Idézet: Yany - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 0:58
Szerintem meg lehet csinálni, de TV-knél pont hogy sokan kikapcsolják filmnézéskor. A 100-200 Hz elsősorban sportműsoroknál jön jól és olyan esetekben, ahol a műsor "dramaturgiája" nem sérül a "handycam"-jellegű effekt miatt, amit a túlzott folyamatosság okoz.
Egyébként úgy tudom, hogy van ilyen effekt, csak nem realtime, hanem mondjuk premierben, bár tudom, hogy te nem erre vagy kíváncsi).
Tisztában vagyok az előnyeivel és a hátulütőivel. Mindazonáltal én szeretem.
Épp ezért érdekelt, hogy vajon miért nincs rá igény PC-ről, mikor a hw szerintem adott lenne.
ps: Meg arra, hogy miért erőltetik a 100-200Hz-eket a TV-ken, mikor elég lenne 50-60Hz-eseket gyártani, csak az alap 24-25-30fps jelet - amivel 99%-ban hajtod - megduplázni ilyen módon. (Ok, azért interlaced forrásból nehéz lenne így dolgozni...)
Idézet: arn - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 7:10
Nem. A dinamikus kontraszt se olyan rossz ám filmnézésnél, de ez egészen más.
Itt fps-ről van szó, kb. ugyanarról mint játékoknál. Hogy mozgásban a kép mennyire akad/folyamatos.
TV-n a forrásod ugye 24-25-30fps, kevés a mozgáshoz, nem folyamatos.
Előnye:
- gyors jeleneteknél jobban folyik a kép, nem akadozik - legalábbis ezzel reklámozzák
- a valóságban lassú jeleneteknél még jobban látszik a hatása, lassú kameramozgásnál, pásztázásnál sokkal finomabb és folyamatosabb a mozgás.
Hátránya:
- amit Yani is írt: handycam-szerű lesz néhol a film. érzésre kicsit olyan, mintha brazil szappanoperát néznél.
de ez csak abból ered, hogy az ember megszokta évtizedek alatt a kevés fps-t és ezt várja el egy filmtől, akkor filmszerű, ha "akad". szóval egy nagy fps-hez szokott PC-s szemnek azért szokott tetszeni a dolog.
Egyébként főleg sporthoz ajánlják a gyorsaság miatt, de én sok különbséget nem vettem észre. Pl. kosár, foci jobb vele, de az F1-nél semmi különbség. PC-n a legegyszerűbb megnézni a hatását egy 720p60hz-es (mondjuk kosármeccs) letöltésével.
De visszatérve a lényeghez:
Amit eddig láttam a témában:
1. ffdshow-ban a deinterlace-nél van ilyen, hogy frame doubler vagy hasonló. elég ratyi.
2. Crystal playerben van talán ilyen... szintén elég vacak
3. ... nem jut eszembe a neve, van még egy player, amiben elvileg a Philips TV-kben is használt interpolációs algoritmusa van lekódolva, de ezt még nem próbáltam.
Szerkesztette: vipisrac 2010. 01. 11. 10:12 -kor