzá eszköz.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1988 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 08. 16:42

Üzenet megtekintéseIdézet: veritas56 - Dátum: 2010. 10. 07. 15:27

Dehogy kavarodik meg a BIOS, semmi köze a boot-hoz, csak bejárja a közölt sorrendet int13-al a kezében :Đ és ennyi, ha hiányzik valaki, nem lesz baja. Az oprendszer inkább kevert kaksit a dologba, ugyanis vagy a BIOS-ban beállított eszköz, ha előrébb áll a rendszertöltési sorban, akkor a telepítő rá kívánja helyezni a rendszerindító fájlokat (0. lemez, és ez lesz a valószínűbb), vagy a boot.ini, ha a sata-n is van, a BIOS vezérlőre vonatkozó beállításai függvényében eltérő helyű lemezen fogja keresni a rendszertöltő rekordot. Ha a jelenlegi sata lemezen van rendszer a windows nevű könyvtárban, boot.ini, ntdetect.com és ntldr, akkor a boot.ini törlésével (talán ez a legegyszerűbb) a dolgot orvosolni lehet (ekkor panaszkodni fog, hogy hiányzik és a c:\Windows-t tekinti alapértelmezettnek, ez egy sor a képernyőn, amit többnyire látni sem fogsz). Profibb megoldás, ha telepítőlemezzel javítókonzolt kérsz és a bootcfg nevű parancssori eszközzel a boot.ini-t újraépíted, ehhez a parancssori /? opció elegendő tudást fog adni. Ha a rendszerindító fájlok nincsenek jelen, akkor javítókonzol, és fixmbr, illetve fixboot parancsok kiadása, végül bootcfg, a fentiek szerint opcionálisan.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1989 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 09. 14:22

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 08. 17:34

Ha tudsz neki szerezni motorvezérlőt, vagy én is megnézem az itthoni készletet, a cseréjét megoldom, van hozzá eszköz.

Forrólevegős állomásom nekem is van, én is ki tudom cserélni. Ma kapok oszcilloszkópot elvileg. Rámérek az IC kimenetére. Ha az a rossz, tudsz nekem küldeni?

Didyman: írtam a tápos topikba, légyszi nézz rá, mert az sürgős lenne.

#1990 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 09. 14:27

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 08. 17:42

Dehogy kavarodik meg a BIOS, semmi köze a boot-hoz, csak bejárja a közölt sorrendet int13-al a kezében :Đ és ennyi, ha hiányzik valaki, nem lesz baja. Az oprendszer inkább kevert kaksit a dologba, ugyanis vagy a BIOS-ban beállított eszköz, ha előrébb áll a rendszertöltési sorban, akkor a telepítő rá kívánja helyezni a rendszerindító fájlokat (0. lemez, és ez lesz a valószínűbb), vagy a boot.ini, ha a sata-n is van, a BIOS vezérlőre vonatkozó beállításai függvényében eltérő helyű lemezen fogja keresni a rendszertöltő rekordot. Ha a jelenlegi sata lemezen van rendszer a windows nevű könyvtárban, boot.ini, ntdetect.com és ntldr, akkor a boot.ini törlésével (talán ez a legegyszerűbb) a dolgot orvosolni lehet (ekkor panaszkodni fog, hogy hiányzik és a c:\Windows-t tekinti alapértelmezettnek, ez egy sor a képernyőn, amit többnyire látni sem fogsz). Profibb megoldás, ha telepítőlemezzel javítókonzolt kérsz és a bootcfg nevű parancssori eszközzel a boot.ini-t újraépíted, ehhez a parancssori /? opció elegendő tudást fog adni. Ha a rendszerindító fájlok nincsenek jelen, akkor javítókonzol, és fixmbr, illetve fixboot parancsok kiadása, végül bootcfg, a fentiek szerint opcionálisan.

Ok, valószínűleg ez nem kavarodik meg de 5 évvel ezelőtti Asus lapon (AMI BIOS) láttam már olyat, hogy hiába mentettem a BIOS-t, IDE mobil rack berakása után felcserélgette a vinyókat és nem bootolt.

#1991 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 09. 19:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 09. 15:27

Ok, valószínűleg ez nem kavarodik meg de 5 évvel ezelőtti Asus lapon (AMI BIOS) láttam már olyat, hogy hiába mentettem a BIOS-t, IDE mobil rack berakása után felcserélgette a vinyókat és nem bootolt.

Az is szép történet, én inkább sata kártyával szoktam szopni régebbi vasakban, az mániákusan magára vette, hogy az az első és kész. Csináltam rá bootrekordot, ami a másik HDDre ugrasztja, csak kicsit nekem is kavarodtak az eszközök.
Make love not Wor.

#1992 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 16. 06:25

Egy ilyen vinyóban mennyi lemez van? : Samsung F3 EcoGreen HDD 2TB SATA/300 5400 32MB PUFFER Elég jó áron van, kezd betelni az 1.5T-s darabom.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1993 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 16. 18:05

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2010. 10. 16. 07:25

Egy ilyen vinyóban mennyi lemez van? : Samsung F3 EcoGreen HDD 2TB SATA/300 5400 32MB PUFFER Elég jó áron van, kezd betelni az 1.5T-s darabom.

Nem mindegy?Nem a gyorsaságukról hiresek de ezt tudod ...Csendesek nem melegednek és megbízhatóak.
Kép
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1994 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 16. 22:16

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2010. 10. 16. 07:25

Egy ilyen vinyóban mennyi lemez van?

Nem mindegy, hogy 1-2, vagy 100, ha méretre ugyanaz, sebességre meg valamit majd írnak?
Make love not Wor.

#1995 Felhasználó inaktív   Gugab 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 29. 09:41

Sziasztok!

Nem húzom az időt, egyből a tárgyra térek:
Van (vagy csak volt?) egy MAXROT QuickVIEW 200Gb-os HDD-m, ami elkezdett nekem zenélni
találtam róla a [TECSŐN] egy videót.
Kérdésem a következő: életre lehet-e bírni még a vasat, vagy találékony informatikus, és villanyszerelő módjára csináljak belőle kapucsengőt?
Remélem mihamarabb választ kapok, ma el akartam adni egyik haveromnak a cuccot, de nem adom ha úgy vélitek Ti is, hogy halott, vagy a közeljövőben halott lesz!

Köszi előre is a válaszokat: Gábor.

#1996 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 30. 16:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Gugab - Dátum: 2010. 10. 29. 09:41

Remélem mihamarabb választ kapok, ma el akartam adni egyik haveromnak a cuccot, de nem adom ha úgy vélitek Ti is, hogy halott, vagy a közeljövőben halott lesz!

Az arretáló szerkezet hibája miatt az adatterületen letapadt a fej (a vezérlés miatt rezeg, - sose felejtem el, C64-re volt egy ugyanilyen program ami a floppy egység fejét gyors mozgásra késztette, ezáltal zenélt!).
Még adatmentéshez is szét kell szedni az ilyet, speciális szerszám kell a megoldáshoz.

Ebből használható, eladható winyó már nem lesz...
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1997 Felhasználó inaktív   Gugab 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 11. 02. 07:21

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 30. 16:08

Ebből használható, eladható winyó már nem lesz...

Köszi a választ!
Akkor áttalakul kapucsengővé, egyedi lesz:D

#1998 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 09:51

Adott egy 250GB-os Barracuda, ami nem hajlandó csak PIO módban működni, de ott hibátlanul.
Az eseménynaplóba több Atapi időtúllépés majd vezérlési hiba kerül, utána átvált PIO módba.
Lehet valamit kezdeni vele, már nem garis (barátom így használta már egy ideje és nem tűnt fel neki, az ő gépe meg simán átlépett a problémán boot-kor), vagy marad lassú archív tárnak?

#1999 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 11:40

A kábel cseréjét már próbáltad?

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#2000 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 12:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 11. 03. 11:40

A kábel cseréjét már próbáltad?

3 gépben volt tesztelve, 3 féle kábellel + 2 rackban.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.