Hangszigetelő habszivacsot honnan ?
#1 Guest_Svega_*
Elküldve: 2001. 05. 15. 23:00
(de főleg hol kapható, én valami tv-videó boltra/szervízre emlékszem)
#3 Guest_MisterY_*
Elküldve: 2001. 05. 16. 07:32
idézet:
Eredetileg Svega írta:
Annó, igaz lehet, hogy nem itt, de olvastam hangszigetelő habszivacsról. Ez érdekelne, hol kapható, kinek milyenek a tapasztalatai.
[/quote]
Masok a parafat ajanlottak. Azt pl minden Obiban lehet kapni.
#4 Guest_Svega_*
Elküldve: 2001. 05. 16. 18:11
A hangszig. szivacsot még megértem a különleges kialakítása miatt, de a parafa miben jó ?
#5 Guest_klingor_*
Elküldve: 2001. 05. 16. 18:26
a parafa szerintem rosszabb
#7 Guest_Svega_*
Elküldve: 2001. 05. 16. 18:38
#8 Guest_Renwick_*
Elküldve: 2001. 05. 16. 19:21
De ha mindenáron pénzt akarsz költeni, akkor bocsi, nem szóltam.

üdv
R.
------------------
" Sose bánkódj az élet dolgai miatt! Nem tart örökké.

#9 Guest_lameXpert_*
Elküldve: 2001. 05. 16. 19:54
idézet:
Eredetileg Renwick írta:
Szerintem ha elmész egy számítástechnikai kiskereskedésbe, és meghívod a szervízest egy sörre, szívesen ad neked olyan habszivacsot, amit alaplapok dobozába raknak csomagolóanyagnak (kb. fél centi vastag, és általában kb. 30x50cm-es egy lap)...
[/quote]
És jól tömd ki vele a dobozt
------------------
„- Mondj egy számot!
- 18
- 1. Én nyertem!”
#11 Guest_klingor_*
Elküldve: 2001. 05. 17. 16:24
idézet:
Eredetileg Svega írta:
Ígéretes, ilyesmivel foglalkoznak, nem elképzelhetetlen, hogy legyen náluk. Írtam mailt is, meg majd hívok is őket.[/quote]
joj de kb 10 db kene belole
!!akkor!!klingor
#12 Guest_Svega_*
Elküldve: 2001. 05. 17. 18:22
#13 Guest_FCs_*
Elküldve: 2001. 05. 17. 22:45
#14 Guest_Svega_*
Elküldve: 2001. 05. 18. 21:03
#15 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 05. 18. 23:11
Mielőtt elrohannátok bármenyik boltba talán nem ártana tudni mi a hangszigetelés lényege és hogyan oldják meg.
A "hangelnyelésnél" vagy másnéven akusztikus csillapításnál - a levegőben tovahaladó adiabatikus nyomásváltozás - egyszerű nevén a hang, határközegről (jelen esetben pl. a fal)való visszaverődésének minél kisebb mérétkre való csökkentése a cél.
Ezt kétféle módon - de együtt alkalamazva - szokták elérni.
A határfelületet beburkolják olyan alakos burkolattal, amely egyrészt rugalmasságánál fogva a levegő rezgésének hatására mozgásba jön és minegy "lengéscsillapítóként" elnyeli azt. Másrészt olyan a felület, hogy a felületekbe "belépő" hanghullámokat mádodlagos "visszverődésre kényszeríti". A speciális felületek között, az "ide-oda" verődő hullámok lassan elgyengülnek és "elnyelődnek".
A profi stúdiókban a falakon tetraéder alakú hangelnyelő anyag van felszerelve (négyzet alapú, csúcsban végződő test).Ha egymás mellé teszik - ami ekkeor úgy néz ki mint egy "sündisznó" - a hang az oldalfalak között ide-oda verődik, mint egy pingponglabda és fokozatosan elveszti energiáját azáltal, hogy maga a gúla speciális rugalmas anyagból van, ami ez első feltétel szerint energiát nyel el az öszenyomódása során.
Azért nem jó csak egy sík lap, mert a rugalmas anyag elnyelési képessége frekvencia függő.
Kiválasztanak egy emberi fülnek szubjektíven érzékeny frekvenciasávot (2-5kHz) és errre készítik el az anyagjellemzőit, majd az alakra szabással (pl. gúla) ezt más ferkvenciára is kiterjesztik.
Ebből következik, hogy ha hangelnyelő anyagot akarsz a gépedbe tenni és nem tudod alakosra kihozni (ami jelen esetben meglehetősen nehézkes lenne), vagy egy frekitartományhoz nézel alapanyagot, vagy többféle anyagot ragasztva egymásra próbálod szélesebb frekitartományban csökkenteni a zajt.
A "szivacsok" csak magasabb frekitartományban csillapítanak megfelelően (kb. 8-15 kHz), míg a parafa ettől kisebb frekin, de mindkettőnek maghasabb a csillapítási frekije, mint az a bizonyos 2-5Hkz).
Vannak olyan szivacsok, amelyek fémporral, vagy kőzetporral összekerve vannak habosítva, ezek azok az igazi "hangszigetelő" szivacsok.
Az áruk meglehetősen borsos.
Ilynnel felszerelt stúdió burkolata sok millió forint.
Az alacsonyfrekvenciás csillapításhoz még nagyobb fajsúlyú szivacsok kellenek.
Házilag csak kompromisszummal lehet hangszigetelést elérni.Ha a géped "visító" hangot ad akkor jó a parafa (2-3 réteg 5mm /réteg vastagságban), mert ez a ház rezgéseit "zizegését" jól csillapítja.
Ha mélyebb tartományban is akarsz, akkor nagyobb sűrűségű anyagal kell kiegészíteni (pl.fekete gumiszivacs 10 mm vastagságban).
Ezekkel csökenteni lehet a zaj "szubjektív " hatásérzetét (érzékenységi fekitartományban való csillapítás).
#16 Guest_lameXpert_*
Elküldve: 2001. 05. 19. 15:28
idézet:
Eredetileg boho írta:
...Házilag csak kompromisszummal lehet hangszigetelést elérni.....[/quote]
Viszont nagyszerűen lehet a ház belső hőmérsékletét növelniHja kérem, valamit valamiért.
------------------
A tehén egy relytéjes állat....
De én megfejtem!”
#17 Guest_Adi_*
Elküldve: 2001. 05. 20. 22:06

Csinalt mar itt valaki egyaltalan ilyet?
Mert en _IGEN_. Ui. meguntam, hogy hangos a gepem. Egy DTK miditoronyrol van szo, amibe csak az elejeben megy bele egy plusz vent. Ez jelenleg Globalwin, de le lesz cserelve Papstra.

De visszaterve: en olyan szivacsokat ragasztgattam bele a dobozba, amiket Renwick irt - az alaplapokhoz, illetve mas komputeralkatreszhez is lehet kapni. Az alaplapot tarto lemez kulso oldalara (ahol a borito mar fedi, az 5,25-os cuccok sinei melle oldalra, valamint a dobozfedore ott, ahol nem szorul (neha azert szet kell szedni a gepet!

A procim nekem egy 366-os Celeron 550-en, erre ugye messze nem kell FOP32/38, es meg az FDP32-ot is le tudtam cserelni egy FLP08-ra (ha jol emlekszem a tipusara

A gep mindettol igen csendes lett, 3 db. 2 gigas IBM SCSI vinyo van benne es tkp. csak a Globalwin venti jellegzetes, halk duuuuuuuuu

Hogy a zajszintet az mersekli-e, hogy a gep elolapjat lefujtam feketere es az U-alaku doboztetore pedig fekete barsonyt ragasztottam kivulrol, azt nem tudom, mindenesetre iszonyat jol nez ki.

#18 Guest_Adi_*
Elküldve: 2001. 05. 20. 22:08

#19 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 05. 20. 23:17
Maximálisan igazad van.Bocs.
A "késői" gépelésnél az agy nem mindíg figyelmeztet a tévesztésekre.
#20 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 05. 20. 23:43
Nem tudom figyeltétek már,a ház frankót gerjeszt másodlagos zajokat (már 6 házam volt amióta számítógépezem).
Megvizsgáltam a zajforrás okát és kiderült, hogy a vékony lemezből hajtogatással készült házelemek szegecseléssel vannak rögzíve egymáshoz és ezek egymáshoz verődése gerjeszti a másodlagos zajt.
A rezgéseket egy egyszerű módszerrel szüntettem meg. A ház belső sarokéleit (ahol a lemezelemek csatlakoznak) kétkomponensű ragsztóval (Uverapid , Eporapid) utólag megragasztottam. Előmelegítettem egy minigázégővel (pici szúrőlángja van) és a 40-60°C-ra felmelegedett lemezek illesztéseire kentem az előkevert ragasztót. A meleg lemez hatására hígfolyóssá vált és az illesztési résekbe befolyt, majd rövid idő múlva (10 perc) meg is dermedt, 1 óra múlva már szilárd kötést biztosított.
A másik tapasztalat az, hogy sajnos a FOP-ok ventillátorai nincsenek megfelelően kiegyensúlyozva. 4 FOP ventim közül kettő határozottan excentrikus volt. Ennek a hatása az volt , hogy "rázta" az alaplapot és vele együtt az egész házat.
A jól kiegyensúlyozott ventinél a műanyag oldalburkolatán kézzel tapintva rezgést nem szabad észlelni.
Érdemes megvizsgálni - aki kiváncsi rá - a saját prociventiteket, érezhető-e rezgés.
A prociventi a hűtőtömbön és alaplapon keresztül - mint rezgőrendszer - viszonylag alacsony frekvencián ad nagyobb amplitudójú rezgéseket, vagyis szépen "rázza" a házat.
Sajna ezzen csak venticserével lehet segíteni, illetve a fent említet módszerrel a ház zajgerjesztő hatását lehet megszüntetni.
Én 2 rétegű 5 mm-es parafalemezzel burkoltam le a ház belső szabad oldalait(építőiparban használják éppen hang és hőszigatelő anyagkét burkolat alá), a prociventi "hangerején" sikerült érezhetően csökkenteni (zajmérési eredményem sajna nincs).