HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu II. Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 03. 17:55

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. szept. 3., szerda - 16:44

igen, igy kell, hogy kinezzen. elvben a telepitovel lehet, hogy lehet.
uj jelszot ha rootkent vagy bent a "passwd" parancsal adsz.

Köszönöm a segítséged.
Sajnos most dolgom van, de még megpróbálom ma.

#282 Felhasználó inaktív   salaud 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 03. 19:45

Hihetetlenek vagytok! Az ubuntuban nincs root user, az első beállított user az adminiszrátor, az ő jelszava root joggal bír.
OLVASSÁTOK MÁR EL AZT A ROHADT DOKUMENTÁCIÓT!
(\__/)
(='.'=) Ez itt nyuszi. Másold át te is, hogy segíts
(")_(") neki a világuralom megszerzésében.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

#283 Felhasználó inaktív   rthomas 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 03. 20:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. szept. 3., szerda - 14:18

aha. ez esetben szerintem egy virtualis gepre rakott windows lehet a jo megoldas!

Sajna dualboot, a rendelkezésre álló csekély erőforrás miatt (PIII 933 MHz, 512 Mb RAM). Ez az egyetlen, amire kell a win :reklamacio:

SJA: a xorg-ot a terminálban kiadott sudo gedit /etc/X11/xorg.conf paranccsal szerkesztheted, ez esetben elkéri a jelszavad (nem kell meglepődni, itt nincsenek csillagok/pöttyök a leütött billentyűk helyén). 
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

#284 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 06:47

Idézet: rthomas - Dátum: 2008. szept. 3., szerda - 19:42

SJA: a xorg-ot a terminálban kiadott sudo gedit /etc/X11/xorg.conf paranccsal szerkesztheted

Köszi, megpróbálom, de előbb újra kell húzni, mert automatán frissített képernyő drivert, azóta "se kép se hang"...
Az miért van, hogy grafikus felületről nem tudom szerkeszteni az xorg.conf -ot?
Azt írta, hogy nem vagyok az elvileg root jogokkal rendelkező useremmel elég a szerkesztéséhez.
A grafikus felület az csak átb*ás? Ha ott akarok csinálni bármit korlátozott "hülyeuser" jogokat kap az amúgy elvileg root jogosultságú userem? Ha egyszer root vagyok, akkor miért nem?
Hogy szép, meg jó, meg logikus, csak semmit nem lehet vele elérni, még az elsőként megadott elvileg root useremmel sem?
Csak és kizárólag mindent terminálból? Akkor minek a grafikus felület?
Nem az ubuntut fikázom, csak nem tudok vele mit kezdeni, hogy ne a korai vga paramétereivel vibráló képen jojózzon ki a szemem. És ez a használhatatlanságot jelenti nálam.
Elnézést, ha ingerültnek tűnök, de eddig ez az első oprendszer amin a képernyő felbontást nem tudom beállítani, pedig vagy 6-8 fórumot elolvastam erről...
És egyik sem működik. :(
Ezt töltöttem le, melyik az ami tutti működik a 7600 GT-vel?
Vagy hagyatkozzam az automatikára? De az olyat töltött le, hogy fekete a képernyő...
NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run
NVIDIA-Linux-x86-96.43.05-pkg1.run
Köszönöm.

#285 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 07:33

SJA: azert nem allithatsz barmit csak ugy, mert az biztonsagi kockazattal jar. valami plusz autentikacio szukseges, nehogy akaratlanul csinalj valami butasagot. persze ez distribuciorol distribuciora valtozik, hogy mikor mit kell csinalni.

Idézet: salaud - Dátum: 2008. szept. 3., szerda - 20:45

Hihetetlenek vagytok! Az ubuntuban nincs root user, az első beállított user az adminiszrátor, az ő jelszava root joggal bír.
OLVASSÁTOK MÁR EL AZT A ROHADT DOKUMENTÁCIÓT!
nekem nincs ubuntum, tehat nem ismerem a belso vilagat. azt meg tudom mondani, hogy lehet felulirni a root jelszot barmelyik linuxban, ha az a problema (es nagyon ugy tunt am, hogy az!)

hogy az elso beallitott user root jogokkal bir-e, az kerdes. ha megmutatod a /etc/passwd file-t, es az elso (root utani) felhasznalonak valoban 0-as az id-ja, akkor elhiszem. kulonben nincs igazad. (nem a jelszo egyebkent, hanem egy user birhat root joggal, hogy precizen fogalmazzunk.) az azonban egyertelmu, hogy VAN root user, az a passwd file-bol mar kiderult. (hogy be tud-e lepni, az a shadow file-bol derulne ki..)

valoszinuleg a sudo-nak van beallitva, hogy az elso user mit csinalhat meg, es neki kiterjesztett jogai vannak.

de ha lennel oly kedves, es belinkelned a dokumentacionak azt a reszet, ami errol ir, akkor bizonyara egeszen pontosan kiderul, mirol is van szo.

Szerkesztette: bogdan 2008. 09. 04. 08:04 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#286 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 08:07

Idézet: rthomas - Dátum: 2008. szept. 3., szerda - 21:42

Sajna dualboot, a rendelkezésre álló csekély erőforrás miatt (PIII 933 MHz, 512 Mb RAM). Ez az egyetlen, amire kell a win

azert ez nem annyira csekely eroforrasu gep, hogy ne erne meg egy probat!
a forum ma:

#287 Felhasználó inaktív   salaud 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 11:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 8:33

SJA: azert nem allithatsz barmit csak ugy, mert az biztonsagi kockazattal jar. valami plusz autentikacio szukseges, nehogy akaratlanul csinalj valami butasagot. persze ez distribuciorol distribuciora valtozik, hogy mikor mit kell csinalni.

nekem nincs ubuntum, tehat nem ismerem a belso vilagat. azt meg tudom mondani, hogy lehet felulirni a root jelszot barmelyik linuxban, ha az a problema (es nagyon ugy tunt am, hogy az!)

hogy az elso beallitott user root jogokkal bir-e, az kerdes. ha megmutatod a /etc/passwd file-t, es az elso (root utani) felhasznalonak valoban 0-as az id-ja, akkor elhiszem. kulonben nincs igazad. (nem a jelszo egyebkent, hanem egy user birhat root joggal, hogy precizen fogalmazzunk.) az azonban egyertelmu, hogy VAN root user, az a passwd file-bol mar kiderult. (hogy be tud-e lepni, az a shadow file-bol derulne ki..)

valoszinuleg a sudo-nak van beallitva, hogy az elso user mit csinalhat meg, es neki kiterjesztett jogai vannak.

de ha lennel oly kedves, es belinkelned a dokumentacionak azt a reszet, ami errol ir, akkor bizonyara egeszen pontosan kiderul, mirol is van szo.

www.ubuntu.hu

Idézet

Rendszergazdai jogosultságok Ubuntuban

Az Ubuntuban nincs rendszergazda felhasználó, a jogaival a telepítéskor létrehozott felhasználó élhet, a saját jelszava megadása után. A grafikus felületen végzett, rendszergazdai jogosultságokat igénylő műveletek esetén (például a csomagkezelő használatakor) az Ubuntu automatikusan megkérdezi ezt a jelszót.

Bizonyos beállítások elvégzéséhez (mint például az Idő és dátum beállítások módosításához) fel kell oldania a beállító alkalmazást. Ehhez kattintson a Feloldás gombra, és adja meg a jelszavát.
Előfordulhat, hogy valamilyen feladat végrehajtásakor (például egy konfigurációs állomány kézi szerkesztéséhez) külön szeretne kérni rendszergazdai jogosultságot. Ebben az esetben használja a sudo parancsot, ha szöveges alkalmazást szeretne elindítani, vagy a gksu parancsot, ha a grafikus felületű programot szeretne használni. Például az xorg.conf konfigurációs állomány szerkesztéséhez adja ki az alábbi utasítások valamelyikét a konzolban:

* sudo nano /etc/X11/xorg.conf - ha a nano, szöveges felületű szerkesztőt szeretné használni,
    * gksu gedit /etc/X11/xorg.conf - ha a grafikus felületen futó gedit-et szeretné futtatni.

Tehát ha valamelyikőtök logikusan gondolkodva felmászott volna a disztribució weblapjára, és megnézte volna a Dokumentációban a Leggyakrabban feltett kérdéseket, szinte az első sorban benne van. Azonkívül ha jól tudom,letölthető pdf-ben  is.

Szerkesztette: salaud 2008. 09. 04. 11:16 -kor

(\__/)

#288 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 12:04

Idézet: salaud - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 10:11

Tehát ha valamelyikőtök logikusan gondolkodva felmászott volna a disztribució weblapjára, és megnézte volna a Dokumentációban a Leggyakrabban feltett kérdéseket, szinte az első sorban benne van. Azonkívül ha jól tudom,letölthető pdf-ben  is.

Köszönöm az információkat!
Tehát a grafikus programokat is terminálból kell futtatni ha akarok élni az elvileg rendszergazdai jogaimmal? (gksu gedit /etc/X11/xorg.conf )
Ez roppant módon nem szimpatikus. Mint az sem, hogy ha van root user, akkor valaki bejelntkezhet a gépemre root-ként.... Ez szvsz. nagyobb kockázat mint xp alatt megnyitni ismeretlen levél linkjét...

Más tűnik logikusnak annak aki más rendszerekben tanyázott ezidáig, és más annak aki régebb óta használja a linux ezen disztribúcióját. Nekem az tűnt eddigi tapasztalataim alapján logikusnak (M$, OS2, VMS, Novell) ha rendszergazda vagyok, akkor a rendszerben teljes joggal szabadon tevékenykedem. Eddig ami unix-linux-ot láttam/kotnyelesen kipróbáltam - ott root-ként mindent megcsinálhattam... (amíg rám nem szóltak, hogy talán ezt nem kéne :D
Eszembe nem jutott volna, hogy saját, otthoni hobbi gépemen ennyire korlátoznak... Ez olyan mint az alap xp "user" joga... Csak a saját könyvtárhoz, a többit használja, módosítást feledje.
Érthető biztonsági szempontból, de akkor mitől "rendszergazda"?

A másik ami szintén nem jutott volna eszembe, hogy ha opr. "magától" frissíti a képernyő drivert, akkor az még olyan sem lesz mint alapból volt (pedig az sem jó). Az hogy az alaplapi realtek "hangkártyámat" nem kezeli, még egye fene, youtube nem a mindennapi betevőm, lemondok róla. De hogy minden ablak fele látszik csak.. ez már nagyon zavaró.

Úgy gondoltam felteszem a rendszert, és elkezdem olvasgatni a működő rendszer alól az ide vonatkozó irodalmat, hogy mindjárt meg is tudjam nézni miről van szó.
Azt hiszem linux alatt ez megint csak illogikus lépés volt.
Előbb 5 TiB pdf-et áttanulmányozni, majd utána installni...
Nem vagyok benn biztos, hogy az a használhatóság ismérve.
A rendszert valóban meg kell ismerni, de úgy hiszem az lenne az alap, hogy legalább az egér-billentyűzet-monitor kifogástalan legyen, hogy a többit lehessen használni, megismerni, megszeretni. Azt hiszem az Ubuntu ebben még fejlődhetne.
És nem akarok megbántani senkit, de ez a bemutatkozása az oprendszernek nagyon csökkentette vonzerejét. Sajnos mivel dolgozom+család nincs időm néhány száz napot azzal tölteni, hogy használható képernyőt varázsoljak magam elé. Proxynak használt gépen pl. nem tudom hányas verziójú Mandrake pl helyből felismerte a képernyőt, videokártyát, és max. azon kellett tornásznunk, hogy ne 85 hanem 100Hz... Mondjuk ennek sok éve már.
Az Ubuntuban szimpatikus az volt, hogy fel lehetett működő xp mellé tenni nem virtuális gépként.
Pont erre lett volna szükségem a netezéshez.

Félreértés ne essék, nagyon szépen köszönöm a segítségeket, és szeretném megszeretni és használni az Ubuntut, csak a kételyeimnek adtam hangot, hátha ebből megállapíítható szakavatottak számára miben gondolkozom még illogikusan....

#289 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 12:09

Idézet: salaud - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 12:11

Tehát ha valamelyikőtök logikusan gondolkodva felmászott volna a disztribució weblapjára,
bocs, de a sajat distribuciom (debian) dokumentaciojat ismerem. mas distribucio dokumentaciojanak nem fogok nekiallni egy apro kerdes megvalaszolasahoz. annyit segitek, amennyit tudok.

egyebkent meg szepen latszik, miert erdemes angol nyelvu dokumentaciot olvasni.. hogy birtak leirni olyat, hogy nincs rendszergazda? hiszen latszik, a /etc/passwd sorbol, hogy van! :(

a tobbi akkor ugy nez ki, ahogy en is tippeltem. kerdes akkor, hogy SJA csak belepni probalt a root accountra, vagy a sudo parancs kiadasakor is megprobalta a user jelszot!?!?

egyebkent ez a user alapertelmezetten sudo-zhat barmit dolog es nincs elore beallitott root jelszo nagyon furcsa dolog am! tobbuseres linuxkent nem is lenne telepitheto az ubuntu???? nane! ez bizonyara valami desktop celzatu telepitesi mod, es bizonyara van mas mod is..

Szerkesztette: bogdan 2008. 09. 04. 12:22 -kor

a forum ma:

#290 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 12:20

Idézet: SJA - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 13:04

Tehát a grafikus programokat is terminálból kell futtatni ha akarok élni az elvileg rendszergazdai jogaimmal? (gksu gedit /etc/X11/xorg.conf )
pontosan!

Idézet

Ez roppant módon nem szimpatikus. Mint az sem, hogy ha van root user, akkor valaki bejelntkezhet a gépemre root-ként.... Ez szvsz. nagyobb kockázat mint xp alatt megnyitni ismeretlen levél linkjét...
nem ertem, amit irsz, hogy honnan sikerult ilyen kovetkeztetest levonni. a root user valoszinuleg nem tud bejelentkezni (a /etc/shadow file-t kell megnezni, hogy $-ral kezdodik-e a password mezo, mert ha nem -- * vagy ! tipikusan --, akkor nem lephet be. igaz nem vilagos, hogy akkor egy rendszerosszeomlasnal init 1-ben milyen jelszot is kene megadni?? de erre salaud bizonyara tud valami valaszt. ;))

hogy miert nem szimpatikus, az nem vilagos, es abban biztosan nincs igazad, hogy biztonsagi kockazatot jelentene. pont forditva! anelkul, hogy tudnal rola nem ronthatod el a rendszert. (windowson a virusok ugye ezt tudjak kihasznalni!!)

Idézet

ha rendszergazda vagyok, akkor a rendszerben teljes joggal szabadon tevékenykedem.
de NEM vagy rendszergazda! (a magyar nyelvu GyIK nagyon is hibas ebben!) sudo joggal felruhazott mezei felhasznalo vagy, es a linux hasznalata kifejezetten igy jo. (mas op rendszereke is igy volna jo valojaban..) egy "sudo bash" parancsal peldaul azonnal root leszel, es tenyleg barmit csinalhatsz, amit csak szeretnel..

Idézet

Eszembe nem jutott volna, hogy saját, otthoni hobbi gépemen ennyire korlátoznak...
akarattal, tudatosan. ez tenyleg igy jo!

Idézet

A rendszert valóban meg kell ismerni, de úgy hiszem az lenne az alap, hogy legalább az egér-billentyűzet-monitor kifogástalan legyen, hogy a többit lehessen használni, megismerni, megszeretni. Azt hiszem az Ubuntu ebben még fejlődhetne.
ez driver kerdes, es igy nagyon is nehez. nem a rendszertol fugg, hanem a periferiaktol. gyanus, hogy az altalad emlitett letoltogepen is azonnal felismerne mindent. ne felejtsd el, hogy egy windows is 640x480-ban indul 16 szinnel, es neked kell drivert csiholnod ala! ebben persze lehet, hogy picit jobb. de meg egyszer: a periferiatol fugg, nem a linux kiadasatol!
a forum ma:

#291 Felhasználó inaktív   salaud 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 13:15

Idézet: SJA - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 13:04

Köszönöm az információkat!

Más tűnik logikusnak annak aki más rendszerekben tanyázott ezidáig, és más annak aki régebb óta használja a linux ezen disztribúcióját. Nekem az tűnt eddigi tapasztalataim alapján logikusnak (M$, OS2, VMS, Novell) ha rendszergazda vagyok, akkor a rendszerben teljes joggal szabadon tevékenykedem. Eddig ami unix-linux-ot láttam/kotnyelesen kipróbáltam - ott root-ként mindent megcsinálhattam... (amíg rám nem szóltak, hogy talán ezt nem kéne :D
Eszembe nem jutott volna, hogy saját, otthoni hobbi gépemen ennyire korlátoznak... Ez olyan mint az alap xp "user" joga... Csak a saját könyvtárhoz, a többit használja, módosítást feledje.
Érthető biztonsági szempontból, de akkor mitől "rendszergazda"?

A másik ami szintén nem jutott volna eszembe, hogy ha opr. "magától" frissíti a képernyő drivert, akkor az még olyan sem lesz mint alapból volt (pedig az sem jó). Az hogy az alaplapi realtek "hangkártyámat" nem kezeli, még egye fene, youtube nem a mindennapi betevőm, lemondok róla. De hogy minden ablak fele látszik csak.. ez már nagyon zavaró.

Úgy gondoltam felteszem a rendszert, és elkezdem olvasgatni a működő rendszer alól az ide vonatkozó irodalmat, hogy mindjárt meg is tudjam nézni miről van szó.
Azt hiszem linux alatt ez megint csak illogikus lépés volt.
Előbb 5 TiB pdf-et áttanulmányozni, majd utána installni...
Nem vagyok benn biztos, hogy az a használhatóság ismérve.
És nem akarok megbántani senkit, de ez a bemutatkozása az oprendszernek nagyon csökkentette vonzerejét. Sajnos mivel dolgozom+család nincs időm néhány száz napot azzal tölteni, hogy használható képernyőt varázsoljak magam elé. Proxynak használt gépen pl. nem tudom hányas verziójú Mandrake pl helyből felismerte a képernyőt, videokártyát, és max. azon kellett tornásznunk, hogy ne 85 hanem 100Hz... Mondjuk ennek sok éve már.
Az Ubuntuban szimpatikus az volt, hogy fel lehetett működő xp mellé tenni nem virtuális gépként.
Pont erre lett volna szükségem a netezéshez.

Félreértés ne essék, nagyon szépen köszönöm a segítségeket, és szeretném megszeretni és használni az Ubuntut, csak a kételyeimnek adtam hangot, hátha ebből megállapíítható szakavatottak számára miben gondolkozom még illogikusan....

A gép, amiről írok neked: P4 2.8 GHz, 1.5 Gb ram, Nvidia 7600 gs, wd120 Gb sata HDD, asus Intel chipset-es lap, atheros chipes wlan kártya, sony dvd-rw. Érdekes módon ubuntu fut rajta csak, és ha jól láttam, mintha neked is hasonló típusú vga-d lenne, nem? A driver telepítéshez mindössze engedélyeztem a zárt forrású meghajtókat a felugró figyelmeztető ablak tanácsa szerint eljárva, és volt működő 3d gyorsításom. És nem volt fekete képernyő...
(\__/)

#292 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 13:53

igen. van amikor tok jol mukodik, es sajnos van amikor megsem. nem 100%-os, az biztos.
a forum ma:

#293 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 14:12

Idézet: salaud - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 12:15

A gép, amiről írok neked: P4 2.8 GHz, 1.5 Gb ram, Nvidia 7600 gs, wd120 Gb sata HDD, asus Intel chipset-es lap, atheros chipes wlan kártya, sony dvd-rw. Érdekes módon ubuntu fut rajta csak, és ha jól láttam, mintha neked is hasonló típusú vga-d lenne, nem? A driver telepítéshez mindössze engedélyeztem a zárt forrású meghajtókat a felugró figyelmeztető ablak tanácsa szerint eljárva, és volt működő 3d gyorsításom. És nem volt fekete képernyő...

Akkor valószínűleg elnéztem valamit, mert elvileg én is ezt csináltam.
Plusz még a nvidia beállító programját (meg nem mondom fejből, de kinyomtatva ott a gépem mellett) tettem fel apt-...-vel.

Valóban nagyon hasonló a video (enyém PCI-E).

Ok, tudomásul vettem, hogy grafikusan csak kismalac vagyok, ha valamit kell állítani akkor marad a terminál képernyő. Óvnak magamtól, de sebaj... Szavam nincs, csak ne 800x600 lenne...
Nem csak letöltés, hanem pidgin (win alatt is azt használom, megszerettem :) ) meg firefox.. ennyi a vágyam, egész kevés torrentezésel.
Mindezt leginkább 1152x864 /32bit/100Hz-en szeretném, de ha 1024x768/16bit/100Hz-en menne már akkor is elfogadható. Ha még esetleg a hang is megszólal... Egyelőre ne tovább
Elmondásod szerint ez nem teljesíthetetlen vágy. Ezt szeretném, hogy ne kelljen tartani a vírus/adware/spyware/rootkit beosonásától. Ennyi.
Ami win specifikus program kell, arra meg ott az xp letiltott hálókártyával. Esetleg bankoláshoz átmenetileg engedélyezve.
Ma majd még egyszer felrakom, hisz sokmindent úgysem tudok vele tenni.
Neked elsőre normális felbontással/frissítéssel jött be?

#294 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 14:25

Idézet: salaud - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 12:15

Tehát ha jól értem: wubi-val felrakom, engedem a frissítéseket telepíteni (2xx db), majd a zárt forráskódú driver engedélyezése.
És elvileg a panelen kiválasztom a megfelelő felbontást, frissítést.
Vagy van valami furmány amin átsiklottam volna?
Előre is kösz.

#295 Felhasználó inaktív   rthomas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 04. 22:47

Idézet: SJA - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 14:25

Tehát ha jól értem: wubi-val felrakom, engedem a frissítéseket telepíteni (2xx db), majd a zárt forráskódú driver engedélyezése.
És elvileg a panelen kiválasztom a megfelelő felbontást, frissítést.

1. Wubi nem tökéletes, bugzik, többeknek is volt gondja vele. Hasíts le 6 Gb-t a linuxnak + 1 Gb swapnak és telepíts real rendszert! Utána csatolhatod majd az ntfs partíciókat.
2. Még mindíg lehet gond abból, hogyrosszul érzékeli a monitorod felbontását, ekkor segíthet a más említett modline a xorg.conf-ba. Előtte a glxinfo | grep direct paranccsal tudhatod meg, hogy működik-e a driver (ez esetben direct rendering: Yes választ kapsz).
Don't worry, be happy

#296 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 05. 04:49

Idézet: rthomas - Dátum: 2008. szept. 4., csütörtök - 21:47

1. Wubi nem tökéletes, bugzik, többeknek is volt gondja vele. Hasíts le 6 Gb-t a linuxnak + 1 Gb swapnak és telepíts real rendszert! Utána csatolhatod majd az ntfs partíciókat.
2. Még mindíg lehet gond abból, hogyrosszul érzékeli a monitorod felbontását, ekkor segíthet a más említett modline a xorg.conf-ba. Előtte a glxinfo | grep direct paranccsal tudhatod meg, hogy működik-e a driver (ez esetben direct rendering: Yes választ kapsz).

Köszönöm szépen, értem. 10 Gigát lecsíptem, az biztos elég lesz. Ma majd megpróbálom estefele.
elég a partícionálatlan üres hely, vagy mindjárt meg is csináljam PartitionMagiccal a swap-ot, Ext3-at?
1.
Ugyanúgy lehet real rendszert is xp mellé rakni? Dual boot kellene... (játék, Adobe termékek)
Ahol le tudok hasítani az a második SATA vinyóm végén van. Az nem gond?
A '90-es években volt valami "szabály", hogy  1024. cilinder elé kellett a boot partíció, ez  már nincs?

2.
Egyelőre a gyári nVidia drivert sem tudtam felrakni, mert amikor recoveryben próbáltam telepíteni a "libc" csomagot hiányolta, de nem találtam honnét tudnám telepíteni. Mert nem ment fel a driver.
Ha a grafikus felületen próbáltam a zárt forráskódú drivert felrakni, 640x480/50Hz-et kaptam jutalmul. Nem előszörre csinálja pont ugyanazt.

3.
modline sor beillesztése sem az alaphelyzetben (800x600/60Hz) sem a zárt forráskódú drivernél nem hozott más eredményt, mint fekete képernyő.

Itt feladtam. És újra és újra kérdeztem Tőletek.
Úgy gondoltam a 3. évezredben talán olyan oprendszer kéne amit be lehet állítani.
Ha a zárt forráskód miatt nem lehet képernyőt használni, még megerőszakolva sem, akkor az az oprendszer számomra használhatatlan.
Az hogy a rendszer finomságaival nem vagyok tisztában az az én hibám, sem a Novell, sem a VMS nem termett egy nap alatt a fejemben, ez természetes.
De hogy a képernyő nézhetetlen, az szerintem a telepítő rendszer kiforratlansága.
Legalább kérdezne rá, hogy milyen cuccom van, és ha rosszat választok, akkor én voltam a barom. De hogy nem is lehet választani... Sem beállítani, csak 300 kört futva... Enyhén szólva ... kiforratlan.
Csak ennyi a bajom.
És köszönöm az ötleteket, kipróbálom, ezt a hetet rászánom még, de ha ez nem megy, ki kell jelentenem: a linuxot legénykorban kell megtanulni, amikor az embernek semmi más dolga mint napi 8-10 órában a linux lelkivilágát megérteni. Gyerek feleség, munka, háztartás mellett erre nincs idő. Vagy van olyan disztribúció ami feltelepítve használható, vagy a Linux egy unaloműző játék, nem oprendszer.
Novell, VMS egy nap alatt be lehet konfigurálni.
Nem pedig 3 napja azt akarom elérni, hogy a képernyő olvasható legyen...
Ha a wubi okozza ezt akkor minek adták hozzá?
Ez amolyan "kicsit sárgaább, kicsit savanyúbb, de a mienk" feeling..
És mégegyszer köszönöm a segítséget, tippeket... Remélem végre valamelyik használ...

#297 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 05. 06:54

Idézet: SJA - Dátum: 2008. szept. 5., péntek - 5:49

Ahol le tudok hasítani az a második SATA vinyóm végén van. Az nem gond?
A '90-es években volt valami "szabály", hogy  1024. cilinder elé kellett a boot partíció, ez  már nincs?
de, talan van. (persze semmi koze a linuxhoz: ez a PC es a BIOS tulajdonsaga.) a megoldas pofonegyszeru: keszits egy nagyon pici (64M) particiot az elso winchestered eleje fele, es arra rakj egy /boot particiot. a rendszer ide rakja majd a kernelt, amit bios hivasokkal tolt be, az meg mar lat mindent.

Idézet

Úgy gondoltam a 3. évezredben talán olyan oprendszer kéne amit be lehet állítani.
Ha a zárt forráskód miatt nem lehet képernyőt használni, még megerőszakolva sem, akkor az az oprendszer számomra használhatatlan.
az ugye vilagos, hogy a zart forraskod az nem a linux resze, tehat nem a linux a hibas, ha esetleg nem mukodik?

egyebkent minek neked a zart forraskod? az vilagos, hogy az csak a 3D gyorsitashoz kell? ha nem rakod fel attol meg jol hasznalhato rendszered lesz. lehet, hogy ezt kene kiprobalnod..

Idézet

a VMS nem termett egy nap alatt a fejemben, ez természetes.
De hogy a képernyő nézhetetlen, az szerintem a telepítő rendszer kiforratlansága.
a VMS csak elore meghatarozott hardware-re telepitheto. a linux barmire. persze, hogy a "barmi" kompatibilitasi gondot okozhat, az elore meghatarozott hardware-re trivialis jo drivereket irni! akkor ez most a linux hibaja, vagy sem?

Idézet

Enyhén szólva ... kiforratlan.
nagygepeken is egyik legelterjedtebb operacios rendszer. ha kiforratlan lenne talan megsem hasznalnak tobb szaz, sot tizezres processzorszamu gepeken! (Cray, SGI, Sun, HP..)

hogy a "dzsunka" PC-n nem mindig megy jol? persze, hiszen nincs hozza megfelelo driver. de kinek kell a drivert elkeszitenie? hat a hardware gyartojanak. az meg tesz a linuxra..

Idézet

Ha a wubi okozza ezt akkor minek adták hozzá?
a linux a teljes szabadsag terulete. mindenki azt csinal (kis tulzassal), amit akar. (a "linux" az a kernel. ezen kivul vagy egy csomo GNU program, ezeket pakoljak ossze kulonbozo csapatok distribucioba, ami mar nem linux, hanem linux distribucio.) Te kiprobaltal egy distribuciot, ami nem ment egeszen jol. egy masik distribucio lehet, hogy tokeletes lenne. van valasztek:
http://distrowatch.com/search.php?category...l&status=Active
;)
Novellbol, VMSbol meg van egy darab..

ja, mellesleg ha konzervativabb megoldasra vagysz, akkor inkabb debian, (sot, akar freeBSD  -- igaz az nem linux..) az abban levo reszeket sokkal alaposabban atnezik, "cserebe" igen lassan kerulnek bele az ujdonsagok. szoval atgondolva alaposan neked a debiant ajanlanam!
a forum ma:

#298 Felhasználó inaktív   rthomas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 05. 08:29

Idézet

elég a partícionálatlan üres hely, vagy mindjárt meg is csináljam PartitionMagiccal a swap-ot, Ext3-at?

Én az Ubuntu telepítővel csináltam, ehhez némi olvasnivaló (a magyar fordítás még nem mindegyik számnál van kész, de folyamatosan dolgozzák fel).

Idézet

Ugyanúgy lehet real rendszert is xp mellé rakni?

Dual boot működik, nálam 2 gépen is gond nélkül, egy GRUB nevű boot-manager kerül a vincsi MBR-jébe, ebben választható, mit indítasz. Érdemes már meglévő XP mellé feltenni, akkor automatikusan felismeri az XP-t és nem kell a menü fájlt kézzel hegeszteni.

Idézet

Egyelőre a gyári nVidia drivert sem tudtam felrakni

Nálam sem jött be elsőre, 3 lehetőséged van a driver telepítésére
- Ubuntu repóban lévő zárt forráskódú driver engedélyezése
- nvidia oldalról letöltött driver indítása (ehhez érdemes telepíteni a build-essential csomagot, synapticban vagy terminálban sudo apt-get install build-essential)
- EnvyNG (egy Ubuntu tárolóban lévő segítőeszköz), ez grafikus felületen vezérelhetü, magától leszedi a hivatalos honlapról a legfrissebb drivert és felteszi.

A háromból valamelyik mindíg bejön. Ha már van 3D-d (előző postomban a parancs), de a felbontás nem stimmel, akkor lehet, hogy szükség lesz a modline szórakozásra (ez egy új feature az Ubuntu-ban, sokaknak nem jön be  :(  úgy is megkerülheted, ha letöltesz egy korábbi, pl. 7.10-es verziót és onnan upgradelsz, miután sikerült beállítani a képernyőt, ott egy sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg parancsra lehet szükséged)

Nem mondom, hogy nem csinál érthetelennek tűnő dolgokat a linux, de a naplózása miatt imádom (hol van ilyen Win-ben?). A /var/log/messages fájl vagy a /home/user/xsession-errors mindíg tartalmaz hibajelzéseket, amivel a neten már könnyedén lehet megoldást találni. Amikor pedig a video-drivert sikerült belőni, és a telepítés is megyeget, onnantól kezdve csak öröm a használata.

Megj.: ha ez az első próbád linux-szal, nem ajánlom a Debiant, az Ubuntu-t ugyan abból fejlesztettik, de megpróbálták felhasználóbaráttá tenni a sok grafikus kütyüvel (sok linux gurunak éppen ezért nem tetszik, mert nem kell vele általában semmit sem csinálni, megy magától). Nálad a hw nem éppen szerencsés a fentiek, alapján, de azért ne add fel!

Szerkesztette: rthomas 2008. 09. 05. 08:31 -kor

Don't worry, be happy

#299 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 05. 08:38

"de a naplózása miatt imádom (hol van ilyen Win-ben?)"
persze! azert ne nezzuk teljesen inkompetensnek a masik oldalt sem..

"ha ez az első próbád linux-szal, nem ajánlom a Debiant,"
en sem ajanlanam, ha nem irta volna, hogy mar VMS-sel is talalkozott.. en megszavazom neki a bizalmat, hogy egy osszetettebb linuxal is meg tud birkozni. :)
a forum ma:

#300 Felhasználó inaktív   SJA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 09. 05. 10:19

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. szept. 5., péntek - 7:38

megszavazom neki a bizalmat, hogy egy osszetettebb linuxal is meg tud birkozni. :)

bogdan:
Köszönöm a bizalmat :D
Win-el nem érdemes hasonlítani, ez  számomra is nyilvánvaló :) Mások az alapok, más az elképzelés.
Kollégám is a Debiant javasolta, neki ősöreg cuccra is meg újra is egyből felment jó képernyőfelbontással.
De adok egy esélyt még az Ubuntunak. Felteszem "rendesen" nem wubi-val. Úgy még nem próbáltam, hátha...
Gondolom azért a Cray-en nem Ubuntu megy Gf7600GT-vel hajtva a monitorját, bár nem volt szerencsém látni...
Valóban a VMS meghatározott vasra megy csak fel. Kész. De ott hasít. :D
A novell már kevésbé finnyás. Dzsunka alaplapon is ment évekig novell serverem... A végére már el is felejtettem hogyan kell a konzolon dolgozni, annyira nem kellett pátyolgatni :) - S3 Trio vid. kártyával :D Mondjuk a vinyó az SCSI volt :)
Valóban a HW gyártónak kéne normális drivert adnia, ebben egyetértünk. Én csak azt nem értem, hogy ha másnak simán megy a képernyője "normál" felbontásban.
Nem annyira ritkaság a vasam, mert nem hionném, hogy az nVidia 7600Gt annyira szabványonkívüli, új kártya lenne... Vagy a PCI-Express csatolófelületet eszi nehezen?
A 19"-os CRT meg szintén nem ritkaság... Bár manapság már nemigen kapni, de legalább volt idő felkészíteni a linuxot rá, és max a határfrekvenciákban tér el a többi CRT-től :)
3D iránt nem érzek egyelőre olthatatlan vágyat, hiszen a levelezéshez, fórumozáshoz, csevegéshez nem biztos hogy erre van a legnagyobb szükségem. Játszani meg ott a win.
Hangot megoldottam azzal, hogy akadt egy levetett 16 bites pci-os SB kártyám, betűztem és az Ubuntu azt már megtalálta.. a win meg továbbra is használja az alaplapi 5.1-est.

A Debian mennyivel összetettebb, miben kíván komplexebb látásmódot, tudást alaphelyzetben?
Nem informatikusi gépnek, de még csak nem is webszerkesztésre kellene, max scannelni szeretnék esetleg alóla (Mustek BearPaw 2400TA plus [USB]), mert a fotóim feldolgozását inkább win alatt CaptureNX, Adobe Lightroom/PS, mint a gimp... :)
Ha még a dupla gyári DVD-ről is tudok sima (4,5GiB) "biztonsági másolatot" készíteni, akkor tényleg csak a bankolás, játék és a családi fotóalbum készítésekor kell a win.

250GiB-ből ha  40GiB -nél csinálom a boot partíciót, akkor az vélhetően jó lesz?
Előbbre nem szeretném tolni (jópár "kis helyigényű" program lakozik a C:\ - men - 40 GiB -ra van partícionálva) de 64 megát simán le tudok belőle csípni.

rthomas:
Remélem a működő xp-met nem teszi tönkre, és elindul a 2. vinyó végéről is.

- A zárt forráskód engedélyezése 640x480/50Hz-et eredményezett
- nVidia oldalról letöltött driver a libc-ért kiabált és visszadobott
- EnvyNG - ezt ha szépen megkérlek pontosítod, mit is kell vele csinálnom?

Neked hányadikra sikerült a kép beállítása, és mivel?

Köszönöm az infókat, és a türelmeteket!

Szerkesztette: SJA 2008. 09. 05. 10:21 -kor

Téma megosztása:

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »