HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan tovább. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 368
  • 369
  • 370
  • 371
  • 372
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan tovább. Részvételi demokrácia, öko működésmód Értékeld a témát: **--- 8 szavazás

#7381 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 01. 28. 22:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 01. 28. 22:28

Másik gépen megnézted kinek mire van jogosultsága? Ha előtte én kezemben van a vinyó, akkor a tulajdonba vétel lehet nem műxik, mikor végigdarálja a vinyót, akkor közli, hogy nem lehet, mert nem lehet. Persze ha azon is rendszergazda volt a júzer és jelszó nélkül, akkor bármi előfordulhat. Igaz itt nekem is homályosak az ismereteim, de legalább nem hirdetem fennhangon, hogy hülye vagyok hozzá.

Ha egy adott rendszeren én vagyok a rendszergazda, akkor a nevemre tudom venni egy NTFS fájlrendszer gyökerét. Innetől fogva pedig tulajdonosként mindent megtehetek.

#7382 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 01. 28. 22:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 22:41

Ha egy adott rendszeren én vagyok a rendszergazda, akkor a nevemre tudom venni egy NTFS fájlrendszer gyökerét. Innetől fogva pedig tulajdonosként mindent megtehetek.

Aztán ha az alá másik filerendszert csatolsz fel? Jogosultság egyáltalán azon van, vagy az OS társítja valamihez?
Make love not Wor.

#7383 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 22:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 22:15

Te mit hiszel miért darált egy hatalmasat a HDD akkor amikor a fájlrendszert rendszergazdai tulajdonba vettem és (immár a fájlrendszer fölötti rendszergazdai jogosultsággal) mindenki számára kiadtam az írási, olvasási engedélyt?

Mert faszoskodtál vele
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#7384 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 22:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 22:36

Nekem az volt a feladatom, h Timi gépében kezelhető legyen a wincsi.
És nem az, h létrehozzak felhasználó és felhasználói csoport szintű szelektív engedélyezési rendszert.

Olyanohoz minek nyúlsz amiről gőzöd sincs?
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#7385 Felhasználó inaktív   Ben Dash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 22:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2013. 01. 28. 22:50

Olyanohoz minek nyúlsz amiről gőzöd sincs?

Hát a Timi megkérte a Nagy Gyula bácsit...

#7386 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 22:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2013. 01. 28. 21:29

normális c64-es ember

hogymi? :think:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#7387 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 01. 28. 22:48

Aztán ha az alá másik filerendszert csatolsz fel? Jogosultság egyáltalán azon van, vagy az OS társítja valamihez?

Az NTFS a UNIX/linux rendszer logikai sémája szerint készült.
Az Ms Dos/NT más filozófia és megoldások.
A kettő összerakásával létrejött egy hibrid, vegyes megoldásokkal.
Ebből adódik, h a Windowsban nem egységes a rendszer (ebben a jogosultságok kezelés és regisztráció).
Ha jól sejtem, (a Linux filozófia alapján) akkor az alkönyvtárakat a könyvtártulajdonos a tulajdonába veheti, így korlátlan jogosultságot tud szerezni rájuk.
Hálózati könyvtár (meghajtó) esetében annyiban más, h annak más a rendszergazdája és nincs tulajdonbavételi jogosultságod (alkönyvár létrehozási jogosultságod és ezeken tulajdonosi jogosultságod lehet (párhuzamosan az ottani rendszergazdával).

#7388 Felhasználó inaktív   Ben Dash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 23:13

Az NTFS a UNIX/linux rendszer logikai sémája szerint készült.
Az Ms Dos/NT más filozófia és megoldások.
A kettő összerakásával létrejött egy hibrid, vegyes megoldásokkal.
Ebből adódik, h a Windowsban nem egységes a rendszer (ebben a jogosultságok kezelés és regisztráció).
Ha jól sejtem, (a Linux filozófia alapján) akkor az alkönyvtárakat a könyvtártulajdonos a tulajdonába veheti, így korlátlan jogosultságot tud szerezni rájuk.
Hálózati könyvtár (meghajtó) esetében annyiban más, h annak más a rendszergazdája és nincs tulajdonbavételi jogosultságod (alkönyvár létrehozási jogosultságod és ezeken tulajdonosi jogosultságod lehet (párhuzamosan az ottani rendszergazdával).

Pontosan milyen jogosultságokat is ismersz, kedves gyula? :) Sorold, amiket ismersz :-D

#7389 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Ben Dash - Dátum: 2013. 01. 28. 23:15

Pontosan milyen jogosultságokat is ismersz, kedves gyula? :) Sorold, amiket ismersz :-D

Mondanám, h nyazsgem, de nem teszem, mert tudom, h a szájban nagyságrenddel nagyobb a fertőző komponensek száma, mint a végbélnyílás környékén.

#7390 Felhasználó inaktív   Ben Dash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 23:30

Mondanám, h nyazsgem, de nem teszem, mert tudom, h a szájban nagyságrenddel nagyobb a fertőző komponensek száma, mint a végbélnyílás környékén.

Hát ez nagyon sok! Köszönjük, Gyula... Újabb példa nincs is?

#7391 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 23:13

Hálózatnál azon a gépen van helyi jogosultság és a megosztásnak is jogosultsága, amin meg van osztva az adott cucc. Innentől vendég, júzer, túloldali szerver jogosultságával lehet kezelni, vagy majd a domain elintézi, azzal beléptem helybe, ha jelszót változtatok és kliensre belépek, akkor az is "átmegy", olvashatom, ami nekem szól. Vagy gépnév/júzer, vagy piros.

"más a rendszergazdája". Ehhh, alkönyvtár létrehozási jogosultságod meg olyan, amit megadunk fentről lefelé öröklődőnek, aztán más is tudja olvasni, felülírni, vagy lásd a fenti példám, lehet csak az látja a filét, aki odaírta. Vagy ahogy szeretnénk, így tulajdonos lehet tök más is, nem csak a rendszergazda, írtam is, akár a rendszergazdát is ki lehet csukni az egész hóbelebancból, és akkor jön a szopás :-)
Make love not Wor.

#7392 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Ben Dash - Dátum: 2013. 01. 28. 23:35

Hát ez nagyon sok! Köszönjük, Gyula... Újabb példa nincs is?

Ha kíváncsi vagy rá akkor nézz utána.
És igencsak tele a puttonyom a szemétkedéssel.

#7393 Felhasználó inaktív   Ben Dash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 23:41

Nekünk meg a bullshittel. 1:1. URALkodj magadon...

#7394 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Ben Dash - Dátum: 2013. 01. 28. 23:15

Adamról meg majd azt hiszi, hogy valami férfinév :-D
Make love not Wor.

#7395 Felhasználó inaktív   Ben Dash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 01. 28. 23:45

Adamról meg majd azt hiszi, hogy valami férfinév :-D

Ott a pont, Jahno :up:

#7396 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 28. 23:41

Csodálkozol? Eddig csak a megfoghatatlan szövetségi lófasszal jöttél, most már olyanba szólsz bele, amihez kb. értünk is, aztán folyton cáfolunk, ami nem érdekel, csak jössz valami süket mellédumával. Ugyanmár. Nyomkodd tovább a Quattrodat, aztán kussolj szépen, mert amit a jogosultságkezeléssel előadtál, az megint viccnek is rossz.
Make love not Wor.

#7397 Felhasználó inaktív   Ben Dash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 28. 23:56

Hisz ő csak egy szánalmas, megkeseredett öregember, akinek nincs jobb dolga ennél.

Szabályozástechnikával foglalkozott, ennek ellenére viszont szabálytalanul hozza a rosszabbnál rosszabb példákat abból a korból, amit ismer. Rendszerről beszél, de rendszertelenül összehord mindent, csak hogy konkrétat ne kelljen mondania és fenntartsa a figyelmünket, mert valójában mi vagyunk az egyetlenek, akik törődünk vele - a magunk módján ;)

Nem is vagyok meggyőzve arról, hogy tudja, mit jelent a konkrétum szó. Mi több, el tudom képzelni, hogy ő valóban nem látja, mi a gond azzal, hogy "Hát az autónak négy kereke van, kormánnyal irányítod, meg motorral megy", és ennyi lenne a műszaki leírás - pedig abból csak Flinstone-os lábhajtány lenne...

Amit hallottunk, az pontosan az, amire épülne a rendszere: egy (talán) jól hangzó mese egy kredibilitását vesztett ingyenélőtől.

#7398 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 29. 00:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 01. 28. 23:40

"más a rendszergazdája". Ehhh, alkönyvtár létrehozási jogosultságod meg olyan, amit megadunk fentről lefelé öröklődőnek, aztán más is tudja olvasni, felülírni, vagy lásd a fenti példám, lehet csak az látja a filét, aki odaírta. Vagy ahogy szeretnénk, így tulajdonos lehet tök más is, nem csak a rendszergazda, írtam is, akár a rendszergazdát is ki lehet csukni az egész hóbelebancból, és akkor jön a szopás :-)

Itt két dolog keveredik. Az egyik a rendszerfelügyelő (szupervigyor) a jogosultságaival.
A másik a könyvtár/fájl tulajdonos a jogosultságaival.
Ezeken túl vannak az adományozott jogosultságok.
A UNIX és az NT (eredetileg Novell) között rendszerfilozófiailag az egyik alapvető különbség, h a UNIX-ban könyvtáranként vannak az adminisztrációs állományok, addig az NT filozófia szerint az oprendszer részeként (mondhatjuk úgy is, a főgyökérben) az egész struktúráé. Ebből adódik a Linux nagyobb rugalmassága is a komplett részrendszerek üzem közbeni fel és lecsatolhatóságával (mount, umount).
Ha jól gondolom, egy könyvtártulajdonos a könyvtárában elvehet minden jogosultságot a szupervigyortól, vagy törölheti a társtulajdonosságát. A szupervigyor viszont, mint a fájlrendszer gyökerének tulajdonosa, az egész fájlrendszerre kiterjedő jogosultságával minden alkönyvtárban tulajdonossá teheti magát és jogokat oszthat magának. Miután ezt megtette, már bármit megtehet a könyvtárban és a könyvtárral.
A szoftverüzemeltetői oskolában elnagyolták a rendszergazdai részt (és régen volt).
Amit elmondtam az egy sok forrásból táplálkozó összkép és nem biztos, h minden jó benne.

#7399 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 29. 00:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 01. 29. 00:17

Amit elmondtam az egy sok forrásból táplálkozó összkép és nem biztos, h minden jó benne.

Nagyságrendileg jó, elvégre fierendszer és jogosultság az van, létező fogalom. A többi már zavaros.
Make love not Wor.

#7400 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 29. 00:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 01. 29. 00:25

Nagyságrendileg jó, elvégre fierendszer és jogosultság az van, létező fogalom. A többi már zavaros.

Jól fog még jönni neked amit leírtam, ha adott esetben eszedbe jut, h első közelítésben az adott könyvtárra jogosultságokat kell adnod magadnak.

Téma megosztása:

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 368
  • 369
  • 370
  • 371
  • 372
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.