Akkor megyek sorban.
1) Vajonesz, igen a piacok osszefolynak. Mutass meg egy olyan ceget, aki gyakorlatilag a laptop-tol a munkaallomason es a telco szervereken keresztul a workgroup-on at a mintegy 100 CPUs gepig ugyan azt az architekturat hasznalja. (www.tadpole.com Viper vagy Bullfrog gepenek alaplapja a Sun altal tervezett)? En ma egy ilyet tudok. Es azt is beismerem, hogy demagog vagyok.
2) Special, nem tudom miert gondolod, hogy a Sun "szórta el a befektetők pénzét"? A teljes recesszios idoszakban valoban veszteseges volt. Viszont ez NAGYON sok esetben az akviziciok vagy a fokozatos leepitesek koltsegei miatt volt. Mellesleg azalatt a mintegy 4 ev alatt, amig valoban a rossz iranyba menetelt (par napja mar Scott McNealy es Jonathan Schwartz is elismerte a Wall Street-en) a .com lufi idejen meglevo 6.5 milliard USD (gyakorlatilag) keszpenzebol csupan 1 millardot kellett elvesztegetnie. Mert most amikor a Microsoft megdobta a Sun-t 2 millarddal, 5.5 millardja volt... Ez akarhogyan is szamolom kb. 60M USD per negyedev... Mellesleg ha valoban szorta volna, akkor szerinted a befektetoi miert nem leptek fel es pl. kuldtek kapalni a cegvezetest es praktikusan Scott McNealy-t?
3) Az Itanium es a GPU-k: Well. Ismereteim szerint az Intel-t rohadtul nem erdekelte a workstation piac, akkor amikor ennek a chip-nek nekialltak. Ennek megfeleloen a 3D piac sem! A cel itt az volt, hogy a HP-val karoltve megmutassak a vilagnak, hogy igenis tudnak ujat csinalni, meghozza valami olyat, ami mind FP, mind INT teljesitmenyben kenterbe ver mindenkit. Vegyuk eszre, hogy a tervezes akkor indult el, amikor a RISC CPU-k meg javaban 3-5x nagyobb FP teljesitmenyt adtak le, mint az Intel x86 architekturaja, ami mellesleg INT-ben volt nagyon jo. Vegeredmenyben az Intel csinalt is egy nagyon jo architekturat, meghozza egy CPU architect szemevel nezve egy egyenesen gyonyoru architekturat. En ezt minden alkalommal elismertem. Mert valoban szep, barkivel beszelek, aki tervezett mar CPU-t, az is ezt mondja. Csak eppen tul naiv es tul optimista. Tulzottan szamit a compiler-re, ami viszont problema, meghozza nem is kicsi...
4) A tetu lassura hagy ne reagaljak, kisse tulfutott a mondat, ha szabad megjegyeznem. A korrektseg kisse mast mondana, de abban valoban igazad van, hogy ma messze van az elvonaltol.
5) SFIJ: a SPARC assembly valoban olyan, mint Zuzu-val beszelgetni. En sem csipem. Sot a Sun-os architektek nagy resze szintugy, de akkor sem tudsz vele mit csinalni. Vagy ha megprobalod, akkor az Itanium ketes sorsat kozelited meg. Egyebkent mar a 7-es Sun-os C compilerrel egy 200MHz-es (!) UltraSPARC-I (keszitve 1996) kb. 3% CPU teljesitmenyt evett 192kbites MP3 lejatszas kozepette, de ezt mar valamikor megirtam. Szoval a CPU-kban real world applikaciok eseteben, plane erto kez mellett sokkal tobb van... Ja SFIJ, ha legkozelebb ilyet csinalsz es ha gondolod, akkor nagyon szivesen segitek (ez most oszinte, segito es nem fikazo megjegyzes akart lenni)
6) h1ghland3r: a helyatadas szerintem egyszeruen nem lehetseges. Ha a Compaq nem veszi meg a DEC-et, majd a HP a Compaq-ot, akkor az Alpha meg ma is elne. Ha az SGI nem veszi meg a Cray-t, ami egy teljesen testidegen kozeg volt szamara, mondhatni generacios kulonbseg, akkor a high-end MIPS es az SGI is mind a mai napig virulna es nem csak vegetalna. Ha a HP nem fekszik ossze az Intel-lel, hogy megcsinalja az Itanium-ot, majd nem vette volna meg a Compaq-ot, aki az Alpha es a MIPS procis gepeket is behozta a portfolioba, akkor nem az utolso elotti PA-RISC generaciorol beszelnenk. Ezek a cegek akkorak es akkora szellemi potencial van/volt bennuk, hogy ha nem csinaltak volna valami marhasagot akvizicios szinten, akkor kepesek lennenek megujulni. Emellett egyebkent tokeletesen egyetertek veled. Ja es igen, mar eleg regota van Intel Hungary, ami tudtommal egy nagyon pici ceg. De ide ennel tobb nem is kell. A fonoket regota ismerem, szerintem jo fej.
7) Rive, meg jo, hogy ott az a smiley a Power utan!
8 ) Special, ha nem kellett volna, akkor bocsi, de ketseget kizaroan nem tudom nem magamra is ertelmezni a "Nekem viszont úgy tűnik, hogy itt..." mondatodat. En eddig abban a hitben eltem, hogy minden megnyilvanulasomban a szakmai tudasom maximumat hozva objektiv modon probaltam ervelni es ellenervelni egyes gyartok es eszkozok jo vagy kevesbe josagat tekintve. Azt hiszem, nem feltetlenul lehetne kitalani, hogy melyik ceg iranyaba vagyok elkotelezett a civil eletben, ha nem lenne adott esetben olvashato az emil cimem (ok, ez a regi forum verzional volt igy, azt hiszem). Viszont jo lenne, ha akkor te is ervekkel, szamokkal etc. tamasztanad ala a mondataidat (persze csak ott, ahol kell) es ovakodnal a demogog kijelentesektol. Persze ezt minden sertettseg es sertegetesi szandek nelkul mondom. Sot inkabb csak kerem. Aztan meg eddig olvasva a kulonbozo hozzaszolasokat az Ars technologiae rovatban, azert az az erzesem, hogy a tarsasag egy jo resze komoly tapasztalatokkal rendelkezik, meg akkor is ha ki igy, ki ugy, ki ebben, ki abban (ide ertve engem es teged is) kisse naiv. Summa summarum, kicsit erosnek erzem ezt a kijelentesedet...

Elric
Szerkesztette: Elric 2004. 09. 24. 23:53 -kor