HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 210
  • 211
  • 212
  • 213
  • 214
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#4221 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 25. 19:53

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 20:41

Nem muszáj az eloxáltat megvenni!!
De ha natúrt veszel, néhány dolgot nem árt betartani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cool:

A legfontosabb: Az alu radiátort el kell szigetelni a gép testelésétől!!!!!!
A miértről: Ha a rezet és az alut összekötöd, (pl a gép házán keresztül fémes kapcsolatba kerülnek) és a másik oldaluk elektrolittal érintkezik (hűtő folyadék) akkor az eltérő elektron potenciál miatt a hűtőfolyadékon (elektrolit) keresztül elektromos áram fog megindulni, ami anyagvándorláshoz vezet, ezért kilyukadhat a radiátor.
Viszont a problémát az elektromos szigetelésnek nevezett egyszerű trükkel ki lehet kerülni!!!!!
Tehát meg kell oldani, hogy a réz blokk, és az egyéb rézből készült alkatrészek az alu radiátorral ne kerülhessenek fémes kapcsolatba.
És ez segít?? Mivel a radiátor szigetelésével megszakítottuk azt az elektromos áramkört amit a réz blokk, az elektrolit (hűtő folyadék), és az alu radi alkotott, nem tud megindulni az a káros áram ami kilyukaszthatja, a radiátort... ( de mintha ezt már leírtam volna...... :) )

Magyarul, vagy eloxált (balfékeknek, akik nem tudnak szigetelést csinálni, pl.: én), vagy szigetelni ügyesen...
Azt hiszem hogy az eloxált lesz, mert bár csóró vagyok, de több pénzem van, mint ismeretem ilyen témában! ;)

#4222 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 25. 20:10

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 20:53

Magyarul, vagy eloxált (balfékeknek, akik nem tudnak szigetelést csinálni, pl.: én), vagy szigetelni ügyesen...
Azt hiszem hogy az eloxált lesz, mert bár csóró vagyok, de több pénzem van, mint ismeretem ilyen témában! ;)

Vidd el Galvanizalo uzembe ahol belurre felvisznek valamit ami neked jo es kesz.

Sandor:
MSN!
Ha van ra penzed felteve.
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#4223 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 25. 20:40

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 18:48

Ha jól számoltam, akkor 15-18k körül jön ki egy 6 tagú 60 centis radi. Az 63 centi magas és szűk 60 széles, szóval egy nagytorony házra felfér. Ad több, mint 3 m2 hőleadó felületet, és mivel direkt passziv módra van tervezve szvsz egy átlag konfig elmegy vele passzívban is...

Akkor már én én is bele vauvau a témába.... :)

Ez a passzív hűtés dolog már nekem is megfordult a fejemben, de én a Zalman Reserator passzív hűtőtornya alapján képzeltem el a dolgot.  :cool:

A torony adatai:
Hűtő felület: 1,247 m2  :think:
Méretek: 150 X 150 X 592 mm. (A talpat leszámítva a torony kb fél méter magas..) :rolleyes:
A pontos dokumentáció letölthető a Zalman oldaláról.

A Zalman torony ára miatt a poject sajnos törlődött, de a helyettesítése még napirenden maradt.
Az elképzelésem az az, hogy veszek egy 2méter hosszú 120mm széles hűtőbordát, és vagy egy 1méter magas, vagy 2db fél méteres tornyot építek. A borda ára sajnos kissé borsos. 6000Ft / méter.
Arra is gondoltam, hogy a 4db fél méteres elemet ráépítem a gép oldalára, de sajnos meg kellene oldanom a radiátor szigetelt rögzítéstét, vagy valahol le kellene eloxáltatni az egészet.... :(

#4224 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 11:42

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 21:40

Akkor már én én is bele vauvau a témába.... :)

Ez a passzív hűtés dolog már nekem is megfordult a fejemben, de én a Zalman Reserator passzív hűtőtornya alapján képzeltem el a dolgot.  :cool:

A torony adatai:
Hűtő felület: 1,247 m2  :think:
Méretek: 150 X 150 X 592 mm. (A talpat leszámítva a torony kb fél méter magas..) :rolleyes:
A pontos dokumentáció letölthető a Zalman oldaláról.

A Zalman torony ára miatt a poject sajnos törlődött, de a helyettesítése még napirenden maradt.
Az elképzelésem az az, hogy veszek egy 2méter hosszú 120mm széles hűtőbordát, és vagy egy 1méter magas, vagy 2db fél méteres tornyot építek. A borda ára sajnos kissé borsos. 6000Ft / méter.
Arra is gondoltam, hogy a 4db fél méteres elemet ráépítem a gép oldalára, de sajnos meg kellene oldanom a radiátor szigetelt rögzítéstét, vagy valahol le kellene eloxáltatni az egészet.... :(

És miért nem veszel egy sima kis eloxált radiátort a Zalman árának a feléből? :think:
Vgay még az is túl sok?

Más:
Arra gondoltam, hogyha gumit rakok a csavarokra, meg gumibakot a rögzítéshez, akkor az vajon elég jól fog szigetelni? :think:

Megint más: ha nem szigetelem el elég jól a cuccot, akkor a radiátor fog kilyukadni, vagy inkább a blokkra fog rakódni az alu és azzal hazavágni az egészet? :think:

#4225 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 13:35

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 20:41

Tehát meg kell oldani, hogy a réz blokk, és az egyéb rézből készült alkatrészek az alu radiátorral ne kerülhessenek fémes kapcsolatba.
És ez segít?? Mivel a radiátor szigetelésével megszakítottuk azt az elektromos áramkört amit a réz blokk, az elektrolit (hűtő folyadék), és az alu radi alkotott, nem tud megindulni az a káros áram ami kilyukaszthatja, a radiátort... ( de mintha ezt már leírtam volna...... :) )

anno ennek utanaolvastam, de azt irtak, hogy a nehezfem ionokat tartalmazo viz is ugyanugy korrodal. minden rezzel erintkezo viz ilyen...

#4226 Felhasználó inaktív   pecskeke 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 26. 14:52

Sziasztok!

Segítséget kérnék: ki hogyan oldotta meg a légtelenítést ill. ki milyen tartályt használ?
Az Innovatek tatályok kicsit húzósak árban.

Pecskeke

#4227 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 19:15

Idézet: arn - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 14:35

anno ennek utanaolvastam, de azt irtak, hogy a nehezfem ionokat tartalmazo viz is ugyanugy korrodal. minden rezzel erintkezo viz ilyen...

Ebbe nem tudok bele kötni.. :) (nem értek hozzá) :)
De fater öreg 2t wareszában a gyári alu blokk + hengerfej, volt kombinálva full réz hűtővel, és fűtő radiátorral. A cuccosok 36 éve dolgoznak együtt és még soha nem volt velük probléma.
Tehát ebből kiindulva nem hiszem hogy túl nagy gondokat okoznának a mi esetünkben a réz blokkok, és az alu radik kombinációi. Nem is beszélve arról, hogy szerintem senki sem tervezi a cuccosát több tíz éves élettartamra... :)
De ha már az alu és a réz kombinációjánál tartunk, akkor érdemes megemlíteni hogy léteznek gyári szetteket is ahol minden szívfájdalom nélkül elokszálatlan alu radit kínálnak a réz blokkok mellé.

Az viszont tuti, hogyha aluba réz közdarabot tekerünk, akkor az alu a réz mellett érdekes dolgokra képes. Függetlenül attól hogy volt-e elokszáva, vagy sem. :)

#4228 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 19:19

Cső szakik!

Nos beépült a vizes cucc a masinába...  :cool:  :cool:  :D

Kép

Kép

Kép

#4229 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 19:29

Idézet: pecskeke - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 15:52

Sziasztok!

Segítséget kérnék: ki hogyan oldotta meg a légtelenítést ill. ki milyen tartályt használ?
Az Innovatek tatályok kicsit húzósak árban.

Pecskeke

Nézd meg a radiátoromról készült képeket.
A cuccos a tartály feltöltése, és a szivattyú beindítása után kb 5 másodperc alatt kilégteleníti a teljes rendszert....
Ráadásul üzem közben automatikusan, és folyaatosan eltávolítja a rendszerbe került bubikat..

Valahol itt!! :)

#4230 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 26. 21:11

Mostanában sokszor beszéltek az alu radikról,és szöget ütött valami a fejembe.Jó őreg Bronzker Bt. árul méterre vagy kilóra(nem tudom) aluhűtőbordákat.Amit láttam náluk és nekem is van egy 1.5m-es darab tökéletesen átalakítható vízhűtés radinak,eloxálást kémiai úton megtudom csinálni.Hasonlít egy lapított csillag kialakításra a lamellák elhelyzkedése,nem túl sűrű,és jó nagy felülete van.4-5db fél méterest párhuzamosan kapcsolva szerintem lehűtene bármit(kb egy nagyobb ház teljes oldalát foglalja el).Fölrakok pár képet holnap hogy is néz ki.
Hank

#4231 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 02:01

Takaritottam.

- Veletlenul tobbszorozott hozzaszolasokat javasolt mihamarabb szerkeszteni (amig van ra lehetoseg) es/vagy jelzest kuldeni a moderatornak, hogy tegye meg helyettunk.
- Lehet egyutt oromkodni masokkal adott hozzaszolasszam eleresekor, de nem onallo offtopic hsz.-kent, hanem hasznos tartalom mellett jarulekosan.
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#4232 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 12:53

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 20:15

Ebbe nem tudok bele kötni.. :) (nem értek hozzá) :)
De fater öreg 2t wareszában a gyári alu blokk + hengerfej, volt kombinálva full réz hűtővel, és fűtő radiátorral. A cuccosok 36 éve dolgoznak együtt és még soha nem volt velük probléma.
Tehát ebből kiindulva nem hiszem hogy túl nagy gondokat okoznának a mi esetünkben a réz blokkok, és az alu radik kombinációi. Nem is beszélve arról, hogy szerintem senki sem tervezi a cuccosát több tíz éves élettartamra... :)
De ha már az alu és a réz kombinációjánál tartunk, akkor érdemes megemlíteni hogy léteznek gyári szetteket is ahol minden szívfájdalom nélkül elokszálatlan alu radit kínálnak a réz blokkok mellé.

Az viszont tuti, hogyha aluba réz közdarabot tekerünk, akkor az alu a réz mellett érdekes dolgokra képes. Függetlenül attól hogy volt-e elokszáva, vagy sem. :)

nincs azaz alu veletlenul feluletkezelve vmivel? asszem szintelen (aluszinu) eloxalas is letezik. meg van meg par modszer: csak minddel az a baj, hogy otthoni korulmenyek kozott nehezen megvalosithato (esetleg veszelyes). talan otvozet...

meg a revai lexikonban olvastam pl rez feluletkezelesere a legepkezlababb "barkacs" modszereket.

ps: egy wartburgnal par csepp amugy sem artana :)

Szerkesztette: arn 2005. 01. 27. 13:02 -kor

#4233 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 13:12

Idézet: arn - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 13:57

banyek, te moderator vagy? :D

Amint latod :D
Arn mizujs a hutes teren?

#4234 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 18:48

Üdv minden aqafannak!! :)

Először is pár szó a rendszerről.
A cuccos megyen mint a golyó. A radiátor, és ezzel együtt a víz hőmérséklete 20 fokos szobahő mellett 24 fok körülire sikeredett. :) A gépbe normál XP üzem mellett 23,4 fokos víz jut be, és 24 fok víz távozik a blokkok után. A víz zargató szerkezet (szivattyú) egy 3500 Ft-os 300L/órás garena cuccos a Kaposvári obiból. 1,5 órás processzor izzasztás hatására, a víz hőmérséklet kb 0,3 fokot emelkedett.
Proci és egyéb hőmérséklet adatokat nem igazán tudok adni, mert mind a bioszban, mind az alaplaphoz kapott motherbord monitor programban elég vad értékeket kapok, tehát egyszerűen inkább nem hiszek nekik. Azért az adatok a következők. Az MBM-el (Motherboard Monitor )mérve a következők.

Izzasztás alatt: CPU Die: 49. ABS II: 31. RT1: 33

Normál XP: CPU Die: 44. ABS II: 27: RT1: 32 Az adatok az izzasztás után Kb egy órával..
A bioszból mérve: ABS II: (proci) 35. System: 32. CPU External: 35.

Most, Kb egy órával az XP indítása után:  CPU Die: 42.  ABS II: 26.  RT1: 29.
A bioszból mérve: ABS II: (proci) 34. System: 29.  CPU External: 32.

Nos nem tudom mennyire megbízhatóak az adott értékek...... (szerintem semennyire.) Az viszont tuti, hogy a régi Spire Falconrock II-vel a ABS II-n 85 fokra volt állítva PC vészleállás, és 10 - 15 perc NSF-2 után újra szokott indulni a masina. Az érték 95 fokra állítása után nem volt ilyen jellegű problémám. Pillanatnyilag 75 fokon áll a lekapcsolás, és tegnap simán elviselte a közel másfél órás szaggatás határára állított NSF-2-t. :)

Asszem megvan a következő projekt... :)
Pillanatnyilag a táp a leghangosabb egység, tehát holnap szétkapom a cuccost. És nekiállok a nedvesítésének!! :)
(fejben már készen van......) :)

#4235 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 19:42

Cső szakik!

Nos mivel volt néhány kérdés a nyitott rendszer elhelyezéséről, és voltak néhányan akik meg akartak győzni hogy a légtelenítő tartálynak kell legfelül lennie, ezért okulásként lássátok a következő képet...

Kép

Amint a képen is látszik, a radit, és a mellé szerelt tartályt lejjebb nem is lehetne rakni! :)
A lényeg, hogy a szivattyú kikapcsolásakor sem folyik ki a tartályból egyetlen csepp víz sem!!!!
A doboz tetejét csak azért vettem le, hogy látni lehessen hogy nem zárt a rendszer. Természetesen a doboz teteje üzem közben a helyén van, de csak azért, hogy ne tudjon semmi mocsok a rendszerbe kerülni.
A légtelenítésről meg csak annyit, hogy a bubikat azelőtt kiköpi a rendszer, mint hogy a post lefutna!! :) :)

#4236 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 20:09

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 19:58

:respect:  :respect: Örök hálám üldözni fog!!!!!!!!!!!!! :respect:  :respect:  :respect:

Csak utol ne érjen.......... :cool:  :cool:  :D  :D

OK.

Látom sok ventit beépítettél. Nem lett az egész egy kicsit hangos? Egy jó vízhűtésnek az is erénye, hogy csendes.

#4237 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 20:12

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 20:42

Cső szakik!

Nos mivel volt néhány kérdés a nyitott rendszer elhelyezéséről, és voltak néhányan akik meg akartak győzni hogy a légtelenítő tartálynak kell legfelül lennie, ezért okulásként lássátok a következő képet...

Kép

Amint a képen is látszik, a radit, és a mellé szerelt tartályt lejjebb nem is lehetne rakni! :)
A lényeg, hogy a szivattyú kikapcsolásakor sem folyik ki a tartályból egyetlen csepp víz sem!!!!
A doboz tetejét csak azért vettem le, hogy látni lehessen hogy nem zárt a rendszer. Természetesen a doboz teteje üzem közben a helyén van, de csak azért, hogy ne tudjon semmi mocsok a rendszerbe kerülni.
A légtelenítésről meg csak annyit, hogy a bubikat azelőtt kiköpi a rendszer, mint hogy a post lefutna!! :) :)

Kiraly!
Asszem csak ennyi.
Nagyon allat!

#4238 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 20:31

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 19:45

Remélem, ezt a hozzászólást, mint alapvetően off hozzászólást, azért a T. Moderátorok, Házigazdák, most az egy esetben elnézik, és nem törlik. :respect:

Pedig de. :) Mivel ez a tema nem errol szol, es az erintett mar elolvasta.
Szivem szerint a sajat hsz.-om is kitorolnem, de nem art tudatni, hogy nem maguktol tuntek el bejegyzesek.

Ujfent ritkitottam. Remelem, most mar semmi nem vonja el a figyelmetek a tematol... :)

U.I.: Ha a sugo es egyeb segedletek ellenere is problema merulne fel, inkabb egy moderatornak irjatok privit, vagy jelzest (utobbit ebben a temakorben WiZARD es en is megkapom), mintsem hogy az offtopic szaporodjon...

Szerkesztette: HookR 2005. 01. 27. 20:36 -kor

A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#4239 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 21:08

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 21:09

OK.

Látom sok ventit beépítettél. Nem lett az egész egy kicsit hangos? Egy jó vízhűtésnek az is erénye, hogy csendes.

Ha a házra gondolsz, abban gyárilag benne volt mind a 3 venti, de kissé átalakította a beépített ford szám szabályozást. Így 4,5V-ig le tudok menni. A hátsó ventik hangját így egyáltalán nem hallani, ráadásul beépítettem mindegyik ventinek egy egy kapcsolót és ha kikapcsolom az előlapra szerelt 12 centis ventit akkor az egész doboz hangtalan.

Ha a radira gondolsz, akkor a szélkeverök a két szélső venti közé épített 6V-os trafóról kapják a kakaót, ráadásul kaptak egy soros diódát és így 5,5V-ról, 20 cm távolságból már hangtalanok.
A szivattyú sajnos sokkal hangosabb.....
Kb olyan hangos, mit egy lazábban összerakott trafó. Pl ha a gépet kikapcsolom, akkor a csendben az egész szobában hallani lehet a szivattyú brummogását.

Ezzel kapcsolatosan lenne egy kérdésem a szakikhoz.
Az általatok használt szivattyúknak mekkora hangja van???
Esetleg létezik olyan szivattyú amelyik HANGTALAN????
Értsd, egyáltalán nem búg????
Csak mert van egy Nova 900-asom is, de annak is ugyanekkora hangja van, tehát nem vagyok biztos benne hogy érdemes-e beleinvesztálni egy drágább szivattyúba.

#4240 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 27. 23:33

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 27., csütörtök - 22:08

Ezzel kapcsolatosan lenne egy kérdésem a szakikhoz.
Az általatok használt szivattyúknak mekkora hangja van???
Esetleg létezik olyan szivattyú amelyik HANGTALAN????
Értsd, egyáltalán nem búg????
Csak mert van egy Nova 900-asom is, de annak is ugyanekkora hangja van, tehát nem vagyok biztos benne hogy érdemes-e beleinvesztálni egy drágább szivattyúba.

lógatod a pumpát? mert az az egyetlen ami enyhíti a hangját, vagy az 5-6cm lágy szivacsra helyezés.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 210
  • 211
  • 212
  • 213
  • 214
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.