HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés Alapanyagai # III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés Alapanyagai # III.

#161 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 01. 22:46

Idézet: ali - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 22:33

...a gyűjtőcső pedig valami kb 15x15mm-es alumínium zártszelvény lenne (lehetőleg vastag falú) szintén menettel

15x15mm-esre a 2mm falvastagsag jellemzo.

Idézet

Autóknál, ha a motorblokk öntvény alumíniumból készült akkor nem használnak rézből készült radiátorokat?  :think:
(nem tudom, csak kérdezem :) )

En sem tudom biztosra, de egyreszt valoszinuleg egyedi otvozetbol keszulnek a motorblokkok, masreszt manapsag az autokban az alu huto a jellemzo, a rez valtozatok e forumban is inkabb a regi tipusok es igy a bontok kapcsan merultek fel.
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#162 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 02. 06:47

Idézet: ali - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 22:33

A közösítést úgy gondoltam, hogy a profilokba menetet fúrnék, a gyűjtőcső pedig valami kb 15x15mm-es alumínium zártszelvény lenne (lehetőleg vastag falú) szintén menettel( kb M8-M10), ezután már csak valami M10-es kötőelemet kellene találni.

Ez a felületvédelem biztos, hogy olyan fontos nekünk? :think:
Az Innovatek is valami hasonló anyagot használ (szerintem) réz blokkokkal.
Autóknál, ha a motorblokk öntvény alumíniumból készült akkor nem használnak rézből készült radiátorokat?  :think:
(nem tudom, csak kérdezem :) )

Az összefogatásra létezik ipari megoldás.
Úgy hívják átmenő közcsavar:
kép
Eddig én még csak rézből találkoztam ilyennel, de biztos le is lehetne gyártani.
A közösítő csövet át kell hozzá fúrni az összefogató pontoknál, a profilokba pedig menetet kellene fúrni.
Síktömítés tömítene a közcsavar feje és a közösítő egyik oldala, valamint a profil és a közösítő másik oldala között. Szintén le kell tömíteni a közcsavar és a profil menetes kapcsolatát (teflon szalag).
A víz így ki tud jönni a közcsavarban lévő tengelyirányú furaton, majd a rá merölegesen ráfúrt furaton keresztül a közösítőbe. A másik közcsavaron keresztül pedig vissza tud menni a következő profilba.

A megoldással kapcsolatban igazából csak egy komoly problémám van.
A profilokat feltétlen egyforma hosszúra kell szabni (kb. +/- 0,05mm), különben nem lehet őket mindkét oldalon tömítésbiztosan sík felülethez húzni. A tömítőképességhez a vágot profil felületi érdessége is jó kell legyen.
A közösítő falvastagságának megválasztásánál gondolj arra, hogy a közcsavarokat viszonlyag nagy nyomatékkal kell meghúzni (25-40Nm), amit a falnak deformáció mentesen kell elviselnie.

A felületkezelés elhagyása esetén az alu "ki fog virágozni". A magától kialakuló vékony oxidréteg csak a levegő nedvessége ellen véd korrekten, ha vízbe kerül, ez már kevés. A folyamatot gyorsítja a rendszerben lévő réz elemek hatása.

#163 Felhasználó inaktív   ali 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 15:43

Idézet: toth_j - Dátum: 2004. máj 2, vasárnap - 5:47

Az összefogatásra létezik ipari megoldás.
Úgy hívják átmenő közcsavar:
kép
Eddig én még csak rézből találkoztam ilyennel, de biztos le is lehetne gyártani.
A közösítő csövet át kell hozzá fúrni az összefogató pontoknál, a profilokba pedig menetet kellene fúrni.
Síktömítés tömítene a közcsavar feje és a közösítő egyik oldala, valamint a profil és a közösítő másik oldala között. Szintén le kell tömíteni a közcsavar és a profil menetes kapcsolatát (teflon szalag).
A víz így ki tud jönni a közcsavarban lévő tengelyirányú furaton, majd a rá merölegesen ráfúrt furaton keresztül a közösítőbe. A másik közcsavaron keresztül pedig vissza tud menni a következő profilba.

A megoldással kapcsolatban igazából csak egy komoly problémám van.
A profilokat feltétlen egyforma hosszúra kell szabni (kb. +/- 0,05mm), különben nem lehet őket mindkét oldalon tömítésbiztosan sík felülethez húzni. A tömítőképességhez a vágot profil felületi érdessége is jó kell legyen.
A közösítő falvastagságának megválasztásánál gondolj arra, hogy a közcsavarokat viszonlyag nagy nyomatékkal kell meghúzni (25-40Nm), amit a falnak deformáció mentesen kell elviselnie.

A felületkezelés elhagyása esetén az alu "ki fog virágozni". A magától kialakuló vékony oxidréteg csak a levegő nedvessége ellen véd korrekten, ha vízbe kerül, ez már kevés. A folyamatot gyorsítja a rendszerben lévő réz elemek hatása.

Kipróbáltam, tényleg "kivirágzik" a kezeletlen alumínium, de a gyártó azt írja, hogy ezek eloxált profilok ami azt jelenti, hogy belseje is az.

Mit gondoltok, le tudna hűteni egy procit és egy videokártyát (2500+, R9000 pro)?

#164 Felhasználó inaktív   szityu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 18:15

Ezt nézzétek meg, szerintem a srác pont az csinálta amirõl itt épp dumcsiztok. Igényesen néz ki szerintem, hatásfoka is kiru a hõm-ek alapján, és sokkal olcsóbb mint 1 innova ultrát megvenni. Én is szeretnék egy ilyen radit, de sajnálom a pénzt az eredetire. A belinkelt fórum 2. oldalán ott vannak a csatik, illetve késõbb leirja honnan szerezte a profilt. 100 mili 1,40 euro, kb 60 euroba fájt neki a profil. Mennyire nagy meló összehozni 1 ilyet szerintetek?
AMD  Thunderbird 1200 / ECS K7s5a / Glacialtech Silent Breeze / 512 DDR / ATI Radeon 7500 orig. / Seagate Barracuda IV 80GB|Samsung 120 GB / Viewsonic VP181b TFT / Chieftec HPC 360-202 Papst 8412 N/2GLE ventivel / Vivanco front panel

#165 Felhasználó inaktív   ali 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 20:35

Idézet: szityu - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 17:15

Ezt nézzétek meg, szerintem a srác pont az csinálta amirõl itt épp dumcsiztok. Igényesen néz ki szerintem, hatásfoka is kiru a hõm-ek alapján, és sokkal olcsóbb mint 1 innova ultrát megvenni. Én is szeretnék egy ilyen radit, de sajnálom a pénzt az eredetire. A belinkelt fórum 2. oldalán ott vannak a csatik, illetve késõbb leirja honnan szerezte a profilt. 100 mili 1,40 euro, kb 60 euroba fájt neki a profil. Mennyire nagy meló összehozni 1 ilyet szerintetek?

Úgy látszik másnak is eszébe jutott ugyanez. :D  :D  :D
De ezek szerint működhet a dolog. Bár a profil árát kicsit sokallom, lehet, hogy itthon olcsóbb (vagy drágább? :rolleyes: ).
Ha 3500ft/m a profil akkor 15000 alatt csatlakozókkal nem nagyon jön ki egy radi. :(

#166 Felhasználó inaktív   ali 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 20:37

Idézet: toth_j - Dátum: 2004. április 30, péntek - 22:07

Nem is rossz ötlet (miért nem nekem jutott eszembe, hiszen elég sokat dolgozunk ilyen profilokkal?!)
Nekem tetszik!
Kérdés:
- hogy közösíted őket szivárgásmentesen?,
- hogy oldod meg a felületvédelmet (tudsz eloxáltatni)? :think:

Nem tudsz esetleg áraknak utánnanézni?

#167 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 20:46

Idézet: ali - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 21:35

Úgy látszik másnak is eszébe jutott ugyanez. :D  :D  :D
De ezek szerint működhet a dolog. Bár a profil árát kicsit sokallom, lehet, hogy itthon olcsóbb (vagy drágább? :rolleyes: ).
Ha 3500ft/m a profil akkor 15000 alatt csatlakozókkal nem nagyon jön ki egy radi. :(

Más profil, de készen kapható: Romantik.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#168 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 20:58

Idézet: ali - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 21:35

... 15000 alatt csatlakozókkal nem nagyon jön ki egy radi. :(

Egy eredetei Innovatek azért ennél drágább nem?
SPM fokozat pajti!!!

#169 Felhasználó inaktív   szityu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 22:01

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 19:46

Más profil, de készen kapható: Romantik.

NemTom, nekem jobban bejönne a másik design. Amit a srác összerakott az jobban tetszik. Írtam Neki honnan lehetne csatikat szerezni, erre okosat nem írt sajna. Azt is megkérdeztem nem-e adna el radit, de sajna nem.
AMD  Thunderbird 1200 / ECS K7s5a / Glacialtech Silent Breeze / 512 DDR / ATI Radeon 7500 orig. / Seagate Barracuda IV 80GB|Samsung 120 GB / Viewsonic VP181b TFT / Chieftec HPC 360-202 Papst 8412 N/2GLE ventivel / Vivanco front panel

#170 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 23:06

Idézet: ali - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 21:37

Nem tudsz esetleg áraknak utánnanézni?

Holnap majd megnézem egy-két helyen.

#171 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 18:31

Idézet: szityu - Dátum: 2004. máj. 3, hétfő - 23:01

nekem jobban bejönne a másik design

Ja, ha neked dizájn kell, akkor fizess. Én maradok a hűtésnél.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#172 Felhasználó inaktív   szityu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 21:49

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. máj. 4, kedd - 17:31

Ja, ha neked dizájn kell, akkor fizess. Én maradok a hűtésnél.

Mint irtam a srácnak kb 60-70 euróba fájt, ekkora radit hol kapok olcsóbban? Még nem keresek, de inkább fizetek érte ha jól néz ki többet, és nem másra költöm a gépben. Csak csendet szeretnék mint sokan mások.

#173 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 21:55

Idézet: szityu - Dátum: 2004. máj. 4, kedd - 22:49

Mint irtam a srácnak kb 60-70 euróba fájt, ekkora radit hol kapok olcsóbban? Még nem keresek, de inkább fizetek érte ha jól néz ki többet, és nem másra költöm a gépben. Csak csendet szeretnék mint sokan mások.

Ha meg tudod csinálni úgy mint a srác és üzembiztos lesz, akkor állj neki. Ha tényleg annyira jól hűt akkor megéri. Ha nekiállsz rézből forrasztgatni, az sem lesz olcsóbb, sőt...
SPM fokozat pajti!!!

#174 Felhasználó inaktív   szityu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 22:19

Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2004. máj. 4, kedd - 20:55

Ha meg tudod csinálni úgy mint a srác és üzembiztos lesz, akkor állj neki. Ha tényleg annyira jól hűt akkor megéri. Ha nekiállsz rézből forrasztgatni, az sem lesz olcsóbb, sőt...

Megpróbálok csatikat szerezni a sráctól, illetve kérdezõsködöm kicsit. Rézzel biztos nem kezdek el barkácsolni. Otthon van 1 vizvezetékes ismerõs, Õt is megkérdezem mielõtt elkezdenék alapanyagot beszerezni. Az se kizárt, hogy mégiscsak megveszek egy KOM ultrát. Nekem az tuti elég, habár az innova fórumon volt akinek kevés volt, igaz a tápot is vizzel hûti.

#175 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 05. 09:07

Idézet: toth_j - Dátum: 2004. máj. 4, kedd - 0:06

Holnap majd megnézem egy-két helyen.

Sajnos nem túl kedvező a helyzet...
Mi Bosch profilokat Kiskőrösön szoktunk vásárolni az Ekerle-től. A 45-ös profil ára kb. 4500-5000 Ft/m.
A 30-as pedig úgy 1800 Ft/m-be kerül. (Méretre szabva.)
Ha jól saccolom, 45-ös kellene inkább, vagy két-két és fél méter, plussz két mart lezáró tömb (+eloxálás), tömítések csavarok, csatlakozók.
Az ötlet nagyon jó, de úgy tűnik olcsóbb a Romantik. (És azzal nincs túl sok szenvedés, csak fel kell szerelni a helyére...)

#176 Felhasználó inaktív   KisOrdog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 05. 16:25

Sziasztok!

Nincs valakinek ötlete, hogy kis csapocskákat hol lehetne venni, és mennyi pénzért?

Azt találtam ki, hogy a blokk és a vízpumpa elé kis csapocskákat szerelnék, és ha valamelyiket ki akarom venni a rendszerből, akkor csak elzárom a csapokat, és a csapok csatlakozásánál lehúzom őket a rendszerről, így nem kell részek szereléséhez mondjuk az egész folyadékot leengedni, vagy szétszedni a teljes rendszert.

Annyi kritérium lenne, hogy a rendszeremben sehol nem szeretném a csövek belső átmérőjét 8mm alá csökkenteni, úgyhogy olyan csap kellene, ami belül legaláb ilyen átmérővel rendelkezik.

Válaszokat előre is köszi!

#177 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 05. 19:52

Nezd meg ezt az oldalt, itt van egy olyan, hogy " Csap 1/4" - fém "

Ez nem jo ?

#178 Felhasználó inaktív   KisOrdog 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 05. 21:32

Idézet: UnConnecteD - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 18:52

Nezd meg ezt az oldalt, itt van egy olyan, hogy " Csap 1/4" - fém "

Ez nem jo ?

De! Pontosan valami ilyesmiről lenne szó.
Csak az árát találom teljesen valóságtól elrugaszkodottnak. Pláne, hogy menjek is valamire ezzel a csappal, kellene vennem 2db csatlakozót is. Azért köszi a tippet!

Illetve észrevettem egy problémát. Az 1/4 " elvileg 6.35mm, és pedig nem szeretnék 8mm alá menni... hacsak nincs más...

#179 Felhasználó inaktív   FluID 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 19:13

Idézet: KisOrdog - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 22:32

De! Pontosan valami ilyesmiről lenne szó.
Csak az árát találom teljesen valóságtól elrugaszkodottnak. Pláne, hogy menjek is valamire ezzel a csappal, kellene vennem 2db csatlakozót is. Azért köszi a tippet!

Illetve észrevettem egy problémát. Az 1/4 " elvileg 6.35mm, és pedig nem szeretnék 8mm alá menni... hacsak nincs más...

Tegnap beszéltem velük, nincs most ilyen csapjuk.
Az 1/4" tényleg 6.35mm, de ez G1/4"...
A belső átmérője kb 8mm.
Vízhűtésem  - = ! = -  HWSW UD Team

#180 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 19:44

Idézet: KisOrdog - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 22:32

Az 1/4 " elvileg 6.35mm, és pedig nem szeretnék 8mm alá menni... hacsak nincs más...

Rohadtul nem számít, ha nincs más nyugodtan vegyél ilyet...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

Téma megosztása:

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.