Samott
Mátrix - társadalmi háttér
Elküldve: 2009. 07. 16. 10:12
Samott
Elküldve: 2009. 07. 16. 10:38
Elküldve: 2009. 07. 16. 18:27
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 15., szerda - 16:47
tényleg 3 részt terveztek a LOTR-ból is?
mint ahogy a matrixból?
milyen érdekes véletlen?
[...]
Ezen mit kell értetlenkedni? A Gyűrűk Ura egy komplex történet, amit mind könyvben, mind filmen 3 részben lehetett bemutatni. A film többé-kevésbé hitelesen követi a könyvet, így szerintem jó feldolgozásnak, adaptációnak minősül, ezért nincs is sok értelme összehasonlítani a címbeli filmmel. A Matrix egy érdekes, és addig példa nélkül álló témával rendelkező sci-fi/fantasy akciófilm (mondjuk ihletnek azért a Terminator is elég lehetett), ami elsősorban a látványra épít, de ez csak az első részre igaz. A másik két résznél már csak a látványra építés maradt meg, a többi bullshit. Egyértelmű szerintem mindenki számára, hogy a "minél több bőrt lehúzni a témáról a legmagasabb profit reményében" alapelv motiválta a készítőket.
Amúgy meg az egész téma ehh... Van filmes topik, símán mehett volna oda is támának.
Elküldve: 2009. 07. 16. 18:31
Persze az igaz, hogy nem olyan formában létezett ez a fajta mátrix mint amilyen a The Matrix filmben volt és a funkciója is merőben más. Csak érdekességképpen postoltam ezt.
LOTR: pontosítás kedvéért 6 könyv 3 kötetben...
Üdv: Dan
Szerkesztette: td 2009. 07. 16. 18:40 -kor
Elküldve: 2009. 07. 18. 18:56
Idézet: AndrewBoy - Dátum: 2009. júl. 16., csütörtök - 10:38
Előbb találkoztam a Mátrix filmmel, mint a híres Neuromancer regénnyel, szóval kicsit más a nézőpontom.
Kb. két hónapja olvastam el a Neuromancer trilógiát (Neuromancer, Count Zero, Mona Lisa Overdrive).
Bizonyos szempontból csalódás volt, anakronisztikusnak tűnt.
Gibson a kiberteret nagyon nehézkesen írja le, annyira absztrakt, hogy sem olvasni, sem felfogni nem túl szórakoztató.
Elismerem, a politikai, gazdasági, szociális háttér jól kidolgozott. Jól eljátszik a transzhumanizmus, a gépi intelligencia témáival (ebben valamivel kidolgozottabb, mint a Mátrix). Viszont a két folytatás kicsit izzadságszagúnak tűnt nekem.
A Mátrix trilógiából a 2. és 3. rész legszívesebben elfelejteném. (Helyette inkább az Animatrix ajánlott, különösen a Second Renaissance és a Matriculated részek.)
Az első rész viszont egy pörgős, ötletteli akciófilm (szvsz.), önmagában is kerek egész.
A háttér is viszonylag logikusan felépített, néhány apróságot leszámítva (mennyi energiát is termel az emberi test?). Nem mondanám hogy rosszabb mint a Gibsoni kiberpunk világ, egyszerűen csak más szerkezetű, más nézőponttal, más mondanivalóval.
Azért kíváncsi lennék egy Neuromancer filmre, de attól tartok csak olyan sz.r lenne belőle, mint a Johnny Mnemonic.
"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."
Elküldve: 2009. 07. 18. 18:59
hogy te semmit nem ismersz a világból, az nem az én hibám
Elküldve: 2009. 07. 18. 19:18
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 19:59
...
Nem nagyon látszott rajta.
Ebből a szempontból a Karib-tenger kalózai voltak hasonlóak: nagyon erős kezdés után két látványos, de értelmetlen folytatás - maguk az alkotók is bevallották (dvd extra anyag), hogy voltak jó ötleteik karakterekre, helyszínekre, díszletekre - ellenben történetre nem nagyon.
Egyébként nekem volt egy válaszom az egyik témaindító kérdésedre.
Elküldve: 2009. 07. 18. 19:20
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 19:59
Elküldve: 2009. 07. 18. 19:29
Idézet: scaurus - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 22:18
Ebből a szempontból a Karib-tenger kalózai voltak hasonlóak: nagyon erős kezdés után két látványos, de értelmetlen folytatás - maguk az alkotók is bevallották (dvd extra anyag), hogy voltak jó ötleteik karakterekre, helyszínekre, díszletekre - ellenben történetre nem nagyon.
Egyébként nekem volt egy válaszom az egyik témaindító kérdésedre.
Jaja. Karib kalozok elso resze nagyot durrant de a masik ketto csak fustot eresztett. Leritt rola az otlettelenseg, azonos poenok, celtalan kalandozasok.
Matrixrol meg csak annyit, hogy az 1 kivalo film volt ami nem is kivant folytatast. A 2 szerintem pocsek volt, a 3-ban viszont a csata tetszett, azok a lepegetok vittek a palmat (Mech-fan
Elküldve: 2009. 07. 19. 09:43
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 18., szombat - 18:59
Aha, persze.
Én meg megírom az Egri csillagok többi részét, hogy komplex legyen az egri várvédők története ...
Szerkesztette: Sparow2 2009. 07. 19. 09:44 -kor
Elküldve: 2009. 07. 19. 12:34
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2009. 07. 19. 12:42
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 19., vasárnap - 10:43
Én meg megírom az Egri csillagok többi részét, hogy komplex legyen az egri várvédők története ...
Az nem gyenge kihívás, Gárdonyi mester után
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2009. 07. 19. 13:52
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 19., vasárnap - 10:43
Mondjuk nekem mindig hiányérzetem volt a regénnyel kapcsolatban, hogy legalább epilógus szinten Bornemissza, Dobó, Mekcsey életének további (nem túl fényes) alakulásáról, a vár utóéletéről (így 1596-os bukásáról) nem esik szó.
Ez utóbb lehetne például az Episode II.: A török birodalom visszavág...
Elküldve: 2009. 07. 19. 23:41
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. júl. 19., vasárnap - 12:42
Háát ... azért Gárdonyi mester művében is vannak kivetnivalók.
Éppen a múlt héten jött szóba egy ismerőssel a téma, és mondta, hogy ő bizony a hosszú leírásos részeket (konkrétan nem emlékszem, de ő mondott olyat, hogy 5 oldalon keresztül a török katonák ruháinak leírása volt, meg hasonlók) simán átlapozta.
Csak arra emlékszem, hogy voltak benne unalmas részek, amiken alig bírtam átrágni magamat, és közben hajtott a kíváncsiság, hogy mi fog történni a szereplőkkel.
Elküldve: 2009. 07. 20. 00:36
Idézet: carcass - Dátum: 2009. júl. 19., vasárnap - 12:34
mert rámtámadtak az elvakult tudományhívők miatta a HWSWn
hogy mégis hogy képzelem
amúgy most is egy gyógyító van rajta, akit annak idején kigúnyoltak, biztos ismeritek a történetét, hisz nyitott gondolkodók vagytok
Elküldve: 2009. 07. 20. 07:59
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 20., hétfő - 1:36
hogy mégis hogy képzelem...
Mondjuk nem tudom, hogy mire számítottál egy eredendően informatikai fórumon.
Mert az kevéssé valószínű, hogy a többség az informatika jó és rossz vívmányainak létrejöttét nem tudományos eredménynek tekintené, s mondjuk számítógépes vírusokat sem ördögűzők szokták irtani.
Az avatarod szerintem nem volt súlyosabb támadásnak kitéve, mint másé.
(Nekem pl. teljesen mindegy mit használsz, az se tűnik fel, hogy lecserélted, mert én senkiét nem látom: általában rühellem az avatarokat, így a fórumban ki is kapcsoltam a megjelenítésüket.)
Elküldve: 2009. 07. 20. 09:06
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 20., hétfő - 0:36
hogy mégis hogy képzelem
amúgy most is egy gyógyító van rajta, akit annak idején kigúnyoltak, biztos ismeritek a történetét, hisz nyitott gondolkodók vagytok
Ezeket a dolgokat azért is nehéz elhinni, mert az emberek legtöbbször (jobban szólva mindig) csalókkal találkoznak.
Pl. a leghíresebb talán Uri Geller volt, aki már ezelőtt 20 évvel is tolta az ipart, aztán kiderült hogy trükkje van, meg jó kézügyessége. És azelőtt mennyire állította, hogy igen, ő valóban képes ilyesmire, meg ufókat látott gyerekkorában talán attól, meg egyszer az áram is megrázta, és talán attól, stb ... meg voltak emberek, akik nézték a tévében, és elgörbültek a kanalaik, vagy visszafelé jártak az óráik, vagy tárgyak hullottak le a tévéjük tetejéről, ésatöbbi, ésatöbbi, volt akinek felvétele is volt róla.
Ezek az emberek vagy kaptak valmit, hogy ezt mondják, vagy feltűnési viszketegségük volt.
Aztán a lebukás után: ááá, én bűvész vagyok ...
Elküldve: 2009. 07. 20. 09:25
Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 20., hétfő - 1:36
hogy mégis hogy képzelem
Ki volt az a galád, aki támadott?Én ugyan le nem cserélném senki miatt.Bár valami sötét ötletem most van, hogy kit is tennék be avatarnak, nagy gondolkodó volt ő is ...
Most ki van a képen?Én nem ismerem, spirituális helyett inkább metálos vagyok
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2009. 07. 20. 09:39
biztos hallottál róla, te elég nyitottnak tűnsz
Elküldve: 2009. 07. 20. 09:58

Súgó
A téma zárva.