Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 07. 09. 21:17
Mikor Sydneybe utaztam, a röpcsi Indiában is leszállt (és visszafelé is).
Annyi a személyes ismeret amit a reptéren tapasztaltam.
Csupán az utóbbi időben töltöm az életem jelentős részét a net előtt és ebből a térből is lehet jó információkat kinyerni.
Na, akkor mégis láttál te világot, már ha nem hazudsz ebben is. Akkor meg nem értem, hogy miért vagy ilyen beszűkült. Bár mondjuk, hogy Indiában láttad a reptered az nem nagy India-ismeret.
A netes térből meg ki lehet nyerni információkat, de csak egy szintig, azt nem pótolja, hogy életbeli tapasztalatod legyen, nem váltja ki teljes mértékben akárminek a tanulását, tapasztalását, és a tényleges rálátást. Informatikai témákból talán igen, meg nyelvtanuláshoz sem rossz, de a többi területen elég sovány. Csak kiegészítő tanulásra jó, de ehhez egyrészt tudni kell kiszűrni a valódi, szakszerű információkat a sok áltudományos szemét és kamu közül (neked egyáltalán nem megy, még az egyszerű magyar szövegértelmezés sem), és ami a legfontosabb: kell hozzá tudni angolul, ez az, amit egyáltalán nem tudsz. Nem kell hozzá hú de nagy angoltudás, stabil alapfok, gyengébb középfok elég hozzá, az is csak írásban (szóbeli-társalgási tudás egyáltalán nem kell hozzá), még az sem baj, ha egy részét szótárazod, vagy kikövetkezteted, esetleg eleinte csak lassan haladsz, csak megértsd, hogy mi van odaírva. Egy szinten túl könnyű, főleg szakszövegeknél, mert egy idő után megszokod benne a szakszavakat és a szaknyelvezetet (ami gyakran latin, vagy görög eredetű, pl. a kvázi angolul quasi, latin quamból keletkezett középkori latin quasiból történt átvétel), onnantól fogja sokkal gyorsabban lehet haladni vele. Gyakorlat, hozzáállás, önképzés kérdése. A magyar net nagyon színvonalatlan és szűk a globális angol nyelvű nethez képest, keveset ír, az az információ is pontatlan, vagy elavult.
Én magamon is tapasztalom magamon, hogy a net nem pótolja a valódi életet, azt, hogy kimész az emberek közé, tapasztalatot gyűjtesz, megismered az adott szakmát élőben, a saját szemeddel látod, hogy hogyan működnek a dolgok a valóságban. debajovics erre szokta mondani a fotelezést, és még mindig dobtunk neki össze egyre, hogy azért neki is legyen az is.
Ugyanez igaz az iskolapadra is. Az nem elég, hogy középiskolában, főiskolán, egyetemen tanulják az anyagot, meg van belőle elméleti vizsga, mert az lófaszt nem ér, ha nincs hozzá gyakorlat. Már pedig gyakorlat tekintetében ritka szarul áll az egész oktatási rendszer, beleérte a felsőoktatást is, arról nem is szólva, hogy elméletből is szeretnek elavultat, régi vágásút tanítani, mert az jobban kiforrott, jobban rendszerezhető, könnyebb rutinból leadni.