HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu II. Értékeld a témát: -----

#801 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 27. 19:02

Valaki, akinek fenn van a 9.04 Netbook Remix Edition, megnézné nekem, hogy melyik gyorsabb, a klasszikus asztal, vagy az Ubuntu Netbook asztal?

Egy AA1-re van nálam felrakva, és most mintha gyorsabb lenne minden, ha az utóbbin van.

Az egésznek az előzménye az, hogy a Rendszerfigyelőben percekig lestem az értékeket és feltűnt, hogy a proci 60-70 %-on teker (nemtom mi baja), és gondoltam, hogy átteszem a másik asztalra. Ekkor tűnt fel, hogy az egész pörgősebb egy picit... Mondjuk itt is rohan a proci, 40-50 %-on. :think:
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#802 Felhasználó inaktív   latency 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 28. 15:51

Idézet: bigsee - Dátum: 2009. júl. 27., hétfő - 20:02

Az egésznek az előzménye az, hogy a Rendszerfigyelőben percekig lestem az értékeket és feltűnt, hogy a proci 60-70 %-on teker (nemtom mi baja), és gondoltam, hogy átteszem a másik asztalra. Ekkor tűnt fel, hogy az egész pörgősebb egy picit... Mondjuk itt is rohan a proci, 40-50 %-on. :think:

Ne a rendszerfigyelővel nézd, hanem htop-al az sokkal valósabb képet ad.

#803 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 30. 19:49

Na, a 100% procihasználattal semmi megoldásom még :(

Viszont addig is, próbáltam feltenni a FreeRa-t (red alert)
Nem ment, aztán ezzel a leírással próbálkoztam:

http://gwos.org/doku...es:64bit:freera

Ment is scons parancsig, arra errort adott:

scons: Reading SConscript files ...

scons: warning: The env.Copy() method is deprecated; use the env.Clone() method instead.
File "/media/BIVALY/freera++/SConstruct", line 70, in <module>
scons: done reading SConscript files.
scons: Building targets ...
g++ -o src/freera.o -c -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -std=c++98 -Wconversion -Wno-unused-parameter -g -ansi -pedantic -I/usr/include/SDL -Isrc/include -Isrc/include/lua src/freera.cpp
In file included from src/include/pause_menu.h:8,
              from src/include/common.h:12,
              from src/freera.cpp:15:
src/include/widgets.h:49: error: extra ';'
In file included from src/include/playerpool.h:10,
              from src/include/graphicsengine.h:12,
              from src/freera.cpp:18:
src/include/player.h: In member function 'Uint16 Player::getStructureLosses() const':
src/include/player.h:94: warning: conversion to 'Uint16' from 'const Uint32' may alter its value
scons: *** [src/freera.o] Error 1
scons: building terminated because of errors.
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#804 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 03. 20:18

Udv!

Segitsegre volna szuksegem.
Adott egy regi P3 laptop, WinXP es Ubuntu 8.10 van ra telepitve. Ubuntu alatt a gep dvd olvasoja nem ismeri fel a dvd lemezeket, csak a cd-ket. Dvd-k eseten a meghajto folyamatosan probalja ujra es ujra beolvasni a lemezt, a talcat ki sem lehet nyitni. Windows alatt mukodik minden, ezert gondoltam, hogy itt is rakerdezek, mert guglival egyelore nem talaltam megoldast.

A gep egy Hp Pavilion N5310, nagyon hasonlit az XE3-ra, ha ez tobbet mond.
Itt egy Everest info:  KLIKK
Ez pedig a "dmesg" vonatkozo resze:  KLIKK
Itt az utolso kulon 5 sor a dvd behelyezest kovetoen keletkezik.

Nekem a belinkelt "dmesg" elso reszenek utolso 3 sora + a hibauzenet alapjan ugy tunik, Ubuntuval valamiert csak cd olvasokent mukodik a meghajtom.

Valaszokat elore is koszonom.

Szerkesztette: bazse 2009. 08. 03. 20:25 -kor

#805 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 26. 17:09

Ubuntu alá milyen torrent klienst ajánlotok?
Beizzítottam egy nettop-ot, próbáltam az alap transmissiont, nekem fapados.
Ktorrentet, az már jobb, de valahogy nem tetszik, a feltöltés nem igazán megy és nem tudom miért. :think:
Most tesztelem a Vuze-t, ez tetszik elsőre, de nagyon kiokosodott amióta utóljára azureust használtam.
Lehet nagyon elkényelmesedtem az utorrenttel. :)

#806 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 26. 17:14

Idézet: Bucy - Dátum: 2009. aug. 26., szerda - 18:09

Ubuntu alá milyen torrent klienst ajánlotok?

Válogatás leírással, KATT! :) Talán így könnyebb lesz választanod. Egyébként a KTorrent olyan, mint az uTorrent (elvileg), de ez KDE alá van. Gnome alá szvsz Transmission a jó (vagy a Deluge).

Szerkesztette: Csokis 2009. 08. 26. 17:16 -kor

Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#807 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 26. 18:09

Idézet: Csokis - Dátum: 2009. aug. 26., szerda - 18:14

Válogatás leírással, KATT! :) Talán így könnyebb lesz választanod. Egyébként a KTorrent olyan, mint az uTorrent (elvileg), de ez KDE alá van. Gnome alá szvsz Transmission a jó (vagy a Deluge).

Kösz, ezt olvastam, mielőtt elkeztem a válogatást, az azureus lehet marad, ha nincs ellenérv. :)

#808 Felhasználó inaktív   stepboy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 14:40

Sziasztok, lenne egy kérdésem:

Szeretnék visszaállítani adatokat egy sérült particióról amelyet a Gparted "lefoglalatlan"-nak jelöl; milyen lehetőségeim vannak?

Íme az eset röviden:
A számítógépemben 3db HDD van, egy 160GB PATA, valamint egy 250 és egy 400GB SATA. Az Ubuntu 8.10 és a WinXP a 250GB-s winchester két külön partícióján foglal helyet. A 400GB-s meghajtó NTFS, míg a 160GB-s ext2/ext3 (sajnos nem tudom biztosan) fájlrendszerrel rendelkezett.
A 400GB-s meghajtó helyett beraktam egy új 1TB-s HDD-t; azt Windows alatt leformáztam és particionáltam - működött rendesen. Újraindítás után az Ubuntu hibát írt ki - nem találta az sda-t (úgy rémlik), ami a 160GB-s winchester. A gépet kikapcsoltam, az 1TB-s meghajtó helyett visszaraktam a 400GB-osat és újból elindítottam a gépet.
Betöltés után a 160GB-s HDD-nek nyomaveszett.
Gparted azt írja, h a terület lefoglalatlan. Testdisk sem talált semmit. Az adatokra most már keresztet vethetek, vagy esetleg van valakinek egy mentő ötlete?

A választ előre is köszönöm.

#809 Felhasználó inaktív   stepboy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 06. 16:01

Idézet: stepboy - Dátum: 2009. szept. 6., vasárnap - 15:40

Sziasztok, lenne egy kérdésem:

Szeretnék visszaállítani adatokat egy sérült particióról amelyet a Gparted "lefoglalatlan"-nak jelöl; milyen lehetőségeim vannak?

A választ előre is köszönöm.

Elnézést a duppláért, de már nem tudtam szerkeszteni a hozzászólást.
Tovább szenvedek a TestDiskkel és most megtalálta az ext3 Superblockot, viszont ehhez azt kellett csinálnom, h a program indítása után a partíciós tábla típusát "None"-ra változtatom (az alap az Intel). Igen ám, de ha a partíciós tábla típusa "None", akkor oda nem lehet írni.

Ilyennel már találkozott valaki? Valami ötlet esetleg?

OK, megvannak a fájlok, egészen jó állapotban (alig sérült 1-2). Nemsokára kitalálom, hogyan tudom lementeni őket...  :) 

Szerkesztette: stepboy 2009. 09. 06. 16:11 -kor

#810 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 21. 10:31

Az mitől lehet, hogy az Ubuntu 2 órával visszaállítja a BIOS óráját.
Azt hittem véletlen, de beállítottam és megint visszaállította, az a gyanúm, hogy UTC-ra teszi.
Magyar területi beállítások vannak használatban.

#811 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 16:41

Az őra gond megoldódott miután rájöttem, hogy nem egyedi eset és direkt van, majd átállítottam. :)
Lett helyette nagyobb: azt mondja reggel van verzió frissítés telepítse-e, mondom miért ne.
Újraindítás után pár másodpercre fehér ubuntu logo, majd nagy feketeség és semmi reakció. :mad:
Ennek most annyira nem örülök, ötlet? :think:

#812 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 11:26

Nincs tolongás ötletileg.
Annyi a változás, hogy egyszer nyomtam egy CAD-t elindult. Bekapcsolás után kb. 5. ilyen próbálkozásra elindul és akkor megy rendesen.

#813 Felhasználó inaktív   Teppik 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 15:50

uhh, nem tudom. ubuntu.hu fórumjában is van pár ilyen. Érdemes átolvasni ott mit csináltak.
Nekem határozottan lassabban indul. Viszont megy minden.

#814 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 20:49

Üdv!

Feltettem az új ubuntut, friss telepítés, nem upgrade. Sajnos elkövettem a hibát, hogy a telepítéskor megadott felhasználó a napi használatos. Ami önmagában talán nem gond, de folyamatosan elindul a frissítéskezelő. Persze jelszót kér, de a jelszót kénytelen vagyok megadni a felhasználónak is (bár a belépés automatikus. Létrehoztam egy új usert, "adminisztrátort", most ott jelenik meg a frissítéskezelő, ez már oké.
Ha csatolni szeretnék egy fat32 fájlrendszert, akkor jelszót kér, emiatt kell megadnom, ahogy fentebb írtam. Ezzel viszont már jogosulttá is vált mindenféle telepítésre. Ezt pedig nem szeretném. Tehát a kérdés:

Hogyan tudom lekorlátozni a sima usert, hogy a saját jelszavával SE tudjon semmit telepíteni, törölni, beállításokat módosítani stb.. ?

#815 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 21:20

az /etc/suders -ben.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#816 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 25. 12:33

Idézet: bexxter - Dátum: 2009. Nov. 20., Friday - 20:49

Hogyan tudom lekorlátozni a sima usert, hogy a saját jelszavával SE tudjon semmit telepíteni, törölni, beállításokat módosítani stb.. ?

Ugyan nem tudom mit csinal konkretan (gyanitom csak nem rakja be bizonyos groupokba az uj usert), de a users and groups settingsben van egy "unpriviliged" tipus. Olvass utana, hatha ezt keresed.
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#817 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 29. 20:39

Sziasztok

Nembiztos, hogy jó helyre írom, de talán. A problémám az, hogy adott egy gép, amin néhány weboldal van hostolva, ezek alapvetően fejlesztés alatt levő oldalak aldomaineken. Erre kellene nekem ftp hozzáféréseket csinálni (célszerűen proftpd-vel), mégpedig olyanokat, hogy bizonyos felhasználók csak bizonyos mappákat (gyakorlatilag weboldalakat) tudjanak írni, olvasni, egyáltalán látni ftp-ről. Tehát adott a következő könyvtárstruktúra:
/var/www/aaaa.com
/var/www/bbbb.com
/var/www/cccc.com
/var/www/dddd.com

Van mondjuk három felhasználó, legyen Géza, Imre és Károly. Nekem arra lenne szükségem, hogy Géza amikor felmegy az ftp-re, aminek a gyökere a /var/www, akkor ott csak az aaaa.com és cccc.com mappákat lássa, és ezeken belül tudjon bármit csinálni. Imre amikor felmegy, akkor ő aaaa.com, bbbb.com és dddd.com mappákat lássa és bármelyikben tudjon bármit csinálni. Károly pedig lássa az összes /var/www-ben levő cuccot, és természetesen bármelyikben tudjon bármit csinálni (ez lennék én :) ). Tehát az alapproblémám, hogy egy felhasználó ne csak egy mappát lásson, hanem többet, de ne mindet, tehát nem elég csak az, hogy nincs jogosultsága belépni, hanem ne is lássa. Ahogy túrom a netet, az egy felhasználó egy mappa felállás a tipikus, ilyen van most itt is beállítva, de ez így nem túl kényelmes, hogy Gézának két név/jelszó párosa van a két mappához és a gyökereik a /var/www/aaaa.com és /var/wwww/cccc.com, Imrének három név-jelszó párosa van, stb. Nekem egy olyan felállás lenne az ideális, ahol valamilyen módon meg tudom adni, hogy ez a felhasználó ezt a két mappát lássa, ez a felhasználó ezt a hármat, emez pedig mindet. Tehát ne mappánként tudjam megadni, hogy kinek legyen hozzáférése, hanem felhasználónként, hogy mihez legyen és amihez nincs, azt ne is lássa. Nem sok felhasználóról lenne szó és felhasználónként csak néhány mappáról, tehát simán kézben tartható a dolog akár egy szöveges fájllal is, vagy akár valami mysql adatbázis alapján is (gépen van mysql, php, apache, proftpd, meg még ami kellhet, szinte minden van vagy rakható rá, root jogosultságom is van) csak nem találtam ilyesmire leírást. Valakinek valami ötlete, linkje, leírása esetleg van-e?
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#818 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 20:42

Clone-oznám a 160-as vinyómat egy 500-asra DD-vel.
Elvileg megy is, a lemez kihasználtság 80% felett van, de már több mint 6 órája!
Normális ez? Meg tudom nézni valahogy hol tart?

#819 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 20:58

Idézet: potyo - Dátum: 2009. nov. 29., vasárnap - 20:39

Sziasztok

Nembiztos, hogy jó helyre írom, de talán. A problémám az, hogy adott egy gép, amin néhány weboldal van hostolva, ezek alapvetően fejlesztés alatt levő oldalak aldomaineken. Erre kellene nekem ftp hozzáféréseket csinálni (célszerűen proftpd-vel), mégpedig olyanokat, hogy bizonyos felhasználók csak bizonyos mappákat (gyakorlatilag weboldalakat) tudjanak írni, olvasni, egyáltalán látni ftp-ről. Tehát adott a következő könyvtárstruktúra:
/var/www/aaaa.com
/var/www/bbbb.com
/var/www/cccc.com
/var/www/dddd.com

Van mondjuk három felhasználó, legyen Géza, Imre és Károly. Nekem arra lenne szükségem, hogy Géza amikor felmegy az ftp-re, aminek a gyökere a /var/www, akkor ott csak az aaaa.com és cccc.com mappákat lássa, és ezeken belül tudjon bármit csinálni. Imre amikor felmegy, akkor ő aaaa.com, bbbb.com és dddd.com mappákat lássa és bármelyikben tudjon bármit csinálni. Károly pedig lássa az összes /var/www-ben levő cuccot, és természetesen bármelyikben tudjon bármit csinálni (ez lennék én :) ). Tehát az alapproblémám, hogy egy felhasználó ne csak egy mappát lásson, hanem többet, de ne mindet, tehát nem elég csak az, hogy nincs jogosultsága belépni, hanem ne is lássa. Ahogy túrom a netet, az egy felhasználó egy mappa felállás a tipikus, ilyen van most itt is beállítva, de ez így nem túl kényelmes, hogy Gézának két név/jelszó párosa van a két mappához és a gyökereik a /var/www/aaaa.com és /var/wwww/cccc.com, Imrének három név-jelszó párosa van, stb. Nekem egy olyan felállás lenne az ideális, ahol valamilyen módon meg tudom adni, hogy ez a felhasználó ezt a két mappát lássa, ez a felhasználó ezt a hármat, emez pedig mindet. Tehát ne mappánként tudjam megadni, hogy kinek legyen hozzáférése, hanem felhasználónként, hogy mihez legyen és amihez nincs, azt ne is lássa. Nem sok felhasználóról lenne szó és felhasználónként csak néhány mappáról, tehát simán kézben tartható a dolog akár egy szöveges fájllal is, vagy akár valami mysql adatbázis alapján is (gépen van mysql, php, apache, proftpd, meg még ami kellhet, szinte minden van vagy rakható rá, root jogosultságom is van) csak nem találtam ilyesmire leírást. Valakinek valami ötlete, linkje, leírása esetleg van-e?

A ne is lassa, az unixos jogokkal egy kicsit necces, mert a latas az ugye a parent directory inodejanak az olvasasat jelenti, es sajnos attol tartok, hogy a jelenlegi acl kezeles sem teszi lehetove, hogy az ahhoz valo hozzaferest ne egyben szabalyozd (vagyis ha egy konyvtarba be tudsz lepni, akkor latni fogod ami benne van).

A legegyszerubb megoldas amit most latok (azon tul, hogy szet kene nezni az ftp manjat, hatha van benne valami okosag), az kb ez lenne:

/var/www/bela/aaa.com
/var/www/bela/bbb.com
/var/www/jozsi/ccc.com

aztan mindenkinek a sajat subdirje a home. Mondjuk igy ketten ugyanazt kicsit nehezkesebben tudjak piszkalni, de azt meg egy symlink szerintem megoldja.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#820 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 21:01

Idézet: Bucy - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 20:42

Clone-oznám a 160-as vinyómat egy 500-asra DD-vel.
Elvileg megy is, a lemez kihasználtság 80% felett van, de már több mint 6 órája!
Normális ez? Meg tudom nézni valahogy hol tart?

Hat, nem igazan szerintem sajnos, max elkezdheted nezegetni valamivel a raw veget. Ha bator vagy, meg lehet probalni readonly mountolni, hatha :D

De ha szarul parameterezted, akkor siman lehet ilyen. Konkretan legkozelebb javasolt a cpio vagy a tar hasznalata ilyesmire szerintem, a ddvel csak szivas van.

Téma megosztása:

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.