Ugyan most p4-rol lesz szo de szerintem amd-re is van. Minap olvastam egy osszehasonlitast a prohardveren ventillatorokrol, mivel vennem kellett egyet gondoltam miert ne probaljam ki az altaluk legcsondesebbnek kikialtottat. Van egy plusz alaplapom meg ez-az hozza, szoval bele hajitottam egy p4-1800-ast es ratettem. A tap egy dell gepbol valo (mondtam mar, hogy nekik meloztam egy evig? ) ami szuper csendes. Szoval osszetoltam itt az iroasztalon es lekapcsoltam godzillat akiben 7 venti porog meg 6 hdd meg stb. Nos miutan elindult eloszor nem hittem a fulemnek. Van hangja persze a tap ventinek is meg cpu-nak is de emberek emelett barmikor lehet aludni... ha meg +1 hdd rakerul ez ejjel-nappal mehet akar a haloszobaban is mert ember nem veszi eszre....
Szoval az, amit paran mondanak, hogy NO AMD mert ZAJOS hat nem teljesen igaz. Ha jo hutot valaszt valaki hozza akkor szerintem pontosan ugyanolyan csondes tud lenni mint egy egig istenitet p4...
AMD vs. Intel
Elküldve: 2003. 08. 06. 03:51
Have a good byte!!!
Elküldve: 2003. 08. 06. 10:09
Ugyan most p4-rol lesz szo de szerintem amd-re is van. Minap olvastam egy osszehasonlitast a prohardveren ventillatorokrol, mivel vennem kellett egyet gondoltam miert ne probaljam ki az altaluk legcsondesebbnek kikialtottat. Van egy plusz alaplapom meg ez-az hozza, szoval bele hajitottam egy p4-1800-ast es ratettem. A tap egy dell gepbol valo (mondtam mar, hogy nekik meloztam egy evig? ) ami szuper csendes. Szoval osszetoltam itt az iroasztalon es lekapcsoltam godzillat akiben 7 venti porog meg 6 hdd meg stb. Nos miutan elindult eloszor nem hittem a fulemnek. Van hangja persze a tap ventinek is meg cpu-nak is de emberek emelett barmikor lehet aludni... ha meg +1 hdd rakerul ez ejjel-nappal mehet akar a haloszobaban is mert ember nem veszi eszre....
Szoval az, amit paran mondanak, hogy NO AMD mert ZAJOS hat nem teljesen igaz. Ha jo hutot valaszt valaki hozza akkor szerintem pontosan ugyanolyan csondes tud lenni mint egy egig istenitet p4...
Igen, ezt eltaláltad. Meg akinek a zajjal van a baja, annak VÍZHŰTÉS a megoldás, 15 körül már kijön... vagy aki tovább akar menni, az folyékony nitrogénnel is próbálkozhat

Mental Static - blog minden hülyeségről
Elküldve: 2003. 08. 06. 10:13
Akkor inkább már 2500+, +pár ezrest megér sztem 333fsb meg 512 cache.
1. AMD P = Palomino magos szvsz... 2400+abban nem rossz2. A 2500+ a 333as széria alja, tehát az megint arra jó, hogy aki húzni akarja kihoz belőle jobbat is. Ugyebár ilyen még az 1700/1800+,... aki viszont alapórajelen akarja hajtani, annak inkább az adott széria vége éri meg (mint a 2400+), mivel a valóságban azonos a széria alsóbb processzoraival, csak gyárilag magasabb órajelet bír (gyakorlatilag nem gyártanak külön 1700+ot, 1800+ot, stb., hanem ugyan olyan, letesztelik a stabilitásukat, és ez alapján raknak rá egy órajelet... a 2400+ a maximum stabilitásúból lesz pl., tehát azt húzni nem lehet annyira, mint egy lassabbat, mindkettő kb. ugyanazt az órajelet képes teljesíteni)
1. AMD P = Palomino magos szvsz... 2400+abban nem rossz2. A 2500+ a 333as széria alja, tehát az megint arra jó, hogy aki húzni akarja kihoz belőle jobbat is. Ugyebár ilyen még az 1700/1800+,... aki viszont alapórajelen akarja hajtani, annak inkább az adott széria vége éri meg (mint a 2400+), mivel a valóságban azonos a széria alsóbb processzoraival, csak gyárilag magasabb órajelet bír (gyakorlatilag nem gyártanak külön 1700+ot, 1800+ot, stb., hanem ugyan olyan, letesztelik a stabilitásukat, és ez alapján raknak rá egy órajelet... a 2400+ a maximum stabilitásúból lesz pl., tehát azt húzni nem lehet annyira, mint egy lassabbat, mindkettő kb. ugyanazt az órajelet képes teljesíteni)
#24 Guest__*
Elküldve: 2003. 08. 06. 10:30
Érdekes ez a melegedés dolog, nekem is az az érzésem van, hogy melegebb van abban a szobában, ahol a gép va:) Ez azért durva, bár télen ez már érdem lesz. Pedig ez még csak egy 1700+. PIV-em nincs, viszont azt hiszem, hogy az is hasonlóan melegszik, csak több a jó minőségű hűtő hozzá. Én nagyon AMD párti vagyok, itt, most, Magyarországon. Értem én, hogy valakinek téynleg nem számít, hogy 30 rugóval többet költött esetleg, az vegyen nyugodtan Intelt. Ha van esze, és tényleg mindenből a legjobbat veszi, annak van létjogosultsága. Meg azt is értem, hogy valaki munkára használja, és esetleg a grafikus progi szereti a brutális memóriasávszélességet, meg az SSE2-t. A baj csak az, hogy rajtuk kívül az is sokszor Intel gépet vesz, akinek kötött a költségvetése, és inkább vesz hozzá fos videókártyát, mert arra már nem futja... Ez kábé annyira ki tud akasztani, mint a nemzetközi terrorizmus és a szilikos mell:) nagyontetszett "bennfentes" leírásotok a nagy cégekről. Hozátenném még, hogy szerintem az Intel könnyebben kersztül visz mindent, akár erővel is, így pedig könyebben lehet ugrálni. Mondták pl. egy időben, ujságok csámcsogtak rajta (pl. kedvenc játékos ujságam legendásan elfogult egyik írója:), hogy sül meg egy AMD proci. Pedig akkor már rég benne volt a CPU-ban minden ami kellett, csak az alaplapi chipset készítők, meg az alaplap gyártók szeretkeztek belerakni a támogatást a termékeikbe. Ma már minden chipset tudja ezeket, és már a BIOSok is szállingóznak. Pl fater KT400-ába nemrég került bele frissítés által a hővédelem, a HLT utasítás kihasználása. Gondolom az Intel politizálhat erőböl, és az asztalra csaphatott egyszer, és azonnal beépítettek a támogatást. Legalábbis így képzelem én:) Egyébként nem hiszem, hogy egy játékosnak megérné 20 ezernél töbtet költeni procira. Annál már az is jobb, ha nemsokára kicseréli egy másik olcsóra, nem? Persze ez hozzáértést igényel, márpedig azokat szokták megvezetni, akik nem értenek hozzá...
Elküldve: 2003. 08. 06. 10:48
Érdekes ez a melegedés dolog, nekem is az az érzésem van, hogy melegebb van abban a szobában, ahol a gép va:) Ez azért durva, bár télen ez már érdem lesz. Pedig ez még csak egy 1700+. PIV-em nincs, viszont azt hiszem, hogy az is hasonlóan melegszik, csak több a jó minőségű hűtő hozzá. Én nagyon AMD párti vagyok, itt, most, Magyarországon. Értem én, hogy valakinek téynleg nem számít, hogy 30 rugóval többet költött esetleg, az vegyen nyugodtan Intelt. Ha van esze, és tényleg mindenből a legjobbat veszi, annak van létjogosultsága. Meg azt is értem, hogy valaki munkára használja, és esetleg a grafikus progi szereti a brutális memóriasávszélességet, meg az SSE2-t. A baj csak az, hogy rajtuk kívül az is sokszor Intel gépet vesz, akinek kötött a költségvetése, és inkább vesz hozzá fos videókártyát, mert arra már nem futja... Ez kábé annyira ki tud akasztani, mint a nemzetközi terrorizmus és a szilikos mell:) nagyontetszett "bennfentes" leírásotok a nagy cégekről. Hozátenném még, hogy szerintem az Intel könnyebben kersztül visz mindent, akár erővel is, így pedig könyebben lehet ugrálni. Mondták pl. egy időben, ujságok csámcsogtak rajta (pl. kedvenc játékos ujságam legendásan elfogult egyik írója:), hogy sül meg egy AMD proci. Pedig akkor már rég benne volt a CPU-ban minden ami kellett, csak az alaplapi chipset készítők, meg az alaplap gyártók szeretkeztek belerakni a támogatást a termékeikbe. Aztán ma már minden chipset tudja ezeket, és már a BIOSok is szállingóznak. Pl fater KT400-ába nemrég került bele frissítés által a hővéfelem, a HLT utasítás kihasználása. Gondolom az Intel politizálhat erőböl, és az asztalra csaphatott egyszer, és azonnal beépítettek a támogatást. Legalábbis így képzelem én:) Egyébként nem hiszem, hogy egy játékosnak megérné 20 ezernél töbtet költeni procira. Annál már az is jobb, ha nemsokára kicseréli egy másik olcsóra, nem? Persze ez hozzáértést igényel, márpedig azokat szokták megvezetni, akik nem értenek hozzá...
A PIV vásárlással nem lenne olyan nagy gond, de sokan a cerkát veszik, ami csak a hibásan elterjedt név miatt P IV Celeron... A valóságban csak P Celeron... És az igazság az, hogy a P "III" Tualitin celeronok jóval jobban nálunk. Mint pl. SSE2 ide vagy oda az azonos sebességen menő P3ból és P4ből a P4 nyer... Az AMD üzleti elterjedését tovább nehezíti, hogy az XP-k nem mennek többprocesszoros rendszerekbe, ahhoz a drágább MP processzorok kellenek (egyébként nem tudom az újabaknál hogyan van, egy Palonál pl. még biztos elég volt az egyik híd átvágása az MP üzemhez... csakhát ezt cégek nem csinálhatják ugye meg).
A PIV vásárlással nem lenne olyan nagy gond, de sokan a cerkát veszik, ami csak a hibásan elterjedt név miatt P IV Celeron... A valóságban csak P Celeron... És az igazság az, hogy a P "III" Tualitin celeronok jóval jobban nálunk. Mint pl. SSE2 ide vagy oda az azonos sebességen menő P3ból és P4ből a P4 nyer... Az AMD üzleti elterjedését tovább nehezíti, hogy az XP-k nem mennek többprocesszoros rendszerekbe, ahhoz a drágább MP processzorok kellenek (egyébként nem tudom az újabaknál hogyan van, egy Palonál pl. még biztos elég volt az egyik híd átvágása az MP üzemhez... csakhát ezt cégek nem csinálhatják ugye meg).
Elküldve: 2003. 08. 07. 12:42
Amit leírtál az igen érdekes!Hisz ha ebbe belegondolok,akkor a nagy cégeknél felesleges pénzkidobás az egész!Vesznek vmit méreg drágáért,ami közben semmit sem ér!LOL!
Az is fura,hogy a mai világban a főnöknek fingja sincs,hogy mi a csúcs és mi az ami az ő és a cég céljaira kell!Vagyis milyen dolog az,hogy a főnöknek a legjobb(és lehet hogy használni se tudja),a melósnak meg egy középkategóriás vmi.Persze ő meg éjjel-nappal azzal dolgozik és akkor még elvárják tőle,hogy jól teljesítsen!
Nekem jelenleg Intelem van(Cel700),de amint gépet fejlesztek AMD-t veszek!
Hogy miért???Mert egy AMD XP 2400+ csak 20 ezer HUF ezzel szemben egy P4 2 Ghz meg 40 ezernél kezdődik!És ez az AMD simán hozza azt,amit a P4 2Ghz.
Amire meg én használom a gépet,arra bőven elég ez az AMD.
A nagy cégek szinte mindig szórják ki a pénzt az ablakon. Egyik barátom egy igen nagy német cég magyar leányvállalatánál dolgozik programozóként, és már harmadik éve dolgoznak ugyanazon a project-en, de még mindig nem értek el semmit. Nagyon úgy tűnik, hogy nem is fognak. Ennek ellenére a főnökség tömi a projectbe a pénzt, mert az olyan jól hangzik, meg milyen jó lesz nekik, ha elkészül. De nincs annyi eszük, hogy a jelentésekből kiolvassák, hogy az egész nem halad egy fikarcnyit sem előbbre. Vagy ha látják is, akkor is, mivel az ő ötletük, nem hajlandóak beismerni a tévedést, és szerzik a további támogatást az anyacégtől.
Az összetartás olyan erõ, ami hegyeket képes megmozgani. Feltéve, hogy legalább a fele egy irányba tolja. (Idézet egy régi CoV-ból)
Elküldve: 2003. 08. 07. 12:58
Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam ("A cégek egy másik csoportja ..."). A lényeg, hogy a nagy cégek a neves szállítóktól rendelnek (Dell, HP, IBM ...). Szóval az ilyen cégek valamivel megfontoltabban, és a feladatokhoz jobban illő gépeket vásárolnak, de a szállító cégek meg kötött konfigurációkkal szoktak dolgozni, ezért az ily módon vett gépek jók arra a célra, amire megvették, de általában felesleges többletet is tartalmaznak (tipikusan hangkártyát találtam már több Westel-es Compaq gépben is), ami azért szintén felesleges pénzkidobás. Meg itt van a videokártyák esete, ahol a lobbyzás nagyon magas (persze érthető is). Számtalan gépet adtak el TNT2-es videokártyával. Nem is az a furcsa, hogy minek egy céges programozónak 3D-s kártya, inkább a TNT2 képével van bajom. Elég életlen a szerencsétlen, márpedig aki a munkája miatt napi 6-8 órát tölt el a számítógép előtt, annak illenék a szemét óvni, amire egy Matrox G200-400 vagy egy ATI Rage, Radeon (attól függően, hogy melyik évről beszélünk) sokkal alkalmasabb. Hasonló a helyzet az alaplapra integrált Intel videokártyákkal.
A Dell egyébként 100% Intelt szállít. Néhány hónapja fontolgatták, hogy az AMD-t is felveszik a termékpalettájukba. Terjedt is a neten futótűzként, hogy a Dell próbát tesz az AMD-vel, annyira meglepő volt tőlük ez a döntés. A vége persze az lett, hogy továbbra sem árulnak AMD processzoros gépeket.
A Dell egyébként 100% Intelt szállít. Néhány hónapja fontolgatták, hogy az AMD-t is felveszik a termékpalettájukba. Terjedt is a neten futótűzként, hogy a Dell próbát tesz az AMD-vel, annyira meglepő volt tőlük ez a döntés. A vége persze az lett, hogy továbbra sem árulnak AMD processzoros gépeket.
Az összetartás olyan erõ, ami hegyeket képes megmozgani. Feltéve, hogy legalább a fele egy irányba tolja. (Idézet egy régi CoV-ból)
#28 Guest__*
Elküldve: 2003. 08. 07. 13:37
Ha megnézed az árakat, az azonos teljesítményű kategóriákban az intel procik pár ezerrel drágábbak csak az amdnél (vagy p4 celeron/thunderbird párosításnál néha még a celeron nyer). Arról meg nem én tehetek, hogy egy Celeronnal vagy Duronnal nem tudok Photoshopot használni, mert órákat kell várni egy effektre. A Barton és a 800MHz-es P4-esek meg közel 1 árban vannak. És itt már tényleg nem az árkülönbség a legfontosabb (az ár az persze fontos), hanem, hogy mondjuk mennyire lesz stabil a 70 eFt-os proci egy alap hűtővel (és nem sugárhajtómű zajú ventivel) és milyen nyers ereje van.
És hangsúlyozom: ez csak a munkára érvényes! Tehát aki játszani akar, az ne hallgasson rám
Árösszehasonlítás (www.mistral.hu alapján):
Alacsonyabb kategória:
Intel P4 2.4 GHz: nettó 35419
Atlon XP 2400+: nettó 17971
Itel P4 2.66 GHz: nettó 41763 (az 533 MHz-eset néztem, mert a 800-as sokkal drágább)
Athlon XP 2600+: nettó 22119
Athlon XP 2700+: nettó 29226
Csúcskategória:
Intel P4 2.8 GHz (533): nettó 54810
Athlon XP 2800+ (Barton!): nettó 39100
Intel P4 3.0 GHz (800, sajnos nem volt 533-as az árlistában): 89892
Athlon XP 3000+ (Barton): 54912
Az a pár ezer forint bizony minimum 15.000, nekem van egy 2400+ processzorom FalconRock II-es procihűtővel és amióta megvan, azóta újra hallom a CD-ROM és a winchester zúgását. A Celerongy processzorokat meg hagyjuk, mert a 3 GHz-re húzott C4 (én így szoktam nevezni, jelezve hogy P4 alapú Celeroncs) kikap az Athlon 1700+-tól. Szóval árban lehet, hogy versenyképes, de teljesítményben nagyon le van maradva. Ha ennél lassabb lenne, akkor a hullaházban próbálkoznának az élesztésével.
És még egy érdekes téma a procik hőteljesítménye. Ezen az Intel-lovagok rendesen szoktak viccelődni. Pedig a maximális fogyasztásban az Intel processzorok szépen elhúztak:
Intel P4 3.2 GHz: ~103 W (3.2D GHz 0.13 µm µPGA478 @ 1.525 V with HTT)
Athlon XP 3200+ (Barton): 76.8 W (2200D MHz BT 1.65 V)
És valami most nem megy rendesen az Intel boszorkánykonyhájában, mert az új Prescott-magos processzorokról olyan híreket hallani, hogy a kezdő, 3.4 GHz-es órajelen 100W körüli a fogyasztásuk. Ez pedig rendesen betenne a skálázhatóságnak, valamint brutális tápegységet és hűtést igényelne minden vásárló részéről. Van még érv az Intel processzorok mellett?
Elküldve: 2003. 08. 07. 13:47
Annyi minden volt a fejemben, hogy a stabilitásról el is feledkeztem. Az Intel processzorok stabilak, ezt ugye mindenki tudja (természetesen egy komoly, megbízható alaplapban). No, az első AMD Athlon processzorom 2.5 évvel ezelőtt vettem meg, egy Asus A7A266-os alaplappal együtt (Ali chipset, ugye nem hangzik olyan jól). Ennek ellenére többször is előfordult, hogy a gépet egy hónapig nem kapcsoltam ki (Seti rulez), ennek ellenére folyamatosan, hiba nélkül teljesített. Persze ehhez a jó öreg Linux is nagy segítség volt, de ha Win98 alatt játszottam, ami ritkán fordult elő, ott sem tapasztaltam semmiféle gondot. Szóval az Athlon processzorok is stabilak, csak tudni kell a konfigurációt jól összerakni.
Elküldve: 2003. 08. 07. 14:52
Árösszehasonlítás (www.mistral.hu alapján):
Alacsonyabb kategória:
Intel P4 2.4 GHz: nettó 35419
Atlon XP 2400+: nettó 17971
Itel P4 2.66 GHz: nettó 41763 (az 533 MHz-eset néztem, mert a 800-as sokkal drágább)
Athlon XP 2600+: nettó 22119
Athlon XP 2700+: nettó 29226
Csúcskategória:
Intel P4 2.8 GHz (533): nettó 54810
Athlon XP 2800+ (Barton!): nettó 39100
Intel P4 3.0 GHz (800, sajnos nem volt 533-as az árlistában): 89892
Athlon XP 3000+ (Barton): 54912
Az a pár ezer forint bizony minimum 15.000, nekem van egy 2400+ processzorom FalconRock II-es procihűtővel és amióta megvan, azóta újra hallom a CD-ROM és a winchester zúgását. A Celerongy processzorokat meg hagyjuk, mert a 3 GHz-re húzott C4 (én így szoktam nevezni, jelezve hogy P4 alapú Celeroncs) kikap az Athlon 1700+-tól. Szóval árban lehet, hogy versenyképes, de teljesítményben nagyon le van maradva. Ha ennél lassabb lenne, akkor a hullaházban próbálkoznának az élesztésével.
Angyalom, ugye azért még véletlenül sem akarod összehasonlítani a 2800+ Bartont a 2,8-as P4-el??? Vagy a 3000+-t a 3,0 GHz-essel? Olyan a 2 mint ég és föld! Hasonló a helyzet az alacsonyabb kategóriákban is. Azt meg el is hiszem, hogy egy húzott cerka kikap az athlontól. Azért a celeron és athlon nem egy kategória!
Csak azért, hogy ne kelljen linkekre kattintgatni, részlet egy-két tesztből (linkek alul):
"Elõször a negatívumot: az AMD modellszámozása kissé (?) optimistára sikerült a legújabb processzor kapcsán, hisz legtöbbször (18 esetbõl 10-szer) még a „régi” T-Bred magos Athlon XP 2800+ is legyõzi az új 3000+-t! A Barton magos processzorok modellszámozása kissé eltúlzottnak tûnik – az AMD-nek újra át kellene gondolnia ezt. Mindezek tetejében az egyértelmû megkülönböztetés hiánya is sok zavart fog még okozni. Sokszor fog elhangzani a „tulajdonképpen mennyi L2 cache is van az Athlon-omban?” kérdés.
Tesztjeink alapján a gyári órajelen futó (13 x 166 MHz) Athlon XP 3000+ meg sem tudja szorítani a P4 3,06 GHz-es modellt. Az egyetlen kivétel az UT 2003 volt, ahol az AMD CPU egyértelmûen meg tudta elõzni riválisát. A 2500 MHz-re feltuningolt Barton magos Athlon XP (15 x 166 MHz) viszont remekül szerepel, s meg is veri a P4-et. Az AMD teljesítményére az is rányomja a bélyegét, hogy több alkalmazást is a P4 HyperThreading képességeihez optimalizáltak. Tesztjavaslataiban az AMD DirectX 7-es játékokat ajánl elsõsorban. Ezek a játékok többnyire legalább 2 évesek, ma már nem nevezhetõek modern tesztprogramnak. Jó, hogy nem MS DOS 3.1-et ajánlanak…"
[http://www.tomshardw...barton-23.html]
(egy megjegyzés ehhez: és ez még nem is a 800MHz-es 3,0 GHz-es P4!!!)
illetve
"Az AMD mindenkit meglepett új processzorával, de diadala elég rövid életûre sikeredett. Bár az Athlon XP 2600+ több tesztben is legyõzte az Intel P4/2533-at, a P4/2800 könnyedén utasította maga mögé. Az AMD aduja már csak egyetlen esetben tudta megszerezni a vezetést, nevezetesen a Cinema 4D XL R7 renderelési teszt során. Minden más esetben a P4 bizonyult a gyorsabbnak."
[http://www.tomshardw...4_2800-16.html] - itt ajánlom a memória összehasonlítást!
Javaslom még, hogy nézd meg ezt itt:
[http://www.tomshardw...charts-32.html]
Ajánlom még, hogy nézz meg máshol is teszteket, hogy képben legyél, mit mivel érdemes összehasonlítani (teljesítményben is, árban is).
Semmi bajom az AMD-vel, ár/teljesítmény arányban jobban megéri megvenni, tuningolva még lehet meg is veri egy 2800+/3000+ Barton a P4-es megfelelőit, viszont így kétlem, hogy a stabilitás megmaradna. Játékra, irodába wordnek jó.
A következő lényeges szempont a hyperthreading. Ezt mikor fogja támogatni az AMD???
És még egy érdekes téma a procik hőteljesítménye. Ezen az Intel-lovagok rendesen szoktak viccelődni. Pedig a maximális fogyasztásban az Intel processzorok szépen elhúztak:
Intel P4 3.2 GHz: ~103 W (3.2D GHz 0.13 µm µPGA478 @ 1.525 V with HTT)
Athlon XP 3200+ (Barton): 76.8 W (2200D MHz BT 1.65 V)
Ebben igazad van, viszont amennyivel kevesebbet fogyasztanak, annyival több hőt adnak le. Ezt is viszont csak akkor tudják leadni, ha tényleg megfelelő a hűtés!
És valami most nem megy rendesen az Intel boszorkánykonyhájában, mert az új Prescott-magos processzorokról olyan híreket hallani, hogy a kezdő, 3.4 GHz-es órajelen 100W körüli a fogyasztásuk. Ez pedig rendesen betenne a skálázhatóságnak, valamint brutális tápegységet és hűtést igényelne minden vásárló részéről. Van még érv az Intel processzorok mellett?
Hát ne várd azt, hogy egy nagyobb teljesítményű proci fogyasztása megközelíti az 1-el alatta lévőét. Ahhoz a nagyobb teljesítményhez vhonnan csak elő kell szedni a pluszt, nem? A hűtéstől nem félek, hogy gondot okozna, ha meg igen, idővel úgyis elterjednek majd a víz-/léghűtés hibrid modellek és valószínűleg nem lesz magasabb áruk, mint most a jobb procihűtőknek. A skálázhatóságról ne beszéljünk, mert az intel a centrino készletes notebookjaival mobil p4 procival alapból 4-5-6 órán át üzemel aksiról. Ezt vajon hogy teszi, ha nem skálázható?
A végén megint csak szeretném hangsúlyozni: a P4 nem játékra való, hanem munkára! CAD, Photoshop, grafikus és minden memória és! számításigényes feladatra! Hangsúlyozom: ÉS nem pedig VAGY.
Elküldve: 2003. 08. 07. 15:57
Huh de hosszú lett
)
Celeron tényleg jóval gyengébb a Tbred-"B"-nél. Ha figyelembe vesszük, hogy a "B" 2GHz-re húzható, (1700+), akkor tényleg kell 3GHz-re huzott celeron hogy verje!
Tomékat meg haggyuk a francba, rég eladták magukat az intel mellett
Az intel 3,06-os procijától kezdve veri igazán az AMD-t, ugyanis ott jelent meg a HyperThreading.
És ugye a 333-as DDR-el működő Bartont véletlenül sem azért akartad gyengének titulálni, mert 1066-os RAMBUS memóriával ellátott P4-ek megelőzték??? Még ha a 2x az dual-ddr-t jelent, akkor is!
A Rambus alapban gyorsabb a dual ddr 400-nál! (Mármint az 1066-os)... tuning DDR memóriák (430 mhz körül) képesek mindössze leverni dual működésben, erre ebben a drága táblázatban 333-as ddr-t tettek bele! Ez aztán a teszt! Akkor adtak volna a pentiumnak is azt... Ahhoz képest, hogy a memóriája majdnem dupla akkora sebességü volt nem nyert olyan sokkal a pentium...
Valamint még annyit hogy az én Palomino magos procim jobban teljesít a 333-as DDR-el, mint itt a teszt szerint a B magos 1700+ (enyém is 1700+), tehát ennyire számít a memória... oda kell rá figyelni. Nameg függ attól is, hogy milyen alaplapban van.... de az a 333as ddr barton mellé nagyon gyenge
((

Celeron tényleg jóval gyengébb a Tbred-"B"-nél. Ha figyelembe vesszük, hogy a "B" 2GHz-re húzható, (1700+), akkor tényleg kell 3GHz-re huzott celeron hogy verje!
Tomékat meg haggyuk a francba, rég eladták magukat az intel mellett
Az intel 3,06-os procijától kezdve veri igazán az AMD-t, ugyanis ott jelent meg a HyperThreading.
És ugye a 333-as DDR-el működő Bartont véletlenül sem azért akartad gyengének titulálni, mert 1066-os RAMBUS memóriával ellátott P4-ek megelőzték??? Még ha a 2x az dual-ddr-t jelent, akkor is!
A Rambus alapban gyorsabb a dual ddr 400-nál! (Mármint az 1066-os)... tuning DDR memóriák (430 mhz körül) képesek mindössze leverni dual működésben, erre ebben a drága táblázatban 333-as ddr-t tettek bele! Ez aztán a teszt! Akkor adtak volna a pentiumnak is azt... Ahhoz képest, hogy a memóriája majdnem dupla akkora sebességü volt nem nyert olyan sokkal a pentium...
Valamint még annyit hogy az én Palomino magos procim jobban teljesít a 333-as DDR-el, mint itt a teszt szerint a B magos 1700+ (enyém is 1700+), tehát ennyire számít a memória... oda kell rá figyelni. Nameg függ attól is, hogy milyen alaplapban van.... de az a 333as ddr barton mellé nagyon gyenge

Elküldve: 2003. 08. 07. 16:17
Tyűhha szép hosszú üzenet!
A tesztek egyértelműek,de ha azt nézem akkor az árak is!AMD Barton 3000 nem hozza azt amit a P4 3,06GHz,de van köztük majd 20 ezer FT!!Abban is igazad van,hogy P4 nem játékra van.Akkor meg nem értem mi a vita tárgya.A fórumba szinte csak olyanok írnak akik játszanak is.Persze,hogy AMD pártiak.Ha én is melóznék a gépen és olyan dolgokat csinálnék amihez P4 kell alapból azt fogom favorizálni.
...when you look long into an abyss, the abyss also looks into you
Friedrich Nietzsche

#33 Guest__*
Elküldve: 2003. 08. 07. 16:39
Norti koma, az Athlon igenis összemérhető a P4-gyel (a C4-hez nem szabad mert nem egy súlycsoport, márpedig a te állításod az volt, hogy azonos kategóriában a P4 és az Athlon között pár ezer forint a különbség - ezt próbáltam meg cáfolni). Abban igazad van, hogy a 2800+ számozásnál túl magasra céloztak, ezt rosszallottam is én már más fórumokon (hwsw.hu, gurugamer.hu), de attól még nem annyival gyengébbek, mint amennyire azt te hiszed. Szerintem a reális számozás a következőképpen nézne ki:
Athlon XP 2800+ - 2700+
Athlon XP 3000+ - 2800+
Athlon XP 3200+ - 2900+, esetleg 3000+
Azt még a tomshws is elismeri, hogy csak a 2800+ felett vannak gondok ezzel a számozással. Vannak olyan számításigényes feladattípusok, amelyek a P4-nek mennek jobban (ezek általában SSE2 optimalizáltak, mert a P4 alap FPU-ja iszonyatosan gyenge), és vannak amelyeknél az Athlon processzorok domborítanak (minden általános fordítású program, mert ezek az FPU-t terhelik). A memóriasávszélesség megint kétélű fegyver, mert az Athlonnak ugyan kissebb, de azt sokkal jobban kihasználja (jobb az architektúrája). Programoztál már assembly-ben? Mert ott azért az igazán számításigényes feladatok láthatóan kb. így néznek ki: számítás-számítás-számítás-memóriaművelet. Vagyis ha egy processzor négyszer gyorsabb sávszélességgel is rendelkezik, akkor sem lesz négyszer gyorsabb. Meg nem véletlenül van ott az az L1 és L2 cache sem.
Ebben igazad van, viszont amennyivel kevesebbet fogyasztanak, annyival több hőt adnak le. Ezt is viszont csak akkor tudják leadni, ha tényleg megfelelő a hűtés!
Ez így hülyeség. A hőleadás és a disszipált teljesítmény egyenes arányban van egymással. A létrehozott hőmérsékletkülönbség az, ami lehet más, ennek pedig a hőleadó felület nagysága a legnagyobb befolyásoló tényezője (van még egy csomó más tényező is, de azok a két processzor esetében hasonlók: hűtőborda, ventillátor, amelyek a hőmozgás különböző fajtáit támogatják). Nem véletlenül tervezték a P4-et flip-chip tokozáshoz, hanem mert számítottak rá, hogy majd rengeteget fog fogyasztani.
Hát ne várd azt, hogy egy nagyobb teljesítményű proci fogyasztása megközelíti az 1-el alatta lévőét. Ahhoz a nagyobb teljesítményhez vhonnan csak elő kell szedni a pluszt, nem? A hűtéstől nem félek, hogy gondot okozna, ha meg igen, idővel úgyis elterjednek majd a víz-/léghűtés hibrid modellek és valószínűleg nem lesz magasabb áruk, mint most a jobb procihűtőknek. A skálázhatóságról ne beszéljünk, mert az intel a centrino készletes notebookjaival mobil p4 procival alapból 4-5-6 órán át üzemel aksiról. Ezt vajon hogy teszi, ha nem skálázható?
Márpedig eddig ezt lehetett volna elvárni, mert ha kisebb csíkszélességű technológiára állsz át, akkor csökken a teljesítményfelvétel. Az, hogy ez ebben az esetben nem sikerült, azt jelenti, hogy a gyártástechnológiájukkal valami gond van. A skálázhatóságot nem tudom, te hogyan definiálod, de én processzorok esetében úgy, hogy egy adott architektúra az adott technológiával milyen órajel tartományokat képes átfogni. Ha pediglen 3.4 GHz-en 100W körüli a fogyasztás, akkor a felső határ nem lesz valami magas, ergo kicsi a skálázhatósága. A Centrino pedig más architektúra, ezért egyáltalán nem jogos azt itt emlegetni, mert nincsen sok köze a P4-hez.
Én pedig arra akarok rámutatni, hogy az Athlon is kiváló eszköz munkára (is). Vannak olyan esetek, amikor jobb a P4-et választani (a Lightwave pl. P4-re van optimalizálva), és vannak esetek, amikor az Athlon a jobb. Az ár tekintetében viszont a P4-es rendszerek nagy hátrányban vannak, ezért igenis tessék nyugodtan Athlon rendszert venni, és azzal dolgozni, semmilyen hátrányba nem kerülsz vele.
Athlon XP 2800+ - 2700+
Athlon XP 3000+ - 2800+
Athlon XP 3200+ - 2900+, esetleg 3000+
Azt még a tomshws is elismeri, hogy csak a 2800+ felett vannak gondok ezzel a számozással. Vannak olyan számításigényes feladattípusok, amelyek a P4-nek mennek jobban (ezek általában SSE2 optimalizáltak, mert a P4 alap FPU-ja iszonyatosan gyenge), és vannak amelyeknél az Athlon processzorok domborítanak (minden általános fordítású program, mert ezek az FPU-t terhelik). A memóriasávszélesség megint kétélű fegyver, mert az Athlonnak ugyan kissebb, de azt sokkal jobban kihasználja (jobb az architektúrája). Programoztál már assembly-ben? Mert ott azért az igazán számításigényes feladatok láthatóan kb. így néznek ki: számítás-számítás-számítás-memóriaművelet. Vagyis ha egy processzor négyszer gyorsabb sávszélességgel is rendelkezik, akkor sem lesz négyszer gyorsabb. Meg nem véletlenül van ott az az L1 és L2 cache sem.
Ez így hülyeség. A hőleadás és a disszipált teljesítmény egyenes arányban van egymással. A létrehozott hőmérsékletkülönbség az, ami lehet más, ennek pedig a hőleadó felület nagysága a legnagyobb befolyásoló tényezője (van még egy csomó más tényező is, de azok a két processzor esetében hasonlók: hűtőborda, ventillátor, amelyek a hőmozgás különböző fajtáit támogatják). Nem véletlenül tervezték a P4-et flip-chip tokozáshoz, hanem mert számítottak rá, hogy majd rengeteget fog fogyasztani.
Márpedig eddig ezt lehetett volna elvárni, mert ha kisebb csíkszélességű technológiára állsz át, akkor csökken a teljesítményfelvétel. Az, hogy ez ebben az esetben nem sikerült, azt jelenti, hogy a gyártástechnológiájukkal valami gond van. A skálázhatóságot nem tudom, te hogyan definiálod, de én processzorok esetében úgy, hogy egy adott architektúra az adott technológiával milyen órajel tartományokat képes átfogni. Ha pediglen 3.4 GHz-en 100W körüli a fogyasztás, akkor a felső határ nem lesz valami magas, ergo kicsi a skálázhatósága. A Centrino pedig más architektúra, ezért egyáltalán nem jogos azt itt emlegetni, mert nincsen sok köze a P4-hez.
Én pedig arra akarok rámutatni, hogy az Athlon is kiváló eszköz munkára (is). Vannak olyan esetek, amikor jobb a P4-et választani (a Lightwave pl. P4-re van optimalizálva), és vannak esetek, amikor az Athlon a jobb. Az ár tekintetében viszont a P4-es rendszerek nagy hátrányban vannak, ezért igenis tessék nyugodtan Athlon rendszert venni, és azzal dolgozni, semmilyen hátrányba nem kerülsz vele.
#34 Guest__*
Elküldve: 2003. 08. 07. 18:48
ShadoW: én nem a két felsőre gondoltam, hanem a DDR333-as Northwoodokra...
hering/hajsza: Én nem mondtam azt, hogy az amd nem jó munkára. A legtöbb esetben tökéletesen megfelel. Viszont játékra való igazán és szvsz e piac felé indult el (sikeresen) és ezt a piacot is akarja megnyerni magának.
hajsza: Persze hogy összemérhetők, de a teszteknél szerintem azért láthatod, hogy nem csak az újabb modelleknél van gond a számozással: egy 2,2-es P4 DDR266-al hogy tud megverni egy 2400+ DDR333-as amdt? És megint csak muszáj hangsúlyoznom: nem játékban! Ez azért cáfolja azon kijelentésedet, miszerint:
"A memóriasávszélesség megint kétélű fegyver, mert az Athlonnak ugyan kissebb, de azt sokkal jobban kihasználja (jobb az architektúrája)"
A celeron/athlon összehasonlításnál nem a + változatokra gondoltam amdnél, hanem még a simára. A +-os jóval fejlettebb architektúrájú mint a p4 celeron. Viszont lehet, hogy elnéztem az árakat, azt nem kétlem.
Programoztam assemblyben, igaz nem sokat. Mind igaz, amit írtál, kívéve sajnos azt a tényt, hogy manapság elég kevés program íródik assemblyben...
"Ebben igazad van, viszont amennyivel kevesebbet fogyasztanak, annyival több hőt adnak le. Ezt is viszont csak akkor tudják leadni, ha tényleg megfelelő a hűtés! "
Akkor javítanám a mondatomat, hogy érthetőbb legyen:
Kevesebbet fogyasztanak az amd procik az intel prociknál, ellenben tőbb hőt termelnek. Ha meg nem kapnak megfelelő hűtést, akkor szépen megsülnek. És sajnos tényleg el van maradva kicsit hőelvezetésben az amd... Azért az amdt se kell félteni fogyasztás-ügyileg! Régebben nem volt ilyen rózsás a helyzet, mint az újabb prociknál.
"Márpedig eddig ezt lehetett volna elvárni, mert ha kisebb csíkszélességű technológiára állsz át, akkor csökken a teljesítményfelvétel."
Ez abban az esetben lenne lehetséges, ha a processzorban nem emelkedne a tranzisztorszám...
A skálázhatóságot én csak multiprocesszoros rendszerekben ismerek illetve szoftverkörnyezetben illetve egy mobil processzornál az energiamegtakarításnál használt cpu downscale-t (ezért volt a centrino példa)(az is intel architektúra, az meg más tészta, hogy mobil technológiára optimalizált. AMD mikor készít ilyet? Mert a jövő a mobil számítástechnikáé.). Félreértettelek, tény, de a skálázhatóság mint szó nem azt az órajel tartományt jelenti, amire egy adott technológia képes. Bár én se tudok most jó szót rá...
Én nem azért vagyok ennyire intel hívő, mert levajaztak, hanem mert az amdvel idáig mindig csak a gondom volt. És ezt nem egy gyakorlati példára alapozom. Volt a kezemben már a bartont kivéve mindegyik széria és a sokat említett hűtési gondokon kívül volt más probléma is. Jó, akadt néhány példány, amivel nem volt baj, de azért még intel procival ilyen nem fordult elő velem. Sőt azzal még jól is jártam, hogy 1,3V-on működő Coppermine-t sikerült beszereznem. Kevesebbet fogyaszt...
Az árat már régebben írtam: inkább várok még néhány hónapot és gyűjtök tovább, közben hála a piaci versenynek, a csúcskategóriás procik árai tízezrekkel csökkenek és így már meg lehet venni őket. Ja és butaság a legújabb/leggyorsabbat a piacradobás után rögtön megvenni. Szvsz és tapasztalatok alapján a közép-felső kategóriás processzorok se avulnak el, csak 2-3 év alatt. Aki meg 4-5 havonta cserélgetni akarj a az olcsó amdjét, tegye. Nem biztos, hogy jól jár vele...
És itt az én végső(?) konklúzióm: akinek játékra kell a gép (a legtöbben, főleg a fiatalabb korosztály) vagy kisebb cégeknél, ahol nincs "tender" a beszerzésre, az AMD-t vegyen, a cég, apuci vagy saját pénztárcája sem apad le annyira és megveheti mellé a legújabb geforce csodát, aki meg a jövőre is gondol, az várjon még egy kis időt és vegyen intelt.
Elküldve: 2003. 08. 07. 19:04
Jó akkor nem szóltam
A mobil procikról: és az Intel mikor fog otthoni felhasználóknak szánt 64 bites processzort készíteni?
A 2400+ számozása lehet hogy rossz, de ha az órajelét nézzük nem a számát, akkor még mindig azt lehet mondani, hogy viszonylag jól szerepelt...
Assemblyről annyit, hogy egy fordító úgy működik, hogy a magasszintű nyelvből assembly kódot generál, majd abból gépi kódot. És a normálisabb fordítók elég szép optimalizációra képesek, még ha nem is annyira mint egy ember...
Az árakról annyit, hogy sajnos sokaknak az AMD-re is sokat kell gyűjteni. Az olcsó AMD-t sem kell soxor cserélgetni. Én ezzel pl. szerintem még háromnegyed évig kihúzom, háromnegyed éve vettem, az másfél év... én ált. annyi idő alatt cserélek gépet. De akkor se fogom eladni, mert hülyeség... veszek komplett másik gépet, ehhez veszek egy occsó mónit (közel egy év múlva 15"-ök lesznek 6-7e pénzért használtan szvsz), és meglesz a negyedik gépem...

A 2400+ számozása lehet hogy rossz, de ha az órajelét nézzük nem a számát, akkor még mindig azt lehet mondani, hogy viszonylag jól szerepelt...
Assemblyről annyit, hogy egy fordító úgy működik, hogy a magasszintű nyelvből assembly kódot generál, majd abból gépi kódot. És a normálisabb fordítók elég szép optimalizációra képesek, még ha nem is annyira mint egy ember...
Az árakról annyit, hogy sajnos sokaknak az AMD-re is sokat kell gyűjteni. Az olcsó AMD-t sem kell soxor cserélgetni. Én ezzel pl. szerintem még háromnegyed évig kihúzom, háromnegyed éve vettem, az másfél év... én ált. annyi idő alatt cserélek gépet. De akkor se fogom eladni, mert hülyeség... veszek komplett másik gépet, ehhez veszek egy occsó mónit (közel egy év múlva 15"-ök lesznek 6-7e pénzért használtan szvsz), és meglesz a negyedik gépem...

#36 Guest__*
Elküldve: 2003. 08. 07. 19:58
Norti: így már kezdenek a helyére kerülni a dolgok, lassan kialakul a közösen elfogadható konklúzió. Még azért kötözködöm egy kicsit, de már inkább csak a vita kedvéért, meg azért, hogy kevésbé lényeges pontok is a helyükre kerüljenek.
Az AMD által megcélzott régeg: igazad lehet abban, hogy a játékosokat szeretnék meghódítani, de szerintem nem csak azokat. Mégpedig azért, mert a bizos pénz inkább a nagy PC összeszerelők megrendeléseiben van (nagy tételű megrendelések). Ezeknek a cégeknek a forgalmát meg a nagyobb vállalatok megrendelései teszik ki, tehát cél kell, hogy legyen a vállalati szféra is. Egyébként az USA-ban ritka a házilag összeállított számítógép, ott inkább a márkás (Dell, HP, nem sorolom tovább) gépek vásárlása szokás. Ők pedig különböző kategóriákban árusítanak fix konfigurációkat (a megrendelő felárért változtathat rajtuk), szóval érdemes minél több szegmenst megcéloznia egy processzorgyártónak ahhoz, hogy minél több processzort tudjon eladni. A vicc az egészben az, hogy az AMD-nek nincs is akkora kapacitása, hogy az egész piacot ellássa, ezért ezek a nagy harcok egymás ellen csak piaci százalékokért, sok esetben csak töredék százalékokért mennek. Az Intel mindenképpen domináns maradna, viszont jelenlegi helyzetében (csődközel) az AMD-nek minden kis részesedére szüksége van.
egy 2,2-es P4 DDR266-al hogy tud megverni egy 2400+ DDR333-as amdt? És megint csak muszáj hangsúlyoznom: nem játékban!
Ahogy írtam, vannak alkalmazások, amelyeknek jobban megfelel a P4 architektúrája. Ahol például nagy a memória-sávszélesség igény, ott az újabb (533-as és 800-as rendszerbuszra támaszkodó) P4-ek jobban tudnak szerepelni. A másik ilyen terület az SSE2-re való optimalizáltság. Viszont éppen ezen a két területen az Opteron (és Athlon 64) processzorban pozitív változások következtek be, ezért az új generáció majd ezeket az alkalmazásokat is jól fogja tudni futtatni. Ez csak futó megjegyzés volt, a tárgyhoz (P4 és Athlon) csak érintőlegesen van köze. Na meg segít a P4 processzorok magasabb órajele is. Mivel tanultam IC-tervezést, sőt még processzort is terveztem, meg a 'Szuper mikroprocesszor architektúrák' tantárgyat is felvettem annak idején, ezért látom, hogy a P4 mérnöki szemszögből sokkal kevésbé 'szép', és ez nem tetszik. Szégyen, hogy mindent az órajelre tettek fel, kimaradt egy csomó tervezési szépség, helyette a programozóknak kell korrigálniuk (pl. SSE2 támogatás a jó FPU helyett). Tomshw pedig lefeküdt az Intelnek, ezért a tesztjeik igen nagy számban tartalmaznak olyan alkalmazásokat, amelyeket P4-re optimalizáltak. Az Athlontól az is szép eredmény, hogy csak hajszállal marad le.
Programoztam assemblyben, igaz nem sokat. Mind igaz, amit írtál, kívéve sajnos azt a tényt, hogy manapság elég kevés program íródik assemblyben...Az assemblyvel arra akartam kilyukadni, hogy a lefordított programok (ha jó a fordító optimalizációja), akkor hasonló arányban keverik a számítási és a memóriaműveleteket. Ugyan nem assemblyben írják meg őket, de a végeredmény arányait tekintve hasonló lesz, csak nem annyira gyors.
Kevesebbet fogyasztanak az amd procik az intel prociknál, ellenben tőbb hőt termelnek. Ha meg nem kapnak megfelelő hűtést, akkor szépen megsülnek. És sajnos tényleg el van maradva kicsit hőelvezetésben az amd... Azért az amdt se kell félteni fogyasztás-ügyileg! Régebben nem volt ilyen rózsás a helyzet, mint az újabb prociknál.Kétségtelen, hogy minden mai processzor szépen fogyaszt. De az első beidézett mondatod még mindig sántít. Nem véletlenül írtam korábban le azt, hogy a hőtermelés a fogyasztással arányos. Te minden bizonnyal az okozott hőmérséklet különbségre gondolsz. Nem tudom tanultál-e egyetemi szinten a hővezetésről. A lényeg, hogy a hőforrások az elektromosság feszültséggenerátorainak felelnek meg, a hővezetési együttható az elektromos vezetésnek (ami pedig az ellenállás reciproka), a hőmérséklet-különbség pedig az elektromos áramnak. Éz az Ohm törvénynek megvan a maga hőtan-beli párja Uhő=Ihő*Rhő. Az Uhő (a termelt hőmennyiség a 100W) adott. Az Intel processzoroknak a nagyobb felület miatt jobb a hővezetési együtthatójuk, emiatt pedig nagyobb a hőmérséklet különbség, amit a processzor alacsonyabb hőmérséklete jelez. Szóval az Intel csak emiatt jobb termikus szempontból az AMD-nél, nem pedig valami csoda folytán. Az 'akkor szépen megsülnek' a tomshardware gyönyörű videojának a hatására égett bele a legtöbb ember tudatába. Azt viszont tom bácsi 'elfelejtette' elmondani, hogy az Athlon XP processzorcsalád óta van beépített hővédelem az AMD processzorokban is, amely azonban az alaplapoktól is igényel támogatást. Tom bratyó viszont titokzatos (?) okokból kifolyólag nem olyan alaplapokat használt, amelyek még nem, vagy rosszul támogatták ezt a funkciót. És még valami: szerinted mennyi a valószínűsége, hogy a processzorrol leesik a hűtés? Aki emiatt nem vesz AMD procit, az meg is érdemli, hogy több hónappal tovább él kenyéren és vizen.
A skálázhatóságról: valóban a skálázhatóságot a legtöbbször a többprocesszoros rendszereknél szokták alkalmazni, ahol azt jelenti, hogy újabb processzorok hozzáadásával mennyire gyorsul az adott rendszer. (Egyébként az Intel processzorok elég ócska skálázhatósággal bírnak, 4 processzor esetén már gyakran alig gyorsul a tovább a rendszer.) De szokás egy processzor skálázódásáról is beszélni olyan értelemben, ahogyan korábban már írtam. Sőt hallani processzor architektúra skálázódásról, ami pl. a PPro architektúra esetén a 200MHz - kb. 1.3 GHz tartományt jelenti, mert ugye a P3 is még a Pentium Pro architektúra toldozása-foldozása volt. Az Athlon az igen tisztes 500MHz-2200MHz tartományban skálázódik, ami nagyon szép eredmény. Ennek a skálázódásnak általában akkor van értelme, ha egy új architektúra kijön, akkor meg lehet saccolni, hogy mennyi lesz az a plafon, ameddig még kihúzza.
Sajnálom, hogy rossz Athlon konfigurációkat fogtál ki. Egy jól összerakott rendszerrel az Athlon pont ugyanolyan stabil, mint a P4. Eddig három alaplapom volt, három Athlon processzorral, és egyikkel sem voltak gondok. Egy jó konfiguráció összeállításához igen jó eszköz az ilyen fórumok látogatása is. Ha esetleg majd egyszer megkockáztatsz egy AMD alapú gépet, akkor szívesen segítek az összeállítás megtervezésében.
Egészen más téma: megnéztem az adataidat, hogy lássam milyen korú emberrel is vitázom. Feltételezve, hogy korrekt adatokat adtál meg, dec 16-án születtél. Úgyhogy üdvözöllek, 'szomszéd'.
Az AMD által megcélzott régeg: igazad lehet abban, hogy a játékosokat szeretnék meghódítani, de szerintem nem csak azokat. Mégpedig azért, mert a bizos pénz inkább a nagy PC összeszerelők megrendeléseiben van (nagy tételű megrendelések). Ezeknek a cégeknek a forgalmát meg a nagyobb vállalatok megrendelései teszik ki, tehát cél kell, hogy legyen a vállalati szféra is. Egyébként az USA-ban ritka a házilag összeállított számítógép, ott inkább a márkás (Dell, HP, nem sorolom tovább) gépek vásárlása szokás. Ők pedig különböző kategóriákban árusítanak fix konfigurációkat (a megrendelő felárért változtathat rajtuk), szóval érdemes minél több szegmenst megcéloznia egy processzorgyártónak ahhoz, hogy minél több processzort tudjon eladni. A vicc az egészben az, hogy az AMD-nek nincs is akkora kapacitása, hogy az egész piacot ellássa, ezért ezek a nagy harcok egymás ellen csak piaci százalékokért, sok esetben csak töredék százalékokért mennek. Az Intel mindenképpen domináns maradna, viszont jelenlegi helyzetében (csődközel) az AMD-nek minden kis részesedére szüksége van.
egy 2,2-es P4 DDR266-al hogy tud megverni egy 2400+ DDR333-as amdt? És megint csak muszáj hangsúlyoznom: nem játékban!
Ahogy írtam, vannak alkalmazások, amelyeknek jobban megfelel a P4 architektúrája. Ahol például nagy a memória-sávszélesség igény, ott az újabb (533-as és 800-as rendszerbuszra támaszkodó) P4-ek jobban tudnak szerepelni. A másik ilyen terület az SSE2-re való optimalizáltság. Viszont éppen ezen a két területen az Opteron (és Athlon 64) processzorban pozitív változások következtek be, ezért az új generáció majd ezeket az alkalmazásokat is jól fogja tudni futtatni. Ez csak futó megjegyzés volt, a tárgyhoz (P4 és Athlon) csak érintőlegesen van köze. Na meg segít a P4 processzorok magasabb órajele is. Mivel tanultam IC-tervezést, sőt még processzort is terveztem, meg a 'Szuper mikroprocesszor architektúrák' tantárgyat is felvettem annak idején, ezért látom, hogy a P4 mérnöki szemszögből sokkal kevésbé 'szép', és ez nem tetszik. Szégyen, hogy mindent az órajelre tettek fel, kimaradt egy csomó tervezési szépség, helyette a programozóknak kell korrigálniuk (pl. SSE2 támogatás a jó FPU helyett). Tomshw pedig lefeküdt az Intelnek, ezért a tesztjeik igen nagy számban tartalmaznak olyan alkalmazásokat, amelyeket P4-re optimalizáltak. Az Athlontól az is szép eredmény, hogy csak hajszállal marad le.
Programoztam assemblyben, igaz nem sokat. Mind igaz, amit írtál, kívéve sajnos azt a tényt, hogy manapság elég kevés program íródik assemblyben...Az assemblyvel arra akartam kilyukadni, hogy a lefordított programok (ha jó a fordító optimalizációja), akkor hasonló arányban keverik a számítási és a memóriaműveleteket. Ugyan nem assemblyben írják meg őket, de a végeredmény arányait tekintve hasonló lesz, csak nem annyira gyors.
Kevesebbet fogyasztanak az amd procik az intel prociknál, ellenben tőbb hőt termelnek. Ha meg nem kapnak megfelelő hűtést, akkor szépen megsülnek. És sajnos tényleg el van maradva kicsit hőelvezetésben az amd... Azért az amdt se kell félteni fogyasztás-ügyileg! Régebben nem volt ilyen rózsás a helyzet, mint az újabb prociknál.Kétségtelen, hogy minden mai processzor szépen fogyaszt. De az első beidézett mondatod még mindig sántít. Nem véletlenül írtam korábban le azt, hogy a hőtermelés a fogyasztással arányos. Te minden bizonnyal az okozott hőmérséklet különbségre gondolsz. Nem tudom tanultál-e egyetemi szinten a hővezetésről. A lényeg, hogy a hőforrások az elektromosság feszültséggenerátorainak felelnek meg, a hővezetési együttható az elektromos vezetésnek (ami pedig az ellenállás reciproka), a hőmérséklet-különbség pedig az elektromos áramnak. Éz az Ohm törvénynek megvan a maga hőtan-beli párja Uhő=Ihő*Rhő. Az Uhő (a termelt hőmennyiség a 100W) adott. Az Intel processzoroknak a nagyobb felület miatt jobb a hővezetési együtthatójuk, emiatt pedig nagyobb a hőmérséklet különbség, amit a processzor alacsonyabb hőmérséklete jelez. Szóval az Intel csak emiatt jobb termikus szempontból az AMD-nél, nem pedig valami csoda folytán. Az 'akkor szépen megsülnek' a tomshardware gyönyörű videojának a hatására égett bele a legtöbb ember tudatába. Azt viszont tom bácsi 'elfelejtette' elmondani, hogy az Athlon XP processzorcsalád óta van beépített hővédelem az AMD processzorokban is, amely azonban az alaplapoktól is igényel támogatást. Tom bratyó viszont titokzatos (?) okokból kifolyólag nem olyan alaplapokat használt, amelyek még nem, vagy rosszul támogatták ezt a funkciót. És még valami: szerinted mennyi a valószínűsége, hogy a processzorrol leesik a hűtés? Aki emiatt nem vesz AMD procit, az meg is érdemli, hogy több hónappal tovább él kenyéren és vizen.
A skálázhatóságról: valóban a skálázhatóságot a legtöbbször a többprocesszoros rendszereknél szokták alkalmazni, ahol azt jelenti, hogy újabb processzorok hozzáadásával mennyire gyorsul az adott rendszer. (Egyébként az Intel processzorok elég ócska skálázhatósággal bírnak, 4 processzor esetén már gyakran alig gyorsul a tovább a rendszer.) De szokás egy processzor skálázódásáról is beszélni olyan értelemben, ahogyan korábban már írtam. Sőt hallani processzor architektúra skálázódásról, ami pl. a PPro architektúra esetén a 200MHz - kb. 1.3 GHz tartományt jelenti, mert ugye a P3 is még a Pentium Pro architektúra toldozása-foldozása volt. Az Athlon az igen tisztes 500MHz-2200MHz tartományban skálázódik, ami nagyon szép eredmény. Ennek a skálázódásnak általában akkor van értelme, ha egy új architektúra kijön, akkor meg lehet saccolni, hogy mennyi lesz az a plafon, ameddig még kihúzza.
Sajnálom, hogy rossz Athlon konfigurációkat fogtál ki. Egy jól összerakott rendszerrel az Athlon pont ugyanolyan stabil, mint a P4. Eddig három alaplapom volt, három Athlon processzorral, és egyikkel sem voltak gondok. Egy jó konfiguráció összeállításához igen jó eszköz az ilyen fórumok látogatása is. Ha esetleg majd egyszer megkockáztatsz egy AMD alapú gépet, akkor szívesen segítek az összeállítás megtervezésében.
Egészen más téma: megnéztem az adataidat, hogy lássam milyen korú emberrel is vitázom. Feltételezve, hogy korrekt adatokat adtál meg, dec 16-án születtél. Úgyhogy üdvözöllek, 'szomszéd'.
Elküldve: 2003. 08. 07. 20:06
'Tom bratyó viszont titokzatos (?) okokból kifolyólag nem olyan alaplapokat használt, amelyek még nem, vagy rosszul támogatták ezt a funkciót.'
A fenti mondatot elírtam (rossz a kettős tagadás), és már nem tudom szerkeszteni, ezért itt korrigálom: Tom bratyó viszont titokzatos (?) okokból kifolyólag olyan alaplapokat használt, amelyek még nem, vagy rosszul támogatták ezt a funkciót.
A fenti mondatot elírtam (rossz a kettős tagadás), és már nem tudom szerkeszteni, ezért itt korrigálom: Tom bratyó viszont titokzatos (?) okokból kifolyólag olyan alaplapokat használt, amelyek még nem, vagy rosszul támogatták ezt a funkciót.
Elküldve: 2003. 08. 07. 20:34
Még egy gondolat az új processzor vásárlása témával kapcsolatban, amit már az előző hosszú hozzászólásban is le akartam írni, de a végére kiment a fejemből. Szóval úgy látom, hogy általános használatra (nem számításigényes, mint a Photoshop, 3DMax, vagy a játékok, hanem Office, MP3 hallgatás, DVD nézés) bőven elegendő egy 500 MHz-es gép is. Ha kicsit bőkezűbbek akarunk lenni, akkor a ma kapható procik közül legyen az AthlonXP 1700+. Ezzel aztán tényleg minden otthoni feladat elvégezhető, mi értelme van egyáltalán fejleszteni a gépet. Ti nem érzitek úgy, hogy sok esetben már csak mesterségesen keltett a számítógép-upgrade láz? Persze akkor a számtech ipar nem tudna szép növekedési mutatókat felmutatni. De mi az emberek célja? Fenntartani egy drága mókuskerekezést vagy pedig megelégedni azzal, ami számukra elegendő? Ez szerintem egyre inkább elgondolkodtató, mert az az 1700+ is marha nagy túlzás irodai vagy egyszerűbb házi használatra.
Elküldve: 2003. 08. 07. 21:06
Először erre az utolsóra: szerintem is elég lenne általános dolgokra egy akkora gép, viszont memóriát nem sajnálnék belőle
Főleg ha win van felette 
Ez a mesterségesen keltett "upgrade muszáj", már nem is annyira mesterséges: a szoftverkészítők és a hardvergyártók összefogásából más nagyon nem sülhet ki... És sajnos ez a legjobban már a játékoknál látszódik (gondolok én pl. Doom3, Half Life 2, stb.)
Az nekem is nyilvánvaló volt, hogy Tom melyik oldalra húz. Ami következtetést levontam a tesztekből, az nem csak tőle származott, hanem újságokból, egyéb oldalakról.
Az hogy az USA-ban ritka a házilag összerakott gép, az amcsik butaságára és lustaságára vezethető vissza. És tényleg úgy van, ahogy mondod: az AMD is a nagy gép-összeállítókra hajt a játékosok mellett, mert csak így érhet el nagyobb bevételeket.
Fizikám volt egyetemen, most már értem mit értettél hőmérséklet-különbségen. Bár hővezetést kimondottan nem tanultunk. A megsüléses sztorikat én is blődségnek tartom, de azért akadt nálam is 2 kivétel: az egyik esetnél nem volt elegendő hővezető paszta a proci és a hűtőborda között, a másik esetnél azóta sem jöttünk rá mi lehetett a hiba, valószínűleg táp/áramingadozás. És mindkettő "gyárilag" szerelt volt. Vagyis szervizben rakták össze.... Gondolom értitek...
Én még nem hallottam ilyen értelemben skálázódásról, de akkor most már erre is használni fogom
Egyelőre HyperThreading-es P4-et tervezem venni, mert erre van szükségem a munkámhoz, de azután a 64 bites szegmensből tervezem AMD-t venni. Lehet örülni
De az még 1 kis idő, nálam kb. 2 év. Ha akkor még vállalod, hogy segítesz, megköszönöm.
Azt hiszem akkor mi le is zártuk a vitát:

Ez a mesterségesen keltett "upgrade muszáj", már nem is annyira mesterséges: a szoftverkészítők és a hardvergyártók összefogásából más nagyon nem sülhet ki... És sajnos ez a legjobban már a játékoknál látszódik (gondolok én pl. Doom3, Half Life 2, stb.)
Az nekem is nyilvánvaló volt, hogy Tom melyik oldalra húz. Ami következtetést levontam a tesztekből, az nem csak tőle származott, hanem újságokból, egyéb oldalakról.
Az hogy az USA-ban ritka a házilag összerakott gép, az amcsik butaságára és lustaságára vezethető vissza. És tényleg úgy van, ahogy mondod: az AMD is a nagy gép-összeállítókra hajt a játékosok mellett, mert csak így érhet el nagyobb bevételeket.
Fizikám volt egyetemen, most már értem mit értettél hőmérséklet-különbségen. Bár hővezetést kimondottan nem tanultunk. A megsüléses sztorikat én is blődségnek tartom, de azért akadt nálam is 2 kivétel: az egyik esetnél nem volt elegendő hővezető paszta a proci és a hűtőborda között, a másik esetnél azóta sem jöttünk rá mi lehetett a hiba, valószínűleg táp/áramingadozás. És mindkettő "gyárilag" szerelt volt. Vagyis szervizben rakták össze.... Gondolom értitek...
Én még nem hallottam ilyen értelemben skálázódásról, de akkor most már erre is használni fogom

Egyelőre HyperThreading-es P4-et tervezem venni, mert erre van szükségem a munkámhoz, de azután a 64 bites szegmensből tervezem AMD-t venni. Lehet örülni

Azt hiszem akkor mi le is zártuk a vitát: