HWSW Informatikai Kerekasztal: Nagy hálózati rendszer kiépítése - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nagy hálózati rendszer kiépítése Mire van szükség, hogyan érdemes.

#21 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 02. 19. 00:47

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 0:39

Itt ugye ez módosulna azzal, hogy a szerveren is keresztülmenne a ki és bemenő adat, ami vírusírtót tartalmazna és + tűzfalat.

Jaja, ezt hívják ISA szervernek, amiből rögtön vehetsz is egyet kompletten külön. Még 100+ gépes/júzeres cégnél is elviselhető, ha csak egy rendesebb router van, aztán nem viszed át a szerveren a forgalmat. Vagy erre meg egy jó natolós/proxyzós Linuxos vas megfelelhet, csak itt pláne nem árt a szaktudás.

Először router, aztán ha értesz is valamihez, akkor jöhet a Linux, hogy kihajigáld a DC-t, meg társait.

Nálam 100+ júzernél nincs semmiféle szűrés, forgalmat mérjük, ha valahol torrentet/DC-t látok, akkor megmondtam, annak a tökeit úgyis feletetem a kutyákkal, oszt kész is. Ez ilyen cégnél éppen elég, nem kell túlzásba vinni, egyszer lebaszhatom, de akkor hozzon sört, második már nem lebaszás lesz, hanem mehet a munkaügyre.
Make love not Wor.

#22 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 00:48

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 0:44

vannak túlfesz védő elosztók kb 5-6e-ért. Azok annyira ratyik lennének? Eddig nekem még nem volt gondom velük :confused:

Nem ratyik, de rendesen még nem tudtam kipróbálni, valamint az csak a D kategóriás védelem, ami akkor működhet, ha sorban meg vannak az előtte lévő fokozatok is.
Make love not Wor.

#23 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 19. 01:24

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. febr. 18., szerda - 23:47

Jaja, ezt hívják ISA szervernek, amiből rögtön vehetsz is egyet kompletten külön. Még 100+ gépes/júzeres cégnél is elviselhető, ha csak egy rendesebb router van, aztán nem viszed át a szerveren a forgalmat. Vagy erre meg egy jó natolós/proxyzós Linuxos vas megfelelhet, csak itt pláne nem árt a szaktudás.

Először router, aztán ha értesz is valamihez, akkor jöhet a Linux, hogy kihajigáld a DC-t, meg társait.

Nálam 100+ júzernél nincs semmiféle szűrés, forgalmat mérjük, ha valahol torrentet/DC-t látok, akkor megmondtam, annak a tökeit úgyis feletetem a kutyákkal, oszt kész is. Ez ilyen cégnél éppen elég, nem kell túlzásba vinni, egyszer lebaszhatom, de akkor hozzon sört, második már nem lebaszás lesz, hanem mehet a munkaügyre.

Akkor jelen esetben mit ajánlanál?
Első körben MS mellé?
Ha jól tudom az ISA szerver nem nagyon szeret az IEn kívül mást.
Az integrált hitelesítés miatt. Vagy ez már megoldott?
csendben jegyezném meg: Illetőleg ha jól tudom, Linux alatt meg irtó nehéz összehozni, h rendesen menjen a dolog (pl, ha később MS helyett Linux szerverre állnánk, amit nem szívesen tennék:P)
Szal FF alatt nem lenne probléma a hitelesítéssel?
Torrent nem lehetne itt sem. Semmi ilyesmi.
Eseti letöltés igen, az előferdülhet.
- Melyik a villamos energiával legjobban ellátott ország?
- ???
- Magyarország. Nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, minden csak volt, a vezetõk érintése pedig halálos.
---------------------------------------------
- Mennyi a pálinka és az aszpirin összege?
- 11, ugyanis a pálinka üt az aszpirin meg hat és ugye üt meg hat az tizenegy.

#24 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 01:36

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 1:24

Akkor jelen esetben mit ajánlanál?

Mondjam azt, hogy ne állj neki? Rendes router, UPS, normális switchek, meg ilyesmikkel is el leszel egy darabig.

Homogén vírusölő, minden munkaállomás megpatchelése. Aztán kitalálni ki hova ment, rászoktatni a szerverhasználatra, majd utána lehet szervert is cserélni, adatok ott maradnak.

De mérd fel rendesen, hogy azok a Ciscok mit csinálnak, ha leszakad a net, akkor mihet kell nyúlni, mi az ügyfélkód, júzer/jelszó, Ciscoban esetleg milyen bérelt vonal van, annak a műszaki paraméterei, majd ugynaúgy ügyfélszolgálat, satöbbi.

Ha kusza 4 portos switchek vannak, akkor megfejteni, hogy kell-e, vagy kidobható? Inkább a telefont dugd 1 UTP lukba, a gépeket meg minél központosabban olyan HPba, vagy minél jobb HPba. Itt is a keret a kérdéses, nem hinnmé, hogy most benyögsz 1milliós költséget, azt röhögve kifizetik, de a sok gép, meg acc az fenntartásilag szintén érdekes.

Biztos nem szopatsz, oszt létezik ilyen?
Make love not Wor.

#25 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 01:51

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 0:36

Mondjam azt, hogy ne állj neki? Rendes router, UPS, normális switchek, meg ilyesmikkel is el leszel egy darabig.

Homogén vírusölő, minden munkaállomás megpatchelése. Aztán kitalálni ki hova ment, rászoktatni a szerverhasználatra, majd utána lehet szervert is cserélni, adatok ott maradnak.

De mérd fel rendesen, hogy azok a Ciscok mit csinálnak, ha leszakad a net, akkor mihet kell nyúlni, mi az ügyfélkód, júzer/jelszó, Ciscoban esetleg milyen bérelt vonal van, annak a műszaki paraméterei, majd ugynaúgy ügyfélszolgálat, satöbbi.

Ha kusza 4 portos switchek vannak, akkor megfejteni, hogy kell-e, vagy kidobható? Inkább a telefont dugd 1 UTP lukba, a gépeket meg minél központosabban olyan HPba, vagy minél jobb HPba. Itt is a keret a kérdéses, nem hinnmé, hogy most benyögsz 1milliós költséget, azt röhögve kifizetik, de a sok gép, meg acc az fenntartásilag szintén érdekes.

Biztos nem szopatsz, oszt létezik ilyen?

Nem szopatlak, ne félj.
Hülye lennék itt éjszakázni poénból...
4 portos switchek nem igen vannak. 16 portosak vannak minimumba.
Jövőhéten megpróbálom teljes egészében átlátni a rendszert és részletes beszámolót írni:)
Addig még egyéb feladatokkal kell foglalkoznom.
Elvileg jövőhét hétfőn kapom meg a hozzáféréseket a helyiségekhez és akkor onnantól kezdődik a menet.
Az 1 millás költség, valóban nem lenne jó 5let.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Jövőhéten írok, h mi a helyzet.

Szerkesztette: Fejedelem 2009. 02. 19. 01:52 -kor

- ???
- Magyarország. Nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, minden csak volt, a vezetõk érintése pedig halálos.

#26 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 02:07

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 1:51

Az 1 millás költség, valóban nem lenne jó 5let.

Miért, mit vártál? Az még nem is összeg.

140ezer egy rendesebb router. 100ezer a switch. Szerver fejből nem megy, de 5 júzeres 2003 szerver az kb. 200ezer, Neked meg nem kevés júzer kell, arra el lehet tolni az 1milliót, meg az akármire.

Lehet a Linux levelezik, csak nem tudod.
Make love not Wor.

#27 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 02:32

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 1:07

Miért, mit vártál? Az még nem is összeg.

140ezer egy rendesebb router. 100ezer a switch. Szerver fejből nem megy, de 5 júzeres 2003 szerver az kb. 200ezer, Neked meg nem kevés júzer kell, arra el lehet tolni az 1milliót, meg az akármire.

Lehet a Linux levelezik, csak nem tudod.

szerver van. Azt nem kell venni. Aszem ezt már írtam..
- ???

#28 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 02:36

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 2:32

Persze, meg calok hozzá fent a polcon, mi? Az ilyen "szerzett" cuccokat meg inkább ne erőltessük. Bár olyan cégem is van, aki a 180 napos triallal szórakoztatja a gazdáját, aztán inkább újratelepítteti, mint megveszi.

Vagy milyen szerver van?
Make love not Wor.

#29 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 19. 08:36

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 18., szerda - 23:48

A linux kb 6 gépet vezérel, de senki nem tudja mit csinál...azaz nincs használva.
Semelyik user gépen nincs utalás arra, h a szerver bármit is csinálna.
Semmilyen szerveres progi nincs fenn.

Az, hogy senki nem tudja mit csinál, az nem azt jelenti, hogy nincs használva. Pl. ha a linux látja el a levelezést?

A user gépen milyen utalást kellene látnod, hogy a szerver bármit is csinálna? Nem fogja neked kiírni, hogy én a ettől és ettől a szervertől kapom ezt és ezt.
Mit jelent, hogy szerveres progi nincs fent? Milyen egy szerver progi?

Én nagyon óvatosan közelíteném meg a témát, mert látszik, hogy alapszintű működéssel sem vagy tisztában. Mint ahogy a többiek is javasolták, inkább mérd fel, hogy a jelenlegi rendszer hogy épül fel. Ha olyan egyből belecsapok és megcsinálom, de nem tudom mit mentalitással vágsz bele, abból nagy eséllyel bukta lesz. kiszedsz egy rendszert, amiről később kiderül valami fontos funkciót látott el. Lehet szó egy sima win2000 vagy XP is. ez a menetközben majd megtanulok mindent, egy 10-20 fős cégnél működhet, de akkor is csak ha már van egy valamennyire működő rendszer. Itt van a nagy semmi és fel akarsz építeni valamit, amit még magad sem tudsz és azt akarod megtanulni menet közben...

Ezt szerintem mérleged kicsit. Ahogy a többiek is én is azt javaslom, hogy ameddig tudod húzzad a nagy "rendszerváltást" és előtt ismerkedj meg az informatika ezen területével!

Sok sikert!
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#30 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 10:00

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 7:36

Az, hogy senki nem tudja mit csinál, az nem azt jelenti, hogy nincs használva. Pl. ha a linux látja el a levelezést?

A user gépen milyen utalást kellene látnod, hogy a szerver bármit is csinálna? Nem fogja neked kiírni, hogy én a ettől és ettől a szervertől kapom ezt és ezt.
Mit jelent, hogy szerveres progi nincs fent? Milyen egy szerver progi?

Én nagyon óvatosan közelíteném meg a témát, mert látszik, hogy alapszintű működéssel sem vagy tisztában. Mint ahogy a többiek is javasolták, inkább mérd fel, hogy a jelenlegi rendszer hogy épül fel. Ha olyan egyből belecsapok és megcsinálom, de nem tudom mit mentalitással vágsz bele, abból nagy eséllyel bukta lesz. kiszedsz egy rendszert, amiről később kiderül valami fontos funkciót látott el. Lehet szó egy sima win2000 vagy XP is. ez a menetközben majd megtanulok mindent, egy 10-20 fős cégnél működhet, de akkor is csak ha már van egy valamennyire működő rendszer. Itt van a nagy semmi és fel akarsz építeni valamit, amit még magad sem tudsz és azt akarod megtanulni menet közben...

Ezt szerintem mérleged kicsit. Ahogy a többiek is én is azt javaslom, hogy ameddig tudod húzzad a nagy "rendszerváltást" és előtt ismerkedj meg az informatika ezen területével!

Sok sikert!

Mondom, hétfőn kapom meg a kulcsokat, akkor tudok nekifeküdni a témának.
Természetesen nem fogok formázással kezdeni.
De ezt írtam is, h felmérem alaposan a terepet.
Abból gondolom, h a szerver semmit nem csinál (lehet tűzfalat szolgáltat a linux, de a user gépeken erre semmi utalást sem találtam), hogy a reá kötött user gépeken semmi olyan beállítást nem találtam.
Azaz a levelezés a szolgáltató szabványos beállítását használja, a protokollok környékén sem találtam a szerverrel való kapcsolatról semmit.
Azaz összegezve, sem IP, sem tartomány, sem egyéb beállítás, vagy program nem tartalmazott még célzást sem a szerverről.
- ???

#31 Felhasználó inaktív   pike.killer 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 10:42

En azt mondom legy tokos. Ird korbe mindenkinek, hogy ha barmi problema van a halozattal akkor teged keresenek. Majd kapcsold ki azokat a gepeket amirol azt gondolod, hogy nem csinal semmit. Ne csinalj semmi mast csak kapkod a telot es valaszolj ;)
Amugy az a kerdesem, hogy a "rendszergazdai" munka mellett meg mast is csinalsz a cegnel? Ha igen akkor atallaskor szerintem azt a munkat tedd a polcra jo esetbe 1 hetig ;)

Ya es a supportrol senki nem beszelt. Szerintem eddig senki nem mondta a kollegaknak hogy ide meg ide mentsen. Szerinted egyik naprol a masikra at fognak terni??

#32 Felhasználó inaktív   Borzas73 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 11:25

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 2:32

Szia!

Nem akarom, hogy b@#gatásnak érezd, de több dolog miatt is hozzá kell szólnom. Sőt(!), inkább azért írok, hogy később NE kerülj még nagyobb sz#&ba! Szóval:

- Alapvetően értem a TE szempontodat, hogy nagy ugrás a 25 gépes munkacsoporthoz képest, tudásban, felelősségben és gondolom juttatásban is. Ebből a 2. pont a gáz, mert ha most "repülőrajtból" akarsz mindent fejleszteni, 0.0 tapasztalattal, annak 1000% az lesz a vége, hogy beleviszed a céget egy sokmilliós kiadásba, aztán bebukod a melót a közepén. A rendszer romokban, Téged minimum kib@&#nak, mint macskát sz#&ni, és még örülhetsz, ha nem perelnek be különösen nagyértékű károkozásért!!! (Ez múlik a munkaszerződésen is...) Ez nem az elrettentés, de előttem mindenki erre próbált rávilágítani. Persze, hogy szeretnél sok pénzért sok jót tenni, de ha nincs meg a háttértudásod, csak óriási bajt okozhatsz vele!!! Én több, mint tizenkét éve támogatok MS-Linux rendszereket több száz gépig, most mégis futottam bele óriási szívásokba egy hálónál, ahol összesen 3db szerver és kb. 70 gép van. A Tiéd pedig, ha jól gondolom, ennél nagyobb lesz rövidesen...

- NE hidd azt, hogy egyszerűbb MS szervert üzemeltetni a "majd megtalálom valahol és rákattintok" módszerrel, mint bármilyen Linuxot! Jellemzően úgyis olyan hibák buknak ki, amiről pont semmi sincs a súgóban. A 200.000HUF, amire Jahno utalt NEM a gép ára, csak az 5 júzerlicenszes MS szerver oprendszeré. És az még csak a 2003, vagy 2008 Standard szerver. Ha kell hozzá Exchange 2007, meg ISA szerver + az ügyfél CAL-ok, ami WIN2008_CAL - 8000Ft, Exchange_CAL 12.000Ft / PC, nos ez a mondás 120PC-nél ca. 4.000.000Ft és akkor minden egy db szerveren fut, ami eléggé gáz.

Szóval egy javaslat:

- Nézd át a hálót, ahogy gondoltad, próbálj szanálni minél több switchet. Ha nincs keret HP-ra, jó a LINKSYS SR2024-es is pl. Nem menedzselhető, viszont fele annyi és valóban tudja  a gigabitet.

- Azt a Linuxot csak nézd / nézesd meg, mert ha levelez, akkor spórolsz vele azonnal 2M-t a jelenlegi rendszer esetén. Ha jót akarsz, meg is hagyod. Ha fontosak számodra az ikonok, rakatsz fel egy külsőssel pl. SuSe 10.3-at. Az már eléggé stabil, Postfix levelezéssel,ha bekonfigurálják neked,  SEMMIT nem kell tenned. Ha új júzer jön, összekattintgatod a felhasználó accountját, küldesz tesztmailt, a postfix berakosgatja a könyvtárába a többit. Ráadásul a Linux postaládáit jóval egyszerűbb archiválni, mint egy Exchange-szervert. (Sztem.) Itt egyszer adsz ki a telepítésért zsetont (már láttam 40-50e Ft körül hirdetést, de ha "agyonkonfigurálják" is, 100+ körül biztosan találsz rá embert), utána nem lesz vele gondod. Majd ha lesz időd, akkor ráérsz tanulgatni, addig is foglalkozhatsz mással.

- Ha routerben oldod meg a tűzfal témát, esetleg VPN is kell, a Linksys v. Microtik szóba jöhet, mint olcsó, de már használható megoldás, attól függően, mennyire akarod konfigurálni a nettel való forgalmat.

- Ha NEM akarod magadat szo*atni, az MS szerveren keresztül, amit fájlszervernek, neadj Isten mégiscsak mail, v. dbszervernek használsz, még VÉLETLENÜL SEM KÜLDÖD ÁT a netes forgalmat!!!
Ha mindenképp szűrni akarsz, tegyél / tetess a switchbe egy linuxos proxy-t, azon átkergetheted a felhasználóhat. Esetleg bevágod a router mögé, aztán mingyá' tűzfallal kombinálod is.

- Ha csak Win2000-ed és XP-d van, szerintem NE kezdj el szívni a 2008-cal. Használj inkább 2003-at. A 2008 szerver már Vista alapú, teljesen más az ún. szerepköreivel, a netvédelemmel, stb. Ha 2000-et használtál, akkor a 2008-nál lemész hídba, az garantált!

Egy szó mint száz: a felmérés után valóban gondold át a büdzsét, mire mennyit adsz ki, mert lehet, hogy összevásárolsz egy valag nagy rendszert sokmilláért, ami romhalmaz lesz, vagy inkább egyes dolgokat kiadsz telepítésre külsősnek, s a fontos dolgokat megtanulod belőle. Az nem szégyen, ha valaki valamit NEM tud, DE TUDJA RÁ A MEGOLDÁST!!! Jobban fogja értékelni a főnököd, ha olcsóbban, pikk-pakk összerakatsz valamit, ami műxxik, majd "beletanulsz", mint hetekig elkinlódni egy méregdrága megoldáson, ami nem megy, vagy csak részben...
Lenon volt? Hát nem Lenin?

#33 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 14:40

Idézet: pike.killer - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 9:42

En azt mondom legy tokos. Ird korbe mindenkinek, hogy ha barmi problema van a halozattal akkor teged keresenek. Majd kapcsold ki azokat a gepeket amirol azt gondolod, hogy nem csinal semmit. Ne csinalj semmi mast csak kapkod a telot es valaszolj ;)
Amugy az a kerdesem, hogy a "rendszergazdai" munka mellett meg mast is csinalsz a cegnel? Ha igen akkor atallaskor szerintem azt a munkat tedd a polcra jo esetbe 1 hetig ;)

Ya es a supportrol senki nem beszelt. Szerintem eddig senki nem mondta a kollegaknak hogy ide meg ide mentsen. Szerinted egyik naprol a masikra at fognak terni??

A cég eléggé fegyelmezett, ha utasítják őket.
Egy vezetői ráhatás meg fogja tenni a magáét.
Főleg, ha nem is tudnak máshova menteni, mert mondjuk elrejtjük a rendszer partíciót:)
És kiteszünk nekik egy hatalmas MENTÉS mappát, ami a szerverre ment:)

Elvileg más dolgom nem lesz, csak az IT részleg.
Lesz kb 2 napom (teljes hétvége), amikor teljes rendszer leállítás lesz.
Akkor lehet a szervert egészében átalakítani.
Úgy gondoltam, hogy első körben betennék egy egyszerű PC-t, amin minden fennlenne és termenként rákonfigolnám a user gépeket (1-1 termet ki lehet pár napra iktatni).
Ezek után, ha minden okés és azok jól mennek, akkor a szerverre áttenném a cuccokat (0ról persze).
Így az ideiglenes szerver utána felszabadulna. Egy hagyományos PC csak kibír 10-20 internetezésre és egyéb irodai használatra szánt gépet. Vagy hülyeség?
- ???

#34 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 14:52

Idézet: Borzas73 - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 10:25

Szia!

Nem akarom, hogy b@#gatásnak érezd, de több dolog miatt is hozzá kell szólnom. Sőt(!), inkább azért írok, hogy később NE kerülj még nagyobb sz#&ba! Szóval:

- Alapvetően értem a TE szempontodat, hogy nagy ugrás a 25 gépes munkacsoporthoz képest, tudásban, felelősségben és gondolom juttatásban is. Ebből a 2. pont a gáz, mert ha most "repülőrajtból" akarsz mindent fejleszteni, 0.0 tapasztalattal, annak 1000% az lesz a vége, hogy beleviszed a céget egy sokmilliós kiadásba, aztán bebukod a melót a közepén. A rendszer romokban, Téged minimum kib@&#nak, mint macskát sz#&ni, és még örülhetsz, ha nem perelnek be különösen nagyértékű károkozásért!!! (Ez múlik a munkaszerződésen is...) Ez nem az elrettentés, de előttem mindenki erre próbált rávilágítani. Persze, hogy szeretnél sok pénzért sok jót tenni, de ha nincs meg a háttértudásod, csak óriási bajt okozhatsz vele!!! Én több, mint tizenkét éve támogatok MS-Linux rendszereket több száz gépig, most mégis futottam bele óriási szívásokba egy hálónál, ahol összesen 3db szerver és kb. 70 gép van. A Tiéd pedig, ha jól gondolom, ennél nagyobb lesz rövidesen...

- NE hidd azt, hogy egyszerűbb MS szervert üzemeltetni a "majd megtalálom valahol és rákattintok" módszerrel, mint bármilyen Linuxot! Jellemzően úgyis olyan hibák buknak ki, amiről pont semmi sincs a súgóban. A 200.000HUF, amire Jahno utalt NEM a gép ára, csak az 5 júzerlicenszes MS szerver oprendszeré. És az még csak a 2003, vagy 2008 Standard szerver. Ha kell hozzá Exchange 2007, meg ISA szerver + az ügyfél CAL-ok, ami WIN2008_CAL - 8000Ft, Exchange_CAL 12.000Ft / PC, nos ez a mondás 120PC-nél ca. 4.000.000Ft és akkor minden egy db szerveren fut, ami eléggé gáz.

Szóval egy javaslat:

- Nézd át a hálót, ahogy gondoltad, próbálj szanálni minél több switchet. Ha nincs keret HP-ra, jó a LINKSYS SR2024-es is pl. Nem menedzselhető, viszont fele annyi és valóban tudja  a gigabitet.

- Azt a Linuxot csak nézd / nézesd meg, mert ha levelez, akkor spórolsz vele azonnal 2M-t a jelenlegi rendszer esetén. Ha jót akarsz, meg is hagyod. Ha fontosak számodra az ikonok, rakatsz fel egy külsőssel pl. SuSe 10.3-at. Az már eléggé stabil, Postfix levelezéssel,ha bekonfigurálják neked,  SEMMIT nem kell tenned. Ha új júzer jön, összekattintgatod a felhasználó accountját, küldesz tesztmailt, a postfix berakosgatja a könyvtárába a többit. Ráadásul a Linux postaládáit jóval egyszerűbb archiválni, mint egy Exchange-szervert. (Sztem.) Itt egyszer adsz ki a telepítésért zsetont (már láttam 40-50e Ft körül hirdetést, de ha "agyonkonfigurálják" is, 100+ körül biztosan találsz rá embert), utána nem lesz vele gondod. Majd ha lesz időd, akkor ráérsz tanulgatni, addig is foglalkozhatsz mással.

- Ha routerben oldod meg a tűzfal témát, esetleg VPN is kell, a Linksys v. Microtik szóba jöhet, mint olcsó, de már használható megoldás, attól függően, mennyire akarod konfigurálni a nettel való forgalmat.

- Ha NEM akarod magadat szo*atni, az MS szerveren keresztül, amit fájlszervernek, neadj Isten mégiscsak mail, v. dbszervernek használsz, még VÉLETLENÜL SEM KÜLDÖD ÁT a netes forgalmat!!!
Ha mindenképp szűrni akarsz, tegyél / tetess a switchbe egy linuxos proxy-t, azon átkergetheted a felhasználóhat. Esetleg bevágod a router mögé, aztán mingyá' tűzfallal kombinálod is.

- Ha csak Win2000-ed és XP-d van, szerintem NE kezdj el szívni a 2008-cal. Használj inkább 2003-at. A 2008 szerver már Vista alapú, teljesen más az ún. szerepköreivel, a netvédelemmel, stb. Ha 2000-et használtál, akkor a 2008-nál lemész hídba, az garantált!

Egy szó mint száz: a felmérés után valóban gondold át a büdzsét, mire mennyit adsz ki, mert lehet, hogy összevásárolsz egy valag nagy rendszert sokmilláért, ami romhalmaz lesz, vagy inkább egyes dolgokat kiadsz telepítésre külsősnek, s a fontos dolgokat megtanulod belőle. Az nem szégyen, ha valaki valamit NEM tud, DE TUDJA RÁ A MEGOLDÁST!!! Jobban fogja értékelni a főnököd, ha olcsóbban, pikk-pakk összerakatsz valamit, ami műxxik, majd "beletanulsz", mint hetekig elkinlódni egy méregdrága megoldáson, ami nem megy, vagy csak részben...

Igazad van, tudom.
Végül 2003as licenseket nézegettem, de a CAL-okat még nem találtam meg.
A 4 misi az elég sok:S
Akkor egy olyan kérdésem lenne, hogy adott eszközökből, kb mit lehetne kihozni?
Ami van: pár otthoni használatra vett router, switchek között smc a leggyakoribb, ha jól emléxem :p
Feltételezve azt, hogy a szerver megfelelő, és nem akarunk MSre milliókat költeni!?
Levelező szerver..háát...nem kell. A cégnél kb 20 saját emailcím lehet összesen. Erre sztem kár levelezőt rátenni. Nem?
A levélforgalom naponta pár megabájt..vagy még annyi sem.
FTP szerver kéne, mivel otthonról is el kéne érni a tárhelyeket, illetőleg VPN sem ártana, hogy én is hozzáférjek rendesen a szerverhez bárhonnan.

Nem örülnének, ha azzal kezdeném, h ez szar, adjatok X milliót.
Pályázaton későbbiekben tudunk pénzhez jutni a fejlesztésekhez.
Azt nem tudtam, h a liszensz csak 5 gépre korlátozódik alapból :think:
Azt hittem legalább 20 :mad:
Nem mérik olcsón :down:
- ???

#35 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 14:55

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 14:40

Ez bőven kevés lesz, szerintem jobb, ha elhiszed.

Meg ez a termenként rárakom a gépeket a szerverre? Ugyanmár.
Make love not Wor.

#36 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 14:57

Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 14:52

Ami van: pár otthoni használatra vett router, switchek között smc a leggyakoribb, ha jól emléxem :p
Feltételezve azt, hogy a szerver megfelelő, és nem akarunk MSre milliókat költeni!?

Megint ugyanaz, mint tegnap. Di 604-es router? Kukába való. Ha meg most műxik valami normális, akkor kész.

Ha szerver megfelelő? Akkor így kell hagyni. De MS pénzes, ahhoz nem nagyon értesz, csak lelkesedés van, Linux van ingyé, de akkor meg a feltolásáért fizetsz, meg supportét, míg alapokat megtanulod.
Make love not Wor.

#37 Felhasználó inaktív   Fejedelem 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 15:05

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 13:57

Megint ugyanaz, mint tegnap. Di 604-es router? Kukába való. Ha meg most műxik valami normális, akkor kész.

Ha szerver megfelelő? Akkor így kell hagyni. De MS pénzes, ahhoz nem nagyon értesz, csak lelkesedés van, Linux van ingyé, de akkor meg a feltolásáért fizetsz, meg supportét, míg alapokat megtanulod.

604es is van, igen...
Mondom, h hegesztettek..ezért is távolították el.
A szerver szobában meg valami komolyabb van, de hétfőn-kedden tom csak elkezdeni a felmérést. az első úgyis a szerver szoba lesz.
Azt akkor majd megírom.

Állítólag a linuxon gyötrelmes a tartománykezelés...
A mostani user gépek meg nincsenek tartományban..meg semmiben..

Joh, akkor a kérdésem, hogy ki mennyiért vállalna Linux okítást? :p
A sudo parancsot ismerem és Wifi töréshez ismerem a parancsokat (wifis cuccok tesztelése miatt tanultam meg). Kb ennyi minden tudásom. Jah, meg az ifconfigot is ismerem:)
- ???

#38 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 15:06

Egy hagyományos PC csak kibír 10-20 internetezésre és egyéb irodai használatra szánt gépet. Vagy hülyeség?

Attól függ mit mentenek, meg mi az a "hagyományos PC". Meg milyen infrastruktúrát nyomsz rá, de felejtsd már el, hogy a PC-n keresztül netezel. Routerbe minden bele, kész.
Make love not Wor.

#39 Felhasználó inaktív   pike.killer 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 15:14

A cég eléggé fegyelmezett, ha utasítják őket.
Egy vezetői ráhatás meg fogja tenni a magáét.
Főleg, ha nem is tudnak máshova menteni, mert mondjuk elrejtjük a rendszer partíciót:)
És kiteszünk nekik egy hatalmas MENTÉS mappát, ami a szerverre ment:)

Elvileg más dolgom nem lesz, csak az IT részleg.
Akkor lehet a szervert egészében átalakítani.
Úgy gondoltam, hogy első körben betennék egy egyszerű PC-t, amin minden fennlenne és termenként rákonfigolnám a user gépeket (1-1 termet ki lehet pár napra iktatni).
Ezek után, ha minden okés és azok jól mennek, akkor a szerverre áttenném a cuccokat (0ról persze).
Így az ideiglenes szerver utána felszabadulna. Egy hagyományos PC csak kibír 10-20 internetezésre és egyéb irodai használatra szánt gépet. Vagy hülyeség?

Hmm. Mar lattam karon varjut! ;) Szeritem ha csak le nem tiltasz mindent a juzer geperol es tenyleg csak a serverre tud menteni, akkor teljesul a feltel, ha pedig nem ez lesz akkor tuti lesz olyan user aki a gepere ment majd dolgokat. Ha te teljes infrastruktura atalakitast 2 nap alatt megcsinalod akkor le a kappal.

Kb 10 gep imegbol valo telepites es majd egyesevel domainba leptesetes kb 1 nap.
( Eppen  tegnap kellett 10 gepet ujra tartomanyba leptetnem mivel kiesett a tiz gep kileptet beleptett moka volt kb 1,5 ora)

Mi kb 60 gep migraciojat csinaljuk kb 10 fovel 2 nap alatt.

Egy rendszer atvetel (Nem epitunk, csak atveszuk es megismerjuk a hely adotsagait) kb ilyen terjedelmes cegnel is eleg sok ido.  Ami a kovetkezobol all: Topologia terkep, kilensek felmerese, jelszo osszeiras,Serverek felmerese, dokumentumba foglalas.. stb

Nem vicceltem amikor azt mondtam, hogy kuld korbe a szamod es huzd ki azokat a gepeket amiket ugyvelsz nem csinal semmit. Biztos hogy ki fog derulni par napon belul hogy tenyleg hasznaljatok vagy sem.
Bar talalkoztam olyan ceggel akiknek nem tunt fel 3 napig hogy a serveruk leallt. ( bar nem tudom, hogy addig hogyan dolgoztak de ez egy masik tema Igen itt is a serverre mentettek mindent)

Csak apro buktatok amit meg nem emlitettek:
- Szerver halas eseten milyen mit csinal a ceg?
- Rosszul konfiuralt server eseten all a ceg? (Mivel nem tudod mit kattintasz es majd lesz valami)
- Hogyan veszi ki magat a dolog ha ossze omlik a rendszer?

Szep dolog meg jo dolog hallani DOMAIN-rol, de pl tudod-e azt hogy mi kellenek hozza? Esetleg mint ISA olyanrol hallottal-e mar valamit, hogy mire jo?

Ya meg itt a terveid kozott szerepel a kabelezes az biza nem lesz meg 2 nap alatt. Tisztaban vagy-e azzal hogyan kell egy halozatot megtervezni?(Kabel szinten, mit szabad mit nem, milyen kriteriumok vannak)

Ya meg egy dolog: Multkor jartam egy helyen ahol ugyszinten a rendszergazda megszuntett egy gepet de elotte  levirtuzta. Az egyik munka allomasrol eltavolitottak az ORACE-t mert hat ott a server virtuban es eleglesz. Aztan kiderult, hogy a serveren teljesen masra hasznaltak (Amugy velenyem szerintem semmire nem volt jo csak penzt kert erte az elozo rendszergazda) Az egesz ceg allt mivel nem tudtak vissza allitani az ORACLE adatbazist csak szakemberek segitsegevel 3 napos kuzdelem aran. Ennek az oka az volt hogy az uj rendszergazda nem ismerte hogy mit is uzemeltet ;)

De sok sikert!

#40 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 19. 15:57

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 14:55

Ez bőven kevés lesz, szerintem jobb, ha elhiszed.

Meg ez a termenként rárakom a gépeket a szerverre? Ugyanmár.

Ahogy látom erre 2 hét is kevés, csak a felmérés, tervezés lenne több. Ja, meg szokás tesztelni is 1-2 hetet kevés gépen, mielőtt élesbe megy valami. És akkor ezt úgy számoltam, hogy egy csapat dolgozik rajta. 1500 user alatt elvágni a fát egy hétvége alatt, na szép lesz ez.  :Đ
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó