Amugy jartam a heten kismukknal is, megint sikerult erdekessegeket talalni.
Talaltam egy memoriaval fullra bovitett Diamond Stealth64 PCI kartyat (S3 Vision964), mondjuk ilyenem mintha mar lenne, de az RAM ugyileg nem all ilyen fenyesen, ezekbe a kartyakba pedig nem a (kesobbi) szabvany 512k-s chipek kellenek, hanem 256k-s SOJ tokozasu bigyok, amibol termeszetesen egy darabot sem lehet talalni. Aztan kukaztam meg egy SPEA Mirage P64V Turbo nevre hallgato kartyat is (S3 Vision 868, talan 2M RAM) meg egy '94-es ismeretlen gyartmanyu (elvileg JCSC gyartmany, de semmit nem talalok rola, jofajtanak tunik, tele van 'made in usa' feliratokkal, es szep kek a NYAK) AGX016A alapu kartyat. Ez utobbi eleg faszan nez ki, egyreszt a szine miatt (a ~2000 koruli Hercules kartyak is hasonlo szinuek:), masreszt AGX letere PCI-os, es a 2megz RAM ZIP tokozasu, ami PCI kartyaknal mar szinten nem volt jellemzo:)
Szinten a kilos dobozbol kerult elo egy AHA-2742AT, amin itthon vettem eszre a matricat, hogy 'U12, 17 tuzes', szoval ez valoszinuleg szar. Harom Genoa chipes kartya is a kezembe akadt, az egyik full noname, a masikat nem tudok ki gyartotta, lattam mar ilyen logot (kb. igy nez ki: .\\ szoval egy pont es ket backslash), a harmadik pedig egy rendes, gyari Genoa kartya, Super EGA Model 4880 nevre hallgat.
Egy-egy AGP-s ill. PCI-Express DVI bovitokartyat (vagy nem tudom minek hivjak, AGP vagy PCIe foglalatba lehet rakni es az integralt videohoz ad egy DVI-D kimenetet) is begyujtottem. Meg egy SB Pro 2-t donornak.
Hasznosabb dolgokat is sikerult kotorni, az egyik egy Pinnacle Callisto nevre hallgato kombinalt DV/analog digikartya (bluebox nelkul), amihez semmi drivert, akarmit nem lehet talalni (igy elolvasva ez annyira megsem hasznos), a masik pedig egy Euresys Picolo Tetra DVR kartya, ami mondjuk faszan mukodik, csak arra nem jottem ra, hogy hogy a picsaba lehet vele rogziteni. A rakotott akarmiknek a kepet szepen megjeleniti, van PiP, meg minden, de rogzites sehol. Barom belgak.
Aztan van meg itt egy Sun Blade 1500, es egy Sun Ray 1 vekonykliens.
A Blade 1500 az ujabb, ezust verzio, 1.5gigas UltraSPARC IIIi professzor lakik benne, gyarilag 1G RAM-mal (nalam mar 2G), max. 2db ATA vinyot eszik, DVDROM es SmartCard olvaso lakik benne, meg a legkisebb framebuffer amivel ezt a gepet szereltek: egy XVR-100, leanykori neven ATi Radeon 7000 PCI. Faszom, pedig Blade 1500/2500-ba volt nem kicsit combosabb framebuffer is, pl. a Wildcat alapu XVR-1200.
Igazabol -- ahhoz kepest, hogy elvileg ez a masodik leggyorsabb UltraSPARC alapu munkaallomas -- eleg verszegeny a gepezet. Rendelkezik peldaul a 'szokasos' Sun betegseggel: az kezel 128giganal nagyobb vinyokat, de a 128giga feletti reszen nincs DMA. Nem tudom ezt hogy a picsaba tudtak osszehozni, de pl. a Netra X1-nek ugyanez a baja. Valoszinuleg az alaplapra integralt ATA vezerlo lesz a ludas, valami ALi borzalom, a Sun minden ujabb SPARC alapu gepebe ezt rakta (korabban CMD646-ot, az meg rosszabb), ugyanaz a faszsag, mint a Tyan 'rakjunk a felmillaba kerulo szerverlapra is Silicon Image SATA vezerlot, mert az milyen jo lesz' kezdetu agybaja. Anyatokat, azt.
Elso korben raktam ra egy FreeBSD 8.0-t, aztan egy make buildworld (a kernelt es a kulso programokat leszamitva teljes rendszer ujraforditasa) futasi idejet osszehasonlitottam egy P4 2.4B-vel, miutan az elso sokk elmult gyorsan inkabb raktam ra Solarist. Hja, a P4 kb. 1:10 alatt vegzett, a Blade meg valami 3:30 alatt. Ertem en, hogy sem a FreeBSD-nek, sem a GCC-nek nem elsodleges platformja a SPARC64, debazmeg, hogy ket es fel oraval lassabb legyen...
Aztan kesobb rajottem, hogy a P4-ben egy 10k-s SCSI Fujitsu porog, a Sun-ban meg egy kb. 10 eves (vagy tobb) 7200-es Barracuda ATA II, me'g kesobb az is beugrott, hogya P4-en meg FreeBSD 6.4 van, aminek az alaprendszere joval kisebb, ugyhogy masodik felvonas kovetkezik majd egyszer.
Kepekz:
http://www.usedcomp...._Blade_1500.jpg
http://www.pricedbel...6377_4_600w.jpg
Sajnos ez mar elegge PC jellegu gepezet, a haz kb. sima ATX, a tap is ATX, csak van rajta egy bonusz csati, szoval pl. a gep szellozese messze nem olyan jo, mint mondjuk egy Ultra2-e.
A Sun Ray pedig egy furcsa allat. 180MHz-es MicroSPARC alapu SoC van benne 32MB memoriaval, meg egy ATi Rage128 8megaval, szoval annyira nem is 'vekony' az a vekonykliens...
4 USB lik van a hatuljan, egy 10/100-as halokartya, hang ki/bemenet, es egy video bemenet, ami kicsit meglepett (gondolom valami videokonferencias cucchoz van). Es persze SmartCard olvaso, a lenyeg:)
A gepnek sok masik thinclient gepezettel szemben belso tapja van, ami hatarozottan jo pont.
Amugy eleg faszan nez ki.
Ja, meg ket aprosag, egyik sem nagy szam, de nekem eddig kimaradtak, csak kepen lattam ilyesmit: IBM Blue Lightning DX2 (talan 66MHz-es:) es egy TI 486DX2-80, ez elobbiben a vicces nev (Cyrix mag, es Lightning, mint utalas a sebessegre...

Na persze, mar akinek.
Szerkesztette: NEUROFiRE 2010. 09. 02. 16:15 -kor