Idézet: Abu85 - Dátum: 2012. 04. 12. 13:04
A passzív nyilván felezi a vízszintes felbontást, hiszen valahogy el kell különíteni az infót a szemek között. A sebesség lényegében mindegy. A TV és a szemüveg tudni fogja hogyan kell megjeleníteni. Ha nincs meg a hatvan kép másodpercenként, akkor többször lesz kirakva ugyanaz a képkocka.
A passzív és az aktív között pro és kontra érvek vannak. A passzív szemüveg olcsó és könnyű, mivel nincs benne elektronika, és nem kell tölteni sem. Kevesebb a szellemkép is, mert a tartalmak elkülönítése lencséken keresztül állandó, ezzel szemben hátránya, hogy a vízszintes felbontás feleződik. Az aktív szemüvek eketronikát tartalmaz, vagyis jellemzően nehezebb, és tölteni kell a működéshez, viszont a vízszintes felbontás nem feleződik. Cserébe a lencsék 60 Hz-es váltásokkal sötétülnek el, így maga a kép sötétebb lesz, illetve villogás/vibrálás lép fel, emellett több szellemképre van esély, mivel előfordulhat, hogy az egyik szem számára szánt információ eljut a másikba. Ezekből a pro/kontra érvekből kell a számodra tetszetősebbet választani.
Nem kötelező natív felbontáson hajtani semelyik 3D-t, de ajánlott. A 3D nagyon gyerekcipóben jár, így nagyon fontos minden apró részlet a jó eredményhez. Sajnos a szemüveges sztereó 3D egyik hátránya az aliassing jelenség felerősítése. Kicsit recésebbnek fogod látni az éleket, mint normál 2D-s megjelenítés mellett. Ezért ajánlott a lehető legnagyobb felbontás.
Nem vagyok a sztereó 3D ellen, de sok szempontból nagyon gyerekcipőben jár az egész. Valahol mindent el kell kezdeni, de a mostani megoldások nem érnek pénzt. Sok a nyűgjük, nem egységes a támogatás, és a játékok esetében nincs egységes és szabványos sztereó 3D SDK sem. Ezt majd a Windows 8 hozza. Ennek kell még idő. 2012-ben ha minden jól megy, akkor már javul a helyzet, addigra jönnek az új TV-k, és a gyártók is folyamatosan javítják a problémákat.
Az általános jellemzőőkkel tisztában vagyok, csak pár dolog nem világos, hogy technikailag hogy van megoldva.
A passzív vonzóbb a villogásmentességével, a felbontás felezéssel még sztem meg lehet barátkozni.
Amire gondoltam:
- Aktívnál írod, hogy mindegy a sebesség: Frissítésben nyilván mindegy, de az nem, hogy a vga-nak 2d-ben mondjuk kell 30fps ahhoz, hogy folyamatos legyen a kép, míg 3d alatt 2x30. Arról ne beszéljünk, hogy maga a 30fps sem biztos, hogy elég mindenkinek. Ez így ebben a formában mégiscsak több számítás jóval.
- Passzívnál a felbontás feleződik, csak kérdés, hogy akkor felezett felbontással meg is lehet hajtani? Vagy a driver elintézi a kimenő 1080p képet, ami már össze van megre-elve a két renderelt félmagasságú képből? Alkalmazás ilyenkor milyen felbontásra van állítva?
Az sem világos, hogy mit intéz/támogat a driver és mit a játék/alkalmazás.
Ezek érdekeltek volna, hogy a gyakorlatban hogy néz ki a meghajtás és az egész beállítás. De majd pü-ben folytatjuk...