HWSW Informatikai Kerekasztal: indie és budget játékok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (23 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

indie és budget játékok független és kis játékstúdiók alkotásai

#1 Felhasználó inaktív   Ilsyde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 01. 13. 05:00

Az indie játékokat mindig néhány (vagy csak egy) elszánt ember készíti, kiadó támogatása nélkul. Alkotásaik nem ingyenesek, ugyanúgy pénzt kérnek érte mint bármelyik más fejlesztocsapat. Érdemes oket támogatni mert az esetek túlnyomó tobbségében egyedulálló és minoségi játékokról van szó.
A digitális terjesztésnek hála (Steam, PSN, XBLA, WiiWare) egyre tobb remekmu lát napvilágot. Csak hogy a tavalyi évbol említsek kettot: World Of Goo (neki saját topicot is nyitottatok ITT) vagy Braid (február/március kornyékén PC-re is).

Nézzuk a 2009-es felhozatalt (a tobbséguk nyilván még félkész állapotban van), pontosabban amirol személyesen tudok és szerintem érdemes odafigyelni:

Machinarium (Q1 2009)

Kalandjáték az Amanita Design-tól. Az erosen szurreális (és éppen ezért fantasztikus) ámde rovid, flash alapú Samorost (freeware) és a Samorost 2 (shareware) után egyértelmuen kihagyhatatlan darab lesz. Hivatalos honlap http://machinarium.com/ néhány képpel és egy videoval.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Samorost 2:
Kép

Zeno Clash (Q1 2009)

Source motorra írt meleeorientált FPS, fantasy punk kornyezetben. A Samorosthoz hasonlóan ez is egy szurreális és elvont világban játszódik de itt más a koncepció. Hivatalos honlap http://www.zenoclash.com/ képekkel és videokkal.

Kép
Kép

Cletus Clay (TBA)

Egyszeru side-scrollernek tunik, sajnos még semmiféle ingame video nincs róla. A játékot egy angol emberke készíti hasonló gyurmás technológiát használva mint anno a Neverhood megalkotói. Ami kulonosen jó jel hogy az úriember nagy rajongója az elobb említett játéknak.

Kép

The Whispered World (Q1 2009)

Varázslatos, igazi old-school kalandjátéknak ígérkezik. Hivatalos honlap http://www.the-whispered-world.com/ sok-sok infoval és képpel.

Kép
Kép

Overgrowth (TBA)

3D akció-kaland, az 5 tagból álló fejlesztocsapat meglepoen sok energiát fektet a motorba. Fizikára épulo animációk (a karakter irányításakor a tomegpont elmozdul, az A.I. pedig úgy mozgatja a lábakat hogy megtartsa az egyensúlyt), dinamikus kornyezet: napsutésben gyorsabban nonek a fák stb. Semmitmondó hivatalos honlap http://www.wolfire.com/overgrowth

Gondoltam egyet és belevettem a topicba a budget játékokat is. Bár egyértelmu a kulonbség de felesleges oket szétválasztani. A budget játékok kis koltségvetésu, redukált árú alkotások. Ezeket szintén kevés emberbol álló csapatok fejlesztik de egy kiadó pénzeli a munkájukat. Nos ezekbol rengeteg lenne, én egyelore megelégszem kettovel. A legtobbenk úgyis kulon topicot fogunk nyitni.

Trine (TBA)

Csokis kolléga hívta fel erre a figyelmemet. Side-scroller platformjátéknak nézem de mindezt megfejelték gyonyoru, 3D-s grafikával és fizikai fejtorokkel. Bármikor válthatunk az egyéni képességekkel rendelkezo karakterek kozott hogy továbbjuthassunk az adott pályaszakaszon (kicsit Lost Viking-es beutés). Hivatalos honlap http://trine-thegame.com/ videoval de még erre a hónapra ígértek egy lényegesen tobb infót tartalmazó weblapot.

Kép
Kép

Age Of Booty (2009 eleje)

Tavalyi játék de nem bírom megállni hogy ne írjak róla. Foleg hogy PC-re még nem jelent meg. Multiplayerben is játszható, felettébb szórakoztató és kompetitív kalózhajós foglalósdi, tipikus "easy to learn but hard to master" azaz konnyen megtanulható de nehezen lehet mesterévé válni. Ez a játék az ami ha megjelenik akkor online kell vele játszani ismerosokkel, barátokkal. De akár vadidegenekkel is. Iszonyatosan addiktív tud lenni és szinte konyorog a csapatjátékért. Már alig várom. Hivatalos honlap http://certainaffini...booty/press.php

Kép
C2D 2,66GHz | 4GB DDR2 | 9800GTX+ | Win7 64bit | WinXP 32bit (dual boot) | 1440x900 (19")

#2 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 09:33

OFF ON
Nagyon szép ez az indie szó, de mégis mit jelent és honnan ered? Egyre több helyen használják, számomra azonban érthetetlen okból.
OFF OFF
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#3 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 09:42

Independent szóból ered, ami ugye függetlent jelent. Erre szokták használni a "garázsprojekt" szót. :) Jé, van ilyen oldal is, http://www.indiegames.com/. :D

Szerkesztette: Csokis 2009. 01. 13. 09:43 -kor

Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#4 Felhasználó inaktív   Dr. Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 09:48

Sziasztok....

Nekem ezek közül grafra, meg látványra a Machinarium, a Zeno Clash, meg az Age of Booty nyerte meg a tetszésemet, azokat sztem ki is fogom prószálni....de főleg a zeno clash tetszik :) :)

Fasza atopicindítás :) :up:

a Free
Xfire & Steam : freemanhun88

Gigabyte GA-M52L-S3 lap | AMD Athlon X2 6000+@3.0GHz AM2 BOX | 2Gb RAM | Gainward 9429-BLISS HD 3850 512MB PCIE | Samsung SATA 500GB | Nemtommilyen CD-DVD RW | ...

#5 Felhasználó inaktív   bálesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 10:11

Ez a Whispered World nagyon szép.  :up:  Ha valóban igazi "old school" kalandjáték, akkor ide vele :)
"Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó..."
"Ez egy álomszép vasúti hid, ami biztosan ott lesz"
"Szabadságot Svájcnak!!!"
Konfig

#6 Felhasználó inaktív   sQr` 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 10:53

Nagyon köszönöm ezt a topicot és a nagyszerű indítást.

Machinarium - Nagyon jó ez az elborult grafikai megvalósítás és a videó alapján a játék sem lesz rossz.
Zeno Clash - Már a másik topicban leírtam. Hihetetlenül eltalálták a hangulatát a játéknak. Egyedi, stílusos és a videó alapján a játékmenet is szuper.
Cletus Clay - Ááá...nekem nagyon bejön ez a gyurmás látványvilág. Ha csak egy sima scrollozól platform shooter lesz, már jó. Egyébként itt nem írtál honlapot úgy láttam, szóval azt kiegészíteném:
http://www.cletusclay.com/
The Whispered World - Egyszerűen lenyűgözőek a játék hátterei és figurái. Varázslatosak. Minden elismerésem az alkotóknak. Könny szökött a szemembe ahogy a hivatalos oldalon nézegettem a képeket. Művészek dolgoznak a játékon...
Trine - Anno láttam ugye itt a topicban, nekem tetszik. Főleg mert a Lost Vikings örök kedvenc. Ohh...nosztalgikus gondolataim támadtak...
Age Of Booty - Na ez elsőre semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem. Bár sem a téma, sem a megvalósítás nem a stílusom.
Acer 5536g Playstation 3 Slim LG 42LD550

#7 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 01. 13. 11:24

Idézet: Csokis - Dátum: 2009. jan. 13., kedd - 9:42

Independent szóból ered, ami ugye függetlent jelent. Erre szokták használni a "garázsprojekt" szót. :) Jé, van ilyen oldal is, http://www.indiegames.com/. :D

Köszi, valahogy eszembe sem jutott az independent. :)
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#8 Felhasználó inaktív   Ilsyde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 14:07

Orulok hogy mindenkinek tetszik a topic. Igen, az indie szó eredetét elmagyarázhattam volna az elején de most már rendesen fel lettetek világosítva :D

Age Of Booty-ról egy csomót írhattam volna mert Xboxon rengeteget játszottam vele. Én az L4D helyett ezt fogom megvenni :D Na majd meglátjátok ha megjelenik...

Az Amanita egy másik játéka a Questionaut, a BBC fizetett érte hogy készítsenek egy oktatóprogramot a kisiskolásoknak. Szerintem hasznos megnézni: http://www.bbc.co.uk...onaut/pop.shtml mert már a nyelv miatt nem olyan konnyu és tényleg lehet belole tanulni. Érdemes figyelni a zenékre, egy tehetséges, szintén cseh muvész alkotásai (mind a négy játéknál).

Kép

Biztosan kihagytam egy csomó igényes játékot (nyilván a gagyibbakat direkt, a Csokis által belinkelt oldalon például sok olyan cím volt amit már ismerek de kozel sem "muvészet" értékuek mint az ide belinkeltek), úgyhogy aki belebotlik valami nagyon jóba az képpel egyutt írjon majd róla pár sort hogy figyelemmel kísérhessuk mindet :)
C2D 2,66GHz | 4GB DDR2 | 9800GTX+ | Win7 64bit | WinXP 32bit (dual boot) | 1440x900 (19")

#9 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 14:18

Idézet: N.M.I. - Dátum: 2009. jan. 13., kedd - 14:07

Szerintem hasznos megnézni: http://www.bbc.co.uk...onaut/pop.shtml mert már a nyelv miatt nem olyan konnyu és tényleg lehet belole tanulni. Érdemes figyelni a zenékre, egy tehetséges, szintén cseh muvész alkotásai (mind a négy játéknál).

Ez aranyos, bár én elakadtam a 3. szinten, az állatoknál, nem tudom hova kell kattintani  :think:
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#10 Felhasználó inaktív   Ilsyde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 14:21

Ne add fel, hamar rájossz. A kurzor úgyis átvált ahol lehet interakciózni. Kalandjátékokat az gyilkolja meg ha végigjátszást használnak hozzájuk. Próbálkozz egy kicsit :)

Ja, ha valaki nem tudná akkor a Q1 az elso negyedév (first quarter), a TBA meg a To Be Announced azaz még nem jelentették be a megjelenés dátumát.

Szerkesztette: N.M.I. 2009. 01. 13. 14:22 -kor

#11 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 14:24

nem adtam fel, már egy ideje próbálkozok, két helyen vált át kézre a kurzor (bagoly, odu), de egyiknél se történik semmi.

szerk: megtaláltam :D

Szerkesztette: Valdy 2009. 01. 13. 14:26 -kor

Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#12 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 14:25

Ami engem ebből érdekel, az csak a Zeno Clash. Az annyira elborultnak tűnik, hogy már zseniális :D
Ráadásul a gameplay alapján baromi hangulatos is  :up:

#13 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 14:59

Kevésbé művészi, de egyszerűségében igényesen szórakoztató:

Soldat
Kép
http://www.soldat.pl/
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#14 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 15:18

Kipróbáltam ezt a Samorost1-et, ha már free, nagyon bejön, egy  a gondom, hogy 1024-nem scrollozni kell a képernyőt :(

A gyurmásat meg nagyon várom, Neverhood-nál eredetibb játékot nem nagyon láttam még, ez sem lehet rossz :D
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#15 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 19:10

Eschalon Book II
Izometrikus, régimódi Ultimákat idéző rpg, egyelőre még készülőben.
Érdemes kipróbálni az első rész demóját, akinek bejön ez a stílus.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#16 Felhasználó inaktív   Dr. Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 20:33

Idézet: N.M.I. - Dátum: 2009. jan. 13., kedd - 14:21

Ne add fel, hamar rájossz. A kurzor úgyis átvált ahol lehet interakciózni. Kalandjátékokat az gyilkolja meg ha végigjátszást használnak hozzájuk. Próbálkozz egy kicsit :)

Ja, ha valaki nem tudná akkor a Q1 az elso negyedév (first quarter), a TBA meg a To Be Announced azaz még nem jelentették be a megjelenés dátumát.

Sztem nagyon fasza kis gém, bár én a hatodikon akadtam el a zenés fickónál, ha ráviszem a részre az egeret, láthatatlanná válik, ahol kéne kattintgatnom... észrevételek??

a Free

Szerk.: A játék újrakezdése megoldotta a problémát, látszik az egerem már...

Szerkesztette: Dr. Freeman 2009. 01. 13. 20:50 -kor

Gigabyte GA-M52L-S3 lap | AMD Athlon X2 6000+@3.0GHz AM2 BOX | 2Gb RAM | Gainward 9429-BLISS HD 3850 512MB PCIE | Samsung SATA 500GB | Nemtommilyen CD-DVD RW | ...

#17 Felhasználó inaktív   Dr. Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 21:07

Nos,  Questionaut kipiálva, nagoyn szellemes kis gém, és igazából az a jó, h voltak szavak amiket nem értettem, de aszövegkörnyezetből akár új szavak is tanulhatók, hasznos játék, és még el is gondolkoztat, hogy is kéne megoldani... ilyen játék kéne még sok szvsz, persze nehezebb kérdésekkel....  :respect:  de az utolsó pálya kivitelezése az valami fantasztikus, ahogy repkednek a betűk a gépbe, és mama, és papa vagdossák őket XDXD Hát kész.... Am eza szint volt a legnehezebb...a előtte való fizikás-pályával semmi bajom nem volt, meg a science-es pályákkal, de a nyelvtanosok....pfújjj :D

a Free

#18 Felhasználó inaktív   Ilsyde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 21:10

Bezony, lehet belole tanulni :D Ha tetszett az elvont képi világ akkor ki ne hagyd a Samorostot!

#19 Felhasználó inaktív   Dr. Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 21:17

Idézet: N.M.I. - Dátum: 2009. jan. 13., kedd - 21:10

Bezony, lehet belole tanulni :D Ha tetszett az elvont képi világ akkor ki ne hagyd a Samorostot!

Ohh, mi az h ... nagyon bejött a stílus, az irka firká megrajzolás néha, az asszimetria :D :D

Szal télleg fasza, de akk meg is nézem...a Soldatot már leszedtem, hnap várja h megnézzem...meg akk ez is :D

a Free

U.I.: Am azt nem értem ,h az egész csak a kalapért ment?? szegény gyerek elkeseredik, mikor végre feljutott a holhoz, és " Az egész csak azért a kurva kalapért volt?? " :D :D

#20 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 21:18

Jó ötlet a topic. Braid PC kell, Trine méginkább.

Az előző év egyik legjobb játéka a World of Goo, és mint budget, a Penny-Arcade Adventurest (a webcomicra épülő, kaland-RPG) is idesorolnám.

Ott a klasszikus Gish vagy a Darwinia, a Facade, a minimalista N. Az Eets és Alien Hominid pedig Xboxon. Az IGF nyertesei között mindig érdemes szétnézni, ha az ember eredeti játékot akar, sokszor ingyen. Ja, és a világ legkönnyebb és legrövidebb játéka, a You have to Burn the Rope egy külön pontot érdemel, kötelező már csak a vége miatt is.  :)

Ne felejtsük el, a Portal is így indult.

Szerkesztette: spidey 2009. 01. 13. 21:22 -kor

Téma megosztása:

• (23 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó