Idézet: guga - Dátum: 2015. 12. 13. 18:47
Raynes! Ha úgy alakul, s szeretnék angolul tanulni, fogalmam sincs hol vagy, s mit csinálsz, van lehetőség?
Bár tegnap átruccantunk a szlovákokhoz, s öröm volt újra hallani, gyakorolni a nyelvet, majdnem elsírtam magam a bevásárlókosár felett, de nem vagyok elkötelezett irányukba, szeretném magam kipróbálni. Ha tudsz valamit írj pár sort és megyek. Sajnos azt kell mondanom, hogy itthon úgy intézik a politikusok az ügyeket, hogy húzzunk innen a picsába. Számomra no problem, nem zavar, viszont nem mindegy mennyiért, ha már menni kell. Előre is köszi.
Ha kicsit kimaradok ne zavarjon senkit, csak figyelek.
Tőlem kijöhetsz Milton Keynesbe, de segíteni nem tudok, mert még magam sem jöttem egyenesbe. Ha majd ott tartok, visszatérünk rá, de addig ígérni sem tudok ilyet. Nyelvtudás nem kell hozzá sok, kint van egy csomó ember, aki nem hogy nem olyan jó angolból, de inkább úgy lehet fogalmazni, hogy lófaszt sem tud, és kint él, dolgozik, boldogul, igaz lehet nekik van valami plusz segítségük. Egy biztos, Viktorlandből tényleg csak elhúzni érdemes, és ez az Albion nem rossz hely, plusz itt van munka. Más részről viszont ha csak angolozni jönnél, nem ajánlom, sokat nem fogsz fejlődni angolból, én eddig derekasan kezdtem nem hogy fejlődni, de visszafejlődni valamennyire az állandó megpróbáltatások és fáradtság miatt, bér ez remélhetőleg változni fog.
Azért pár tanács: mielőtt kijössz, már előtte foglalj telefonon időpontot az angol TB (NI) számhoz. Egy interjún kell részt venni, ami abból áll, hogy egy megadott város munkaügyi központjának adórészlegéhez behívnak időpontra, bemutatod az útleveled (vagy személyit, vagy amid van), kitöltesz egy nyomtatványt a személyes adataidról, és majd 4 hétre rá kapod az NI számot (National Insurance number, ez egyben itt adó- és tb-szám is). Csak arról győződnek meg, hogy tényleg valódi a személyazonosságod, és nem vagy kamu személy. Ezt azért itthonról intézd, meg 2-3 hét múlva van az interjú, és azt így nem kell kint kivárnod. Ha kijössz, igényelj angol jogsit, nem csak a vezetés miatt, hanem mivel a lakcím rajta van (és itt Angliában nincs lakcímkártya, sem központi lakcímnyilvántartás), ezzel tudod igazolni, bizonyítani a lakcímedet, mindenhol kérik, főleg a bankszámlanyitáshoz kell, de még sok helyen jön jól. Persze ez utóbbit csak akkor tudod megtenni, ha találtál valami lakhatást, és lesz angol címed. Arra készülj még fel, hogy elég drága hely, meg ha fontos dolog, vagy műszaki cucc kell, az itt vagy nagyon drága, vagy nincs, vagy nem fogod találni, hogy hol lehet kapni, szóval minden szart hozz, ami fontos (lehetőleg ne repülőn, hanem futárszolgálattal, biztonságosabb és olcsóbb), és ha valami kell, akkor inkább online rendeld innen, ne helyben vedd. Munkát itt legkönnyebben agencyknél lehet találni, igaz csak minimálbéres, szenny melókat adnak az ilyen helyek, de legalább nem nehéz ilyen melót szerezni, ezt fogom most én is újfent csinálni. Olyan munka mindenképp lesz neked itt, amilyen a 16 órás szlovák volt, pláne, hogy itt kint sokheti átlagban nem is lehet heti 48 óránál többet dolgozni, plusz a 12 óráztatás is ritka, mondjuk az is igaz, hogy én ezt legutóbb beszívtam. A nettó 8 órás minimálbér itt kb. 7x-e a magyarnak, viszont az árak 2-4x mindenből, van, ami 10x, terméktől függ, igaz ehhez hozzátartozik, hogy itt dzsunkát nem árulnak, szóval itt nem tudsz olcsópárizsizni, Tesco májasozni, meg zsíroskenyerezni, mert vagy nincs ilyen termék, vagy van, de nem olcsóbb, mint a többi drága cucc, pl. a zsír árában akármilyen margarint, vajat, vajkrémet, mogyoróvajat, mogyorókrémet kapsz, persze ez csak egy példa, minden mással is így van. Albérlet is drágább, az itteni minimálbér negyedét, harmadát kiteszi egy egyszobás bérlet, igaz abban a rezsi is benne van, egész ingatlan bérlése drágább, meg a rezsi is elég sok rá, de ebben gazdit kell kérdezni, szerintem a szobabérletnek minimum a duplájára jön ki, ha nem még drágább.
Ha valamire kíváncsi vagy még, kérdezz.