idézet:
Ezt írta Adept:
Zer0 és Naplopó Urak emailt kapnak...[/quote]
Megjött a mél.
Nekem sajna tárgytalan, most vettem 10db ilyet.
Ha innovás lett volna akkor lecsaptam volna rá.
Azért köszönöm.
Vízhűtés és rejtelmei # V.
Elküldve: 2004. 03. 10. 10:32
Elküldve: 2004. 03. 11. 16:48
Kérdésem lenne, hogy a héten viszem az öntödés ismerősömhöz a jó minőségű vörösrézkábelt.(3kg 1 üveg sör:.),igazi MÁV-os szerintem de mindegy,lett)
Szerintetek ha 60*60*20mm es tömbök lesznek a kiindulási darabok, milyen mélyen legyen bemarva csigavonalban?Elöször arra gondoltam, hogy 18mm vastagságú lesz és 13 mm-re lesz marva, de hogy egyaránt jó legyen AMDre és INTELre is lehet 6-7mm-es talpvastagság?Nem túl sok az?(pláne az intel-hez),mert mindenki 4-5mm talpvastagságról beszél vörösréz esetén.
Várom a jó megoldásokat!
Elöre is köszi
Elküldve: 2004. 03. 11. 23:36
Az összes cilinderes blokkomban minimum 8 mm!
Az AMD-nél logikusan nagyobb kell hogy az összes vájathoz
eljusson a hő,de a P4 esetén csalóka a helyzet.
A P4-en csak egy vékony sapka van és nem egy vastag burok.
A kupak szélén már sokkal rosszabb a hőátadás,mint a közepén
ezért nyugodtan legyen 8mm,mert nem ront semmit és biztos hogy jól fog így is menni.
Üdv
Hank
Elküldve: 2004. 03. 12. 08:10
1. Olyan radiátoron gondolkodtam, ahol a rézlap fel van erősitve a falra és a csövek erre a rézlapra vannak felforrasztva. Igy az egész cuccos a falnak adja át főként a meleget. És a kérdés: Megoldható-e az hogy a csöveket nem forrasztom a rézlaphoz, hanem hővezető ragasztóval ragasztom oda? Nagy hülyeség?
2. Csendesitek-e a tápon azzal, ha azokat az oldalakat leszivacsozom ahol nincsen se szellőző, se venti. Az jelen esteben 3 oldal lenne. Érne ez valamit, vagy csak illuzió?
Üdv
Adept
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2004. 03. 12. 08:28
Télen még jó hideg ezért ilyenkor el tudná vinni a meleget.
A tápnál meg szerintem az áramló levegő okozza a zajt.Nem tudom milyen tápod van, de a ventirács cseréje sokat szokott javítani.
ui:Most nézem az aláírásodat,azon valszeg gyárilag vékony rács van.
[ 2004. március 12.: Vizi naplopó szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 12. 08:41
idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
Nálunk nyáron, nappal kézmeleg a fal.38cm-es tégla.Szerintem panelháznál még melegebb.
A tápnál meg szerintem az áramló levegő okozza a zajt.Nem tudom milyen tápod van, de a ventirács cseréje sokat szokott javítani.
[ 2004. március 12.: Vizi naplopó szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A táp okés, csak gondoltam még-még-még lehetne csendesíteni
![]()
![]()
Szerintem a fal mindig hidegebb mint a környező levegő, nem?
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2004. 03. 12. 08:49
idézet:
Szerintem a fal mindig hidegebb mint a környező levegő, nem? [/quote]
Valszeg igazad van de az én szobám falát egész nap éri a nap.
Elküldve: 2004. 03. 12. 10:45
idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
Nálunk nyáron, nappal kézmeleg a fal.38cm-es tégla.Szerintem panelháznál még melegebb.
[ 2004. március 12.: Vizi naplopó
szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Én kivágtam a táp hátuljától a rácsot, és a ház hátúljáról. Nem nyúlkálok arra így nem zavar, és sokkal halkabb!
[ 2004. március 12.: Icemaker szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 12. 12:32
idézet:
Ezt írta Hank:
Szerintem egy jó coldplate-hez kell 8mm!!!![]()
Az összes cilinderes blokkomban minimum 8 mm!
Az AMD-nél logikusan nagyobb kell hogy az összes vájathoz
eljusson a hő,de a P4 esetén csalóka a helyzet.
A P4-en csak egy vékony sapka van és nem egy vastag burok.
A kupak szélén már sokkal rosszabb a hőátadás,mint a közepén
ezért nyugodtan legyen 8mm,mert nem ront semmit és biztos hogy jól fog így is menni.
Üdv
Hank[/quote]
ez mire alapozod? marmint a 8mmt... a szukkeresztmetszeten kivul mindenki mindent hasrautes szeruen tervez. szvsz legalabb akkora alapja van azt mondani, hogy 8mm a kiraly, mintha azt mondanam, hogy 7 vagy 9...
ha a toplistakon megnezed a blokkokat, gyakran az egesz blokk sincs 8mm vastag. jo lenne kozenk egy olyan ember, aki megtudna mondani, hogy pl 100w elvezetesehez ekkora felulet kell, ekkora rezmennyiseg, ekkora aramlasi sebesseg, atfolyo mennyiseg, szukkeresztmetszet, anyagszuksegleg, adott teruleten anyageloszlas... soroljam meg az ismeretlen dolgokat?
a gyakorlatban az egeszen extrem esetektol eltekintve sok fontosnak tartott paramter megvaltoztatasa eszrevehetetlen differenciat okoz.
Elküldve: 2004. 03. 12. 12:46
idézet:
Ezt írta Icemaker:
Én kivágtam a táp hátuljától a rácsot, és a ház hátúljáról. Nem nyúlkálok arra így nem zavar, és sokkal halkabb!
[ 2004. március 12.: Icemaker szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A tápból én is kiszedtem mert nekem is csak ki volt préselve belőle néhány rács.
Akartam rá venni vékony drótrácsot csak eddig mindíg elmaradt.
Elküldve: 2004. 03. 12. 20:36
Jó szerinted?
Ordasi blokkal idle 46 fok a cpu.(VGA,Chipset,CPU)
Gyanakszok a CPU blokkra, vagy a radira.
Elküldve: 2004. 03. 12. 20:38
idézet:
Ezt írta Adept:
Ime az uj szivattyum és a tartályom(homemade)...
Az elrendezés még nem végleges ugyhogy amiatt ne szapuljatok.
[/quote]
Milyen ez a radiátor.Nekem is pont ugyanilyen van, úgy kaptam.
Jó szerinted?
Gyanakszok a CPU blokkra, vagy a radira.
Elküldve: 2004. 03. 12. 21:06
Mitől lehet ilyen magas a hőfok.
Athlon XP2400+@2300MHZ-en (1,725) volt
Ati Radeon 9500pró(alapon)
Epox 8RDA3+(alaplapi chip)
ezek vannak hűtve Ordasi féle blokkokkal.
A vízpumpa Ordasi féle 350L/h.
Radiátor 39x33x5cm sűrű lamellákkal+ 2db 12cm venti 7volton.
Az egész egy Thermalthake Xaser II 5000 Plus házban,amiben 5db 8cm venti keringteti a levegőt, szintén 7volton.
Elküldve: 2004. 03. 12. 22:08
idézet:
Ezt írta arn:
ez mire alapozod? marmint a 8mmt... a szukkeresztmetszeten kivul mindenki mindent hasrautes szeruen tervez. szvsz legalabb akkora alapja van azt mondani, hogy 8mm a kiraly, mintha azt mondanam, hogy 7 vagy 9...
ha a toplistakon megnezed a blokkokat, gyakran az egesz blokk sincs 8mm vastag. jo lenne kozenk egy olyan ember, aki megtudna mondani, hogy pl 100w elvezetesehez ekkora felulet kell, ekkora rezmennyiseg, ekkora aramlasi sebesseg, atfolyo mennyiseg, szukkeresztmetszet, anyagszuksegleg, adott teruleten anyageloszlas... soroljam meg az ismeretlen dolgokat? ..........[/quote]
Szerintem kicsit vissza kellne olvasni az I. topik elejére.
Vegyünk egy 20 mm vastag, 50x50 mm-es blokkot (ez ma már egy bumszlinak tünő konstrukció a sok "profi" között).
Legyen ez egyszer vörösrézből, és egyszer alumíniumból.
Tömeg: Cu esetén 447(!)g Al esetén 135 g.
Fajhő: Cu esetén 193 J/1°C, Al. esetén 135 J/1°C
--------------------------------------------------
(Ez azt jelenti, hogy pl. 10°C hőmérséklet emelkedéshez -hűtés nélkül-, a rézhez 1930 J hőt kell a prociból átjuttatni.)
Ha ugyanezt 8 mm vastag Cu-ból készítjük, a fajhő már csak 54 (!) J/1°C, míg a tömege 178 g.
Mindez tömör anyagra vonatkozik.
Ha még járatok is vannak benne, a helyzet még roszabb, mert ha azonos térfogatot kapunk ki a vízjáratoknak mind a két vastagság esetén, a réz térfogataránya csöken, a blokk hőkapacitása már közelít a benne tárolt víz hőkapacitásához, ami egy szivatyú leállás esetén - ha a proci már hővédelemmel van ellátva - (másod)perceken belül számítógép leálláshoz vezet.("Nagyszerű" érzés ez egy nagy munka, vagy letöltés közepén.)
Proci hővédelem nélkül az előbbi eset pénztárcába nyúlós játékká alakul.
Kérdés?
Az az 5-6 mm anyagspórolás mit ér meg?
Nem ismételném az első topikban kivesézett "talpvastagság" kérdését, de ma már sokan - köztük jónéhány neves gyártó is - a "dizájn" oltárán a müszaki paraméterek jóságát, szintját feláldozzák.Igaz, a mai procik már vígan dolgoznak 50÷60°C-on is, de majd nyáron sokan fognak anyázni amiatt, hogy az új nagy teljesítményű procijaik miatt a 30÷35°C-os környezeti hőmérsékleten állandóan lefagy a gép, vagy lekapcsol a hővédelem.
Elküldve: 2004. 03. 12. 23:18
A képen látható blokkok saját fejlesztésűek és készítésűek?
Mert ha igen minden tiszteletem.Profin néznek ki.Ha te csináltad akkor a plexis munka is a te kezed dícséri?Nagyon érdekelne hogy lehet ilyen kacifántosan megmunkálni a plexit.Esetleg még ha leírnád annak a blokknak a tömb méretét amelyik kb 1mm-enként van bemarva az iszanyatjolenne.Elöre is köszi
Elküldve: 2004. 03. 12. 23:20
Elküldve: 2004. 03. 12. 23:25
idézet:
Ezt írta vizes8-as:
ja. mintha itt olvastam volna a héten, hogy majd valaki feltesz pár fotót egy vízhűtéses tápról.Ha ráismer az illető please tegye fel,ha tévedtem a topicot illetően akkor bocs.[/quote]
Nézd meg a tápot [url="http://"http://w3.enternet.hu/bogica/index.html"]Brian 63' oldalán[/url].
Elküldve: 2004. 03. 13. 20:11
Örülök hogy írtál és a régi tudományos oldaladat adtad.Amióta megy a fórum azóta olvasom hozzászólásaidat és ez már nem ma volt.
Azért bátorkodtam mondani a 8mm-t,mert tapasztalati úton tudom hogy vékony coldplate-el,elég ratyi a cilinderes blokkok nagy hányada.Méga a hősidőkben mondta Boho hogy a hő heliocentrikusan terjed és hasonlatos az áramhoz is,tehát minél nagyobb a hővezető keresztmetszete annál jobban vezeti is.Logikusan paraszt ésszel gondolkozva az jön le,hogy
ha magtól elakarom vezetni a meleget a blokk utolsó furatáig kell a talpvastagság.
Én a CPU-nál egy 1cm talpvasstagságú blokkot haználok,tudom sokan megrökönyödnek miért,én se így akartam,de így lett.Kipróbáltam mit tud ha lekapcsolom a keringetőt,60 foknál nem akarózott tovább menni és vígan elment 2 órán át.Biztonsági tartalékot ad esetleges rossz blokkialakításoknál.Nekem ez a véleményem.Egyetértek újra Bohoval hogy föladták a dizájn oltárán a valós értéket.
Üdv Hank
Elküldve: 2004. 03. 14. 18:36
idézet:
Ezt írta evola:
Milyen ez a radiátor.Nekem is pont ugyanilyen van, úgy kaptam.
Jó szerinted?
Gyanakszok a CPU blokkra, vagy a radira.[/quote]
LADA radiátor, az orosz technika csodája...Nekem nagyon bejött... Sokan megspékelik még egy-egy lassu ventivel, de nekem passzivan is elég.
Elküldve: 2004. 03. 14. 21:52
Eleg surgosen kellene a valasz a kerdesemre. A kerdesem:
Melyik blokkot a legerdemesebb elkeszittetni egy maros szakemberrel, ha AMD-ben utazom es gondolok a jovore?
Meg egszer, elnezest kerek a zavarasert...

Súgó
A téma zárva.

[/quote]