HWSW Informatikai Kerekasztal: Mátrix - társadalmi háttér - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mátrix - társadalmi háttér Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   mikike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 14. 22:34

Mátrix - társadalmi háttér

Sok embernek tetszett a Matrix című filmtrilógia, a legfilozofikusabb, legelgondolkodtatóbb sikerfilm, amit elkészítettek a történelem folyamán. Szinte minden mondata filozófikus mélységekbe vezet. Írtak is erről könyvet, és nyíltak topikok  internetszerte. Én is nyitottam több helyen az egyik idézetéből ("Mi a valóság? Hogyan határoznád meg?") több, vagy inkább kevesebb sikerrel.
Most viszont azt szeretném, ha a filmben szereplő társaadalmak működőséről elmélkednénk.
Azzal tisztában vagyok, hogy a MesterségesIntelligencia a mesemotívum a filmben, az emberek soha nem fogják leprogramozni az intelligenciát.
De azért játszuk el vele egy kicsit, milyen lehet egy MI társadalom?
-vajon a kis MI-k járnak iskolába, ahol a megfelelő dogmákat nevelik beléjük?
-van rendőrség, akik megbüntetik azokat a MI-ket, aki gyorsan hajtanak, vagy nem csatolják be a biztonsági övüket? Más MI-kre meg nem vonatkoznak ugyanezen "törvény"ek?
-mit csinál egy MI a szabadidejében? Ha végzett a munkájával, a járőrözéssel, vagy amit szokott csinálni?
és a legérdekesebb:
-hogyan osztják el az erőforrásokat egymás közt?
Vajon van gazdag MI, aki sokkal több áramot vehet fel, és sokkal jobb körülmények között él, mint amire szüksége van? Vannak szegény MI-k, akik kevesebb áramot kapnak, mert a társadalmuk szerint nem értékes a munkájuk, vagy nincsenek olyan pozícióban?

Vagy mi a helyzet Zionnal? Ott mit csinálnak az emberek? Ők hogy osztják el a javakat egymás közt? Vajon van zioni hajléktalan, akinek nincs hová mennie?
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

#2 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 06. 21. 13:58

Idézet: mikike - Dátum: 2009. jún. 14., vasárnap - 23:34

...
Sok embernek tetszett a Matrix című filmtrilógia, a legfilozofikusabb, legelgondolkodtatóbb sikerfilm, amit elkészítettek a történelem folyamán.
...

Soknak meg - különösen a 2. és 3. - nem. :D
Szerintem inkább a filmtörténet legnagyobb átverése volt, és a Wachowski fivérek amellett, hogy halálra keresték, még halálra is röhögték magukat azon, hogy a világ komolyan vette ezt a katyvaszt.

Hogy ON is legyek. ;)

Egy Zion jellegű társadalmat a maga szűkös erőforrásaival úgy képzelek el, hogy főszabályként aki több erőforrást (szellemit és/vagy anyagit) vesz ki a közösből, mint, amennyit belerak, azt rövid úton száműzik/likvidálják.
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#3 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 21. 14:56

Idézet: scaurus - Dátum: 2009. jún. 21., vasárnap - 14:58

száműzik/likvidálják.

vagy veszik a transzponáltját, esetleg az inverzét :Đ

-C0pp3rM!n3-

#4 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 22. 07:48

Idézet: mikike - Dátum: 2009. jún. 14., vasárnap - 23:34

Sok embernek tetszett a Matrix című filmtrilógia, a legfilozofikusabb, legelgondolkodtatóbb sikerfilm, amit elkészítettek a történelem folyamán. Szinte minden mondata filozófikus mélységekbe vezet.

Na ne viccelj  :D  Az újszerű 3D megközelítés nélkül a kutya fülében nem lett volna. Ennél még a jurassic parc is komolyabb mondanivalóval bír. Nem a film mert az másodosztályú akció, szintén csak a látvány hozza fel, a könyv viszont hosszan-részletesen-összefüggéseiben taglalja hogy milyen veszélyes dolog a modern tudományokkal játszadozni.

Anno a kezdeti nukleáris kutatásokat WW2 előtt-alatt néhány elszigetelt laborban végezte az akkori tudományos elit, szigorú felügyelet alatt, és lett belőle Japán bombázása meg hidegháborús fenyegetés, kellett 40 év hogy nagyjából kimásszunk belőle. Aztán jöttek az informatikus ifjoncok, néhány egyetemi klubban meg garázscégben összedobták a gépeiket meg szofvereiket és lett belőle microsoft, google, internet, megnézhetjük magunkat  :D  Most kezdődik ugyanez a genetikával, de magánpénzből finanszírozott laborok százai klónoznak mindent ami épp a kezük ügyébe kerül, üzleti szempontok szerint, nulla demokratikus kontrol mellett. Sejthető hogy ennek csúnya vége lesz. Ez a júra park mondanivalója. Remélem kellően filozófikus. Hol van a mátrix ehhez képest? Kb mint Wachowskiék Crichtonhoz. És ez csak egy példa, lenne több is. De első rész azért jó volt  :D 

#5 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 22. 08:13

Azért ne feledd, hogy hogyan fejlődik jelenleg Japánban a robotika és az MI fejlesztése. Meg pl. ott van a Samsung automata lövegtornya, ami egy fajta MI alapján dönti el, kit kell lelőni, stb.

Egyébként volt mondandója a filmnek is bőven, akárcsak az eXistenZnek vagy a hasonló témájú P. K. Dick könyveknek... (sztem)

Szerkesztette: LightBringer 2009. 06. 22. 08:23 -kor

"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#6 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 22. 15:03

Idézet: Ombuccmann - Dátum: 2009. jún. 22., hétfő - 8:48

Na ne viccelj  :D  ...

"Take a cookie." :D
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#7 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 22. 15:38

Adott egy olyan AI, aki a benne futtatott entitásoknak ilyen fokú szabadságjogot ad a kódba betúráshoz, és persze azonos interfacen keresztül, hogy az egyszerű áramforrás is hozzáférjen. És adott egy olyan entitás, aki ekkora triviális logikai alaphiba után még filozófikus értelmet keres benne. Látványos fogyasztói szintre egyszerűsített popcornmozi, semmi több.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#8 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 22. 16:08

Az első film még OK. Ott még kellemes egyensúlyban volt akció, sztori, meg mondanivaló. Kissé túlértékelt, ha az ember ismeri a forrásokat, de minden szempontból profin lett összerakva. A második már csak videóklipek gyűjteménye volt, fejfogós álfilozófiálással és amatőr forgatókönyvírással megszakítva. A harmadik meg érezhetően csak a szerzőpáros megalomániája miatt készült el; inkoherens, széteső kliséhalmaz.

#9 Felhasználó inaktív   mikike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 16:56

sejtettem, hogy nem lesz érdemi hozzászólás, de hogy csak fikázás fog menni, arra nem számítottam

egyébként a gyűrűk ura 1, az jó film volt, de a 2-3 már nagy baromság, kár volt megcsinálni, csak a pénz miatt...

#10 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 17:10

Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 4., szombat - 17:56

sejtettem, hogy nem lesz érdemi hozzászólás, de hogy csak fikázás fog menni, arra nem számítottam

egyébként a gyűrűk ura 1, az jó film volt, de a 2-3 már nagy baromság, kár volt megcsinálni, csak a pénz miatt...

Az ugye azért tiszta, hogy a 3 LOTR film a 3 LOTR könyvet dolgozza fel több-kevesebb sikerrel? :) Ezért  vicces kicsit amit írsz... :) BTW miért vártál értelmes válaszokat amikor a topiknyitó post is orbitális baromság hogy finoman fogalmazzak?  :Đ
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#11 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 19:57

Nova látja jól, szerintem is :cool:
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#12 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 20:01

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. jún. 22., hétfő - 15:38

Látványos fogyasztói szintre egyszerűsített popcornmozi, semmi több.

Felturbózva a buddhizmusból lopkodott filozófiával, hogy kellően magasröptű legyen, és a kereszténységből összelopkodott nevekkel, hogy kellően misztikus hangzású legyen...  :o  :D

Ettől az egyik kedvenc filmem a látványa és pont a popcorn-csinált misztikuma miatt.. :)  :up:
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#13 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 20:17

Sztem 13. emelet + Dark City + qrva sok látványos CGI... Én szeretem...  :smoker:
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#14 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 20:19

Idézet: Zsul - Dátum: 2009. júl. 4., szombat - 20:01

Felturbózva a buddhizmusból lopkodott filozófiával, hogy kellően magasröptű legyen, és a kereszténységből összelopkodott nevekkel, hogy kellően misztikus hangzású legyen...  :o  :D

Mint pl a hatvan wattos neon és a trigonometria? :) Természetesen fekete kábelek között fekete takonyban. :)
Daedalus is the Internet

#15 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 21:53

Daedalus, az csak a rendezői változatban volt benne :)

http://www.youtube.c...feature=related

#16 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 05. 07:36

Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 4., szombat - 17:56

Olvastad is, vagy csak a filmet nézted?  Az egy 3 kötetes könyv, tudod. Sőt van az előzménye, a Babó. Sőt van az egész történelmének is egy előzménye, a Szilmarilok (azt nem ajánlom neked, elég nehéz olvasmány) Amúgy szerintem nem ment itt semmilyen fika, max részedről  :Đ
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#17 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 05. 07:37

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2009. júl. 4., szombat - 21:17

Sztem 13. emelet + Dark City + qrva sok látványos CGI... Én szeretem...  :smoker:

13. emelet nekem is tetszett. Mondjuk a Dark City nemtommi, de nem láttam.
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#18 Felhasználó inaktív   mikike 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 15. 15:47

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2009. júl. 4., szombat - 17:10

Az ugye azért tiszta, hogy a 3 LOTR film a 3 LOTR könyvet dolgozza fel több-kevesebb sikerrel? :) Ezért  vicces kicsit amit írsz... :) BTW miért vártál értelmes válaszokat amikor a topiknyitó post is orbitális baromság hogy finoman fogalmazzak?  :Đ

na, ne mesélj?
tényleg 3 részt terveztek a LOTR-ból is?
mint ahogy a matrixból?
milyen érdekes véletlen?

ha esetleg önálló gondolkodásra is képes lennél, akkor:
definiáld: baromság

#19 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 15. 18:46

Zárható :)

Nem rossz film ez a Matrix, de azért túlmisztifikálni sem kell.

Úgy érzem a topicnyitó személyes sértettséget érez, mert nincs mindenki oda ettől a movietól. Ez még alapban nem baj, szíve joga. Én ennek tudom be azt is, hogy egyesek korrekt véleménnyilvánítását fikázásnak minősíti és viszi el a témát egy személyeskedő irányba. Szerintem ezen lakat lesz.

42
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

#20 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 16. 09:46

Az első részt annakidején megnéztem, de nem estem tőle hasra. A többit azóta se láttam.
Nagy volt, hogy voltak benne olyan jelenetek, ami eddig még soha (a mozgás megállítása és körbefordulás).

Maga a történet egy már ezer filmben és könyvben megírt sztori: a főhös kezdetben egy senki, egy átlagember (sok történetben inkább még az átlag alatti is, mert pl. bénább az átlagnál vagy anyagilag lecsúszott). A lényeg, hogy a néző egyáltalán nem gondolja, hogy a szereplő lesz majd "valaki".
Aztán kiderül valami csodás képessége, és/vagy hogy ő "a kiválasztott". Sok történetben találkozik egy mesterrel/tanítóval aki kihozza belőle a rejtett képességet, aztán persze túlnő a mesteren. Más történetekben viszont spontán jön elő a képesség, pl. egy véletlen esemény hatására.
A film végére legyőzi a rosszakat/elnyomókat/ellenségeket/stb-t.
Némely történetben összejöhet egy ellenkező nemű szereplővel is a film végéig a főszereplő, hepi end: legyőzte akit kell és elnyerte a vágyott hölgy/férfi szívét is.

A Matrix-ban megspékelték még egy nagy adag filozofista szöveggel is (ami bugyuta is lett itt-ott), a szereplőkre bőrcuccokat és furcsa kinézetű napszemüveget adtak és ennyi. Plusz tettek bele egy nagy adag akciójelenetet.

Egyébként többek között azt sem értettem, hogy ha csak "álomvilgában" éltek, és erről tudtak is közben, akkor a "felébredéshez" miért kellett feltétlenül vezetékes telefon és a mobil miért nem volt jó.

Szerkesztette: Sparow2 2009. 07. 16. 09:49 -kor

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó