Idézet: Jahno - Dátum: 2013. 02. 26. 21:27
Ha már kommentáltad:
"Speciálisan társasház: alapvetően maga az a társasházi koncepció rossz, hogy boldog-boldogtalan beköltözhet egy már működő közösségbe.
A nagy, demokratikus Amerikában sokhelyen a már ott lakók (vagy legalábbis többségük) hozzájárulása kell."
Ez meg fasság. Első körben mi is ideestünk Csepelre, megvettük, kész, jó arcok vagyunk. Vagyis asszem, mert a szemben lévő egyik öreglány már sokszor beugatott, hogy velünk csak a baj van és zajongunk, meg éjjel járukn haza, másik meg időnként rákérdez, hogy élünk-e, mert hónapok óta nem hall felőlünk semmnit. Aztán add össze az ilyeneket.
Most ez úgy működik, hogy megpályázom, idejön a 60 lakó, jól megnéznek és zsvaznak, jöhetek-e? Mégis mi lenne az elképzelés? Aztán ha 3 év múlva jobb fej vagyok, mint a felettünk lakó, akkor azt elüldözzük? Ha nem jöhetek és senki nem jöhet, akkor lakás előző tulaja csak hümmög, mert nem bírja eladni, közben már venné az újat?
Aztán mit is jelent pontosan az a "működő" közösség? Engem különösebben nem érdekel a dolog, sok dolguk nincs, én is köszönök, kusoslok, heló. Nem egy közlakóblokk ez, vaze, hanem egy nyüves panel.
Vagy én gondolom rosszul?
Te gondolod rosszul, és a morci, római mellszobor írja jól. Tényleg az a baj a társasházakkal, hogy bárki hülye beköltözhet. Amerikában is tényleg van egy olyan gyakorlat, hogy a lakóközösségnek, vagy az azokból alakult lakóbizottságnak jóvá kell hagyni a beköltözőket. Elég elterjed arrafelé jobb kerületekben, jobb házakban. Nyomornegyedekben nyilván nem játsszák el. Nagyon szépen elejét veszik így, hogy lumpen, lecsúszott, szakadt elemek, diszkós hülyekölkök, meg drogos bűnözők keserítsék az életüket. Ráadásul aki beköltözik, azzal a társasházi szabályzatot is elfogadtatják, aminek a megszegése később jogszabály nélkül is peralapot képez.
Lehet te ilyen áldott jó lakó vagy, csöndben pötyögsz a monitor előtt, de a legtöbb lakó sajna nem ilyen. Főleg panelházakban nem, ahol már csak a legszegényebbje, leglecsúszottabbja, leglumpenebbje marad, és csak ilyenek költöznek már be. A többi benne marad lakó meg elszegényedett kisnyugdíjas.
Szerk.: mielőbb valaki belekötne, közlöm, hogy az amerikai dolgokra nem az anglomán sznobság miatt kell figyelni, hanem azért, mert az ottani trendek néhány éven belül itthon is meg szoktak jelenni.
Szerkesztette: Raynes 2013. 02. 27. 13:22 -kor