HWSW Informatikai Kerekasztal: UTP kábelt tesztelő progi - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UTP kábelt tesztelő progi Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 10. 04. 20:13

Melyiket ajánljátok? Lehetőleg olyasmit keresek, amelyik multiplatformos, de nem követelmény, ha olyan penge a progi, akkor nem baj, ha csak wines.

Olyan helyre kéne, ahol van ugyan kábelteszter, de kevés, és elég szar, kínai piacos cucc, plusz régi. Asztali gép, lapos viszont van dögivel. Biztos találnék ilyen progit gúgöllel is (lmgfy-os arcok kíméljenek), de egyrészt most már ilyen későn a francnak van kedve keresőzni, meg inkább érdekelnének konkrét tapasztalatok a témával kapcsolatban. A Blikkből, Burdából vett mendemondákkal, meg az ismerős ismerősének őrb(ö)n ledzsöndjeiben tele van a padlás.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#2 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 04. 21:12

Persze, tudom, hogy lehet fájlátvitellel is tesztelni, mennyit visz át, csak arra van a francnak türelme várni, meg másolgatni oda-vissza. Jó lenne valami szoft, ami áttol minimális adatot, majd a visszajött csomagokat ellenőrzi minden rétegben, esetleg loopban. Sima, cat5-ös kábelek tesztelésére kéne.

Az is világos, hogy jobbfajta tesztert nem vált ki egy ilyen (zajt, impedanciát, hiba helyét a kábelen, meg hasonlókat nem tud mérni), de azért fájlmásolgatásnál és tökölésnél csak sokkal gyorsabb és kényelmesebb.

Elkezdtem túrni a netet, keresőzni, de nem nagyon találok értelmeset, csak 1-2 fizetőset. Azon túl mindenki a hw-es szarát akarja csak a neten az emberre sózni.

Szerkesztette: Raynes 2013. 10. 04. 21:37 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#3 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 10. 05. 00:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 04. 22:12

Elkezdtem túrni a netet, keresőzni, de nem nagyon találok értelmeset, csak 1-2 fizetőset. Azon túl mindenki a hw-es szarát akarja csak a neten az emberre sózni.

Az nem HWes szar, hanem működik és kész. Alapban az ethernet csatlakozó nem tud olyan pramétereket megállapítani, amit egy rendes teszter sok millióért. Attól függ mekkora a lan, ha kábelezési szabály be van tartva és jó cuccokból kivitelezve, akkor úgyis működik, ha 2 végpont közt 60 megabittel megy, akkor lehet tovább matekozni. Milyen problémával szembesültél?
Make love not Wor.

#4 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 07:10

Konkrétan nagy probléma nem áll fenn. Sokan csinálunk gyakorlaton sok kábelt, adott alapanyagból (cat5 követelményeknek megfelel). Teszter viszont csak 2 darab van, kínai 2-3 ezer Ft-os fos, alapból nem egy nagy szám, de a csatlakozói is ki vannak lazulva, aztán összevissza világít. Alap szinten ellenőriz, egyenként teszteli az ereket, aztán kivilágít, amelyik nem világít ki, azt nincs jól bekötve (vagy mégis, és csak a készülék szar). Mérni lófaszt sem tud. Ilyen szinten sw-esen is lehetne ellenőrizni.

#5 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 09:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 05. 08:10

Mérni lófaszt sem tud. Ilyen szinten sw-esen is lehetne ellenőrizni.

2 ezresért pont elég a szakadásvizsgálat. Mérni drágábbal lehet, topik zárható. Aidának van valami hálózatos teszt része, sosem próbáltam, de írtam, hogy értelme nincs. Nem véletlenül van a műszerhez kalibrálókábel is. Vagy lehet bonyolítani, duplexben kihajtod az interfészt, (vinyó ne szóljon bele a sebességbe), aztán másik géppel a switch monitorján olvasod az snmp paramétereket, sebesség, hiba, ilyesmik.
Make love not Wor.

#6 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 19:25

Biztos van ilyen. Még 2003-ban, mikor hozzánk kötötte be magát a TvNetWork, és mindjárt bekötés után sorakoztak a hibák, akkor a fiatal srác, akit kiküldtek, annál két laptop volt, és sw-rel tesztelte a kábeleket (persze arra jutott, hogy a kábel az jó, a szolgáltató volt még kezdő, és sok volt eleinte a kimaradás meg belassulás). Valami célszoftver volt, nem tudom milyen OS alatt futott, de a kezelőfelülete karakteres volt, ehhez nagyon hasonló.

Olyasmi, amit hálókártyákhoz adtak egy időben, azokon is volt DOS-os diagnosztikai teszt (mindenféle Tx-es és Rx-es méréssel), bár nem tudom, hogy kábel tesztelésére alkalmas volt-e, legalább a szakadást kimutatta-e.

Szóval nem zárható a topik, mert létezik ilyen, és nem rosszabb, mint a 2 ezer forintos szarok.

Sőt, találtam egy jelöltet: Qcheck, ezek szerint ezt kell majd lewarezolnom, nem lesz más mód a tesztelésre. Bár nem tudom, hogy tényleg tudja-e, amit állítanak róla.

Szerk.: ráakadtam egy másikra. Marvell Yukon Virtual Cable Tester. Most próbálgatom. Besír, hogy nem talál valami adaptert. Ezek szerint csak Marvell chipsetes kártyákkal megy.

Szerkesztette: Raynes 2013. 10. 05. 19:43 -kor

#7 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 19:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 05. 20:25

Biztos van ilyen. Még 2003-ban, mikor hozzánk kötötte be magát a TvNetWork, és mindjárt bekötés után sorakoztak a hibák, akkor a fiatal srác, akit kiküldtek, annál két laptop volt, és sw-rel tesztelte a kábeleket (persze arra jutott, hogy a kábel az jó, a szolgáltató volt még kezdő, és sok volt eleinte a kimaradás meg belassulás). Valami célszoftver volt, nem tudom milyen OS alatt futott, de a kezelőfelülete karakteres volt, ehhez nagyon hasonló.

Ha akkor nem nézted meg jól, hogy kell-e a laptopba speciális interfész, úgy most már késő. De ha biztos van ilyen, akkor keresd meg és járj utána. Egy ethernetben alapból nincsenek ilyen funkciók, akkor mégis, hogy?
Make love not Wor.

#8 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 19:51

Nem tudom. Speciális interface szerintem nem kell hozzá, bár lehet, hogy azért nincs ilyen általános program, mert kártyachipenként saját szoftver kell, de ez nem jelent gondot, mert rendelkezésre állnak Intel és Realtek chipsetes hálókártyájú gépek (egyformák, azonos típusú hálókártyákkal), lehet azoknak a diagnosztikai szoftverét kéne megnézni, hátha az tud kábelt tesztelni.

Szerkesztette: Raynes 2013. 10. 05. 19:52 -kor

#9 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 20:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 05. 20:51

Nem tudom. Speciális interface szerintem nem kell hozzá, bár lehet, hogy azért nincs ilyen általános program, mert kártyachipenként saját szoftver kell, de ez nem jelent gondot, mert rendelkezésre állnak Intel és Realtek chipsetes hálókártyájú gépek (egyformák, azonos típusú hálókártyákkal), lehet azoknak a diagnosztikai szoftverét kéne megnézni, hátha az tud kábelt tesztelni.

Amíg ki nem találjuk mit teszünk a másik végére, addig hiába a szoftver.
Make love not Wor.

#10 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 21:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 05. 20:51

RTL8139-eseket a gyári (DOS-os) progival teszteljük. Igaz, nem a kábel a szűk keresztmetszet, hanem az ültetőgép.
A drót egyik végén master mód, a másikon kliens.
Aztán csere.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#11 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 21:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2013. 10. 05. 22:16

RTL8139-eseket

NE káromkodj.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#12 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 22:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 10. 05. 21:07

Amíg ki nem találjuk mit teszünk a másik végére, addig hiába a szoftver.

Egy ugyanolyan gépet, ugyanolyan hálókártyával, legalábbis úgy kéne, nem?

#13 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 05. 22:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 05. 23:03

Egy ugyanolyan gépet, ugyanolyan hálókártyával, legalábbis úgy kéne, nem?

Hálókártyában attól még nem lesz benne az a tudású chipset, ami hosszt és érpárak közti áthallást tudna mérni.
Make love not Wor.

#14 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 08:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 05. 08:10

Konkrétan nagy probléma nem áll fenn. Sokan csinálunk gyakorlaton sok kábelt, adott alapanyagból (cat5 követelményeknek megfelel). Teszter viszont csak 2 darab van, kínai 2-3 ezer Ft-os fos, alapból nem egy nagy szám, de a csatlakozói is ki vannak lazulva, aztán összevissza világít. Alap szinten ellenőriz, egyenként teszteli az ereket, aztán kivilágít, amelyik nem világít ki, azt nincs jól bekötve (vagy mégis, és csak a készülék szar). Mérni lófaszt sem tud. Ilyen szinten sw-esen is lehetne ellenőrizni.

Ilyen szinten valóban lehet ellenőrizni szoftverrel is :)
Legegyszerűbb: másolsz a kábelen, oda is, meg vissza is. Ha lassú, akkor baja van, ha nem lassú, akkor meg jó lesz az.

#15 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 09:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2013. 10. 06. 09:29

Ilyen szinten valóban lehet ellenőrizni szoftverrel is :)
Legegyszerűbb: másolsz a kábelen, oda is, meg vissza is. Ha lassú, akkor baja van, ha nem lassú, akkor meg jó lesz az.

Ezt a másolást már én is írtam fentebb, ha nem lesz jobb, bevetem azt, de nem igaz, hogy nincs rá kulturáltabb megoldás.

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 10. 05. 23:32

Hálókártyában attól még nem lesz benne az a tudású chipset, ami hosszt és érpárak közti áthallást tudna mérni.

Hagyjál már ezzel a hosszal, meg áthallással, ezeket a mostani dzsunka mérők sem tudják. Ide elég lesz, hogy van-e érszakadás, úgyis az szokott elromlani inkább, ha nem sikerül jól dugózás, valamelyik ér kicsúszik, nem érintkezik, és szemre sem látszik mindig jól. Erre kiváló egy program is. Nyilván, ha annyira sérült, akkor vagy nem világít a LED a hálókártyán, vagy már az OS is mutatni szokta, hogy nincs bedugva hálózati kábel (mikor be van), sőt általában szemmel is észrevenni az dugó végén. Viszont ha kevésbé sérült, akkor tűnhet jónak, és akkor jól jöhet egy ilyen progi, még megbízhatóbb is, mint a 2-3 ezer forintos szar, ami összevissza villog. Ha meg az érpárok között áthallás lesz, azt leszarom, hozott anyagból csináljuk, adott eszközökkel, ha tényleg minőséget akarnak, akkor vesznek majd normális mérőt. Nem érdekel, csak az, hogy a kábel, ami a kezem közül kikerül, szakadásos ne legyen, meg stabil legyen rajta a dugózás.

Egyébként meg most az itthoni laposon kipróbáltam az RTL8139 Diagnostic Programot (RTL8139/810x-es kártyával természetesen), de ez a szar is besírt, hogy nincs adapter. Milyen adapterrel kéne neki akkor? Ezt a Qchecket meg sehol nem találom, nem lehet sehonnan letölteni okosba.

Szerkesztette: Raynes 2013. 10. 06. 09:05 -kor

#16 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 09:40

Most akkor mondjuk azt, hogy otthon nem gyártunk kábelt, ha meg igen, akkor veszünk/bérlünk rendes műszert amivel meg lehet mérni?
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#17 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 10:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 10. 06. 10:03

Ide elég lesz, hogy van-e érszakadás,.

Nézz rá a LINK LED-re.
Ha világít, van ér, ha nem világít, szakadt.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#18 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 10:26

Nem érdekel, csak az, hogy a kábel, ami a kezem közül kikerül, szakadásos ne legyen, meg stabil legyen rajta a dugózás.

Fogsz egy switchet, beledugod két portjába.
Ha meg nem tudsz csatit nyomni, akkor ne nyomj csatit.

#19 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 12:11

Hagyjál már ezzel a hosszal, meg áthallással, ezeket a mostani dzsunka mérők sem tudják. Ide elég lesz, hogy van-e érszakadás, úgyis az szokott elromlani inkább, ha nem sikerül jól dugózás, valamelyik ér kicsúszik, nem érintkezik, és szemre sem látszik mindig jól. Erre kiváló egy program is.

Nyilván, ha annyira sérült, akkor vagy nem világít a LED a hálókártyán, vagy már az OS is mutatni szokta, hogy nincs bedugva hálózati kábel (mikor be van), sőt általában szemmel is észrevenni az dugó végén. Viszont ha kevésbé sérült, akkor tűnhet jónak, és akkor jól jöhet egy ilyen progi, még megbízhatóbb is, mint a 2-3 ezer forintos szar, ami összevissza villog.

Dzsunka "mérő" az tudja, hogy nem szakadt. Program nem tudja, nem is foglalkozik vele. Az a Marvelles teszt talán, de akkor meg minek szopni, ha ott a kínai pár dolláros szakadásvizsgálód? Ráadásul mindenki tudja, hogy alapesetben az etherneten elég az 1-2-3-6 ér, akkor már világít és van link. Egyszer kivételesen olyat is láttam, hogy világított a link, de a narancsfehér mégsem létezett.

Ha nem sikerült jól a dugózás (ér hiányzik, zárlatos), akkor arra nem program kell, hanem pont amit írsz, a gagyi teszter. Megmutatja, kész. Az viszont még nem jelenti azt, hogy jó a dugózás, elvégre ha a 2 végét nem szabvány szerint, hanem simán csak párhuzamosan kötöd be, nem mind mondja meg. Azt sem, ha a kábel közepén egy fasza nagy csomó van, rácsukták az ajtót, ilyesmik. Sem azt, ha az aljzat vagy a dugó gagyi.

Aztán próbálkozz és szólj, ha szoftvert találsz, és vagyük külön a 2 fajta elméletet. Egyik a fizikai szakadásvizsgálatos, másik a jelátvitel. Utóbbire ott a célműszer, és mivel napi több 10 ezer a bérleti díja, ha szoftverből meg lehetne fejteni, valahol biztos láttam volna, mint spórolási tényező.
Make love not Wor.

#20 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 10. 06. 12:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2013. 10. 06. 11:24

Nézz rá a LINK LED-re.
Ha világít, van ér, ha nem világít, szakadt.

Ez ennál tudományosabb, mert tegyük fel, hogy a kék ér nem érintkezik. Linkje akkor is lesz. Gigabiten meg már szívhatunk. Vagy kényes eszköznél. Én mondjuk sosem szerettem dugózni, főleg mert ami dugót kapni lehet az legtöbbször telefonra használatos. Remélem legalább fali kábelből csinálja és patch dugóval :-)
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó