Idézet: salaud - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 23:33
Bocs, ha bunkó voltam, a read only jelzőt viszont fenntartom. Ugyanis ahelyett, hogy elolvastad volna a súgót, ami alapértelmezetten települ a gépre, vagy felkerested volna az ubuntu magyar nyelvű honlapját, aminek a címe meglepő módon www.ubuntu.hu, leráncigáltad az nvidia telepítőt. Az nvidia telepítő az épp futó kerneledhez fordított neked kernelmodult(drivert). Csak aztán te frissítetted a kernelt ugye. Ezután csodálkoztál, hogy nem megy az előző verziószámú kernelhez fordított modul. Ha kicsi időt is szántál volna arra, hogy elolvasd akár az angol, akár a magyar fórumot...
Azt meg nem is mondom, hogy az a szerencsétlen ubuntu első indításnál feldobja a popup ablakot, hogy figyu ember, neked kéne ez a driver, engedélyezd már... És kattintasz, jelszót megadod, és telepíti azt az előrefordított-csomagolt nvidia drivert.
CSAK EL KELLETT VOLNA OLVASNI HOGY MIT ÍR KI A SZERENCSÉTLEN OPERÁCIÓS RENDSZER!

De nem, te szépen inkább csináltál magadnak gondot. Wuhh. Még egyszer bocs, csak napi szinten kb 2 ilyen esettel találkozom.
Most megyek, és leszedálom magam...
Hali
Mint azt fentebb már mondtam, első indításkor elég gyökkettes volt a felbontás, nekiálltam google-zni. Igen, lehet hogy minden newbie felhasználó tudja hogy van a rednszernek saját, működő meghajtója, csak én nem, ezért igénybe vettem a keresőt, ahol az első x találat midnenhol azzal indít, hogy backup xorg.conf és nvidia driver le. (ha kezdő volnál, aki le szeretne szokni a winről, szerintem Te is logikusnak gondolnád...hisz Windows alatt is az az első, hogy lerántom a legfirssebb drivert) nahát én is ezt tettem....működött is faszán, minden elsőre sikerült.
Tehát, igen, ahelyett hogy előtte olvastam volna Ubuntu súgót/fótumokat, utána tettem...de akkor már (sajnos) csak a külső nvidia driveres topicokba futottam bele, hisz megváltoztak a a keresőszavak a google-ben. Ott sem említette senki hogy a külsőn kívül lenne bármiféle alternatíva. Csak a telepítés lépéseit figyeltem, és örültem, hogy kapásból sikerült megcsinálnom.
Másik dolog. Saját kárán tanul az ember, azt is csak utólag tudtam meg hogy egy kernelfrissítéskor elszáll a driver. A frissítés előtt, a kis ablakban a kernel csak egy "apró" pont volt, a többi 20 mellett...igen, lehet hogy pontról pontra át kellett volna nyálaznom mindet, megtudni hogy mi mit fog nekem el.aszni, de voltam olyan hülye hogy belefuottam abba a hibába, hogy megbíztam a frissítési szolgáltatásban. Nem is gondoltam arra hogy súgóznom kéne. Hát igen, a rutin hiánya, de ezt már az első post-omban is hangsúlyoztam, amatőr vagyok, de legalább még van hová fejlődnöm.
Első indításnál felajánlja a drivert? Nekem fix hogy nem jött ez az ablak, az imént említettem, hogy nagyon szétcsúszott volt az kép, talán 800x600? Nem emlékszem már. Nemtudom az számít-e bármit is, hogy win alól, wubi-val ment fel a rendszer...vagy Cavinton-t kéne feliratnom, tényleg nemtudom hogy volt-e ilyen ablak bár szerintem emlékeznék rá, mert azt már régóta tudom hogy egy linux alatt nem léteztik "next..next...finish" megoldás, tehát szinte fix hogy szemetszúrt volna egy nvidiás sor. Mind1, ha volt ilyen, elszúrtam...
Gondok azért vannak, hogy megoldják őket, unalmas is lenne az élet nélkülük.

Magam is biztos vagyok abban, hogy lesz még problémám, ha másmiatt nem is, a rutin hiányából kifolyólag mindenképp.
Kicsit visszakanyarodva a postodra, hát a hangvétele (akkor már egy fél napja foglalkoztam a megoldással, már engem is szét.....-ott az ideg) elég hmmm....idegesítő volt (és még nagyon szépen fogalmaztam

), a hangulatomra még rátettél egy lapáttal, abba is hagytam, és mentem vissza winre, mert tudtam, hogy ha tovább folytatom tuti nem marad Ubuntu-m.

Tudom, néha már tele lehet a bakancs a sok önjelölt okoskától, aki csak kérdezni jár ide, ahelyett hogy inkább súgózna és megoldaná maga a gondját-baját. Tapasztaltam már én is (persze más témában), hogy egyesek néha többet kérdeznek a kelleténél.

Bíztam abban, hogy ez mégiscsak egy korrekt hely, hátha akad valaki akinek van pár szabad perce a gondomra, erre jött a válaszod.

De mondom, valahol érthető is, mert igazad van az utánaolvasással kapcsolatban, de bevallom nem is gondoltam arra, hogy elkutyulhatja a rendszert....mert miért tenné, eddigis tudta mi van a gépen (és foglalkozott a függőségekkel) gondoltam ezután is simán fog működni. Hát nem.

De már ezt is tudom.
Üdv
szerk: heJesírás
Szerkesztette: lacam 2008. 06. 22. 06:49 -kor