HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#1361 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:02

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 21:53

Segítség!!!!!

Most telepítetem fel a UHU Linux 1.2-es verziót és van egy kis nagy problémám. Az hogy a C: meghajton van fen egy Win2000 és ö volt az elsö  ;)  viszont ki akartam probálni a a Linuxot is és egy másik vinyora raktam fel. A but menedzser fel is ismerte a telepítésnél és közölte hogy van egy Win2000 is. Viszont a Bootolásnál csak a UHU Linuxot inditja el a Win2000 nem  :reklamacio:  De nekem a 2000 is  kell nagyon. Mit és hol kell át írni hogy a 2000 is be bootoljo. Nagyon fontos lenne.

Előre is kössssssszönöm :respect:  :respect:  :respect:

timeout 5
default 0
gfxmenu (hd1,0)/boot/themes/uhu

title UHU-Linux
kernel (hd1,0)/boot/bzImage root=/dev/hde1
initrd (hd1,0)/boot/initrd

title Memory Test
kernel (hd1,0)/boot/memtest.bin

vmi ilyesmit kellene:

Idézet

title Windows XP
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

Ahol a hd0,0 helyére azt a partíciót kell írni, ahol a windows van.

Idézet

Hard Disk and Partition Designations

Please note that Grub uses its own designations for hard disks and partitions instead of the common Linux device designations (such as /dev/hda1). The floppy disk drive is designated as fd0, all hard disks are designated as hd0, hd1, and so on. The partition designation is appended, separated by a comma: hd0,0 is the first partition on the first hard disk. Important: the device and partition numbering starts with zero.

Examples:

(fd0) Floppy disk drive
(hd0) First hard disk in the system (the boot hard disk)
(hd1) Second hard disk
(hd0,0) First partition on the first hard disk

The partition numbers 0 to 3 represent the four primary partitions. Logical partitions are numbered from 4:

(hd0,0) First primary partition on the first hard disk
(hd0,1) Second primary partition
(hd0,2) Third primary partition
(hd0,3) Extended partition
(hd0,4) First logical partition
(hd0,5) Second logical partition
(hd0,6) Third logical partition
        etc.

Another important point: When assigning hard disk labels, Grub does not distinguish between IDE, SCSI, or other devices. All hard disks detected by the BIOS or other controllers (SCSI, RAID, etc.) are numbered according to the boot sequence. (hd0,0) is always the first hard disk in the boot sequence set in the BIOS, regardless of the type (IDE, SCSI, or RAID).

Example: In a system with two IDE hard disks and two SCSI hard disks, the boot sequence in the BIOS is set as "IDE before SCSI". Thus, Grub will use the following labels:

(hd0) First IDE hard disk
(hd1) Second IDE hard disk
(hd2) First SCSI hard disk
(hd3) Second SCSI hard disk

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1362 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:23

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 20:02

vmi ilyesmit kellene:

Ahol a hd0,0 helyére azt a partíciót kell írni, ahol a windows van.

HOGYAN hova mit kell irni  ?????

Szerkesztette: telefonn 2006. 05. 07. 21:23 -kor

Idézet
Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja.

#1363 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 21:36

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 22:23

HOGYAN hova mit kell irni  ?????

Amit írtam, azt annak a végére, amit te mutattál ;) (/boot/grub/menu.lst gondolom)

Csak ott van egy (hd0,0), oda értelemszerűen azt a partíciót kell írni, amin a win van. Csak én nem ismerem a géped... Az angol pedig azt írja le, hogy miből áll össze a név ;)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1364 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 22:10

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 20:36

Amit írtam, azt annak a végére, amit te mutattál ;) (/boot/grub/menu.lst gondolom)

Csak ott van egy (hd0,0), oda értelemszerűen azt a partíciót kell írni, amin a win van. Csak én nem ismerem a géped... Az angol pedig azt írja le, hogy miből áll össze a név ;)

ok kezdek rájöni  :respect:
De hogyan tudom át írni mert nem rendszergazda vagyok ezért nem hajlando felül irni.
Idézet
Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja.

#1365 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 07. 22:14

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 23:10

ok kezdek rájöni  :respect:
De hogyan tudom át írni mert nem rendszergazda vagyok ezért nem hajlando felül irni.

Hát, akkor legyél rendszergazda :)

Van a gnomeban is valami rendszergazda mód terminál ikon asszem, de előveszel egy sima konzolt, aztán

su - <enter>

és beírod a rendszergazda jelszavát, utána root leszel, és használhatsz tetszőleges command line editort. (javasolt az mcedit vagy a nano)

#1366 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 11:06

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. máj. 7., vasárnap - 21:14

Hát, akkor legyél rendszergazda :)

Van a gnomeban is valami rendszergazda mód terminál ikon asszem, de előveszel egy sima konzolt, aztán

su - <enter>

és beírod a rendszergazda jelszavát, utána root leszel, és használhatsz tetszőleges command line editort. (javasolt az mcedit vagy a nano)

Kösszi a segítséget  :respect:  :respect:  :respect:
Idézet

#1367 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 18:47

Az első snapshot most töltődik fel, ami már DVD-s .iso:

ftp://ftp.uhulinux.hu/pub/uhu/dev/snapsho...08-1909-dvd.iso

;)

Aki kedvet érez, az prószálja ki bátran.

#1368 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 09. 11:35

Na, teszteltem az új, DVD-s verziót kb. fél órája itthon.
Tesztconfig:
P4 Northwood (i478) 2.53 GHz proc + 1 GB DDR/400/PC3200 RAM + Inno3D GeForce6 6600 + 160GB Samsung SpinPoint 80 (P)ATA133/ATA-7 winyó

A DVD-s új snapshotot prószáltam ki a 2.0-ából. Nem tudtam teljes telepítésben telepíteni, mert "csak" 10GB-os a linux ext3 partícióm (egészen pontosan 9.7 GB), és szólt a telepítő, hogy fullban nem megy rá minden csomaggal, ennek ellenére folytathatom, ha akarom :) ). Nem akartam, ritkítottam a csomaglistámat, és 9.2 GB méretben telepítettem. A telepítés viszonylagosan gyorsan lefutott, 17 percet vett nálam igénybe a nem kevés csomag földobálása, utána a rendszer és a csomagok beállítása című művelet még pár perc. A telepítőképernyő kísértetiesen hasonlít az 1.2-re, bár fönt már a 2.0 verziószám virít. A rendszer indul, szép zöld színben mindezek után UHU 1.2 (Rajt!) UTF-8 virít a karakteres képernyőn, ahol írogatja, hogy miket indít el és miket tesztel le. 2.6.16.13-1-es kernel alatt történik mindez, az van alatta most épp, ha jól láttam. A rendszer maga gyorsnak tűnt még KDE alatt is, 1 GB swap-el + 1 GB fizikai memóval nálam. A KDE 3.5 néha kicsit köhögött, meg tekerte a winyót rendesen, de nem volt vészes, csak rövid ideig tartott. Meg akartam nézni, hogy UDMA6-ban megy-e a winyó, de a hdparm-ot nem tudtam sehogysem elindítani, valószínűleg én voltam a láma, nem találtam egész egyszerűen. Az nVidia driver (8756) sajna ez alatt sem kúszik föl init 3 alatt root-ként, hiányol valamit, sokat nem vacakoltam vele, mert nem érdekelt. A Firefox naprakészen virít benne, 1.5.0.3-as verziószámot visel. Az UHU Tárcsázó nekem ismét vacakolt, a tárcsázásnál (DSL-t jól belőttem, abban hiba nem volt) 127-es (Ismeretlen hibát) dobott, majd újratárcsázásnál nem történt semmi, csak tárcsázott, tárcsázott. Konzolból ugyanakkor /usr/sbin/pppoe-setup majd /usr/sbin/pppoe-start-al 1 perc alatt fölvittem a gépem a net-re. A KInfocenter egyszer kilépésnél váratlan hibát észlelt, és leállt. Pozitívum, hogy a CD-s snapshotokkal szemben rengeteg grafikus felületet választhattam, én a KDE alatt nézte meg. Csináltam 3 képet is a beépített KSnapshottal, íme:

http://web.t-online.hu/bepe1979/bepeuhulin...0060509kep1.jpg

http://web.t-online.hu/bepe1979/bepeuhulin...0060509kep2.jpg

http://web.t-online.hu/bepe1979/bepeuhulin...0060509kep3.jpg

Összességében nekem tetszik, mert "uhus" vagyok, de vannak még hibái, ha nem is zavaróak.

Üdv: Bepe

#1369 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 09. 18:48

Sziasztok!!!

Újabb láma kérdéseim lenének  :confused:  :confused:

1; hogyan tudom föl mauntolni azt a vinyot amelyiken NTFS fájlrendszer van rajta

2;a másik hogy a legújabb Firefox-ot akarom feltelepíteni mert a 1.0.7 van most fent hogyan kell feltelepíteni vagy más programot (Windows telepítéshez vagyok szokva  :p  )

Előre is köszönöm a válaszokat :respect:  :respect:  :respect:
Idézet

#1370 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 23:07

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 9., kedd - 19:48

Sziasztok!!!

Újabb láma kérdéseim lenének  :confused:  :confused:

1; hogyan tudom föl mauntolni azt a vinyot amelyiken NTFS fájlrendszer van rajta

2;a másik hogy a legújabb Firefox-ot akarom feltelepíteni mert a 1.0.7 van most fent hogyan kell feltelepíteni vagy más programot (Windows telepítéshez vagyok szokva  :p  )

Előre is köszönöm a válaszokat :respect:  :respect:  :respect:

Melyik UHU alatt mountolni? 1.1 vagy 1.2 vagy 2.0 snapshot?
Egyébként mount /dev/hdxxx...
Firefox telepítése: apt-get install firefox

#1371 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 14. 12:05

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 22:07

Melyik UHU alatt mountolni? 1.1 vagy 1.2 vagy 2.0 snapshot?
Egyébként mount /dev/hdxxx...
Firefox telepítése: apt-get install firefox

1.2-es variációt raktam fel.
Idézet

#1372 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 05:00

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 14., vasárnap - 13:05

1.2-es variációt raktam fel.

Akkor az a /media könyvtár alá csatolja automount-al az NTFS partíciókat szerintem read-only üzemmódban. A firefox install pedig: apt-get install firefox  :)

#1373 Felhasználó inaktív   arcadas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 13:23

Üdv!

UHU 1.2 Rajt! alatt akarok kernelt fordítani (meg van rá az okom, hogy miért), de a make parancsnak nincsen se config se xconfig se menuconfig argumentuma, és nem tudom mit lehetne helyette használni.
A másik meg a "patch -p0 -i patchfájlneve" , erre pedig hibát ír: can't find file to patch at input line 4, stb. Valami ötlet?

Ezen kívül van egy Debian-3.0r0.bz2 fájlom, ami egy fájlrendszer, és ebből kellene vhogy egy bin fájlt csinálni, de hogy?

Előre is thx!
ASRock P4S61, Celeron 2.4, 2x256 400Hz DDR, Abit Radeon 9550 128DDR.

#1374 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 15:11

Idézet

UHU 1.2 Rajt! alatt akarok kernelt fordítani (meg van rá az okom, hogy miért), de a make parancsnak nincsen se config se xconfig se menuconfig argumentuma, és nem tudom mit lehetne helyette használni.

Fel kell tenni a kernel-sources csomagot.

Idézet

Ezen kívül van egy Debian-3.0r0.bz2 fájlom, ami egy fájlrendszer, és ebből kellene vhogy egy bin fájlt csinálni, de hogy?

Ez egy tömörített fájl. bzip2 -d fájlneve
In Flames We Trust

#1375 Felhasználó inaktív   arcadas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 15:17

A kitömörítés után egy .ext2 típust kapok, nekem ebből kellene .bin típus.
Ez lehetséges?
thx a választ
ASRock P4S61, Celeron 2.4, 2x256 400Hz DDR, Abit Radeon 9550 128DDR.

#1376 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 16:36

Idézet: arcadas - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 16:17

A kitömörítés után egy .ext2 típust kapok, nekem ebből kellene .bin típus.
Ez lehetséges?
thx a választ

Kiterjesztés az nem egyenlő a típussal. Ez is egyike azoknak a rosszul levont következtetéseknek amiket az emberek a  dos/windows-nak köszönhetnek. Tehát akarmi.txt is lehet futtatható, és a linux.exe is lehet word doksi... a pont és a kiterjesztés pusztán infomatív jellegű, és a fájlnév része, linux (és már jó ideje windows) alatt.
Egy fájl típusát a file fájl.neve parancsal kérdezheted le.
A bin valszeg azt jelenti, hogy neked egy bináris file kéne amiben egy fájlrendszer van (ha még mindig az UML van terítéken) az ext2 kiterjesztés pedig valószínűleg arra utal, hogy egy ext2 típusu fájlrendszer van a fileban. Ergó minden további nélkül használhatod, persze ha nagyon zavar akkor átnevezheted .bin-re az nem változtat semmit.
In Flames We Trust

#1377 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 15:00

Sziasztok

Egy újabb láma :mirror:  kérdés szerintetek melyik Linux könyvet érdemes egy kezdő (nagyon) felhasználónak megvenni hogy megtanulhassa a Linux rejtelmeit. Vagy a netten hol érdemes keresni (Google ne mondjátok mert több milliót kidob). 
Idézet

#1378 Felhasználó inaktív   dimitrowww 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 24. 15:10

Idézet: telefonn - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:00

Sziasztok

Egy újabb láma :mirror:  kérdés szerintetek melyik Linux könyvet érdemes egy kezdő (nagyon) felhasználónak megvenni hogy megtanulhassa a Linux rejtelmeit. Vagy a netten hol érdemes keresni (Google ne mondjátok mert több milliót kidob). 

esetleg itt:
http://szabilinux.hu/index.html

#1379 Felhasználó inaktív   telefonn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 10:57

Idézet: dimitrowww - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:10

Köszi  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:
Idézet

#1380 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 15:09

Megjelent az UHU Linux 2.0 első tesztelésre szánt verziója! Ez nem a snapshot!

Forrás: UHU Linux dev lista

ftp://ftp.uhulinux.h...u/dev/2.0-test1

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »