Hogyan tovább. Részvételi demokrácia, öko működésmód
Elküldve: 2013. 08. 20. 06:54
Elküldve: 2013. 08. 20. 15:24
Idézet: Grillo - Dátum: 2013. 08. 18. 22:13
Nekem gimnáziumban hetente 12 angol nyelvű órám volt, ez egy év alatt olyan 450 körülire jön ki. Ugye ez ment 4 évig. Meg még az általánosban 4-5 év heti 2 alkalom. És akkor hozzá kell tenni az informatikai oldalról magától felszívódó dolgokat
Ez teljesen igaz. 1000 óra az lófasz, főleg, ha egyedül foglalkozott vele, és csak könyvből. Kell a filmnézés, kell a gyakorlás. Kell valaki, aki elmagyarázza, amit nem értesz, meg rávilágít a hibákra, kikérdez, stb.
Az írek, skótok, indiaiak egy dolog. Tipikusan olyan kifogás, hogy mert hát a marslakók is saját dialektusban beszélnek. Aztán? A faszomat sem érdekli. Bár nem szívlelem, mert buzis, meg kicsit elavult, de a Queen's Englishsel alapvetően semmi baj nincs, használható akárhol, a vénuszi óriáseper-ültetvényeken is.
Na, ilyen irány nincs, ahol nem kell. Már mindenhová kell. Legutóbb takarítónői állásnál láttam német nyelvtudást, mint követelményt, meg gyári fizikai szalagmunkánál állásinterjún is előjött már az angol úgy, hogy a hirdetésben nem volt benne, de mégis hirtelen átváltottak rá! Csak ha valaki kimegy tanyára, a kövek alá, vagy elmegy segélyesnek, mint Gyuszi, csak akkor nem kell a nyelv, de ez nem irány.
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 08. 19. 12:00
Ha egyszer valakinek nincsen hozzá adottsága, akkor nem megy, és kész! És akkor se megy, hogy ha beledöglik... Gugli-fordító, meg hasonlók azért enyhítenek a helyzeten ma már, bár természetesen az se tökéletes megoldás (és akkor még finom voltam és nőies). Az igazi nyelvtudást ezek se váltják ki, max. arra jók, hogy legalább lövésed legyen, miről is van nagy baszó...
Dehát 10 éve még ilyenek se voltak. Nem mentegetni akarom, viszont ezt a részét átérzem a gondjainak.
Én nem értem meg. Mindenki el tud sajátítani egy idegen nyelvet, aki a saját anyanyelvét elsajátította valamennyire. Annyira az idegen nyelvet is el tudja. Legfeljebb nem nyelvtanozással, meg hagyományos módon könyvekből, de megcsinálható. Adottsága mindenkinek van hozzá, még a diszlexiásoknak is. Csak a közepes és súlyos fokban értelmi fogyatékosok nem tudják megtanulni, de ők az anyanyelvüket sem tudják.
A Google Fordító szart sem enyhít, csak arra jó, hogy fogalmad legyen, miről szólhat a szöveg. Lefordítani még nem tudja, teljesen félre is vihet, ha lefordít valamit, aztán a szövegben pont arról volt szó, hogy ezt a valamit nem lehet csinálni. Átvitt értelmű kifejezéseket egyáltalán nem tudja fordítani, ez is buktatópont.
Szerkesztette: Raynes 2013. 08. 20. 15:26 -kor
Elküldve: 2013. 08. 20. 16:01
ezzel a nyelvtudás mizériával is totálisan átestünk a túlsó oldalra. a nevetséges rigó féle nyelvvizsgáztatásról nem is beszélve.
Szerkesztette: avmanster 2013. 08. 20. 16:01 -kor
Idézet
Elküldve: 2013. 08. 20. 17:23
Idézet: avmanster - Dátum: 2013. 08. 20. 17:01
ezzel a nyelvtudás mizériával is totálisan átestünk a túlsó oldalra. a nevetséges rigó féle nyelvvizsgáztatásról nem is beszélve.
Nem estünk át, mert ő állítása szerint mérnök
Elküldve: 2013. 08. 20. 18:32
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 08. 20. 17:24
A Google Fordító szart sem enyhít, csak arra jó, hogy fogalmad legyen, miről szólhat a szöveg.
Természetesen többféle nyelvtudás létezik, én közel se az anyanyelvi szintről beszéltem.
És hogy ha már van némi fogalmad a szövegről, az nem enyhítés?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.
KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))
Elküldve: 2013. 08. 20. 18:34
Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2013. 08. 20. 19:23
Igen, gondolom létezik mérnöki szakirodalom is idegen nyelveken, amit azért nem ártana megértenie, ugye?
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:19
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 08. 20. 19:32
És hogy ha már van némi fogalmad a szövegről, az nem enyhítés?
Nem kell feltétlenül az anyanyelvi szinthez mérni. A Google Fordító nem hogy az alapfokot, de az az alatti turista fokot alig üti meg. Aztán hol vannak ezek még a közép-, felső foktól, társalgási, tárgyalási, anyanyelvközeli és anyanyelvi szinttől, így erősödő sorrendben.
Mondom, nem enyhítés, mert jelenthet teljesen mást a szöveg, mint amit a Google Fordító ferdít.
(Egyébként töröld az összes sütit, cserélj böngészőt és tápot, ne a főoldalon, hanem a fórumoldalon jelentkezz be, engedélyezd a fórumon a JS futását, mert elég idegesítő, hogy a smileykat képként teszed be.)
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:26
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 08. 20. 19:34
A szaknyelv sem nehezebb, mint a nem szaknyelv, csak annak, aki a szaknyelv szakmáját nem ismeri. De ha valaki pl. tényleg mérnök, akkor a mérnöki szaknyelv nem okozhat neki gondot, akkor sem, ha angolul kell megtanulni.
A szaknyelvi nehézség ügyében egy kivételt tapasztaltam eddig: magyar jogi szaknyelv angolra fordítása. Elég nehézkes műfaj, nem lehet sok helyen tükörfordítást csinálni, mert az úgy nyert kifejezés az európai jogrendszerektől teljesen eltérő angolszász jogban mást jelent, akár ellentétes is és félrevezető lehet (pl. ilyen szavaknál, hogy per, meg kereset, stb.). Sajnos a hivatalos jogi szaknyelvi, jogszabályi angol fordítások is elég neccesek szoktak lenni. Németre meg franciára viszont nem olyan nehéz jogi szöveget fordítani. Angol jogi szaknyelvet sem nehéz magyarra fordítani, csak a visszirányban fordítani ilyen körülményes. Persze ilyet Gyulának nem is kell tennie.
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:31
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 08. 20. 21:19
MINDIG a fórumoldalon jelentkezem be és sohase a főoldalon.
A böngészőm Google Chrome, oprendszer XP SP3, fullra updételve.
Sütiket meg a heti teljes backup előtt törlök, vagy ha már nagyon lassú a szerkezet.
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:31
Idézet: avmanster - Dátum: 2013. 08. 20. 17:01
Jó, a takarítónői állás speciális volt, német volt a tulaj, de magyarországi munka volt. A szalagmunkánál meg azzal indokolták, hogy a gyártósori gépeket kezelni kell, és azokhoz a betanítási anyag és a szoftver angolul van, mondjuk nem értem viszont, hogy az írásbeli teszt miért nem lett volna elég passzívabb nyelvtudással, miért kellett az aktív szóbelire rámenni, de ez van. Tudni kell róla, hogy már ilyen munkakörökben is KÉRIK. Csak azoknak írtam, akik még abban a mesevilágban hisznek, hogy létezik a Mikulás, meg vannak olyan állások, ahol nem kell angolul tudni.
Az angol BESZÉD (nem a fordítás, ragozás, nyelvtan, nyelvvizsga, szövegértés, hallásértés, mert azokra senki nem kíváncsi) annyira alapvető kívánalom lett minden ország munkaerőpiacán, hogy aki nem tud, az olyan súlyos hátránnyal indul, mintha mondjuk analfabéta vagy süketnéma lenne. Ugyanez áll a felhasználói ismeretekre, aki legalább egy stabil ECDL-es felhasználói, rutinos internetezői alapszintet nem üt meg, nem sok jóra számíthat. Másik alap dolog szokott lenni a B kategóriás jogosítvány, esetleg egyre több helyen a saját autó. Efölé szokott még kelleni a minél több GYAKORLAT és a szakirányú végzettség (érettségi értéke 0, ahogy a büfészakoké, és általánosan művelő humán diplomáké is).
Szerkesztette: Raynes 2013. 08. 20. 19:36 -kor
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:35
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 08. 20. 21:19
Hát nem tudom, nekem azért segített néha, pár francia, meg olasz oldalon...
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:48
Idézet: Macikák - Dátum: 2013. 08. 20. 20:35
Hát nem tudom, nekem azért segített néha, pár francia, meg olasz oldalon...
Én is használom, kínai, lengyel, hasonló oldalakon, de nem sokat alapozok rá.
Fordításkor is vettem már hasznát, mikor nehezen tudtam lefordítani egy magyar kifejezést angolra. Persze hülyeséget fordított, nem lehetett átvenni a fordítását, de mégis adott vele egy jó ötletet, és abban az irányban, egy hasonló szerkezettel meglett a megoldás. Ritka, de ilyen is van.
Sőt, a Google keresője is hasznos. Ha van egy lefordított mondat, vagy szerkezet, akkor érdemes idézőjelezve rákeresni, hogy hány találatot ad az érdemi, ragozatlan részére. Ha sokat, akkor azt jelenti, hogy jó a fordítás, anyanyelviek használják így. Ha csak pár ezret, vagy az alatti, esetleg 0 találatot ad, akkor gyanakodni kell, hogy ilyet anyanyelvi nem írna, máshogy fejezné ki a dolgot. Működik akkor is, ha két fordítási lehetőség között vacillál valaki, vagy elfelejtette a vonzatot és meg akarja tudni, melyik a jobb, vagy melyik a helyes. Rá kell keresni mindkét lehetőségre, és amelyikre lényegesen több találat lesz, az a jobb, persze nézni kell a találatokat is, meg kell őket nyitni. Én ezt relevanciavizsgálatnak kereszteltem el, egy szint fölött nagyon hasznos, magyaros hülyeségek, mesterséges, erőltetett fordítások jól kiszűrhetők vele. Hátránya, hogy időigényes, nem mindig van idő ilyennel pöcsölni.
Szerk: most én is teszteltem fullra frissített magyar XP SP3 Prof alatt, Google Chrome-mal, rendesen beszúrja a smileykat.
Szerkesztette: Raynes 2013. 08. 20. 19:49 -kor
Elküldve: 2013. 08. 20. 19:54

Ami pedig, így volt. Gondolom, akkor most a tápcsere következik...
Szerkesztette: Macikák 2013. 08. 20. 20:00 -kor
Elküldve: 2013. 08. 20. 20:37
Idézet: Raynes - Dátum: 2013. 08. 20. 20:48
Szerk: most én is teszteltem fullra frissített magyar XP SP3 Prof alatt, Google Chrome-mal, rendesen beszúrja a smileykat.
Nem értek hozzá, ezért gondoltam megkérdezem: mi a különbség a kétféle smiley között?
Ez milyen mosolygós a ti oldalatokon?
Elküldve: 2013. 08. 20. 20:40
egyik bötűvel, másik beszúrva a smájlikészletből.
én sem értem a problematikát.
Szerkesztette: avmanster 2013. 08. 20. 20:40 -kor
Idézet
Elküldve: 2013. 08. 20. 20:45
Idézet: enpera - Dátum: 2013. 08. 20. 22:37
Nálam tök korrekt!
Elküldve: 2013. 08. 20. 20:52
Idézet: avmanster - Dátum: 2013. 08. 20. 22:40
egyik bötűvel, másik beszúrva a smájlikészletből.
Mint két
Én se értek sok mindent, de nálam mostanában a szerénység időszaka jött el... Miután nemrég megingattak a hitemben, hogy olyan hülye vagyok, hogy legariztatok egy 100%-os tápot...
Még az volt a 'szerencse', hogy közbe lebetegedtem, aztán addig jól kitalálták ugye, hogy mégis csak selejt! Egyébként elhoztam volna a hulladékot vissza és még fizethettem volna 3 eFt bevizsgálási díjat is, hm! Nem rossz...
Ezért mostanában nem 10-ig, hanem 30-ig számolok, mielőtt bármiről is nyilatkoznék. Ez most nálam, ilyen!
Szerkesztette: Macikák 2013. 08. 20. 20:55 -kor

Súgó
A téma zárva.