Elküldve: 2010. 01. 24. 12:17
Én azt utálom, hogy téli időszámításról beszélnek, bár tudom, hogy ez nagyon meghonosodott, így hát nem nagyon van mit tenni. Magyarázat: Nincs olyan, hogy téli időszámítás, csak olyan, hogy nyári időszámítás ill. normális / alap időszámítás.
Valamikor gazdasági értelme volt. Amikor még számított, hogy hány izzó van a csillárban, amikor még fontos volt a világítást minél kevesebb ideig bekapcsolva tartani. Azóta átalakult az ember fogyasztási szokása (a világ nagyfogyasztású részéről van szó, amit szoktak még fejlettebb résznek is nevezni).
Ma már sokkal több az irodaház, mint gyár, gigantikus bevásárlóközpontok vannak szabad ég alatti piacok helyett, és ezekben szinte mindenhol ég a lámpa még nappal is. Az én munkahelyemen is pl., ahol hatalmas ablakok vannak, az egyik fal majdnem teljesen ablak. El van sötétítve. Belesüt a Nap a monitorba, még ha háttal is van, mert visszaveri a fehér fal. Valamikor, a kockás papírnál, naplófőkönyveknél, tervezőasztaloknál, tábláknál ez nem okozott gondot. Ma számítógépek, monitorok vannak mindenhol. Kell nekik a "sötét" . Ezért elsötétítik reluxákkal, függönyökkel az ablakokat, és bekapcsolják a világítást, mert nem látnak. A fentről jövő fény nem okoz problémát a monitorok láthatóságának.
Amikor gyermek voltam, izgalmas volt számomra az akvárium pl. Nem sok helyen volt, de ahol volt, oda szívesen jártam. Ezek olyan 20-40 literes kis akváriumok voltak... Ma már sok helyen 200-500 litereseket látok. Elektromosan fűtik, világítják őket. Éjjel / nappal. Valamikor érdekes volt az "éjszakai áram". Ezzel vizet melegítettek bojlerekben, az éjszakai azt jelentette, hogy a kevésbé terhelt időszak, amikor az ipari egységek csökkentett terheléssel működtek. Ma már a normál áram és éjszakai között olyan kicsi az eltérés, hogy az az árában is meglátszik. Nálunk már nincs is erre kötve a bojler. Az, amennyit spórolnánk ezzel, nem kompenzálja azt, hogy esetleg egy napot kell várni, mire megint lesz meleg víz.
Még nem jellemző, hogy felénk nappal is égetnék a fényreklámokat, de nem úgy a világ "fejlettebb" részén, mint pl. LA vagy NYC Broadway. Ott olyan kakaóval nyomatják, ami nappal is világít. És nem annyit, mint nálunk, hanem hatalmas sugárutakat határoló magas épületek teljes felületét ellepő fotonszorókról van szó.
Tehát ma már kevésbé értelmes dolog az időátállás. Értelmét vesztette azáltal, hogy az egekbe szökött az energiafogyasztás. Nekünk, a világ "fejletteb" részén. Van, ahol még számít, nagyon is.