HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Intel: az NVIDIA chipjei csak két és félszer gyorsabbak - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Intel: az NVIDIA chipjei csak két és félszer gyorsabbak Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 30. 14:53

Üzenet megtekintéseIdézet: vers - Dátum: 2010. 06. 30. 13:44

@Nyulpapa: vannak atomi muveletek amiket nem lehet vagy nem is celszeru parhuzamositani, de ha sokat csinalsz belole akkor meg mehet a banzaj
ott az altalam adott feladat (igen, termeszetesen nem n, hanem i van indexkent..), az sok kvazi atomi muvelet. miert is nem parhuzamositod itt nekunk seperc..?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#102 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 06. 30. 20:22

egy peldat mutatok hogy lehet a newton-rhapson iteraciot begyorsitani parhuzamos processzoron
peldaul ha az a feladat hogy keressuk meg egy szam gyoket adott pontossaggal
elso lepesben szetteritjuk a sok kis processzorra hogy a szam promtenyezoit megkeressuk
majd a primtenyezok gyoket tablazatbol elokaparjuk , es piramis modeszerrel osszeszorozzuk

kesz is a feladat algoritmusa, mas bonyolultabb feladatoknal is valoszinuleg van modszer , csak kicsit kreativkodni kell

a masik amire hasznalhato meg a cucc, az az algoritmusok versenyeztetese, altalaban az algoritmusok futasi ideje nem konstans nagyban fugg a bemeno parameterektol , ezert ha mondjuk irunk 10 fele algoritmust es ezeket egyszerre futtatjuk es mihelyt az elso vegez a tobbit lelojjuk
igy mindig maximum speedet erhetunk el

M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#103 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 30. 21:49

@vers: "elso lepesben szetteritjuk a sok kis processzorra hogy a szam primtenyezoit megkeressuk
majd a primtenyezok gyoket tablazatbol elokaparjuk , es piramis modeszerrel osszeszorozzuk "

Picit olvasgasd meg, hogy mi is ez a modszer es mire valo...Nem negyzetgyok szamitasra:D
Ez egy optimumkereso eljaras, egyvaltozos esetben [a,b] tartomanyon keresi meg, hogy a fuggveny hol metszi (ha metszi) az x tengelyt, gyakorlatilag a lokalis minimumot.
Iteracios eljaras, minden lepesben figyelembe veszi az elozo lepes eredmenyet.

#104 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 30. 22:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Jakuza - Dátum: 2010. 06. 30. 15:10

@Nyulpapa: "hogy ha egy nõ egy gyermeket 9 hónap alatt szül meg, akkor két nõ egy gyermeket mennyi idõ alatt?"

Nem erzed az ellentmondast ezekben a sorokban ? Ugyanis nem az a lenyeg, hogy ket no hany honap alatt szuli meg a gyerekeket, ami ugyebar ugyanugy 9 lenne, hanem hogy hany gyerek lesz 9 honap alatt ha egy ill ket no szul. :D
Az egyik esetben csak egy lesz mig a masik esetben ugyanannyi ido alatt ketto. :D

Mivel egy gyerek már a feladat megoldását jelenti, ezért mindegy, hogy hány gyerek lesz a végén.

(Bár a példa kissé sántít, ez inkább a technológiai idők betartásának fontosságára mutat rá. A megrendelés pillanatától kezdve a gyerek megszületéséig akkor is kell a 9 hónap, ha 10 nőt alkalmazunk. Bár a több nő alkalmazásával nő a feladat adott időn (9 hónap) belül való elvégzésének valószínűsége, de ezzel együtt nő a gyártási költség is - hát még a TCO.)

Szerkesztette: kisrobert 2010. 06. 30. 22:32 -kor

#105 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 30. 22:40

Üzenet megtekintéseIdézet: vers - Dátum: 2010. 06. 30. 21:22

elso lepesben szetteritjuk a sok kis processzorra hogy a szam promtenyezoit megkeressuk
hat ez mar onmagaban sem biztos, hogy parhuzamosithato..!

Idézet

kesz is a feladat algoritmusa, mas bonyolultabb feladatoknal is valoszinuleg van modszer , csak kicsit kreativkodni kell
adtam egy feladatot, nem is bonyolultabb! hol a megoldas? ;-)

Idézet

a masik amire hasznalhato meg a cucc, az az algoritmusok versenyeztetese, altalaban az algoritmusok futasi ideje nem konstans nagyban fugg a bemeno parameterektol , ezert ha mondjuk irunk 10 fele algoritmust es ezeket egyszerre futtatjuk es mihelyt az elso vegez a tobbit lelojjuk

igy mindig maximum speedet erhetunk el
ebben igazad van, ez egy Las Vegas modszer! sokszor esszeruen hasznalhato. de persze nem mindig.
a forum ma:

#106 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 06. 30. 23:28

@bogdan:
"adtam egy feladatot, nem is bonyolultabb! hol a megoldas?"

nem tudtam ertelmezni, mivel egy utasitas darabka volt vagy mi :)
arra a fordito vagy hibat jelez vagy optimalizalja es torli :)

M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#107 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 01. 07:25

nem tudsz ertelmezni egy ciklust?

de parancsolj, itt egy teljes program, jelzem azt a sort (ciklust), amit parhuzamositani kene:
#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;

main(){
       const int N=1000;
       int i;
       double x[N];
       for(i=0;i<N;i++) x[i]=1/double(i+1);
       for(i=200;i<300;i++)cout<<x[i]<<", ";
       cout<<endl<<endl;

//ezt a ciklust kene parhuzamositani:
       for(i=1;i<N;i++)x[i]=pow(x[i-1],2)-x[i];

for(i=200;i<300;i++)cout<<x[i]<<", ";
       cout<<endl;
       system("pause");
}

Szerkesztette: bogdan 2010. 07. 01. 07:26 -kor

a forum ma:

#108 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 01. 13:23

@vers: Leni megválaszolta helyettem, sőt egész pontosan utánam, hiszen ha megnézted volna a linket, amit adtam, látnád, hogy rengeteg algoritmus használja az N-R iterációt valamire, de maga az iteráció NEM PÁRHUZAMOSÍTHATÓ. Hányszor kell még, hogy leírjam, hogy felfogd? Hogy te soha nem fogod az iterációt felgyorsítani párhuzamosan? Ennyire nem megy a beismerés, hogy ezt sz*ptad? Majd talán legközelebb kisebb arccal teszel ilyen kijelentéseket és akkor nem kell utána a hülyeséget bizonygatnod, meg teljesen elbeszélned a másik mellett...

#109 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 14:16

@Nyulpapa: realtime az iteraciokat ugy gyorsitjak hogy generalnak egy tombot , ami kozelito ertekeket tartalmaz , es utana mar csak 1 vagy 2 iteraciora van szukseg a megfelelo pontossaghoz
ahol meg nem ott vagy jon mas otlet vagy marad a cumi
sose allitottam hogy mindent lehet parhuzamositani , csak azt hogy majdnem mindent

M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#110 Felhasználó inaktív   Nyulpapa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 01. 14:37

@vers: Nézzük akkor az én szemszögemből, hogy mi történt. Kértél - fellengzősen, flegmán - nem párhuzamosítható algoritmust seggvakarás helyett, hát kaptál. Aztán válaszként odak*rtál nekem egy linket, ami szerinted "bizonyítja", hogy lehet lehet azt az iterációt párhuzamosítani. Akkor még finoman rákérdeztem, hogy egyáltalán belenéztél-e, kiderült, hogy nem. Akkor közöltem, hogy vannak algoritmusok amik ezt az iterációt használják és párhuzamosíthatóak, de maga az iteráció nem. Természetesen - ha már előtte mindenkit kioktattál - ez nem maradhatott ennyiben, hanem jöttél egy olyan - gyökkereső - algóval ami szerinted "bizonyítja", hogy mégiscsak párhuzamosítható az N-R. Erre megint felhívtam (+ Leni is) a figyelmed, hogy el vagy tévedve, nem maga az N-R párhuzamosítható, hanem az arra épülő root finding. Persze itt már szakadt nálam a cérna. Most a legutolsó hsz-edben próbálod megmagyarázni, hogy hogyan "gyorsítanak realtime" (whatever this means?!?) iterációkat, DE NEM GYORSÍTÁSRÓL VOLT SZÓ EDDIG, hanem PÁRHUZAMOSÍTÁSRÓL (nem mellékesen a tömböt is le kell generálni valamikor...). Szóval ez szerintem már erősen a hagyjuk is kategória, mert minden válaszodban másról (de konstans EL mellettem) beszélsz, nem tudom és nem is akarom követni. Pont.

#111 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 01. 17:58

Üzenet megtekintéseIdézet: vers - Dátum: 2010. 07. 01. 15:16

sose allitottam hogy mindent lehet parhuzamositani , csak azt hogy majdnem mindent
:think:

Idézet

az en meglatasom az hogy nagyon keves azon algoritmusok szama amelyiknek ne lenne parhuzamosithato vele egyenerteku parja, de ha veletlen akadna is ilyen, azt is trukokkel tovabb lehet gyorsitani , a kreativitas meg mindig gyoz

mond, mit olvastam rosszul?

oszt korabban ezt irtad:

Idézet

azert varom hogy mondjon valaki egy nyuves algoritmust amit nem lehet szerinte parhuzamositani

kaptal kettot is, de nem egeszen ertem, miert is kerted..?

Szerkesztette: bogdan 2010. 07. 01. 18:04 -kor

a forum ma:

#112 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 18:12

@bogdan: nem olvastad rosszul a newtont fel tudom altalaban gyorsitani ugy hogy a futasido rohej szinten megy, a te kodod meg meg mindig bugos :)

M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#113 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 18:35

azt szerettem volna latni hogy valaki ontja magabol a nem parhuzamosithato algoritmusokat ahogy en ontom magambol a parhuzamosokat:

raytracing
jatekok
utkereso algoritmusok
sejtautomatak
neuronhalozatok
tomorito algoritmusok
frekvencia analizis
kepfelismeres
hangfelismeres
sztohasztikus algoritmusok
fizikai szimulaciok
adatrendezes
stb
stb

M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#114 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 01. 19:31

@vers: Ezek nem algoritmusok, inkabb kulonbozo tagabb teruletek. Hulyesegeket ne beszeljunk mar. A Newtont mikor gyorsitottad? Irtal egy jo nagy hulyeseget, aminek semmi koze hozza.

Bogdan adott egy remek algoritmust, nem tudtad parhuzamositani.

Itt van meg par modszer epp utkereses teruleterol, amelyeket szinten nem nagyon lehet parhuzamositani:
Dacey, Vogel-Korda, Magyar modszer, koordinatak menti centrumnyomozas (bar ez Newton alapu) stb....

#115 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 20:11

@Leni: a "nem lehet" szocskaval finomabban bannek, mert nagy pofonokat kaphat az ember, nalam az elso maflast a quicksort algoritmus adta 15 evvel ezelott, ugyanis a radx tobb nagysagrendel gyorsabb rendezo, csak azert nem felejtettem meg el a quicksort szocskat mert peldanak igen jo kezdok programozok szamara
M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#116 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 01. 22:45

Üzenet megtekintéseIdézet: vers - Dátum: 2010. 07. 01. 19:12

@bogdan: nem olvastad rosszul a newtont fel tudom altalaban gyorsitani ugy hogy a futasido rohej szinten megy, a te kodod meg meg mindig bugos :)
max oreganyad terdkalacsa!

a program, amit adtam nalam lefordul, mukodik. mi bugos azon, aruld mar el? ne marhaskodjunk mar egy ilyenen, mert eddig meg komolyan vettelek, de egy ilyen hozzaallas abszolut komolytalanna tesz, ugye tudod?

(a radix-ot speciel en is szeretem, de mond, hogy hasznalod valos szamokkal? de nem mellesleg multkor probalkoztunk gyorsrendezest parhuzamositani [a sample sort ugye], es kiderult, hogy nem lehet! meghozza azert, mert a halozati kommunikacio lassabb, mint a helyben rendezes, legalabbis akkora meretre, ami meg elfer a gep memoriajaba.. szoval erdekes eredmenyeket tud am a parhuzamositas is adni, mert sajnos nem mindig gyorsit.)
a forum ma:

#117 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 23:15

@bogdan: fordul a fenet :)

for(i=0;i for(i=200;i<300;i++)cout< }

ez a sor kicsit problemas
M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#118 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 23:28

valos szamoknal a radixxal eloszor a mantissza szerint rendezem , utana meg a karakterisztikat radixolom

M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#119 Felhasználó inaktív   vers 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 07. 01. 23:29

ja a radix megy parhuzamosan is , olyan mint a villam :D millirdos tomboket tudok realtime rendezni gpu-n
M-12 technology

www.m12technology.com

I'm CEO bitch

#120 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 02. 00:21

@vers:
1) valamit rosszul latsz, nalam is jo:

for(i=200;i<300;i++)cout< cout<
2) bogdannal a pont! A szalak kozotti kommunikacio durvan lassithat!:D
Esetleg, ha en is komolyan vennelek, talan adnek meresi eredmenyeket is:D

3) "nagy pofonokat kaphat az ember"
Az elsot te kaptad. Meg mindig nem tertel magadhoz. Hidd el ez jo, sok dolgot lehet tanulni belole....
Ugy latom lassan kezdunk ugyanarrol beszelni. Vannak algoritmusok/modszerek, amiket nem lehet (a modszertanbol adodoan) parhuzamositani. Erre probalsz magadtol megoldasokat talalni. Ezt nagyra ertekelem.

4) "eloszor a..... utana meg" - ez meg mindig soros:) Nyilvan ez most csak elcelodes a reszemrol, de hat akkor is kerem:)

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.