Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. máj. 18., vasárnap - 11:39
és én igenis igényes vagyok, ha fizetni fogok érte, akkor nem akarok ilyesmit látni...
Én meg úgy vagyok vele, hogy ha a promóban látott minőséget lehetne nézni, akkor bokalefosás lenne és simán fizetnék érte (nem 5-öt, hanem 7-et is, mert most ennyi a HD csomag).
Miért? Mert a mostani 3-4-5k-s SD adásokhoz képest így is borzasztó nagy a külöbség.
Hozzám pár napja kötötték az SD Goldot. Nos, a képminőség láttán sírni lehetne. Tiszta kocka az egész.
Ami miatt mégsem dobtam ki az ablakon: az analóg sem jobb sajnos, bizonyos esetben kevésbé kockás, inkább elmosott (a TV-m szutyok tunerje okozza, Samsung R72). Ez ugye annyiban erősít csak meg, hogy két rossz közül választhattam, annyira nem nyúltam mellé. De ez sovány vígasz.

A Gold persze jóval drágább is, de legalább több a csati és rögzíthetem a pixelháborút. Ennyi a súlyos ezrek ellenértéke.
Most marad az augusztusi hűség lejártáig, utána pedig újra eldöntöm mi legyen...
SFIJ-nek annyiban igaza van, hogy két eset létezik a döntésnél: vagy minimál minőség minimál áron, vagy jó minőség és akkor hajlandó vagyok fizetni. Csak ez esetemben nem olyan éles mint nála. Ha a sample-hez hasonló HD csatorná
kat adnának és némileg javulna az SD minőség, akkor szívesen fizetnék. Ezért sem rendeltem most 1-2 csatorna miatt HD csomagot... majd talán ha lesz vmi fejlődés nyár környékén, HD olimpia, stb...
Ha ebből nem lesz semmi, akkor meg marad a költségminimalizálás. (bár azért van némi halvány reményem, hogy ha a HD kínálat nem is bővül nagyon, az SD minőségen hátha javítanak. Az nagyon gáz, és ahogy terjednek a digitális csomagjaik, talán kénytelenek lesznek kicsit jobban odafigyelni)
Esküszöm a 2700Ft-os, műholdas DigiTV jobban néz ki CRT-n mint ez.
Persze ezzel nem csak UPC-t (és általában a szolgáltatókat) okolom az adott minőségért, ez sok összetevős probléma:
-biztos az eredeti stream is rossz minőségű lehet sok esetben
-erre egy analóg adásnál rájön még a szar TV tunerem
-analóg és digitális esetben az, hogy LCD-n eleve sokkal jobban kijönnek a képhibák
-vagy pl. az is ronthat, hogy az SD-s boxon csak scart csatlakozó van (bár ennek szerintem sok jelentősége nincs, egyértelműen kódolási hibákat látok, nem scart átviteli problémákat)
Lehet, hogy semmivel nem rosszabb a digitális, mint a régi analóg, de a mostani technológiával mindkettő kezd nagyon keveset nyújtani. Kevesebbet, mint a régi analóg+CRT kombó. Az árak pedig nem ehhez vannak belőve. És hiába nem csak a szolgáltató hibás a minőségért, én, mint felhasználó csak azt látom, hogy nem tudok összerakni egy jó minőségű rendszert.
Mert:
-ismerjük az LCD, CRT, plazma technológiák határait, nincs tökéletes választás
-nem tudok mit kezdeni a rossz minőségű közvetítői forrásokkal
-azzal sem, hogy scartos STB-t adnak
Szóval a végeredmény ugyanaz. Két lehetőségem van: Vagy 500e-et ölök bele és valamennyire kiiktatom azokat a negatívumokat, amiket tudok. De még ekkor sem tudok minden problémát megoldani, jót akkor sem kapok. Vagy minimálmegoldás és töredék árért szar minőség. De alig sokkal szarabb, mint dupla/tripla árért.
ps: A közvetítési minőség kérdéshez: Aki el akar borzadni az nézzen bele az Eurosport Giro közvetítésbe. A youtube minőséget karcolja sok esetben. Ez pl. tipikusan nehezebben közvetíthető, mint egy 3-4 fix kamerás röplabdameccs, de ha a Tour-t meg tudják oldani HD-ben (elvileg az lesz), akkor nem értem, hogy 2008-ban hogy adhatnak le ilyet.