Idézet: blueboi69 - Dátum: 2008. dec. 29., hétfő - 20:53
Kell hozzá réteslap, dio, cukor, viz, méz, fahéj.
A dió felét ledarálod. Én pl olyan fél kilóból csináltam, talán picit több, igy volt benne bőven. A másik felét késsel apritod fel, legyenek benne nagyobb darabok is a darálton kivül.
kivajazott, vagy olajozott tepsibe berakod rétegenként, egy réteg darált, egy apritott, ahogy jólesik, annyi réteget amennyit szeretnél. Értelemszerűen alsó és felső rétegnél több réteslapot használsz, én 3at szoktam.
Aztán jöhet a szirup főzése, olyan 2deci viz, 20-25deka cukor, fahéj. A lényeg, hogy amikor felforr a cukros viz, hagyod kb 10percig forrni, beleszórsz egy kis fahéjat, 1-2perc után ráöntöd a tepsiben lévő cuccra. Ennyi biztos,hogy kevés lesz neki,de kezdésnek jó. Berakod a sütőbe, 220fok légkeverés, ha van. Kb fél óra múlva már kezd barnulni a réteslap. Közben csinálsz még szirupot,még legalább ennyit,de inkább 3deci vizzel. Amikor már jól néz ki akkor kiveszed a tepsit, felvágod a baklavát kockákra, ne kicsikre, kb 4*4centisekre. Ráöntöd a szirupot bele a vágásokba, hogy jól átjárja. Majd vissza a sütőbe. Jól kell tocsognia benne amikor berakod, úgyis felszivja. Azért rizsföld-szindróma ne legyen. A sütőbe megint hagyod kb fél órát, addigra átforr az egész, puha is lesz és megszivja magát a dió is, aztán kiszeded a tepsit és hagyod kihűlni.
Az egésznek szép barnának és puhának kell lennie,ha megnézel 1-1 szeletet belülről akkor legyen benne szaftika, ne legyen száraz a dió. Én igy csináltam és baromi finom lett.
Recept lementve
Jah, ha gyújtást adok elindul a rádió magától, szóval jólett