HWSW Informatikai Kerekasztal: The Pompous Marsh-hen VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5208 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5123
  • 5124
  • 5125
  • 5126
  • 5127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

The Pompous Marsh-hen VII. Értékeld a témát: ***-- 15 szavazás

#102481 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2017. 02. 23. 22:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 23. 19:49

Tegnap a Lost Vikingszel szenvedtem. Fut ugyan DOSBox alatt, de nincs hang. Pedig már azt is sikerült elérni, hogy felismerje az OS MIDI-s cuccát, de még mindig nincs se zenéje, se hangja. Látszólag minden jól van konfigurálva, meg a blizzardos hivatalos és a régi Synapse-os verzióval is megpróbáltam, de sehogy nem akar működni. Lehet be kéne röffentenem azt a FreeDOS-os virtuális gépet, amit régóta tervezek, mindenféle földi jót ráraknék.

Egy másik téma: mi mostanság a legjobb MIDI hangszermintaszett? Régebben volt a fórumon egy nagy MIDI-s srác, valami Jimmy, de nagyon warezellenes volt szegényke, még egyetlen hangmintát sem volt hajlandó odaadni a saját gyűjteményéből priviben, pedig nekem csak a klasszikus gitár lenne a fontos (meg esetleg az eleketromosok). Pedig jó lenne újra MIDI-zni, most is egy klasszikus gitáros MIDI megy a háttérben. Néha megnyugtató ez a fajta prüntyögés. Ma már szuper hangkártya sem kell hozzá, minden szoftveres emulációból megy alacsony latencyvel.

A lost vikings is amgás játék
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#102482 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 23. 22:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 23. 21:59

Na, sikerült életet lehelnem a Lost Vikingsbe. Előrebocsátom, hogy a Blizzard által közzétett verzió egy fos, nem érdemes használni. A régi Synapse-verzió viszont működik, van hangja is. Az volt a baj, hogy a DOSBox csak 14:0-ás MIDI-eszközt használta, az meg egy kernel által emulált üres MIDI-port. Helyette el kellett indítani a Timidity-t szervermódban, úgy már van 128:0 címen rendes MIDI-eszköz, FreePats hangmintákkal, és működik a hang és a zene is a játékban. Érdekesség, hogy a játékban az effektek is MIDI-alapúak. Működik a Blizzard-verzió is, zene van, de hang az nincs, meg kilépéskor a játék megfagy, vagyis nem a gép, csak a játék, taskmanagerrel kell kilőni. Ennek ellenére jobban megéri DOS-os virtuális gépet használni, mint DOSBoxot.

Nézegettem a MIDI-szerkesztőket is. Régen a Midisoft Recording Session volt a kedvencem, mert abban volt kottanézeti szerkesztés is (ami azóta is kevés ilyen szoftverben van), a 3-as verziót használtam. Sajnos modern OS alatt nagyon szarul fut, pedig van belőle 4-es verzió is, de az sem fut jobban. A modernek közül a TuxGuitar (Guitar Pro klónja) és a MuseScore tud kottanézetet. Vannak még komoly ingyenes MIDI-szerkesztők, pl. QTracktor, Rosegarden, de azokban nincs kottanézet.

Sajnos nem csak a MIDI-szerkesztés, de az alap MIDI-lejátszás is gázos Linux alatt. Idáig csak a Timidity alap lejátszója viszi, igaz az szépen. Már eleve a MIDI-t feltenni is nehéz, kell hozzá ALSA, JACK server, Timidity, Freepats.

Te szeretsz szopni.
Én csak rákattintok a lost vikings ikonra :)

#102483 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 23. 22:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2017. 02. 23. 21:13

Te szeretsz szopni.
Én csak rákattintok a lost vikings ikonra :)

Ezek a régi játékok mindig szopósak modern PC-s OS-ek alatt. A MIDI-támogatás is, bár az Windowson egyszerű, ha csak FM-MIDI kell, ha GM-MIDI is kell hangszerbank alapján, az már bonyásabb ott is, ha egyébként a hangkártya hardveresen nem támogatja.

Egyébként jobban szól a Fluidsynth a 150 megás hangbankkal, mint a Timidity a 30 megás Freepats hangszerbankkal, és telepíteni is könnyebb. Eleve nem csak jobban szól, de a Fluidsynth támogatja a PulseAudiót is, nem kell ALSA/JACK serveres megoldásokkal szopni. Szerk.: Lost Vikings ugyanúgy szól Fluidsynth-en és FreePats-on keresztül is, lehet FM hangmintákkal dolgozik, nem GM-esekkel. Ráadásul a VLC-nek és az Audaciousnak van Fluidsynth-támogatása, míg a FreePats-nak nincs, így utóbbinál ilyen primitív Gtk-s Timidity++-lejátszóval kell beérni. MIDI-től függetlenül is elkezdtem egyébként mostanában az Audacious nevű lejátszót használni, mert nosztalgikus Winamp-hangulata van, még az anno kedvenc YaXamp-os Winamp2-es skinem felaplikáltam rá. Van Windows alá is, de oda szükségtelen, mert Windowsra ott a Winamp is, meg persze Windowson a foobar2000 jobb. Linuxon viszont ez az egyetlen módja a retro Winamp-érzést visszahozni, meg Linuxra úgysincs olyan jó lejátszó, mint a foobar2000.

Amúgy én is fogok a Lost Vikingsnek ikont csinálni, és onnantól nekem is egy duplakattintás lesz, de most tesztelem a MIDI-s lehetőségeket és kísérletezek.

Szerkesztette: Raynes 2017. 02. 23. 22:57 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#102484 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2017. 02. 23. 22:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 23. 22:45

Ezek a régi játékok mindig szopósak modern PC-s OS-ek alatt.

De ez van Segára is, nem? Az meg sima ügy emulátorral, hanggal, tokvonóval. Kipróbáljam, adjak mindent?
Make love not Wor.

#102485 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 23. 23:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 23. 22:45

Ezek a régi játékok mindig szopósak modern PC-s OS-ek alatt. A MIDI-támogatás is, bár az Windowson egyszerű, ha csak FM-MIDI kell, ha GM-MIDI is kell hangszerbank alapján, az már bonyásabb ott is, ha egyébként a hangkártya hardveresen nem támogatja.

Egyébként jobban szól a Fluidsynth a 150 megás hangbankkal, mint a Timidity a 30 megás Freepats hangszerbankkal, és telepíteni is könnyebb. Eleve nem csak jobban szól, de a Fluidsynth támogatja a PulseAudiót is, nem kell ALSA/JACK serveres megoldásokkal szopni. Szerk.: Lost Vikings ugyanúgy szól Fluidsynth-en és FreePats-on keresztül is, lehet FM hangmintákkal dolgozik, nem GM-esekkel. Ráadásul a VLC-nek és az Audaciousnak van Fluidsynth-támogatása, míg a FreePats-nak nincs, így utóbbinál ilyen primitív Gtk-s Timidity++-lejátszóval kell beérni. MIDI-től függetlenül is elkezdtem egyébként mostanában az Audacious nevű lejátszót használni, mert nosztalgikus Winamp-hangulata van, még az anno kedvenc YaXamp-os Winamp2-es skinem felaplikáltam rá. Van Windows alá is, de oda szükségtelen, mert Windowsra ott a Winamp is, meg persze Windowson a foobar2000 jobb. Linuxon viszont ez az egyetlen módja a retro Winamp-érzést visszahozni, meg Linuxra úgysincs olyan jó lejátszó, mint a foobar2000.

Amúgy én is fogok a Lost Vikingsnek ikont csinálni, és onnantól nekem is egy duplakattintás lesz, de most tesztelem a MIDI-s lehetőségeket és kísérletezek.

hallgass meg egy mt32-t, és felejtsd el a soundblastert meg a general midit :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#102486 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 23. 23:55

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2017. 02. 23. 22:11

Szépen szól, de ez is csak modulátor, emiatt a hangja mesterséges, bár jobb, mint az FM-MIDI. Viszont a rendes hangbankos GM-MIDI-nél nem tűnik jobbnak. Mondjuk ahogy nézem, ezt az MT-32-őt lehet emulálni szoftveresen MUNT-tal, állítólag a ScummVM-be be is van építve, de azon kívül is lehet használni, csak a Timidity- vagy Fluidsynth-szerver helyett Munt-szervert kell futtatni, és akkor az biztosítja a DOSBox számára 128:0 címen a MIDI-eszközt. Mondjuk GM-MIDI helyett nem használnám, de pl. pont a Lost Vikings lehet az, ahol az FM-hez képest előrelépés lehet. Ki fogom próbálni, de ahogy nézem, Arch Linux alatt majd külső tárolóból kell lefordítani forráskód alapján, szóval időigényes lesz, de hétvégén sort kerítek majd rá, mert rettenet kíváncsi vagyok mennyivel szól jobban. Szerk.: találtam hozzá videót, tényleg sokkal jobban szól. A Prince of Persia, Doom és a Duke Nukem 3D is sokkal jobban szól vele, szóval már látom, hogy kötelező lesz beröffenteni.

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2017. 02. 23. 21:52

De ez van Segára is, nem? Az meg sima ügy emulátorral, hanggal, tokvonóval. Kipróbáljam, adjak mindent?
Ááá, kösz szépen, de már nem kell. Megoldottam azóta. Csak telhetetlen vagyok, és kíváncsi vagyok, hogy mi hozható még ki modern körülmények között egy ilyen régi játékból.

Szerkesztette: Raynes 2017. 02. 24. 00:08 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#102487 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 00:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 23. 23:55

Ááá, kösz szépen, de már nem kell. Megoldottam azóta. Csak telhetetlen vagyok, és kíváncsi vagyok, hogy mi hozható még ki modern körülmények között egy ilyen régi játékból.

PEdig 500 megába a világ belefér Segából, műxik, gagyi gamepad 3 dollár. Én lehet veszek még 10 dolláros XBoxosakat, az király.
Make love not Wor.

#102488 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 00:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2017. 02. 23. 23:04

PEdig 500 megába a világ belefér Segából, műxik, gagyi gamepad 3 dollár. Én lehet veszek még 10 dolláros XBoxosakat, az király.

Lehet ki kéne próbálnom a Segás verziót, de valami emulátorral. Ugyanis Segán van multiplayer, és speedrunoknál nézem, hogy egyszerre két figurát irányítva fele annyi idő végigviszik.

#102489 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 00:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 24. 00:50

Lehet ki kéne próbálnom a Segás verziót, de valami emulátorral. Ugyanis Segán van multiplayer, és speedrunoknál nézem, hogy egyszerre két figurát irányítva fele annyi idő végigviszik.

Jóreggelt. Ezt magyarázom, hogy elmúlt 20 évet elég jól begyűjtöttem, alap Segát 8 percen belül kiteszem valami minimál rommal, aztán kapod a többit. Össze nintendóval együtt 10 giga a világ, maméval meg 40 giga, de az már kb. 14ezer játék és faszaság :-D
Make love not Wor.

#102490 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 01:01

Amúgy a Sega emulátor fasza Linux alatt is, meg a Nintendós szintén. Nomármost.

Itt a Sega, menüjében még minden benne van, de Lost Vikingset és 1-2 dolgot beletoltam, meg ha már emlegettük akkor a Jimet:

https://1drv.ms/f/s!...TS_guZawsyKQGMO
Make love not Wor.

#102491 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 01:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2017. 02. 24. 00:01

Amúgy a Sega emulátor fasza Linux alatt is, meg a Nintendós szintén. Nomármost.

Itt a Sega, menüjében még minden benne van, de Lost Vikingset és 1-2 dolgot beletoltam, meg ha már emlegettük akkor a Jimet:

https://1drv.ms/f/s!...TS_guZawsyKQGMO

Kösz szépen, leszedtem. Szerk.: na, fel is ment a Gens emulátor, működik a cucc, már nyomattam is pár perc multiplayert. A zenéje gagyibb, mint a PC-s verziónak, összességében a játék nem rossz, de az írányítás még kaotikus, nem tudom melyik billentyű mit irányít, majd belejövök. A Munt MT-32-re is annyira kíváncsi vagyok, hogy nem fogom megvárni a hétvégét, éjszakára úgyhagyom a gépet, ha nincs szopó, reggelre úgyis végeznie kell a fordítással.

Szerkesztette: Raynes 2017. 02. 24. 01:28 -kor

#102492 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 01:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 24. 01:15

a játék nem rossz, de az írányítás még kaotikus, nem tudom melyik billentyű mit irányít, majd belejövök.

Már megy fel a többi is, lehet érdemes. Van még tonna SuperNintendo. Meg minden.

Ezen a linken meg is találod a teljes Segás válogatást, elég csak a bináris aztán kész. Szólj csak, van vagy 2.5 terányi cuccom, értelmesre faragva 10 gigával jól vagyok, ellenben most szembesültem vele, hogy nem csak Amigára van Xenon. Ebből most baj lesz. Nintendósból vannak 6 megabyteos játékok, el sem bírom képzelni.
Make love not Wor.

#102493 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 02:57

Kösz szépen, bár ezt lehet privátba kéne, vagy ha végeztünk, akkor kitakarítod a hozzászólásokat. Egyelőre a classic válogatást töltöm, az 560 megásat.

Közben nem bírtam ki, hogy a Munt-ot ki ne próbáljam. Gyorsan lefordult, 2 perc alatt, az MT-32 ROM letöltése és beüzemelése már volt vagy 20 perc. Egymagában MIDI-t le is játszik már MT-32-vel (bár szerintem rosszabb, mint a GM-MIDI), de a DOSBox hiába kapcsolódik hozzá, nem tud beröffenni, mert a PulseAudio server foglalja a hangeszközt, amit persze ki tudok lőni, de a konfigfájl ellenére reswapnol a gecije 1-2 mp alatt. Több mint egy órát szoptam vele, megnyugtató megoldás nincs rá, csak ideiglenes, kicseleztem a nyomi PulseAudiót.
Spoiler

Így egyelőre tudok Lost Vikingst játszani MT-32-es hanggal, de jó lenne cselezőmódszer nélkül, normálisan üzembe helyezni. Na, mindegy, elteszem magam befőttnek holnapra.

Szerkesztette: Raynes 2017. 02. 24. 03:12 -kor

#102494 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 06:32

Emulátoros buzik :) guminő, alkoholmentes sör is van? :-D

#102495 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 09:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2017. 02. 23. 18:36

Amiga veri a korabeli pc-ket, magasan. Hangban, grafikában, mindenben. Nekem egy 68030-as turbókártya is van benne, asszem 40mhz, odabasz. Meg 34 mega ram.
Amúgy pc-re sok amigás játékot írtak át, és viszont. Dune2, alladin, worms, ilyesmikre gondolj.
A magyar zx klón a ht gép volt, meg a primo és pro primo.

a primo csak kb. az elso magyar tervezeso pc computer, lehetett diy kitben is kapni. a zx klon az enterprise volt.

Szerkesztette: zsolt008 2017. 02. 24. 09:44 -kor

proc: A64X2, ram: 3gb ddr, hdd:  160gb sata, vga: x800xt agp

#102496 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 09:50

Üzenet megtekintéseIdézet: zsolt008 - Dátum: 2017. 02. 24. 09:43

a primo csak kb. az elso magyar tervezeso pc computer, lehetett diy kitben is kapni. a zx klon az enterprise volt.

ja, de ő a primora gondolt
enterprise az jó cucc volt, de nekem a commodore a gép

#102497 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 16:24

Üzenet megtekintéseIdézet: zsolt008 - Dátum: 2017. 02. 24. 08:43

A Primo is ZX-klón volt, csak a még igénytelenebb fajtából. Épp úgy Z80-as proci, csak 3,5MHz helyett 3,75-en ketyegett, épp úgy volt belőle 16KB és 48-as verzió, épp ugyanolyan mikroszámítógép mindkettő BASIC-kel, és fóliás billentyűzettel. Enterprise-t sem használtam mondjuk soha, azt kifelejtettem múltkor.

#102498 Felhasználó inaktív   zsolt008 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 17:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 24. 16:24

A Primo is ZX-klón volt, csak a még igénytelenebb fajtából. Épp úgy Z80-as proci, csak 3,5MHz helyett 3,75-en ketyegett, épp úgy volt belőle 16KB és 48-as verzió, épp ugyanolyan mikroszámítógép mindkettő BASIC-kel, és fóliás billentyűzettel. Enterprise-t sem használtam mondjuk soha, azt kifelejtettem múltkor.

attol meg nem spectrum klon, mert ugyanaz a proci. millio mas microcomputer volt z80 procival meg es max. basic szinten voltak kompatibilisek.
az enterprise is csak ugy volt spectrum klon, hogy volt hozza vmi spectrum emulator (szoftveres es hardveres) is, amivel valamennyire tudta futtatni a spectrumos programokat.

disclaimer:
nem hasznaltam sose primot, enterpriset, spectrumom volt+bmw-m van+tintasugaras nyomtatom => kemeny vagyok.
proc: A64X2, ram: 3gb ddr, hdd:  160gb sata, vga: x800xt agp

#102499 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 18:43

Nekem nincs béjemvém, nem vagyok kemény :-D

#102500 Felhasználó inaktív   NauTiLUS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 02. 24. 18:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2017. 02. 24. 16:24

Nem minden Spectrum/81 klón ami Z80...

Téma megosztása:

• (5208 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5123
  • 5124
  • 5125
  • 5126
  • 5127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.