Idézet: rupic - Dátum: 2011. 04. 11. 20:50
Láttad. Vagy valami ismerősödnek mesélte valaki, aki elmondta neked. Az autóbuszba szerelt "korongos" tachográf 120 km/h-sebességet rögzít, a tű nem lép tovább, érdekesek lehettek az általad leírt csúcsok.
Egyébként a tachográf eredetileg nem a sebességhatárok rögzítésére lett kitalálva. Az analóg tachográf korong is kielemezhető, szkenner és megfelelő program segítségével.
A digitális az most már rögzít mindent másodperc pontosan.
Több mint 2 évtizedig használtam tachográfot.
Tudd jobban, hogy mi történt, úgy hogy ott se voltál.
A sofőrnél volt egy halom, összegyűjtve egy mappába.
Elvileg havonta kellett leadnia azokra a napokra amikor vezetett, a pihenőnapjaira meg egy-egy A4-es lapot, amin az állt, hogy aznap nem vezetett.
De nem vették szigorúan, több havi is ott volt nála, éppen aznap vitte leadni.
A kezembe is adott párat, hogy nézzem meg.
Az lehet, hogy 120-ig volt a skála, erre nem emlékszem pontosan. De azt tudom, hogy szokott menni 130-140-es tempókat (a 8 perces utat 3-4 perc alatt megtette sokszor).
És úgy emlékszem most, hogy a korong jóval nagyobb volt (majdnem dupla olyan széles), mint a max. csúcs, ami volt rajta, szóval simán ráfért akár 200-as sebesség is, vagy több (persze ettől lehet, hogy nem ír ki a széléig, csak a közepéig, bár fura volna, nem látom értelmét, de nem tudom, lehet).
Akkor kérdeztem is, hogy nem kap büntit a gyorshajtásokért a cégtől, mert ezen elvileg látszik. Mutatta, nézzem meg, ahol 100-zal jött, nem látszik a különbség a 90-hez képest. Mondtam, hogy ott nem, de máskor szokott sokkal gyorsabban is jönni, az biztos jobban látszik. Azt mondta még sose kapott érte büntit, szerinte meg se nézik.
Ennyi.
Ui: egyébként meg lehet több fajta ilyen műszer is.
Meg nem tudom ezerkilencszázhányban vezettél buszt, lehet a 70-es években, amikor a 120-as tempó még "álomhatár" volt autóval is. Ezért a műszer sem mért többet.
De lehet, hogy valóban 120 volt a skála vége, és ami csúcsokat láttam az 120-ál volt, nem 130-nál/140-nél. Az eset szempontjából teljesen mindegy.
A lényeg ez volt, hogy csodálkoztam, hogy milyen fura egy tachográf, hogy nem látni, hogy 90 vagy 100 volt a sebesség. Meg azt se, hogy az, ami egy kis csúcs a grafikonon, az menet közben fél perc volt, vagy 5 perc.
De azóta felvilágosítottak, hogy az nem "A Tachográf" volt (mert annak jobban olvasható a skálája), hanem valami "segéd műszer".
Szerkesztette: Sparow2 2011. 04. 11. 22:10 -kor