Idézet: Fejedelem - Dátum: 2009. febr. 19., csütörtök - 2:32
szerver van. Azt nem kell venni. Aszem ezt már írtam..
Szia!
Nem akarom, hogy b@#gatásnak érezd, de több dolog miatt is hozzá kell szólnom. Sőt(!), inkább azért írok, hogy később NE kerülj még nagyobb sz#&ba! Szóval:
- Alapvetően értem a TE szempontodat, hogy nagy ugrás a 25 gépes munkacsoporthoz képest, tudásban, felelősségben és gondolom juttatásban is. Ebből a 2. pont a gáz, mert ha most "repülőrajtból" akarsz mindent fejleszteni, 0.0 tapasztalattal, annak 1000% az lesz a vége, hogy beleviszed a céget egy sokmilliós kiadásba, aztán bebukod a melót a közepén. A rendszer romokban, Téged minimum kib@&#nak, mint macskát sz#&ni, és még örülhetsz, ha nem perelnek be különösen nagyértékű károkozásért!!! (Ez múlik a munkaszerződésen is...) Ez nem az elrettentés, de előttem mindenki erre próbált rávilágítani. Persze, hogy szeretnél sok pénzért sok jót tenni, de ha nincs meg a háttértudásod, csak óriási bajt okozhatsz vele!!! Én több, mint tizenkét éve támogatok MS-Linux rendszereket több száz gépig, most mégis futottam bele óriási szívásokba egy hálónál, ahol összesen 3db szerver és kb. 70 gép van. A Tiéd pedig, ha jól gondolom, ennél nagyobb lesz rövidesen...
- NE hidd azt, hogy egyszerűbb MS szervert üzemeltetni a "majd megtalálom valahol és rákattintok" módszerrel, mint bármilyen Linuxot! Jellemzően úgyis olyan hibák buknak ki, amiről pont semmi sincs a súgóban. A 200.000HUF, amire Jahno utalt NEM a gép ára, csak az 5 júzerlicenszes MS szerver oprendszeré. És az még csak a 2003, vagy 2008 Standard szerver. Ha kell hozzá Exchange 2007, meg ISA szerver + az ügyfél CAL-ok, ami WIN2008_CAL - 8000Ft, Exchange_CAL 12.000Ft / PC, nos ez a mondás 120PC-nél ca. 4.000.000Ft és akkor minden egy db szerveren fut, ami eléggé gáz.
Szóval egy javaslat:
- Nézd át a hálót, ahogy gondoltad, próbálj szanálni minél több switchet. Ha nincs keret HP-ra, jó a LINKSYS SR2024-es is pl. Nem menedzselhető, viszont fele annyi és valóban tudja a gigabitet.
- Azt a Linuxot csak nézd / nézesd meg, mert ha levelez, akkor spórolsz vele azonnal 2M-t a jelenlegi rendszer esetén. Ha jót akarsz, meg is hagyod. Ha fontosak számodra az ikonok, rakatsz fel egy külsőssel pl. SuSe 10.3-at. Az már eléggé stabil, Postfix levelezéssel,ha bekonfigurálják neked, SEMMIT nem kell tenned. Ha új júzer jön, összekattintgatod a felhasználó accountját, küldesz tesztmailt, a postfix berakosgatja a könyvtárába a többit. Ráadásul a Linux postaládáit jóval egyszerűbb archiválni, mint egy Exchange-szervert. (Sztem.) Itt egyszer adsz ki a telepítésért zsetont (már láttam 40-50e Ft körül hirdetést, de ha "agyonkonfigurálják" is, 100+ körül biztosan találsz rá embert), utána nem lesz vele gondod. Majd ha lesz időd, akkor ráérsz tanulgatni, addig is foglalkozhatsz mással.
- Ha routerben oldod meg a tűzfal témát, esetleg VPN is kell, a Linksys v. Microtik szóba jöhet, mint olcsó, de már használható megoldás, attól függően, mennyire akarod konfigurálni a nettel való forgalmat.
- Ha NEM akarod magadat szo*atni, az MS szerveren keresztül, amit fájlszervernek, neadj Isten mégiscsak mail, v. dbszervernek használsz, még VÉLETLENÜL SEM KÜLDÖD ÁT a netes forgalmat!!!
Ha mindenképp szűrni akarsz, tegyél / tetess a switchbe egy linuxos proxy-t, azon átkergetheted a felhasználóhat. Esetleg bevágod a router mögé, aztán mingyá' tűzfallal kombinálod is.
- Ha csak Win2000-ed és XP-d van, szerintem NE kezdj el szívni a 2008-cal. Használj inkább 2003-at. A 2008 szerver már Vista alapú, teljesen más az ún. szerepköreivel, a netvédelemmel, stb. Ha 2000-et használtál, akkor a 2008-nál lemész hídba, az garantált!
Egy szó mint száz: a felmérés után valóban gondold át a büdzsét, mire mennyit adsz ki, mert lehet, hogy összevásárolsz egy valag nagy rendszert sokmilláért, ami romhalmaz lesz, vagy inkább egyes dolgokat kiadsz telepítésre külsősnek, s a fontos dolgokat megtanulod belőle. Az nem szégyen, ha valaki valamit NEM tud, DE TUDJA RÁ A MEGOLDÁST!!! Jobban fogja értékelni a főnököd, ha olcsóbban, pikk-pakk összerakatsz valamit, ami műxxik, majd "beletanulsz", mint hetekig elkinlódni egy méregdrága megoldáson, ami nem megy, vagy csak részben...