HWSW Informatikai Kerekasztal: Videókártya ventillátorszabályozási probléma - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Videókártya ventillátorszabályozási probléma Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 26. 14:49

Sziasztok!

Volna egy problémám, és mivel nem láttam ilyen nevű témát, indítottam egyet.

Szóval van nekem egy kétéves Gainward GTS250 1024MB VRAM videókártyám, amivel eddig nagyon elégedett voltam, mert a mai napig jól kiszolgálja a öregedő gépemet.
A rajta lévő ventillátort a rendszer eddig mindíg a terhelésnek megfelelő fordulatszámon járatta, ami néha hangos volt ugyan, de a kártyának jó volt, remekül működött.

Azonban az elmúlt néhány napban arra lettem figyelmes, hogy többé nem állítgatja a venti fordulatszámát. Egyáltalán. Azoknál a játékoknál, amiknél régebben már az indításnál megemlete a venti fordulatszámát(hangosabban zúgott), félóra játék után pedig mégjobban, most nem csinál semmit, alapjáraton van. Az alapjáraton járó ventinek persze túlmelegedés lett az eredménye, szép kis "csíkozódással" meg hasonlókkal a játékok alatt. Bár a csíkozódás nem feltűnő(pl lock on:FC2-ben a háttér nem csíkozódik, hanem olyan fura), más játékok pl:Shift2 grafikai hibák nélkül futnak továbbra is. Ezért szerintem egyenlőre nem lett baja a kártyának, de továbbra sem hajlandó a ventillátor fordulatszámát úgy szabályozni, mint régen. 60-70 fokra is felmegy anélkül hogy az alapjáratról(ami 35%) emelkedne a venti fordulatszám.

Fent van hozzá a Gainward féle Expertool szabályzó program is, amivel manuálisan rendesen lehet emelni csökkenteni a fordulatszámot, az jól működik, csak ha "dinamic speed"-re állítom, ahogy régen is hogy szabályozza önmagát, akkor nem tesz meg ezt. Nvidia drivert cseréltem (260->270), kipróbáltam mindkettővel, semmi változás. Még az experttoolt is frissítettem, de semmi. Azért is fura, mert ugye amíg bootol a gép, 100%-on megy a ventillátor, de amikor bejön a Windows7, lemegy halkra.
Tehát ennyiben rendesen szabaályozza magának a fordulatszámot. Éppen csak a játékok alatt nem, ahol az intenzív használat miatt meg kellene emelnie a fordulatszámot.
Ami ugyebár melegedéshez vezet.

Szóval mi lehet ez, szerintetek, mi lehet a baj? Én állítottam el valamit?

Előre is köszi a segítséget, és bocs ha netán rossz helyen postoltam volna a hozzászólásomat, de nem találtam GPU ventillátoros topikot.

Szerkesztette: bgabor 2011. 04. 26. 14:59 -kor

#2 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 26. 15:31

Ha uninstallálod az expertoolt mi történik?
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#3 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 26. 20:59

Idézet: Valdy - Dátum: 2011. 04. 26. 16:31

Ha uninstallálod az expertoolt mi történik?

Semmi. Uninstallált experttool mellet sem változtatja, ahogy kéne.

#4 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 28. 23:12

Háát, köszönöm a segítséget, emberek, örülök hogy én vagyok az első és egyetlen az országban akinek meghibásodott a videókártyája ventillátorvezérlése.

#5 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 09:17

a ventivezerlesed mukodik a fentiek alapjan - vmi szoftveres gebasz van. uninstallalj minden kartyaval kapcsolatos dolgot.

#6 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 16:02

Na, hát megoldottam a problémát, leírom, hogyan, hátha mással is megesik egyszer ez.

Szóval a driverek leszedése(leírtása driver cleaner progival), újrarakása nem vezetett ereményre, úgy tűnt, mintha a kártyám egyszerűen elfelejtette volna, mikor kell emelni a fordulatszámot.

Szerencsére megtaláltam a megoldást EBBEN a youtube videóban. Ebben részletesen elmagyarázza a készítő, hogyan kell Rivatunerrel új ventillátor profilokat létrehozni. Az ember csak feltelepíti a Rivatunert, engedélyezi neki hogy a windowsal együtt induljon, majd a videóban megmutatott módon beállítja a Rivatunerben, hogy a videókártya ventillátora milyen hőmérséklet tarományokban hány százalékos fordulatszámon üzemeljen. Innentől kezdve a Rivatuner 15 másodpercenként ellenőrzi a kártya hőmérsékletét, és hozzáigazítja a ventillátor fordulatszámát.

#7 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 29. 20:27

afterburnert hasznald :)

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó