Földelés utólag
Elküldve: 2003. 05. 04. 19:17
A konnektoromat direkt földeltre csináltattam, de nem vagyok benne biztos, hogy ugy is csinálták meg.
Kérdés:
Hogyan tudom leföldelni a gépemet utólag, esteleg a konnektortól függetlenül is??
Üdv
Adept
Ui: Nem tudtam hova rakjam ezt a topicot...
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2003. 05. 04. 22:06
idézet:
Ezt írta Adept:
A gépem olyan tüneteket generál amik valszeg a földelés hiányára vezethetőek vissza.
A konnektoromat direkt földeltre csináltattam, de nem vagyok benne biztos, hogy ugy is csinálták meg.
Kérdés:
Hogyan tudom leföldelni a gépemet utólag, esteleg a konnektortól függetlenül is??
Üdv
Adept
Ui: Nem tudtam hova rakjam ezt a topicot...[/quote]
Elöbb győződj meg róla, hogy tényleg nincs-e földlve a konnektor!
Ha minden kötél szakad, akkor fogsz egy vezetéket, és a számítógépházat a radiátorra kötöd! Ha nincs radiátor, akkor átmenetileg használhatod akár a gázcsöveket is, de nem ajánlatos!!!
[ 2003. május 04.: mumtaz szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 04. 22:17
idézet:
Ezt írta mumtaz:
Elöbb győződj meg róla, hogy tényleg nincs-e földlve a konnektor!
Ha minden kötél szakad, akkor fogsz egy vezetéket, és a számítógépházat a radiátorra kötöd! Ha nincs radiátor, akkor átmenetileg használhatod akár a gázcsöveket is, de nem ajánlatos!!!
[/quote]
A radiátor sem ajánlatos!...
üdv
R.
Elküldve: 2003. 05. 04. 22:20
Elküldve: 2003. 05. 05. 07:15
Komolyan kellene valami használható ötlet!!
Miért nem jó a radiátor?
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2003. 05. 05. 07:29
idézet:
Ezt írta Adept:
Miért nem jó a radiátor?[/quote]
Mert veletlen rakerul a fazis, es megolsz vele vkit, es mehetsz a sittre gondatlansagbol elkovetett emberolesert, esetleg az elore megfontoltat is a nyakadba varrjak.
Es akkor mar hatulrol sem leszel szuz.
Na, kb ezert.
Elküldve: 2003. 05. 05. 07:45
Rézrúd helyett megfelel a colos festetlen vascső vagy vasrúd is.
A dugaszoló aljzat földelését egyszerően tudod ellenőrizni.
Előszőr is szemrevételezéssel, kiszeded van-e rá kötve egyáltalán valami, zöld-sárga színű vezeték vagy régen piros színű volt. Persze a megfelelő kismegszakító lekapcsolva.
Utána ha van rákötve valami, akkor fogsz egy kisteljesítményű izzót pl 230V 15-25W és rákötöd a vezetékeket (csinálsz egy próbalámpát) és bedugod (óvatosan 230V!!!!!) a dugaszoló aljzatba. Természetesen világítania kell, utána kihúzod az egyik végét a másik marad, (ÓVATOSAN!!!) és a dugaszoló aljzat földeléséhez érinted. A vezeték végét megérínteni TILOS!! Ha világít van földelésed. Ha nem akkor a másik vezetékkel is ell kell játszani ugyan ezt. Ha úgy sem világít akkor nincs földelésed. Kisteljesítményű izzó helyett lehet esetleg glimlápát előtét ellenállással (tulajdonképpen fázis ceruza) is használni de ez nem mindig ad megbízható eredményt.
Üdv
Ja elfelejtettem, ha teheted és nem vagy járatos a villamosságban akkor inkább bízd szakemberre.
[ 2003. május 05.: Hegman szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 05. 07:54
idézet:
Ezt írta mumtaz:
számítógépházat a radiátorra kötöd! Ha nincs radiátor, akkor átmenetileg használhatod akár a gázcsöveket is, de nem ajánlatos!!!
[ 2003. május 04.: mumtaz szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Ez kicsit finom fogalmazás, hogy nem ajánlatos. TILOS! Gázcső közelében sem nagyon lehet elektromos vezetékeket húzkodni, hát még belevinni az áramot.
Elküldve: 2003. 05. 05. 09:07
MSZ172/1-86
1.5.1.7. Önállóan is számottevo földelés: az a nem villamos célra készített fémszerkezet (pl.
fémcsohálózat), amelynek a talajban fekvo, hatásos (a talajfelszínnél legalább 0,5 méterrel
mélyebben lévo) részeinek hossza legalább 4 méter.
3.2.2.2.3. A más célú (pl. égheto gázok vagy folyadékok vezetésére szolgáló, továbbá fütési) csövek nem
elegendok érintésvédelmi földelés céljára.
Megjegyzés:
Ez nem jelenti azt, hogy e csöveket nem szabad, illetve egyes esetekben nem kell bevonni az EPH-hálózatba, csupán azt, hogy
ezek önállóan nem elegendoek az érintésvédelmi földelések céljára. Az érintésvédelmi földelés eloírt földelési ellenállását ezen
csövek számításbavétele nélkül kell kielégíteni.
Legalábbis ez volt év elejéig a szabványban, mikor is megszűnt az MSZ172-1 és MSZ172-2 és az MSZ1600-as szabványsorozat. De nem hiszem, hogy sokban különbözne az új szabvány. (most lusta vagyok utána nézni az MSZ2364-ben hol van.
Elküldve: 2003. 05. 05. 10:04

Elküldve: 2003. 05. 05. 10:12
idézet:
Ezt írta Adept:
Az baj hogy nem közvetlenül a falba van dugva a gép, hanem van egy hosszabitó és egy elosztó...[/quote]
Ha a hosszabító és az elosztó földelt akkor a játék ugyan az a földelés megállapítására.
Elküldve: 2003. 05. 05. 10:45
idézet:
Ezt írta Adept:
A gépem olyan tüneteket generál amik valszeg a földelés hiányára vezethetőek vissza.
[/quote]
Mik is azok a tünetek?
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 05. 05. 11:07
idézet:
Ezt írta leslie:
Mert veletlen rakerul a fazis, es megolsz vele vkit, es mehetsz a sittre gondatlansagbol elkovetett emberolesert, esetleg az elore megfontoltat is a nyakadba varrjak.
Es akkor mar hatulrol sem leszel szuz.
Na, kb ezert.[/quote]
Ez nagyon tetszett, KCS ment![]()
Ezt írta kisbetu:
idézet:
Mik is azok a tünetek? [/quote]
Erre én is kíváncsi lennék!
Adept: hol laksz? Emeletes ház, panel, kertes ház,...?
Elküldve: 2003. 05. 05. 11:41
Egyébként régi "tanácsi" házban lakom a harmadikon.
Elküldve: 2003. 05. 05. 11:44

Elküldve: 2003. 05. 05. 12:29
idézet:
Ezt írta Adept:
régi "tanácsi" házban lakom a harmadikon.[/quote]
Akkor tényleg nem ajánlatos a radiátorhoz sem kötni.
Azokon a házakon viszont kell lennie villámhárítónak.
Elküldve: 2003. 05. 05. 12:45
idézet:
Ezt írta mumtaz:
Azokon a házakon viszont kell lennie villámhárítónak.[/quote]
Biztos, ami biztos. Ha a földelés hiánya miatt nem is, a legközelebbi villámcsapástól már garantáltan dögöljön meg a vas![]()
Elküldve: 2003. 05. 05. 12:52
idézet:
Ezt írta Mono:
Biztos, ami biztos. Ha a földelés hiánya miatt nem is, a legközelebbi villámcsapástól már garantáltan dögöljön meg a vas[/quote]
![]()
![]()
![]()
Elküldve: 2003. 05. 05. 13:19

Elküldve: 2003. 05. 05. 17:53
idézet:
Ezt írta Mono:
Biztos, ami biztos. Ha a földelés hiánya miatt nem is, a legközelebbi villámcsapástól már garantáltan dögöljön meg a vas[/quote]
![]()
![]()
Van benne valami. Viszont szondát (földelőrudat) dugni a földbe a 3.-ik emeletről felér egy villámhárítóval.![]()