HWSW Informatikai Kerekasztal: 5.1-es hang előcsikarása optikán keresztül - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

5.1-es hang előcsikarása optikán keresztül gigabyte - hd realtek audio Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 17. 19:13

Esetleg tudtok olyan hangkártyát ajánlani, ami megfizethető árkategóriában van és optikai vagy HDMI kimenettel rendelkezik? Természetesen olyan cucc érdekelne, amivel a fent nevezett problémát át tudom hidalni (gondolom van olyan, aminél nem csak AC3Filterrel lehet játszani hanem tudja ezeket magától is:) ). Úgyis akartam idővel az alaplapinál jobbat venni. :)

Szerkesztette: czaki 2009. 11. 17. 21:30 -kor

Caution: objects in mirror are closer than they appear.

#22 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 21:42

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 19:07

Próbáltam mindkét módon de semmi változás, vagy hibával leáll az SMPlayer, vagy nincs hang. AC3Filter és Spdifer van fent, de egyik sem akarja az igazságot. :(

Másik lejátszó programot nem próbálsz ki?
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#23 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 21:44

AC3Filter feltelepít egy ilyet a Start menübe:
Start Menü -> Programok -> AC3Filter - > SPDIF test (32 bit)

Ezt elindítva és a Test gombra nyomva mit ad ki?
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#24 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 21:54

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 22:44

AC3Filter feltelepít egy ilyet a Start menübe:
Start Menü -> Programok -> AC3Filter - > SPDIF test (32 bit)

Ezt elindítva és a Test gombra nyomva mit ad ki?

Idézet

DirectSound test:
  48000Hz support: YES
  44100Hz support: no
  32000Hz support: no

Ez most jó? :)

#25 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 21:56

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 22:42

Másik lejátszó programot nem próbálsz ki?

Hát megszoktam már az SMPlayert, de megpróbálom a Media Player Classicot, hátha... :)

#26 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 22:22

Jelentem ott is néma csend van ha úgy állítom be a programot, ahogy pár hozzászólással feljebb írtad. :confused:

A hangkártya gyári szoftverében nincs lehetőség az SPDIF állítgatására. Csak annyi van, hogy kikapcsolom vagy bekapcsolom, de természetesen be van kapcsolva. :)

Szerkesztette: czaki 2009. 11. 17. 22:24 -kor

#27 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 22:54

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 21:54

Ez most jó? :)

Igen, az jó!
Azt jelenti hogy natívan tudja a 48 kHz-et, ami ugye a DVD-ken lévő szabvány hang. Ez azt jelenti, hogy a "Output SPDIF as PCM" opciónak OFF-ban is menni kell 48 kHz-en.

#28 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 22:58

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 22:22

Jelentem ott is néma csend van ha úgy állítom be a programot, ahogy pár hozzászólással feljebb írtad. :confused:

A hangkártya gyári szoftverében nincs lehetőség az SPDIF állítgatására. Csak annyi van, hogy kikapcsolom vagy bekapcsolom, de természetesen be van kapcsolva. :)

És ha az MPC-ben, Play menüben, Filters, "AC3 Audio Decoder",-ben a "Decode to Speakers" helyett SPDIF-et választod, akkor mi történik?

Vagy eddig volt SPDIF-en?

Ez egyébként nekem is fura, de úgy ment az AC3 hang nálam, ha nem az SPDIF, hanem a Decode to Speakers volt kiválasztva. SPDIF-nél nálam is csend volt. AKkor lehet hogy nálad a hangkáryta szoftverében és ki kellene kapcsolni az SPDIF-et?  :think: 

#29 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 23:21

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 23:58

És ha az MPC-ben, Play menüben, Filters, "AC3 Audio Decoder",-ben a "Decode to Speakers" helyett SPDIF-et választod, akkor mi történik?

Vagy eddig volt SPDIF-en?

Ez egyébként nekem is fura, de úgy ment az AC3 hang nálam, ha nem az SPDIF, hanem a Decode to Speakers volt kiválasztva. SPDIF-nél nálam is csend volt. AKkor lehet hogy nálad a hangkáryta szoftverében és ki kellene kapcsolni az SPDIF-et?  :think: 

Most pipáltam be az SPDIF-et, így jó lett, köszönöm! :respect: Bár azt nem értem hogy ha az AC3Filtert megnyitom, akkor miért csak a bal és a jobb csatornánál jelzi hogy szól valami (pedig szól a center is és a két hátsó is, és nem mindegyiken ugyanaz megy :) ). :confused:

Media Player Classic - Home Cinema-val próbálkoztam amúgy, nem tudom hogy ez többet tud-e esetleg vagy csak simán átnevezték a programot. :Đ Tudom nem ide való, de van itt olyan funkció mint az SMPlayerben, hogy ha bizonyos billentyűket nyomok (ott a kurzorbillentyűk voltak ilyenek) akkor ugrik előre-hátra a filmben pár másodpercet?

#30 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 23:30

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 23:21

Most pipáltam be az SPDIF-et, így jó lett, köszönöm! :respect:

Na végre valakinek megy!
De mostmár én se értem hogyan van. Nálam akkor működik, ha NEM az SPDIF van kiválasztva az MPC-ben, Play menüben, Filters, "AC3 Audio Decoder"-ben! Ez aztán a fura!

Bár azt nem értem hogy ha az AC3Filtert megnyitom, akkor miért csak a bal és a jobb csatornánál jelzi hogy szól valami (pedig szól a center is és a két hátsó is, és nem mindegyiken ugyanaz megy :) ). :confused:
Akkor valami még nem kóser..... A forrásod gondolom 5.1. Az Output format "AS IS"-re van állítva?

Media Player Classic - Home Cinema-val próbálkoztam amúgy, nem tudom hogy ez többet tud-e esetleg vagy csak simán átnevezték a programot. :Đ
AZ MPC HomeCinema az MPCutódja, mert az MPC-t már régóta nem fejlesztik.

Tudom nem ide való, de van itt olyan funkció mint az SMPlayerben, hogy ha bizonyos billentyűket nyomok (ott a kurzorbillentyűk voltak ilyenek) akkor ugrik előre-hátra a filmben pár másodpercet?
Nem ismerem ezt a progit, a keyboard shortcut-ok között kell keresgélned, ha van ilyen opció benne.

Szerkesztette: batagy 2009. 11. 17. 23:32 -kor

#31 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 17. 23:40

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 0:30

...
Akkor valami még nem kóser..... A forrásod gondolom 5.1. Az Output format "AS IS"-re van állítva?
...

Bizony, úgy van beállítva, ahogy az általad feltöltött képen is van, nem változtattam semmit. A video aminél teszteltem a dolgot két hangsávval rendelkezik, ezek közül az egyik AC 5.1, ezzel próbáltam.

Ennél a fájlnál az erősítő is felismeri hogy milyen jel jön az optikai kábelen, viszont ha DTS kódolású video van, akkor nem írja ki a kijelzőjén hogy épp milyen jelet kap. :confused:

Kezd bonyolódni a dolog. :Đ

Szerkesztette: czaki 2009. 11. 17. 23:48 -kor

#32 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 00:06

Várjál, bingó, én megtaláltam hogy mi van!

Mindjárt teszek fel screenshotot!

Lényeg hogy kétféle SPDIF mód van:
1) Passthrough mód, ennél mindent egy az egyben átvisz, változtatás nélkül
2) AC3 Encode mód, ennél mindent újrakódol AC3-ra.

http://ac3filter.net...ac3filter_spdif

Idézet

These are two SPDIF decision points:

* SPDIF passthrough decision. At this point filter performs the following checks:
          o Is given format supported by receiver and allowed for passthrough? This is controlled by SPDIF passthrough options. Only checked formats are allowed.
          o Is a given sample rate allowed for SPDIF output? This is controlled by Restrict sample rates option. If restriction is enabled, the filter allows only checked sample rates. (See below for details)
          o Does sound card support given SPDIF format? This check is only done when Check output format support option is enabled. It is not recommended to disable this check! (See below for details) If all the checks passed, filter enables SPDIF passthrough mode.
    * AC3 encode decision. At this point filter performs the following checks:
          o Is encode allowed? This is controlled by Use AC3 encoder option.
          o Do we need to encode this stream? It is an option Do not encode stereo PCM to inhibit encoding of stereo sound (See below for details)
          o Can current stream be encoded? Not all channel configurations and sample rates are allowed for AC3.
          o Is given sample rate allowed for SPDIF output?
          o Does sound card support given SPDIF format? If all checks passed, filter enables AC3 encode mode.

SPDIF and post-processing

Some players may use post-processing filters (equalizers, DRC, etc). Usually such filters do not support SPDIF because SPDIF stream cannot be processed at all.

Normally when Use SPDIF option is enabled, the filter publishes two output formats: SPDIF and PCM at the same time. This means that filter says: "I can do both PCM and SPDIF outputs, choose the one you can use, but remember that SPDIF is preferred". If your sound card does not support SPDIF, it can choose PCM and work properly when AC3Filter is used. In addition, if a movie contains sound track that cannot be SPDIF'ed on current sound card (for example 44100Hz track), AC3Filter will switch to PCM playback automatically.

Now let's consider a media player that does audio post-processing. If a player sees that AC3Filter can do PCM output, it decides to do post-processing and inserts post-processing filter after AC3Filter. When playback starts, AC3Filter asks next filter (which is a post-processing filter): "Could you accept SPDIF stream"? the post-processing filter refuses and AC3Fitler starts PCM playback and reports: "SPDIF output is not supported".

The best way to force SPDIF to work in this case is to disable ALL audio post-processing options of your player (equalizers, DRC, etc) or use another player. Some filters installed with super-mega-codec-packs may be used automatically. In this case we recommend to uninstall such filters.

Az előbbiben azért nem ment (nekem se) mert az MPC-ben a filterek engedélyezve voltak, és post-processzing történik, ami már megbolygatja a hangot. Azért volt neked is csend.

Mindjárt teszek fel részleteket!

Szerkesztette: batagy 2009. 11. 18. 00:10 -kor

#33 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 00:48

No, mint mondtam kétféle SPDIF mód van:

1) Az AC3 passhtrough módban az egész stream-et változtatás nélkül kezeli. Ekkor mindegyik hangerőgomb hatástalan, ekkor csak az erősítőn lehet hangerőt módosítani. Még az "Output Format" beállítása is hatástalan! Ez CSAK akkor megy, ha a lejátszóban nincs semmilyen post-processing.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Rájöttem hogy az MPC -> Play menü -> Filters -> "AC3 Audio Decoder" ben mégis az SPDIF-et kell kiválasztani! Ahogy azt czaki is tette. Csak előzőleg azért nem ment nekem, mert ezután az MPC-t újra kell indítani! De ezt kell kiválasztani, mert máskülönben a passthrough mód nem megy.

Ez kell:
Kép

(Ha úgyse megy, akkor meglehet próbálni a lejtászóban lévő filtereket kikapcsolni. Pl: MPC -> View -> Options -> Internal Filters. Innen mindent kikapcsolni. Illetve az MPC -> View -> Options -> Audio Switcher -ben kikapcsolni ezeket is: "Enable Built-in Audio Switcher" és a "Regain Volume", hogy semmi utófeldolgozás ne történjen. De nálam amikor visszakapcsoltam mindent, akkor is működött, tehát nem ezek miatt nem volt jó, hanem mert az SPDIF-et nem kapcsoltam be itt:  MPC -> Play menü -> Filters -> "AC3 Audio Decoder".)

2. AC3 Encode mód. Ennél az AC3filter újrakódol mindent AC3 formátumra. Itt a hangerőt és a mixert is lehet használni, illetve az Output Format szabadon variálható.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Amint látszik a két mód között nincs semmi beállításbeli különbség az AC3Filterben. A mód a lejátszótól függött. Az 1. mód az igazi .

#34 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 01:36

Most találtam , SPDIF plugin Foobar-hoz:
http://www.ga.cba.pl/

#35 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 02:22

Na, az 5.1-es 48 kHz-es DTS-t úgy játssza le az MPC, ha a "MPC -> View -> Options -> Internal Filters"-ben a DTS filtert kikapcsolod!  :D  :smoker:

#36 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 08:36

Szuper, kezd alakulni a dolog, viszont most meg az .mkv fájlokat nem játssza le, pedig tegnap még mentek. :Đ A kettő közötti időben pedig csak aludtam. :rolleyes:

Az meg csak hab a tortán, hogy ha feliratot szeretnék külső fájlból hozzáadni, akkor nem tudja kitenni második megjelenítőre teljes képernyőre (ATI Theater Mode). :confused:

Eddig nem tartottam hülyének magam az ilyen dolgokhoz, de ez már kezd bosszantani. :Đ

#37 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 09:01

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 8:36

Szuper, kezd alakulni a dolog, viszont most meg az .mkv fájlokat nem játssza le, pedig tegnap még mentek. :Đ A kettő közötti időben pedig csak aludtam. :rolleyes:

Az meg csak hab a tortán, hogy ha feliratot szeretnék külső fájlból hozzáadni, akkor nem tudja kitenni második megjelenítőre teljes képernyőre (ATI Theater Mode). :confused:

Eddig nem tartottam hülyének magam az ilyen dolgokhoz, de ez már kezd bosszantani. :Đ

Kiszedtél mindent a "MPC -> View -> Options -> Internal Filters"-ből?

Nem kell kiszedni! CSAK a "DTS Decoder" és az "AC3 Audio Decoder"-t kapcsold ki, és az összes többi Internal Filter benne lehet. Azok kellenek az MKV-hoz. Ezután indítsd újra az MPC-t.

#38 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 09:48

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 10:01

Kiszedtél mindent a "MPC -> View -> Options -> Internal Filters"-ből?

Nem kell kiszedni! CSAK a "DTS Decoder" és az "AC3 Audio Decoder"-t kapcsold ki, és az összes többi Internal Filter benne lehet. Azok kellenek az MKV-hoz. Ezután indítsd újra az MPC-t.

Most elvileg jó, köszönöm! :respect: Ha lenne még KCS, kapnál. :D

Már csak arra kell rájönnöm hogy az A/V Syncet hogy állítsam be, mert kicsi csúszás van a kép és a hang között néhol. De ezt gondolom az erősítőben kell bűvöljem. :confused:

#39 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 11:16

Idézet: czaki - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 9:48

Most elvileg jó, köszönöm! :respect: Ha lenne még KCS, kapnál. :D

Mi az a KCS? :think:

Az AV-Sync-et nem tudom.

#40 Felhasználó inaktív   czaki 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 18. 11:55

Idézet: batagy - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 12:16

Mi az a KCS? :think:

Az AV-Sync-et nem tudom.

Régen lehetett egyesével minősíteni a felhasználókat, a KCS a király csávó rövidítése volt. :cool:

Majd próbálgatom, eddig csak egy filmnél tapasztaltam ilyet, úgyhogy lehet a kódolással van ott gond. :confused:

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó