Idézet: ali - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 22:33
A közösítést úgy gondoltam, hogy a profilokba menetet fúrnék, a gyűjtőcső pedig valami kb 15x15mm-es alumínium zártszelvény lenne (lehetőleg vastag falú) szintén menettel( kb M8-M10), ezután már csak valami M10-es kötőelemet kellene találni.
Ez a felületvédelem biztos, hogy olyan fontos nekünk?
Az Innovatek is valami hasonló anyagot használ (szerintem) réz blokkokkal.
Autóknál, ha a motorblokk öntvény alumíniumból készült akkor nem használnak rézből készült radiátorokat?
(nem tudom, csak kérdezem

)
Az összefogatásra létezik ipari megoldás.
Úgy hívják átmenő közcsavar:
kép
Eddig én még csak rézből találkoztam ilyennel, de biztos le is lehetne gyártani.
A közösítő csövet át kell hozzá fúrni az összefogató pontoknál, a profilokba pedig menetet kellene fúrni.
Síktömítés tömítene a közcsavar feje és a közösítő egyik oldala, valamint a profil és a közösítő másik oldala között. Szintén le kell tömíteni a közcsavar és a profil menetes kapcsolatát (teflon szalag).
A víz így ki tud jönni a közcsavarban lévő tengelyirányú furaton, majd a rá merölegesen ráfúrt furaton keresztül a közösítőbe. A másik közcsavaron keresztül pedig vissza tud menni a következő profilba.
A megoldással kapcsolatban igazából csak egy komoly problémám van.
A profilokat feltétlen egyforma hosszúra kell szabni (kb. +/- 0,05mm), különben nem lehet őket mindkét oldalon tömítésbiztosan sík felülethez húzni. A tömítőképességhez a vágot profil felületi érdessége is jó kell legyen.
A közösítő falvastagságának megválasztásánál gondolj arra, hogy a közcsavarokat viszonlyag nagy nyomatékkal kell meghúzni (25-40Nm), amit a falnak deformáció mentesen kell elviselnie.
A felületkezelés elhagyása esetén az alu "ki fog virágozni". A magától kialakuló vékony oxidréteg csak a levegő nedvessége ellen véd korrekten, ha vízbe kerül, ez már kevés. A folyamatot gyorsítja a rendszerben lévő réz elemek hatása.