Sziasztok
Nembiztos, hogy jó helyre írom, de talán. A problémám az, hogy adott egy gép, amin néhány weboldal van hostolva, ezek alapvetően fejlesztés alatt levő oldalak aldomaineken. Erre kellene nekem ftp hozzáféréseket csinálni (célszerűen proftpd-vel), mégpedig olyanokat, hogy bizonyos felhasználók csak bizonyos mappákat (gyakorlatilag weboldalakat) tudjanak írni, olvasni, egyáltalán látni ftp-ről. Tehát adott a következő könyvtárstruktúra:
/var/www/aaaa.com
/var/www/bbbb.com
/var/www/cccc.com
/var/www/dddd.com
Van mondjuk három felhasználó, legyen Géza, Imre és Károly. Nekem arra lenne szükségem, hogy Géza amikor felmegy az ftp-re, aminek a gyökere a /var/www, akkor ott csak az aaaa.com és cccc.com mappákat lássa, és ezeken belül tudjon bármit csinálni. Imre amikor felmegy, akkor ő aaaa.com, bbbb.com és dddd.com mappákat lássa és bármelyikben tudjon bármit csinálni. Károly pedig lássa az összes /var/www-ben levő cuccot, és természetesen bármelyikben tudjon bármit csinálni (ez lennék én

). Tehát az alapproblémám, hogy egy felhasználó ne csak egy mappát lásson, hanem többet, de ne mindet, tehát nem elég csak az, hogy nincs jogosultsága belépni, hanem ne is lássa. Ahogy túrom a netet, az egy felhasználó egy mappa felállás a tipikus, ilyen van most itt is beállítva, de ez így nem túl kényelmes, hogy Gézának két név/jelszó párosa van a két mappához és a gyökereik a /var/www/aaaa.com és /var/wwww/cccc.com, Imrének három név-jelszó párosa van, stb. Nekem egy olyan felállás lenne az ideális, ahol valamilyen módon meg tudom adni, hogy ez a felhasználó ezt a két mappát lássa, ez a felhasználó ezt a hármat, emez pedig mindet. Tehát ne mappánként tudjam megadni, hogy kinek legyen hozzáférése, hanem felhasználónként, hogy mihez legyen és amihez nincs, azt ne is lássa. Nem sok felhasználóról lenne szó és felhasználónként csak néhány mappáról, tehát simán kézben tartható a dolog akár egy szöveges fájllal is, vagy akár valami mysql adatbázis alapján is (gépen van mysql, php, apache, proftpd, meg még ami kellhet, szinte minden van vagy rakható rá, root jogosultságom is van) csak nem találtam ilyesmire leírást. Valakinek valami ötlete, linkje, leírása esetleg van-e?