HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Bemutató: nem okoz csalódást az olcsó Intel SSD - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Bemutató: nem okoz csalódást az olcsó Intel SSD Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 04. 03. 14:30

Üzenet megtekintéseIdézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 03. 15:14

talán az SSD-k esetében is ezért használják az 1024-es szorzót, mert az SSD is NAND memóriák köré épül.
szal a 40 GB-osnak eladott SSD ténylegesen 40 GiB méretű, de csak 40 GB a formázott méret. :D a maradék a pótterület.

Igen, de mivel lekanyarítanak belőle egy darabot technikai okokból (hiába van benne a pótterület, hiszen ha nem tudom használni, akkor olyan, mintha ott sem volna), rögtön nem kerek semelyik számrendszerben. Ezért aztán totál mindegy, hogy melyik mértékegységben írják rá a dobozára.
És logikus, hogy ha gyártó volnék, én is a nagyobb számot írnám rá.

Egyébként, ha GB-ban írnák rá a méretét a pótterülettel együtt, az már tényleg túlzás volna: van benne 40GiB mínusz pótterület méretű chip, és rá volna írva, hogy 43GB (ez ~40GiB), és közben 37 GiB (ez ~40GB) adat fér rá.

És ugye a memória azért van GiB meg MiB egységekben megadva, és azért nem lehet 10-es számrendszerben kerek mérete, hogy ha több modult raksz egy gépbe, azoknak passzolniuk kell: nem lehet lyuk közöttük.
Hiszen ha az 1GB-os modul 1.000.000.000 byte volna, akkor ha többet beraksz, akkor lyukak volnának közöttük a fizikai memóriatérben (elméletileg össze lehetne hozni, hogy az 1. modul tartson 0-tól 999.999.999-ig és a 2. modul a 1.000.000.000-ik byte-on kezdődjön, de akkor sokkal bonyolultabb volna a memóriavezérlő). Ezért a memóriák méretének mindig binárisan kerek számoknak kell lenniük.

Egy HDD-nél vagy SSD-nél totál mindegy, hogy nem kerek számra jön ki, hiszen teljesen másképpen történik az adatok címzése.

Szerkesztette: Sparow2 2010. 04. 03. 14:37 -kor

#62 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 16:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 14:12

Előhozakodsz valami lecsupaszított, szénné optimalizált verzióval, mi értelme van? Persze, hgy az gyorsabban indul el mint a sima, hiszen gondolom ezért csinálták.

Igazából nem azért van benne. Iceweasel egy át brandelt ff. Debian policy szerint nem kerülhet be az alap debianba az ff-ben lévő pár kép license faszkodás miatt, ezért kicserélték másra. Ettől kezdve viszont a mozilla license-el ütközik a cucc, így nem nevezhetik firefoxnak, szóval simán egy search+replace-t toltak az ff stringre, de amúgy 100% egyezik a kettő. :)

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 14:12

Nem cserélni kell rá, hanem venni egyet a rendszernek, vagy én vagyok a buta és nektek olyan gépetek van ami 1 merevlemeznél nem kezel többet?

Nem vagy buta, de ilyen gépem van. A sokat látottak csak úgy nevezik, hogy notebook :D
Én ebbe szeretnék SSD meghajtót, lévén fogyasztás téren is elég erősen dobna, meg ugye azért a notebook winyót alapból sem bassza hanyatt az a fene nagy sebesség...
A problémám ott kezdődik, hogy a jelenleg 60gigán pihen nagyjából a terület felhasználását jelző mutató, ami elég szükősen fér bele egy 30gigás SSD által biztosított keretek közé.

Azt már csak mosolyogva olvasom, hogy "próbáljátok ki"...Biztos mások a szokásaink, de én elég ritkán "próbálkozom" hasraütés szerűen 30rongyos eszközökkel, majdmeglássuk alapon :)

Btw valaki használ SSD-t linux alatt? Vagy ez jelenleg még perverzió számba megy?

#63 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 19:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 03. 17:09

Igazából nem azért van benne. Iceweasel egy át brandelt ff. Debian policy szerint nem kerülhet be az alap debianba az ff-ben lévő pár kép license faszkodás miatt, ezért kicserélték másra. Ettől kezdve viszont a mozilla license-el ütközik a cucc, így nem nevezhetik firefoxnak, szóval simán egy search+replace-t toltak az ff stringre, de amúgy 100% egyezik a kettő. :)

Egyrészt ettől még a non-free csomagok között fenn lehetne, másrészt nem ez a helyzet:

Idézet

Firefox is a redesign of the Mozilla browser component, similar to
Galeon, K-Meleon and Camino, but written using the XUL user interface
language and designed to be lightweight and cross-platform.

This browser is based on the Firefox source-code, with minor
modifications. Historically, this browser was previously known as
Firebird and Phoenix.

Én úgy emlékszem, hogy régebben volt is Firefox a Debianban (még a 4-esben, vagy talán a 3-asban), aztán jött a helyére az Iceweasel ...

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 03. 17:09

Btw valaki használ SSD-t linux alatt? Vagy ez jelenleg még perverzió számba megy?

Én nem használok, de azt olvastam valahol régebben, hogy a 2.6.33-as kernelbe már bele lesz építve.
Most épp 2.6.32-es megy itt, ennek a config-jában nem látok semmit, ami TRIM supportra utalna ...

#64 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 20:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 03. 20:28

Egyrészt ettől még a non-free csomagok között fenn lehetne

A non-free alá én úgy emlékszem más csomagok tartoznak. A firefox free, csak épp a license ütközik valahogy az alap repoval. Valahogy sehova nem illene debian policy szerint, de ez az egész a szenvedés kategória, úgyhogy

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 03. 20:28

másrészt nem ez a helyzet

Kevered :)

Idézet

Firefox is a redesign of the Mozilla browser component, similar to
Galeon, K-Meleon and Camino, but written using the XUL user interface
language and designed to be lightweight and cross-platform.

Ez firefoxról szól globálisan, pontosabban hogy miben tér el a mozilla suite-tol. Talán még arról is rémlik valami: nagy kék progi, egybeintegrálva a browser a levelező és irc kliens is. Mellesleg SeaMonkey néven fut(ott? ubuntu alatt még most is van csomagban...). Nekem sosem tetszett különösebben. Nagy lomha valami volt és még túlzottan stabilnak sem neveztem volna, de persze akkoriban még pl. kék halált is látott az ember winen...

Idézet

This browser is based on the Firefox source-code, with minor
modifications. Historically, this browser was previously known as
Firebird and Phoenix.

Ebből az első mondat az iceweasel(mellesleg én épp ezt mondtam...), a második firefox történelem(Phoenixre nem emlékszem, de firebord adatbázis motor miatt kénytelenek voltak átnevezni a böngészőt. Így lett firefox). Btw minor modifications = string csere ff-ről iw-re, illetve a menüben átcibáltak 1-2 elemet másik menüpont alá. Ettől nem fog az iceweasel 3sec alatt indulni, mindenki megnyugodhat. Performansz optimalizálást nem tartalmaz :)

Anno mikor még debianozgattam és eltünt a francba a firefoxom eléggé utána kersgéltem, hogy mi az ördögért nevezték át és az volt a mögöttes sztori, amit fentebb leírtam.

Amúgy meg mostanra felcsapták wikipedia-ra is, anno még levlistákról kellett lehalászni.
http://en.wikipedia...._Debian_project

Idézet

Mozilla Foundation owns the trademark “Firefox” and claims the right to deny the use of the name and other trademarks to unofficial builds. Unless distributions use the binaries supplied by Mozilla or else have special permission, they must compile the Firefox source with an option enabled which gives Firefox the codename of the release version of Firefox on which it is based, and which doesn't use the official logo or other artwork. The Debian Free Software Guidelines are used by the Debian project to determine whether a license is a free license, which in turn is used to determine whether something can be included in Debian. As the logo does not meet these requirements, it could not be used by software which was to be included in Debian.

De persze ennek semmi köze az SSD témához, csak egészen mellékesen jegyeztem meg.

2.6.32 van nálam is épp és ez már nem is nagyon fog változni lucid megjelenés előtt, bár nem veszélyeztet hogy most rohanjak a boltba SSD-t venni, viszont mindenképpen szeretném, mert tuti hogy kegyetlen nagyot dobna a sebességérzeten.
Netbeans fut itt is és indításkor el lehet vonulni kényelmesen kávézgatni míg végig scan-eli a projecteket. Win7 meg nem igazán alternatíva, egyrészt mert amúgy semmi nem indokolná, remekül működik minden amire szükségem van, másrészt LAMP környezetre sokkal egyszerűbb melózni úgy, ha nem winen szerencsétlenkedik vele az ember.
Viszont nem igazán szeretném, ha a kernel támogatottság hiánya miatt a fájlrendszer meg hammogná a kurvadráda ssd-t csak úgy.

Szerkesztette: Yv@n 2010. 04. 03. 20:43 -kor

#65 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 21:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 03. 21:27

Netbeans fut itt is és indításkor el lehet vonulni kényelmesen kávézgatni míg végig scan-eli a projecteket. Win7 meg nem igazán alternatíva, egyrészt mert amúgy semmi nem indokolná, remekül működik minden amire szükségem van, másrészt LAMP környezetre sokkal egyszerűbb melózni úgy, ha nem winen szerencsétlenkedik vele az ember.
Viszont nem igazán szeretném, ha a kernel támogatottság hiánya miatt a fájlrendszer meg hammogná a kurvadráda ssd-t csak úgy.

wikipedia szerint "TRIM has been integrated in Linux 2.6.33"

írok neked egy privit.

#66 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 21:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2010. 04. 03. 14:32

:-o Fel tudnád venni?

Annak sok értelme nem lenne, lévén úgyse lehetne megállapítani úgy mennyire hangos. De aztán lehet, hogy nem az ssd adja ki a hangot, hanem maga az alaplap, az is szokott elektromos zajokat adni.

#67 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 22:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Atko - Dátum: 2010. 04. 03. 11:48

@Eleanor: látom nem jutott el, hogy mit akartam mondani. A mondandómnak az volt a célja, hogy három, egymástól processzor és memória teljesítményben viszonylag távol lévő gép között a leglassabb, de ssd-s gép volt az egyik legélhetőbb. Amikor a négymagos, 2,66Ghz-es, vinyós asztali gépem egy percig indexelt egy több ezer kis fájlból álló projektet netbeansben, addig a kétmagos 1,4ghz-es ssd-s gép megcsinálta 5 másodperc alatt... Na akkor volt egy "hú badzmeg" flessem. Engem meggyőzött.

Eljutott elsőre is. Szaga van. Egyre nagyobb. És te tudod, hogy mit keversz. De nem csak te.

Atko, maradjunk ennyiben. :)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#68 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 22:58

Vicces lenne, ha processzor feladatait átvenné az ssd. De ettől még, a gyorsabb processzoros de hdd-s gép vár a hdd-re, hogy elérje az adatokat, ez alatt a cpu semmit nem csinál csak malmozik. Egy program betöltése nem számításigényes feladat, így valószínűleg a számítások megvannak 2mp alatt, a hdd-re várakozás meg mondjuk 10mp. Mellé teszünk egy ssd-s gépet ami fele olyan gyors, ennek 4mp kell, hogy elvégezze a szükséges számításokat, de az ssd miatt csak 3mp ig tartanak a lemezműveletek. Na melyik lesz gyorsabb?

Persze számításigényes folyamatok nem lesznek gyorsabbak ettől. De általános irodai felhasználásban minimális az az idő, amikor a processzor valóban 100%-ig ki van használva.

Szerkesztette: Mumia 2010. 04. 03. 22:59 -kor

#69 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 23:07

Kevered :)

Valóban ...

2.6.32 van nálam is épp és ez már nem is nagyon fog változni lucid megjelenés előtt, bár nem veszélyeztet hogy most rohanjak a boltba SSD-t venni, viszont mindenképpen szeretném, mert tuti hogy kegyetlen nagyot dobna a sebességérzeten.

Biztos lesz rá patch is, amit be lehet tenni az előző kernelekbe is.
Talán már van is.

#70 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 23:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 22:50

ADe aztán lehet, hogy nem az ssd adja ki a hangot, hanem maga az alaplap, az is szokott elektromos zajokat adni.

Havernál mikor teljesen passzívra alakította a gépét lehetett hallani ciripelve a hálózati forgalmat. De a nortwood is halkan nyikorgott, mikor 90% terheltség felett volt :D

#71 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 03. 23:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 04. 00:07

Biztos lesz rá patch is, amit be lehet tenni az előző kernelekbe is.
Talán már van is.

Persze, bár én alapvetően nem szívesen állok neki semminek, megkerülve a csomagkezelőt, de lehet jelen esetben kivételt teszek, mert 2.6.32-vel amúgy sem vagyunk egyelőre túl nagy barátok, ugyanis elkúrták az infineon tpm drivert - nem lehet suspendelni amíg be van töltve. Ez ráadásul upstream kernel bug, szóval csesznek épp javítani.(Mondjuk nem is tudtam, hogy van ilyen a gépben, amíg nem derült ki hogy emiatt megy a szopás...)
Persze rmmod-al ki lehet rántani és aztán megy a suspend, csak volt egyszer hogy remekül elfelejtettem és csak néztem hogy a francért fűt annyira a gép a táskában.

#72 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 04. 07:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 04. 00:45

Persze, bár én alapvetően nem szívesen állok neki semminek, megkerülve a csomagkezelőt, de lehet jelen esetben kivételt teszek, mert 2.6.32-vel amúgy sem vagyunk egyelőre túl nagy barátok, ugyanis elkúrták az infineon tpm drivert - nem lehet suspendelni amíg be van töltve. Ez ráadásul upstream kernel bug, szóval csesznek épp javítani.(Mondjuk nem is tudtam, hogy van ilyen a gépben, amíg nem derült ki hogy emiatt megy a szopás...)
Persze rmmod-al ki lehet rántani és aztán megy a suspend, csak volt egyszer hogy remekül elfelejtettem és csak néztem hogy a francért fűt annyira a gép a táskában.

Hibernálásnál megadható, hogy melyik modulokat állítsa meg a hibernálás előtt. Biztos suspendnél is van ilyen lehetőség.
Ha sehogy sem sikerül automatizálni, akkor végső esetben írj egy scriptet, ami leállítja a modult, és utána hibernál.

Vagy: ha egyáltalán nem is kell a driver, mert nem használod azt azt eszközt --mivel a létezéséről sem tudtál--, akkor ne fordítsd bele a kernelbe.
Vagy keress rá a /etc/rc.d/rc.modules -ben, hátha ott van. Ha nincs ott, vagy kiveszed és mégis fut, akkor próbáld azt, hogy beírod a /etc/hotplug/blacklist -be, hogy ne induljon el.

#73 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 04. 08:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 04. 00:38

Havernál mikor teljesen passzívra alakította a gépét lehetett hallani ciripelve a hálózati forgalmat. De a nortwood is halkan nyikorgott, mikor 90% terheltség felett volt :D

Nem lehet, hogy csak a hangkártya analóg része szedte össze a digitális zajokat, és a hangszóróból jött a ciripelés, nem az alkatrészekből?

#74 Felhasználó inaktív   Ghostman 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 04. 04. 09:08

Laptopba jó lenne, de még drága . Ha 100-120 giga lesz 30k, akkor megéri.
<a href='http://www.eve-online.hu' target='_blank'>New rules in the universe</a> HTC oneX

#75 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 04. 12:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 04. 09:55

Nem lehet, hogy csak a hangkártya analóg része szedte össze a digitális zajokat, és a hangszóróból jött a ciripelés, nem az alkatrészekből?

Nem. Hangot lelőttük épp azért. A gépbe hallgatózva egyenesen az alkatrészből jött a ciripelés.

#76 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 04. 04. 19:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 08:08

Látatlanban beszélsz még mindig, egyébként nem értem ki mondta neked konkrétan, hogy a netezős gépedbe tegyél ssd-t? És még mindig ott tartasz, hogy hdd helyett, nem helyett, mellé. A letöltések továbbra is hdd-re mennének, nem arra való az ssd, hogy 500k/s-el pakolgassa rá a letöltéseket valami, hanem arra amikor programok töltődnek be és sok kis fájlt kell különféle helyekről beszívni. Amikor elindítod a browsert, nem csak az az 1db explorer.exe töltődik be, hanem 600 másik dll, meg kiegészítők.

Ezt honnan veszed? Pontosan tudom, milyen SSD-ről dolgozni, nem véletlenül gondolkozom rajta a munkavasat illetően.
Mumia, nem arról van szó, hogy hogy valaki mondta, vegyek SSD-t, hanem úgy érzem, 100% meg vagy győződve, hogy tapasztalataid alapján az SSD minden gépet, minden felhasználási formát gyorsít, mégpedig hatalmas mértékben. Na ez az, amit erre a gépre nem tudok ráhúzni, de hiába mondom, te azzal érvelsz, hogy nem próbáltam még hiszen. Te meg nem ülsz a gépem előtt, fogalmad sincs róla, mennyit működik lemezről.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#77 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 04. 19:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Yv@n - Dátum: 2010. 04. 04. 12:10

Nem. Hangot lelőttük épp azért. A gépbe hallgatózva egyenesen az alkatrészből jött a ciripelés.

Tokozott félvezető nem tud zenélni, viszont van tápegység is azon a panelen, annak a passzív elemei bizony tudnak.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#78 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 04. 21:04

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 04. 04. 20:33

hanem úgy érzem, 100% meg vagy győződve, hogy tapasztalataid alapján az SSD minden gépet, minden felhasználási formát gyorsít, mégpedig hatalmas mértékben. Na ez az, amit erre a gépre nem tudok ráhúzni, de

Éppen azt mondom, hogy lehet ezernyi példát mondani olyan esetre amikor nincs előnye konkrétan az ssd-nek, de általános irodai és otthoni felhasználásnál hatalmas előnye van.

Szerkesztette: Mumia 2010. 04. 04. 21:06 -kor

#79 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 04. 23:02

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 04. 03. 07:26

Munkavas meg vár még egy kicsit, bár Thoty SSD-je erősen érdekel :D

Nálam beficcent egy 160 gugás Intel, abból is a jobbik kivitel, majd legfeljebb hümmögünk. Cég beleássa magát a technológiába jól.
Make love not Wor.

#80 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 05. 02:49

ThinkPad T400s laptop a fő gép, abban van SSD, az jóság, tömegtárolónak meg tessék megtekinteni ami szekrényben van, két másfél terás meg két fél terás vinyó, mindkettő RAID1-ben (ezek már voltak csak a felújításkor beküldtem némi tápot meg négy CAT6-os kábelt a szekrénybe ugyanannyi volt mint egyet oszt miért ne meg vettem egy gépet ami osztja a vinyókat, csak azért lett AMD II X4 mert valakinek a tesztjeimet is kell futtatnia folyamatosan) oszt az jó lesz tömegtárolónak.

Szerkesztette: bean 2010. 04. 05. 02:53 -kor

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.