Partició aktív kijelölésének törlése elérhetetlen HDD
Elküldve: 2008. 05. 27. 17:38
A PC-ben eredetileg 1 db HDD volt, egy elsődleges és egy kiterjesztett particióval.
Beraktam egy második HDD-t is slave-ként, ami formázott volt, szintén elsődlegesnek (ez csak berakás után derült ki). Ezen kb. 25 GB anyag van, képek.
Sajnos a második HDD is aktívra lett állítva.
Ettől kezdve a gép nem indul újra, a bootnál megáll. Az ok nyilván az, hogy 2 aktív elsődleges partíció van és a másodikon nincs is rendszer.
A második HDD-t lehúzva persze a gép megy az eredeti merevlemezzel, de kéne a másik HDD-n lévő anyag.
Kérdésem: hogyan lehetne megszüntetni a második vincsi elsődlegesre formált partíciójának aktív kijelölését (de legalább elérni a rajta lévő anyagot)?
Az első HDD-t lehúzva második vincsivel (masterként) szintén nem indítható a gép, mert a boot-ban leáll, hiszen elsődleges partíciónak formázott, aktívnak jelölt, de rendszer nélküli a HDD.
Elküldve: 2008. 05. 28. 08:49
Idézet: kistamás - Dátum: 2008. máj. 27., kedd - 17:38
Az teljesen lényegtelen, hogy a 2., 3., 4. stb vinyókon van-e aktív partició vagy nincs. Pl nekem most 3 vinyó van a gépemben, mindegyiken van aktív particó, és jelenleg éppen a második az amiről a rendszer indítva van

A BIOS-ban kéne a BOOT beállításoknál megnézni a vinyók sorrendjét! Több lapon tapasztaltam már, hogyha beteszel egy új vinyót, akkor azt teszi be elsőnek a boot sorrendnél.
Enterprise Forever!
Elküldve: 2008. 05. 28. 10:09
Ha csak a jó HDD van benn akkor a boot ilyen:

Ezután megy tovább a Windows töltésére.
Ha a másik HDD is rajta van slave-ként, akkor ez van:

Felismeri tehát mindkét HDD-t, de itt megáll. Nem lép tovább a Windows töltésre. Amikor csak a másik HDD van rádugva masterként, akkor helyesen látja az egy szem vincsit, de ugyanígy megáll, nincs tovább. F1-re (hiba esetén továbblépés) nem reagál. Másra sem. Újra kell indítani.
Elküldve: 2008. 05. 28. 10:38
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2008. 05. 28. 11:14
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2008. 05. 28. 11:33
Idézet: kistamás - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 10:09
Akkor itt valószínüleg hw hiba van! Ezután jön még az összefoglaló táblázat kiírása, és csak aztán próbálna boot-olni.
Elsőként le kéne ellenőrizni a kábelezést, hogy a csatlakozók az UDMA szabványnak megfelelően vannak-e bedugva.
Ha ott minden ok, akkor meg kéne nézni a kérdéses vinyót a Samsung saját teszt progijával (korábban HUTIL, most ESTOOL néven tölthető le)
Ehhez állítsd a BIOS-ban None-ra a vinyót, hogy ne akadjon el itt, aztán bootolni a tesztprogis lemezről (az ugyis BIOS-tól függetlenül kezeli a vinyót).
Ha a tesztprogi nem talál hibát, akkor meg lehet nézni, hogy ugyanígy None-ra állítva ezt a vinyót, indítva a másikról a Windowst, az mit szól az új vinyóhoz?
Lehet, hogy csak a particiós táblába került valami szemét, amitől lefagy a BIOS, ilyet is láttam már...
(Itt az auto detektálásnál beolvassa a BIOS a particiós táblát, hogy megpróbálja kitalálni LBA, CHS vagy Large módban lett particiónálva a vinyó?)
Enterprise Forever!
Elküldve: 2008. 05. 28. 12:03
Idézet: Zoz - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 11:33
Lehet, hogy csak a particiós táblába került valami szemét, amitől lefagy a BIOS, ilyet is láttam már...
(Itt az auto detektálásnál beolvassa a BIOS a particiós táblát, hogy megpróbálja kitalálni LBA, CHS vagy Large módban lett particiónálva a vinyó?)
Köszi Zoz!
Lehet, hogy errefelé van a bibi. Le fogom ellenőrizni a Samsung programmal.
alvaro
A boot sorrendet akkor tudnám állítani, ha a BIOS a HDD detektálás után továbblépne. Az F8-al induláskor be tudnék avatkozni, de még ez előtt leáll. A Del gomb se hat, a BIOS Setup-be lépés is csak a HDD detektálás után jönne.
Próbáltam a boot prioritást eleve CD-re állítani, de mindegy, leáll a HDD detektálás után, ahogy a kép mutatja.
bogdan
A kiakasztó HDD-n természetesen állítom átkötővel a master/slave beállítást. A CD meghajtó mellé kötés fizikailag is problémás, meg ugye az 40 erű kábel nem 80.
Minden észrevételt köszönök, vissza fogok jönni az eredménnyel (kb. du./este), akár nyert akár nem.

Elküldve: 2008. 05. 28. 12:53
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2008. 05. 28. 21:57
A BIOS-ban letiltottam a Primery Slave HDD-t, így indultam. Simán felállt a Windows. A lemezkezelő mutatta a kétes HDD-t és az intézőben is ott volt. Így sikerült mindent lementeni róla. Ez a félsiker. A Samsung teszt szerint van egy hiba, minden egyéb jó.
A hiba:
Read DMA : Testing
Service Code => AJ27: DMA Error
Error: Sector Error
Azt írja a HDD-t törölni kell, erre az Erase szót használja. Viszont nem tudom mit ért itt azon, hogyerase. Újra particionáltam és formáztam a HDD-t. Az ismételt Samsung teszt szerint az eredmény ugyanaz.
Tudtok segíteni?
Elküldve: 2008. 05. 28. 22:22
Idézet: kistamás - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 22:57
Read DMA : Testing
Service Code => AJ27: DMA Error
Error: Sector Error
Azt írja a HDD-t törölni kell, erre az Erase szót használja.
hdsentinel nevezetű proggi mit mond rá?
Elküldve: 2008. 05. 29. 07:11
Idézet: kistamás - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 21:57
Van a Samsung progiban egy Erase Disk nevű menüpont.
Enterprise Forever!
Elküldve: 2008. 05. 29. 10:46
Vagyis a HDD MBR-je nem javíthatóan hibás. Itt azt hiszem véget ért ez ez ügy, műszakilag. Mivel garanciális, lehet vívni egyet az eladóval.
Az MBR hiba egyébként igen változatos tüneteket tud okozni ismereteim szerint. Voltak is ennek jelei mióta BIOS tiltással legalább láttam a vincsit, amiket nem részleteztem, mert bár mutatták, hogy itt valami nem stimmel, a konkrét használatba nem szóltak bele (ez idő alatt).
Mégegyszer: köszönöm a segítséget!

Elküldve: 2008. 05. 29. 11:38
Idézet: kistamás - Dátum: 2008. máj. 29., csütörtök - 10:46
Ha floppys verzióban használod a Samsung progit, akkor elmenti egy LOG fájlba a teszteredményt*, ezt nyomtasd ki, és vidd magaddal!
*bár időnként ki szokták venni a programból ezt az opciót, most a 2.11-esben benne van

Enterprise Forever!