Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 02. 04. 13:39
ha nem csinálok semmit, akkor is fel felvillan a HDD led és időnként darál valamennyit.
Azt nem tudom kaptál e már választ, nagyon elnyomta a honfoglalás. De ha ennyi idő után is érdekes még:
- A win XP tényleg feláll fél perc körüli időn belül (farkamnak néha tovább tart). Igaz, ebbe nem számít bele a startkor induló programok, legfeljebb a nvidia vagy ati vezérlő pult, illetve víruskergető is módjával. Ennek ellenére volt már gyanúsan sokáig tartó (1 vagy több perc) esetem is, aminek nem jöttem rá a miértjére, de hardware hibára - azon belül is HDD - gyanakszok.
- a 3-4 giga ram elvben nem lassítja a rendszer indulást. Egyébként ennyi ram feleslegesen sok. Talán még az 1G is. Emellett a lapozó állományt (swap, virtuális memória) nyugodtan ki lehet kapcsolni. 512 Megánál is kikapcsolva tartom már. Bár műszakilag nem bizonyított, de szerintem a lapozómarhaság lassítja a gépet: mivel a merevlemezről a memóriába töltött anyagot újra visszatölti a merevlemezre, ami a klasszikus júzernél ugyanazon lemez ugyanazon partíciója. Azonkívül legjobb tudomásom szerint a programokat, adatokat mindenkor a rendelkezésre álló fizikai memóriából használja, vagyis a virtuális memóriával nem lesz több egyidejűleg használható memóriád. És akkor mindig az éppen használt adat/program szegmenst cserélgeti a fizikai és virtuális memóra között (ettől is swap), ami ugye rendesen lassú. Egyébként nekem nem sikerült a windózt rávenni, hogy a swapot ne a C:-re pakolja, következő indításnál mindig visszakerül oda.
- Induláskori start programok, nem csak ami az indítópultban van. Többek között ilyen az Office eszköztár, Quicktime, amik maguktól bekvártéjozódnak, utólag kell őket lebeszélni erről. Tray ikonok között is szerepelhetnek. A legminimálisabb tray szereplő gárda: nyelvválasztó (bár ez se feltétlen, ha csak HU van), hangerő szabi, képernyő (nvidia/ati) vezérlő, esetleg víruskergető, óra. Illetve a hálózati ikon lehet még.
- Menetközben ami darálni szokik "ha nem csinálunk semmit", az az automata lemeztöredezettség mentesítő, illetve indexelő szolgáltatás. Előbbit már nem tudom hol kapcsoltam ki, indexelő is szabályosan leállítható. Bár ezek jótékony szolgáltatásoknak mondhatóak, csak az ember szemét szúrja, hogy "már megint mit csinál a tudtom nélkül amit én nem engedélyeztem".
Nahát nagyjából ennyi. A frissítések következményeiről nem tudok nyilatkozni. Az SP3-val sincs gond a sebességet tekintve, tehát nem lett lassabb SP2-höz képest. Kicsit már átvezetés a win7-re a sidebar és gadget-jei (nekem itt angolul, magyarul valami más), annak lényege hogy nagyon gyorsan ki kell kapcsolni meg eltávolítani már csak a baromira géplelassítás miatt is.
Vannak nagy windows mágusok is, biztos tudsz szerezni jó ötleteket, megoldásokat.
Ismerősöm panaszkodott/-ik lassú gépe miatt (P4 2Ghz northwood, 1 Giga ram). Főleg a böngészős flesh/multimédia lejátszásnál. Kiderült, hogy a kedvelt Chrome (egy adott verziója) felelős érte. Mondtam is, ez a gép (még) nem lehet lassú. Annak ellenére, hogy a (amúgy se túl nagy, szintén valami 30-40 gigás) merevlemez totálra van tömve, párszáz mega szabad hely van csak és még így is hozta a félperces bootot. Sokat szabályozni nem tudtam de nem is kellett, a virtuális memó lelövésén kívül.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!