Volna egy problémám, és mivel nem láttam ilyen nevű témát, indítottam egyet.
Szóval van nekem egy kétéves Gainward GTS250 1024MB VRAM videókártyám, amivel eddig nagyon elégedett voltam, mert a mai napig jól kiszolgálja a öregedő gépemet.
A rajta lévő ventillátort a rendszer eddig mindíg a terhelésnek megfelelő fordulatszámon járatta, ami néha hangos volt ugyan, de a kártyának jó volt, remekül működött.
Azonban az elmúlt néhány napban arra lettem figyelmes, hogy többé nem állítgatja a venti fordulatszámát. Egyáltalán. Azoknál a játékoknál, amiknél régebben már az indításnál megemlete a venti fordulatszámát(hangosabban zúgott), félóra játék után pedig mégjobban, most nem csinál semmit, alapjáraton van. Az alapjáraton járó ventinek persze túlmelegedés lett az eredménye, szép kis "csíkozódással" meg hasonlókkal a játékok alatt. Bár a csíkozódás nem feltűnő(pl lock on:FC2-ben a háttér nem csíkozódik, hanem olyan fura), más játékok pl:Shift2 grafikai hibák nélkül futnak továbbra is. Ezért szerintem egyenlőre nem lett baja a kártyának, de továbbra sem hajlandó a ventillátor fordulatszámát úgy szabályozni, mint régen. 60-70 fokra is felmegy anélkül hogy az alapjáratról(ami 35%) emelkedne a venti fordulatszám.
Fent van hozzá a Gainward féle Expertool szabályzó program is, amivel manuálisan rendesen lehet emelni csökkenteni a fordulatszámot, az jól működik, csak ha "dinamic speed"-re állítom, ahogy régen is hogy szabályozza önmagát, akkor nem tesz meg ezt. Nvidia drivert cseréltem (260->270), kipróbáltam mindkettővel, semmi változás. Még az experttoolt is frissítettem, de semmi. Azért is fura, mert ugye amíg bootol a gép, 100%-on megy a ventillátor, de amikor bejön a Windows7, lemegy halkra.
Tehát ennyiben rendesen szabaályozza magának a fordulatszámot. Éppen csak a játékok alatt nem, ahol az intenzív használat miatt meg kellene emelnie a fordulatszámot.
Ami ugyebár melegedéshez vezet.
Szóval mi lehet ez, szerintetek, mi lehet a baj? Én állítottam el valamit?
Előre is köszi a segítséget, és bocs ha netán rossz helyen postoltam volna a hozzászólásomat, de nem találtam GPU ventillátoros topikot.
Szerkesztette: bgabor 2011. 04. 26. 14:59 -kor