HWSW Informatikai Kerekasztal: Nagy iskolai hálózat kiépítése - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nagy iskolai hálózat kiépítése Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   paribalazs 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Facebook tag

Elküldve: 2013. 12. 11. 18:00

Sziasztok!

Még nagyon új vagyok itt, de segítséget szeretnék kérni. :)

Adott egy iskolai hálózat. 1 szerverszoba (ide fut be minden), kb. 200 falicsatlakozó, UTP kábel behúzva a falba. A kábelezés, gép rákötés az még megy. Midnwen gépen Win7 van, kivéve a webszerveren mert azon Linux.

A problémáim:
1.) Úgy kellene megoldani a hálózatot, hogy minden gép lássa egymást, és tudjanak egymással fájlokat megosztani. Ez még talán megy is, de a jogosultság állítással van gondom. Pl.: Legyen olyan hálózati meghajtó amit mindenki lát, de csak 4-5 szmg. tudja módosítani a tartalmát. A másik: Az informatika teremben úgy kellee megoldani a fájlok másolását, hogy a tanári gép mindenki fájljait lássa, de a többi gép (gyerekek) csak a sajátjukat lássak és csak azt tudják ódosítani. Ezt hogy lehetne megoldani?

2.) Felügyeli rendszer
Meg kellene valósítani azt is, hogy a rendszergazda/tanárok/igazgató meg tudja nézni, hogy minden gépen mit csinálnak, és ha kell pl. korlátozni is tudja. Ehhez valami program szükséges? Ha igen, milyen?

3.) Internet sebesség korlátozása
Egyes gépeken (pl info terem) korlátozni kellene az internet sebességét, mert most ha az egész terem elkezd játszani, akkor a tanáriban használhatatlan lesz a net. Ezt hogy lehet megoldani? Külön program kell hozzá?

4.) Routerek
A fali csatlakozókba vannak bedugva wifi routerek is (kb. 15-20 db. Jelenleg infrastruktúra módban működnek. Ezt a továbbiakban is így szeretnék, de ezeknek is szeretnénk korlátozni az internet sebességét. Ezt hogyan lehet?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv, Balázs

#2 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 12. 11. 18:06

Remélhetőleg autószervizt nem akarsz nyitni a jövő héten.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#3 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 12. 11. 19:04

Ehhez azért pár évet tanulni kellene, elég komplexen belekérdeztél, szerintem olvass sokat, mert le van írva, így csuklóból pontról-pontra nem rágjuk a szádba. Aztán a korlátozós móka elég szép melóval, no meg befektetéssel kell, hogy járjon, azt iskola általában követeli, de fizetni nem szeret érte, így építhetsz Linuxos tűzfalat, ami nem önkattintós telepítős, vagy meg lehet pályázni 100ezer feletti routereket.

Ebben a formában kemény dió.
Make love not Wor.

#4 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 11. 22:13

Én innék egy sört. Aztán nem tudom, felfogadni külsőst, megcsináltatni órabérért. És innék még egy sört. Kemény dió ez így mind egyben, de gondolom, akkor szakirányú végzettség nem annyira áll rendelkezésre, inkább elhivatottság, kedv? Mert akkor sok olvasás, próbálgatás, de az elsőre élesben nagyon nagy falat lesz, aztán hamar lehet magadra haragítani a fél iskolát nem üzemelő hálózat miatt. No, én most innék egy sört.
Szerverre meg nem tudom. ha magadnak csinálod, akkor a linugz maradjon sávszélezni, a gépeket meg lehet, érdemes lenne bevágni windows server alá, domainbe, mert talán egyszerűbb a jogokat kattintgatni.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#5 Felhasználó inaktív   'Geri' 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 02:47

Üzenet megtekintéseIdézet: paribalazs - Dátum: 2013. 12. 11. 18:00

Sziasztok!

Még nagyon új vagyok itt, de segítséget szeretnék kérni. :)

Adott egy iskolai hálózat. 1 szerverszoba (ide fut be minden), kb. 200 falicsatlakozó, UTP kábel behúzva a falba. A kábelezés, gép rákötés az még megy. Midnwen gépen Win7 van, kivéve a webszerveren mert azon Linux.

A problémáim:
1.) Úgy kellene megoldani a hálózatot, hogy minden gép lássa egymást, és tudjanak egymással fájlokat megosztani. Ez még talán megy is, de a jogosultság állítással van gondom. Pl.: Legyen olyan hálózati meghajtó amit mindenki lát, de csak 4-5 szmg. tudja módosítani a tartalmát. A másik: Az informatika teremben úgy kellee megoldani a fájlok másolását, hogy a tanári gép mindenki fájljait lássa, de a többi gép (gyerekek) csak a sajátjukat lássak és csak azt tudják ódosítani. Ezt hogy lehetne megoldani?

ez szerintem ezen a ponton kurvára bukik.
1. az nem elég, ha csak a termekben látják egymást?
2. mi az, hogy 200 falicsatlakozó, falon behúzott kábel? router, vagy switchek? közös routerre/switchre vannak rákötve, és azon belül van a teremben egy tanári szerver, és az ad dhcp-n keresztül ip-t, vagy 3000 forintos teszkórouterek vannak matrioskababa szerűek egymásba dugdosva?
3. végülis tökmind1, kijelölsz egy központi gépet, arra ráraksz egy samba servert, és az lesz a szerver, azon keresztül be tudnak hálózaton át jelentkezni és kész. elvileg. abba teszel egy terás vinyót, egy TANÁROK könyvtárral, meg egy DIÁKOK könyvtárral, beállítod hogy melyikre milyen jogosultsággal lehessen hozzáférni a samba serverben.
4. a kliens gépeken beállítod hogy indításkor távoli bejelentkezés legyen, érdemes csinálni jelszó nélküli profilt a nebulóknak, pl DIAK usernévvel

2.) Felügyeli rendszer
Meg kellene valósítani azt is, hogy a rendszergazda/tanárok/igazgató meg tudja nézni, hogy minden gépen mit csinálnak, és ha kell pl. korlátozni is tudja. Ehhez valami program szükséges? Ha igen, milyen?

igen, bírósági engedély és állambiztonsági szervekkel való jogviszony, mivel ez illegális.

3.) Internet sebesség korlátozása
Egyes gépeken (pl info terem) korlátozni kellene az internet sebességét, mert most ha az egész terem elkezd játszani, akkor a tanáriban használhatatlan lesz a net. Ezt hogy lehet megoldani? Külön program kell hozzá?

lünixkernelben a tűzfal meg tudja oldani azt hiszem

4.) Routerek
A fali csatlakozókba vannak bedugva wifi routerek is (kb. 15-20 db. Jelenleg infrastruktúra módban működnek. Ezt a továbbiakban is így szeretnék, de ezeknek is szeretnénk korlátozni az internet sebességét. Ezt hogyan lehet?

a lünixkernelben, a szerverben. gondolomén. bár elég értelmetlennek tűnik számomra, amit leírtál.

de kb így kell, én ennyit tudtam az ügyeden segíteni.

#6 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 07:54

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2013. 12. 11. 18:06

Remélhetőleg autószervizt nem akarsz nyitni a jövő héten.

Szívműtét ugyanitt olcsón. :D
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#7 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 07:55

Üzenet megtekintéseIdézet: 'Geri' - Dátum: 2013. 12. 12. 02:47

igen, bírósági engedély és állambiztonsági szervekkel való jogviszony, mivel ez illegális.

Mitől lenne illegális? Iskola tulajdona a gép, nem a diáké, ergó ha tudnak róla hogy megnézhetnek mindent, akkor szerintem nem illegális.
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#8 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 09:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2013. 12. 12. 07:55

Mitől lenne illegális? Iskola tulajdona a gép, nem a diáké, ergó ha tudnak róla hogy megnézhetnek mindent, akkor szerintem nem illegális.

Gondolod a szülő mint törvényes gyám alá fogja írni a nyilatkozatot, hogy ránézhetnek a gyerek által használt gépre? Már ha egyáltalán írathatnak ilyen nyilatkozatot.
Elég veszélyes ez a téma, nem szeretnék ilyen pert a nyakamba :)
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#9 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 09:53

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2013. 12. 12. 09:40

Gondolod a szülő mint törvényes gyám alá fogja írni a nyilatkozatot, hogy ránézhetnek a gyerek által használt gépre? Már ha egyáltalán írathatnak ilyen nyilatkozatot.
Elég veszélyes ez a téma, nem szeretnék ilyen pert a nyakamba :)

SuliNetre még külön progtam is volt rá, jogi hátterét nem tudom, egyszerű a szabályzat, szülő meg ne ugráljon ha órán nem a feladattal foglalkozik.
Make love not Wor.

#10 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 09:56

Üzenet megtekintéseIdézet: 'Geri' - Dátum: 2013. 12. 12. 02:47

kijelölsz egy központi gépet, arra ráraksz egy samba servert, és az lesz a szerver, azon keresztül be tudnak hálózaton át jelentkezni és kész. elvileg. abba teszel egy terás vinyót, egy TANÁROK könyvtárral, meg egy DIÁKOK könyvtárral, beállítod hogy melyikre milyen jogosultsággal lehessen hozzáférni a samba serverben.

Ja, nagy vonalakban. Mentés meg sehol :-D Mondjuk ha csak nagyságrendileg tudná, hogy mi az a Samba, akkor lehet nem kérdezett volna.
Make love not Wor.

#11 Felhasználó inaktív   'Geri' 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 12. 18:10

mentés... milyen mentés... megmentettem az alkalmazotti jogviszonyát, hová akar ennél nagyobb mentést? :D

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó