Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2012. 09. 16. 21:17
Sziasztok,
gondolkodom egy gépen (ill most már kénytelen vagyok venni), de nem egyszerű a dolog.
Alapvetően csóró vagyok, így a meglévő 10 éves verdát kellene kibeleznem (konfig elvben az adatok között részletesen). Ami kell mindenképpen: alaplap (onboard LAN és hangkártyával, és gondolom a videokari is így olcsóbb), proci, memória, és egy vincsi. A ház szerintem oké, a táp elég új és mindent tud elvben (és amióta elfüstölt a 30 ropis Enermaxom, nem vagyok hajlandó drágát venni). Memóriából kellene min 4 GB, jelentős bővítési lehetőséggel. A monitoron van digitális bemenet, nem csak D-Sub, később második monitor elképzelhető, azaz egy (második) videokártya-hely kell. A vincsi valami SATA-s példány lesz, a meglévő PATA-s DVD-író maradna egyelőre, azaz mindkét csati kellene.
A legnagyobb probléma persze a legál Windows, ez egy XP Home OEM, ami *elvben* az alaplaphoz van kötve (a 10 éves alaplapon meg az összes kondi púpos), azaz megy a kukába szépen. Viszont a céges IT-s srác azt mondja, hogy jó eséllyel újra be tudom aktiváltatni, mert az M$ ma már nem ül olyan magas lovon, mint régen.
-Első választás: megy a kukába a régi Windows, jön egy Win7 legolcsóbb.
-Második választás: megpróbálom az XP-t megtartani és újraaktiválni, ehhez választok konfigot, mivel az XP nem tud több procimagot kezelni, ezért (mivel amúgy sincs sok pénzem) valami Celeront vagy AMD-t.
1. Mennyi az esélyem a Win reaktiválására, ki látott már hasonló parajelenségeket? Ki lehet belőlük ezt énekelni?
2. Milyen konfigban gondolkodjak? Utoljára hat éve raktam össze gépet, azóta minden megváltozott.
Az XP újraaktiválása picit lutri. Nekem ugyan a minap sikerült egy Intel alaplapos, integrált Celeron-os, SiS chipsetes és integrált VGA-s gépből kivett HDD-t egy ASUS alaplapos, P4 3 GHz-es, Ati 9600-os VGA-s gépbe berakva az XP Home-ot aktiválni, amin meglepődtem, hogy még telefonálnom se kellett, az automata aktiválást elfogadta. Az tény, hogy az ASUS lap is SiS chipsetes volt, talán itt van a kutya elesve...
Az XP mellett szól még, hogy kezeli az a CPU magokat, ettől ne félj!
De, ha már egy modernebb lapot veszel, én már csak biztonsági okokból is, Win7-et vennék. Szerintem ebből legalább olyan hosszú élettartalmú operációs rendszer lesz, mint az XP, aminek picivel több, mint egy év van hátra, aztán kikapcsolnak minden támogatást MS-éknél...
A gépre: Kéne tudni mire szánod, milyen progikat futtatsz, stb. Meg egy kb. összegre, amit erre szánnál. Akkor okosabban tudnánk ajánlgatni.