idézet:
Ezt írta Phantom Lord:
..
Télleg Etele te hogy vezetted ki a pumpa tápkábelét? Vagy te is csak simán a ház oldalánál?[/quote]
PCI helyen nem raktam be a takarópanelt, hane ma pumpa csatlakozóját kicibáltam a nyíláson. Kifér.![]()
![]()
Milyen komplett vizhűtést ajánlotok?
Elküldve: 2003. 09. 25. 22:06
Elküldve: 2003. 09. 25. 22:21
idézet:
Ezt írta Phantom Lord:
Enegem egy kissé zavar hogy nemtudom rátenni a házra rendesen az oldallapot, mert valahogy ki kell vezetni belöle a tápkábelt.
Télleg Etele te hogy vezetted ki a pumpa tápkábelét? Vagy te is csak simán a ház oldalánál?[/quote]
Ha én is válaszolhatok:
Volt idő, amikor a hátlap egyik nyílásán préseltem át a 230-as dugót. Kicsit feszegetni kellett, de átment.
Viszont engem az zavar, ha rajta van az oldallap, így az egyik átalakításnál már nem vesződtem a "préseléssel", simán kijön oldalt. Itt hoztam ki a 12V-ot is, ami a relét kapcsolgatja neki(k).
OFF!
Szolgálati közlemény: a "nem" az nem igekötő.
"Nem tudom rátenni..."
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 09. 26. 07:41
idézet:
Ezt írta csosz:
Gondolom nem a tapot terheli, meg a 220 as nak nagyobb "vizbul veszi ki"/liter je[/quote]
Van egy sanda gyanúm, hogy egy ilyen 12 V pumpa kissebb teljesítmény-felvétellel bír, mint egy izmosabb proci / videókártya. Ergo, nem hinném, hogy egy tisztességes, 400W körüli táp megzakkanna tőle!
Ez a megoldás szerintem is elegánsabb, mint a 220-as pumpa. Ezeknek az elterjedtségét csak az magyarázza, hogy egyszerűbb beszerezni őket, mivel nem specifikusan PC-tuning céljára készültek.
p.s. Gondolom, egyben ez a magyarázat a 220 V üzemi feszültségre is, mert az "mindig kéznél van" ...![]()
Elküldve: 2003. 09. 26. 07:44
idézet:
Ezt írta Phantom Lord:
...
Kéne egy 12 voltos pump, csak nemtom miért kerül kétszer annyiba mint a sima :confused:[/quote]
2x annyiba kerül?Ezexerint lehet itthon kapni? Vagy ez webes rendelésre vonatkozik? :confused:
Elküldve: 2003. 09. 26. 07:47
idézet:
Ezt írta Atomcsirke:
Van egy sanda gyanúm, hogy egy ilyen 12 V pumpa kissebb teljesítmény-felvétellel bír, mint egy izmosabb proci / videókártya. Ergo, nem hinném, hogy egy tisztességes, 400W körüli táp megzakkanna tőle!
Ez a megoldás szerintem is elegánsabb, mint a 220-as pumpa. Ezeknek az elterjedtségét csak az magyarázza, hogy egyszerűbb beszerezni őket, mivel nem specifikusan PC-tuning céljára készültek.
p.s. Gondolom, egyben ez a magyarázat a 220 V üzemi feszültségre is, mert az "mindig kéznél van" ...[/quote]
Egy tuning gépnél szvsz számít az a többletteljesítmény, amit egy 12V-os pumpa indulásnál (hangsúlyozom: indulásnál!) felvesz! Nem tudok pontos adatokat, de egy néhány W-os pumpa szerintem felveheti a névleges teljesítményének akár 10x-esét is. Ez már jelentős terhelés egy 400W-os tápnak is!!
I cry when angels deserve to die"
/System Of A Down - Chop Suey!/
Elküldve: 2003. 09. 26. 08:32
idézet:
Ezt írta Phantom Lord:
Enegem egy kissé zavar hogy nemtudom rátenni a házra rendesen az oldallapot, mert valahogy ki kell vezetni belöle a tápkábelt.
Szerintem jobb ha kívül van a pumpa mert akkor az sem a házat fűti, a táp is jobban melegszik egy 12V-os pumpától. A 12V-on rendelkezésre álló max. 10-15A-ből pedig eleszik 1-et. Én szívem szerint még a ventiket is 230-ról járatnám, de limitált a kínálat és egyszerűen nem is szabályozhatóak. 1 relével meg lehet oldani a 230V-os eszközök automatikus kapcsolását.
Elküldve: 2003. 09. 26. 15:17
[ 2003. szeptember 26.: Mr.Tiba szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 26. 19:19
idézet:
Ezt írta Mr.Tiba:
[ 2003. szeptember 26.: Mr.Tiba szerkesztette a hozzászólást ][/QB][/quote]
Tiba: neznem a kepeket, de nalam csak az elso kep jon be, a tobbire vmi postgres error report html-ben.
Elküldve: 2003. 09. 26. 20:19
A 12V-os pumpa előnye:
- tápot kaphat a házon belül, nem kell vesződni a tápkábel kivezetéssel, nem kerül a házba 230V
- más nem jut eszembe
A 12V-os pumpa hátrányai (szerintem):
- Amennyire láttam a 1048-as EHEIM esetén pl. ezt egy elektronikával oldják meg, ami 12V-ról csinál 230V-ot, ez az a "toldás" a pumpa végén (bocs, ha rosszul tudom), ennek is van egy meghibásodási lehetősége -> vízhűtés esetén még egy lehetséges hibaforrás, ami felmerülhet
- 12V-ról ugyanakkora teljesítményű pumpa (Watt) nagyobb áramot szakít, ami tulajdonképpen nem lenne gond, de tekintettel arra, hogy a tápegység szekunder oldali teljesítménye sok esetben "aranyat ér", nem terhelném ezzel pluszban a tápomat, akármekkora is legyen annak teljesítménye. Valamint az elektronikus eszközök bekapcsoláskor "rántanak" a legnagyobbat az őt megtápláló áramforrásról (áramot), szerintem elég rendesen megteszik ezt egy mai PC alkatrészei, szintén nem fokoznám a pumpával
- tápegység kikapcsolásakor a pumpa azonnal leáll (mivel megszűnik a 12V), szerintem ez semmiképpen nem tesz jót annak az eszköznek, amit hűtünk. Én 20-30 mp.-ig mindíg bekapcsolva hagyom a szivattyút a gép leállítása után. Engem zavarna a dolog, persze elképzelhető, hogy van akkora hőkapacitása a rendszernek (blokk, benne levő folyadék), hogy ez nem lehet kérdés.
- Nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem "termel" visszafelé némi plusz zavaró jelet a szivattyú a 12V-os tápvezetékre, ami esetlegesen további problémákhoz vezethet: esetleges instabilitás, HDD, CD-ROM motor élettartam rövidülés
Ha már így belejöttem:
Szivattyút - főként valami disznót (EHEIM) - semmiképpen sem tennék házon belülre, ugyanis annak akkora mágneses szórása lehet (Ordasi-féle kb. a negyede méretben, pedig az is szór rendesen), hogy szintén további megmagyarázhatatlan, érdekes "jelenségeket" szülhet. Váltakozó mágneses teret "rakni" egy mikroelektronikai berendezés közepébe számomra nagyon idegen.
Arról nem is beszélve, hogy minél több cső csatlakozási pont van egy gépen belül, annál nagyobb annak a lehetősége, hogy elárasztja a víz a házat. (az ördög nem alszik)
Ezek természetesen szigorúan az én meglátásaim ezzel kapcsolatban!
Szerk.: elgépelések.
[ 2003. szeptember 26.: Mono szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 26. 21:00
idézet:
Ezt írta Mono:
...
A 12V-os pumpa hátrányai (szerintem):
- Amennyire láttam a 1048-as EHEIM esetén pl. ezt egy elektronikával oldják meg, ami 12V-ról csinál 230V-ot, ez az a "toldás" a pumpa végén (bocs, ha rosszul tudom), ennek is van egy meghibásodási lehetősége -> vízhűtés esetén még egy lehetséges hibaforrás, ami felmerülhet
...[/quote]
Ha arra a megoldásra gondolsz ami pl. a watercooling.de oldalán is van, az csak egy olyan toldás, ami a gép bekapcsolásásval elindítja a pumpát 220V-ról.![]()
Elküldve: 2003. 09. 26. 21:06
idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Ha arra a megoldásra gondolsz ami pl. a watercooling.de oldalán is van, az csak egy olyan toldás, ami a gép bekapcsolásásval elindítja a pumpát 220V-ról.[/quote]
Arra, köszönöm.![]()
Elküldve: 2003. 09. 26. 21:14
idézet:
Ha arra a megoldásra gondolsz ami pl. a watercooling.de oldalán is van, az csak egy olyan toldás, ami a gép bekapcsolásásval elindítja a pumpát 220V-ról.[/quote]
idézet:
Ezt írja a Watercooling.de:
![]()
This kit upgrades your Eheim 1046 - 220 V pump to a high quality 12 V pump that can be connected directly to the power supply of your PC.
[/quote]
Lehet, hogy bennem van a hiba, de én ezt nem úgy értelmezem, hogy a 12 volt csak vezérli a szivattyút, hanem hogy az is "hajtja", bár ez utóbbihoz kétségtelenül nagyobb technikai bravúr szükséges.
Edit:
kis kiegészítés, pontosítás:
- Ez a kis kütyü majdnem 50 Euróba kerül (kb annyiba, mint egy uj eheim 1046), ennyiért kicsit drága lenne relé helyett, szvsz
- Csak 1046-oshoz jó
[ 2003. szeptember 26.: Nagypapa szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 26. 21:29
Elküldve: 2003. 09. 26. 21:35
idézet:
Ezt írta Mono:
Hm. Szóval akkor mi is ez :confused:[/quote]
Oké, én másra gondoltam. Van ilyen külső kábeles megoldás is ott.![]()
Neked van igazad.
De ezt 1048-hoz is lehet hazsnálni? :confused: Nem lehet hogy csak a kisebb teljesítményű (és így áramfelvételű? :confused: ) 1046-hoz lehet biztonságosan használni? Nem is írják az 1048-at...![]()
Elküldve: 2003. 09. 27. 16:58
idézet:
Oké, én másra gondoltam. Van ilyen külső kábeles megoldás is ott.![]()
Neked van igazad.
De ezt 1048-hoz is lehet hazsnálni? :confused: Nem lehet hogy csak a kisebb teljesítményű (és így áramfelvételű? :confused: ) 1046-hoz lehet biztonságosan használni? Nem is írják az 1048-at...[/quote]
Jah, tényleg van ilyen kábeles megoldás is, bár szerintem az kimeríti a gány fogalmát.
A 1048at annyira nem említik benne, hogy ki is emelik, hogy kifejezetten csak 1046hoz jó. Ennek szvsz több oka lehet, pl, hogy nem azonos méretü a 2 pumpa (asszem), így a nagyobbra nem férne fel, vagy hogy az elektronika nem birja el a nagyobb teljesítményt (ahogy Te is írtad), vagy hogy a 1048 motorja nemcsak teljseítményben, hanem "szerkezetileg" is különbözik a 1046étól, és ezért nem olyan egyszerü talán megoldani ezt az inverteres (vagy nemtom, hogy kell hivni helyesen) dolgot nála. Engem elgondolkodtat az is, miért kell a rotort is kicserélni benne az átalakítás során... :confused:
Elküldve: 2003. 09. 27. 17:34
Es ha bezarom egy hangszigetelt dobozba lesz-e valami baja pl.: tulmeleges ...
Elküldve: 2003. 09. 27. 19:17
1) Elege e ket venti, ha nem: milyen ehhez valo 12cm es ventit ajanlotok, ami jo minosegu es halk (fordulatszamszabalyozas enermax elolapi panellal lesz megoldva)
2) Mennyi a legnagyobb engedelyezheto homerseklete a radiatornak, (mikor mondjuk hogy tul forro a radiator) (egyaltalan elofordulhat e)
Elküldve: 2003. 09. 27. 19:27
idézet:
Ezt írta csosz:
Innovatek HTF Triple radiatornal:
1) Elege e ket venti, ha nem: milyen ehhez valo 12cm es ventit ajanlotok, ami jo minosegu es halk (fordulatszamszabalyozas enermax elolapi panellal lesz megoldva)
[/quote]
Szerintem elég rá két venti, de miért csak 2 ventit tennél rá? Az végülis szerintem tökmindegy milyen ventit teszel rá, mert ugy is te fogod szabályozni öket az enermax panellal.
Elküldve: 2003. 09. 29. 00:44
idézet:
Ezt írta csosz:
Innovatek HTF Triple radiatornal:
...
[/quote]
Ha szabad egy megjegyzést: ez a radi szvsz nem innovatek.
egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsojja ki.![]()

Súgó
A téma zárva.