HWSW Informatikai Kerekasztal: The Pompous Marsh-hen VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5208 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2892
  • 2893
  • 2894
  • 2895
  • 2896
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

The Pompous Marsh-hen VII. Értékeld a témát: ***-- 15 szavazás

#57861 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 05. 30. 10:33

Idézet: Warrior - Dátum: 2011. 05. 27. 19:07

P: proporcionális
I: integráló
D: differenciáló

Ezek a szabályozóknak "tulajdonságai", amikkel nagyjából (illetve egész pontosan) leírható a viselkedésük.

Namost ha komolyan érdekel a téma, akkor alapfogalmakat nem árt tisztázni.

A szabályozó működése nagyjából (és tényleg nagyjából) annyi, hogy a beléje futó ellenőrzőjel (ami a folyamatból visszacsatolt pl. kimeneti jel) és alapjel (ami pl. egy konstans jel, munkaponthoz) különbségének "megfelelő" rendelkezőjelből beavatkozójelet állít elő, így avatkozik bele a szabályozott folyamatba. (itt mindjárt elhangzott pár fogalom, amiket pontosan kell ismerni, különben ócska fröcsögés csak a dolog)
Tehát, ha pl. a folyamat kimenete "elindul" egy irányba, a szabályzó dolga, hogy visszatartsa, azaz leszabályozza, ellentétes irányba fordítsa, stb. Bárhogy fogalmazzak, érthető szerintem. Pl. ha a kimeneti jel hőmérséklet, amit szinten kell tartani, akkor az ellenőrzőjel a hőmérséklet alapján előállított jel, az alapjel annak a hőmérsékletnek megfelelő jel, AMIT tartani szeretnénk, a rendelkezőjel (s beavatkozójel) már az első 2 eltéréséből adódó szabályozási művelet "bemenő" jele. Azaz ha nő a hőmérséklet, akkor a szabályozó olyan beavatkozójelet állít elő, ami ezt igyekszik csökkenteni. Na, remélem, eddig stimmt.

Ha tehát nincs rendelkezőjel, akkor "nincs" beavatkozójel sem, azaz a szabályozó "nem csinál semmit". Persze nem szó szerint, inkább logikailag igaz. Azaz nem mozdul semmi. :)
A PID tulajdonság azt jelenti, hogy ha "van" rendelkezőjel, azaz a szabályozónak "mozdulnia" kell, akkor időben milyen módon, milyen függvény szerint fogja ezt tenni: lassan, gyorsan, vagy "sehogy".

A P tulajdonság nagyjából annyi, hogy a beavatkozójel az a rendelkezőjelnek egy konstanssal való szorzata, azaz e 2 jel egymáshoz képesti függése lineáris, időtől független.

Az I tulajdonság már érdekesebb: ugyanis a rendelkezőjelet integrálja az idő függvényében, azaz amíg "van" rendelkezőjel, addig folyamatosan NŐNI fog a beavatkozójel. Ez azért jó, mert a lehető legkisebb "eltérés" esetén is szabályozni fog, azaz kurvára pontos lesz.

A D tulajdonság azt jelenti, hogy a szabályzás "elébevágó" (ha jól emlékszem, valami hasonló szó), azaz a rendelkezőjel hirtelen megváltozása esetén a beavatkozójel "még nagyobb" lesz, ezzel kiküszöbölve, kompenzálva a hirtelen "lökéseket". Mivelhogy a beavatkozójel nagyjából a rendelkezőjel differenciáltjának, azaz deriváltjának felel meg, azaz előbbinek minél nagyobb a meredeksége (azaz minél gyorsabban változik), utóbbi annál nagyobb lesz!! Ezzel tehát a "lökések" tompíthatóak, kompenzálhatóak. Nem tudom másképp fogalmazni.

Ha eddig tudtál követni, akkor OK.

Vannak tehát P, PD, PI, PID szabályozók (elvileg lenne ID is, de nincs értelme), nyilván a legtöbbet "tudó" a PID, merthogy pontos is (I), gyors is (D). (a P tulajdonság nem mérce, az nem a szabályozó viselkedésére utal ugyanis)

---

ps.: majd valaki beleszólhat, mert én ezeket most nem gugliztam, lehet, hogy fogalmak nem jól, de az elvek persze igen. Fősulin foglalkoztam utoljára ezzel, ráadásul már 15 éve. :smoker:

Na ez tök jó. Ha a tanerő is vette volna a fáradságot, hogy legalább így elmagyarázza, most nem lenne egy egyessel többem. :s

:respect:
<b>If you can't be famous, be infamous</b>
<a href='http://megmentesreerdemeshelyek.blogspot.com/' target='_blank'>Megmentésre érdemes helyek</a>

#57862 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 10:34

Idézet: guga - Dátum: 2011. 05. 27. 19:08

Nagyon nyomulsz :cool: :Đ

Attól, hogy valami Neked magas, másnak még lehet érthető.

De nem azért élek, hogy a példaképed legyek. :p
<a href='http://megmentesreerdemeshelyek.blogspot.com/' target='_blank'>Megmentésre érdemes helyek</a>

#57863 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 10:38

Idézet: guga - Dátum: 2011. 05. 28. 07:17

10 kilogrammonként napi egy liter víz elfogyasztása ajánlatos. Normál menetben 4-5 palack másfeles ásványvizet betolok arcba :-D

Szerintem ez faszság.

#57864 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 10:49

Látom szétoffoltam a fórumot.

Memorial day van. Meló alig, megyek tanulni.

#57865 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 11:41

Idézet: EGOKA - Dátum: 2011. 05. 30. 11:49

Memorial day van.

Hiányzik is pár dollár a büdzséből.
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#57866 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 11:53

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2011. 05. 30. 12:41

Hiányzik is pár dollár a büdzséből.

Nincs, aki GDP-t termeljen?

#57867 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:13

Idézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 30. 10:22

Blááá, csak nem tanulsz.

Tanulnék én, inkább a küvecs kevés :-D 100küvecsből kell laptopot és hangítót venni. Kontroller meg külön téma lesz. 70-ért van használt dual core laptop 6 hó garival, azzal kezd a gyerkőc a strandon. Kontrollert remélem megkapja a családtól ballagásra, abban van hangkártya. Aztán majd, ahogy keres, úgy építkezik magának. Beertokon összehozom pár arccal, majd alakul.

Az ibiza hangcucc többfunkciós. Szobájában azzal gyakorol, strandon meg szolidan penget. Nem lehet hangoskodni, mert ott van mellette a wellness hotel, hőbörgés lenne belőle ha ricsajozna.
Meg sem próbálom kivinni a nagy cuccost.

#57868 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:15

Idézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 30. 10:25

Jahh, ha meg laptop, akkor feltétlen szerezz be 2 diboxot is ebből:

http://mrkool.hu/spd...I_PASSZIV_DIBOX

Sok szopástól fog megkímélni.

Mesélj már róla légyszi, hogy mi célt szolgál, még életemben nem használtam. Beertok 5 színpad, bérelt motyók, előre bekábelezve rackba minden, csak be kell lőni őket, egyiken sem volt ilyen móka. hanmania.hu a szállító.

#57869 Felhasználó inaktív   J ▪ B 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:15

Idézet: EGOKA - Dátum: 2011. 05. 30. 11:33

Ha a tanerő is vette volna a fáradságot, hogy legalább így elmagyarázza, most nem lenne egy egyessel többem. :s

Ha vetted volna a faradsagot, hogy hetvegen ezt a par sort megtanuld, most nem lenne egy egyessel tobbed :omg: :Đ

#57870 Felhasználó inaktív   J ▪ B 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:19

Idézet: guga - Dátum: 2011. 05. 30. 15:15

hanmania.hu

Az meg mi a faszom? Valami magyar Han Solo fanpage? :nevet:

#57871 Felhasználó inaktív   EGOKA 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:20

Idézet: PolaR - Dátum: 2011. 05. 30. 15:15

Ha vetted volna a faradsagot, hogy hetvegen ezt a par sort megtanuld, most nem lenne egy egyessel tobbed :omg: :Đ

Ha vizsga előtt látom...

#57872 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:23

Idézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 30. 00:52

ez occsó volt, oszt jó ha van, mobilnál azért többet ér.

de még ebben se vagyok biztos :(
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#57873 Felhasználó inaktív   J ▪ B 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:23

Idézet: EGOKA - Dátum: 2011. 05. 30. 15:20

Ha vizsga előtt látom...

Nem ma volt a vizsga?

#57874 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:26

Idézet: guga - Dátum: 2011. 05. 30. 05:25

Ez az az eset, mint az embernek a saját külyke. Idegen ember, aki nem ismer senkit, az persze, hogy elunja magát. De teszteltem már többször, falunapokon szoktam az üresjáratokban ilyen filmeket projektorozni, meg hozzá megy a zenei aláfestés. Simán végigröhögik az egészet, mert nekik mindenki ismerős.

háttérbe ismerősöknek jó is, de ha kívülállókat akarsz megfogni vele (márpedig ja), akkor ez túl hosszú és tele van üresjárattal. (harmadát-felét még helyieknek mutatva is ki lehet szórni, amikor a snitt végén történik valami, első kétharmadában meg semmi, az teljesen felesleges)

amúgyis félrészeg arcoknak bőven jó a vágatlan is :-D

#57875 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:28

Idézet: guga - Dátum: 2011. 05. 30. 15:13

dual core laptop 6 hó garival, azzal kezd a gyerkőc a strandon.

nagyobb tétel sűrített levegőt még csapj hozzá :)

#57876 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:31

Mesélj már róla légyszi, hogy mi célt szolgál, még életemben nem használtam. Beertok 5 színpad, bérelt motyók, előre bekábelezve rackba minden, csak be kell lőni őket, egyiken sem volt ilyen móka. hanmania.hu a szállító.

http://www.agota.hu/dibox.html

lényegében hosszú kábelnél érdekes, meg leválasztást képez, a két eszköz kevésbé fog brummogni meg agyonvágni egymást, ha probléma van, adott esetben jelszintet is csökkent, ilyesmi. sok szopástól tudja az embert megmenteni

#57877 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:33

Huhh, röviden: földhurkot szüntet meg, azaz a búgást, zizegést nagy okossággal. Ha idegen helyről kapsz hangot, akkor kötelező, ha a hang másik vége másik tápon van, akkor is. Ellenben egy tápnál és ilyen aktív cuccnál ha ugyanazon elosztóba van dugva, akkor a laptop táp az földeletlen, ráadásul jó nagy zajt szokott beletolni a kimenő jelbe. Biztos ismered, mikor alaphangon mélyen búg, vagy csak cicereg benne a vinyó. Nahh, ezeket a búgásokat/egyebeket fogja egy csapással megszüntetni.

Kijövő jacket beletolod, passzív eszköz, majd innen menjen a keverőbe.
Make love not Wor.

#57878 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:34

Idézet: qnadam - Dátum: 2011. 05. 30. 15:28

szerintem az se baj ha megveszi a cd deckedet tartaléknak ha vészhelyzet van és beszarik a laptop legyen miröl muzsikálni :D
Faszom se muzsikálna laptoppal ugyis akkor fog kifagyni mikor épp a legnagyobb buli van.Két pionneer cd-j 100 as meg egy keverő és annyi esetleg ahogy Jahno is irja 500-1000 es egybe pult.Jó ezekhez egy mázsányi cd-t kell kiirni de elég jól birják a srapát.

Szerkesztette: djculture 2011. 05. 30. 14:39 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#57879 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:37

Idézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 30. 14:33

Huhh, röviden: földhurkot szüntet meg, azaz a búgást, zizegést nagy okossággal.

Hja, stimm. Nejem laptopja búg a nagy cuccoson, találtam egy kábelt, amivel nem. Linket elteszem, nem péz, ez még belefér :-D

#57880 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 14:39

Idézet: qnadam - Dátum: 2011. 05. 30. 14:28

A laptop szervizelésével nincs gondom, amíg nem kell bga-t forrasztani, addig a bungiban csinálok mindent. Ha már hőlégfúvó kell hozzá, akkor megyek notidokiékhoz. Melóztam náluk két évet.

Téma megosztása:

• (5208 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2892
  • 2893
  • 2894
  • 2895
  • 2896
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.