Re: Mit adott a játékiparnak a Doom?
Elküldve: 2013. 12. 12. 18:44
Idézet: Bici - Dátum: 2013. 12. 12. 15:41
Szerintem a DN3D kimagaslott minõségben az FPS-ek közül.
Emlékeim szerint abban volt elõször igazi 3D, vagyis fel és le is lehetett nézni. :U
Emlékeim szerint abban volt elõször igazi 3D, vagyis fel és le is lehetett nézni. :U
Rosszul emlékszel. A DN3D-ben az ellenségek és a fák, hordók, ilyesmik 2D-s sprite-ok voltak, és sok grafikai elem is vektorgrafikás. Már a Doom II-ben is lehetett fel-le nézni, bár ebben az egyben nem vagyok teljesen biztos, viszont repülni nem lehetett benne.
Az első teljesen 3D-s FPS játék a Quake I volt. Abban minden 3D-s volt, nincs benne 2D-s játékelem, sem sprite, sem vektorgrafika. Minden porcikája 3D modellezett és textúrázott. Én különben pont ezért, ezt tekintem az FPS játékok közvetlen előzményének, annak ellenére, hogy single playerben nincsenek a játékosnak gépi segítői, és nincsenek járművek sem, sőt repülni sem lehet. Az ezelőtti játékokat, amiknek van 2D eleme is, 2.5D-nek keresztelték el.
A cikk említhette volna még a kkriegert. Ez igaz, hogy csak egy rövid techdemo, de játszható, és 96KB-ra tömörítették össze, persze futás közben már normál játéknak megfelelő mennyiséget evett a memóriából, 2-300 MB-ot. Olyan elemeket válogattak bele, amelyek nem csak jól néztek ki, de jól tömöríthetők voltak. Ezt a vonalat azóta sem vitte tovább senki. Talán mert rendelkezésre állnak a gigás, terás tárolókapacitások.
Szerk.: ingyenes doomozásra ott a Freedoom is. Elég jó koppintása az eredetinek és Windows alatt is rendesen megy.
Szerkesztette: Raynes 2013. 12. 12. 18:55 -kor
The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.
Elküldve: 2013. 12. 12. 20:33
Amin felnőttem már történelem.
Megöregedtem.
síró smiley
Megöregedtem.
síró smiley
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 /
/ BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs
BF2 /

1103hrs / 1042hrs / 66hrs
Elküldve: 2013. 12. 12. 20:48
@Raynes: A kkrieger, ha jól emlékszem, procedurális tömöritést használ, és direkt olyan grafikákat tettek bele ami ezt kihasználta. Minden eleme a játéknak olyan, amit matematikai kóddal le lehet képezni. Éppen ezért nem túl változatos, ismétlődnek az elemek, miminális az animáció, stb.
Egy mai, "realisztikus" játék túlságosan változatos ahhoz hogy ilyen elven lehessen tárolni. És a töltési idő is gigantikus lenne ha pl. a Call of Duty valós időben generálná ki a modelleket egy négyzetből.
Doom II-ben nem lehetett fel/le nézni, és a motor nem tudott egymás alá/felé pakolni termeket. A Duke3d tudta mindkettőt, de eléggé bele volt hekkelve mindkét funkció.
Quake volt az első full 3d cucc, és tartalmazott sok szép technológiai optimalizálást: pl. minden pálya bezárt terem volt, így spórolva a látótávolsággal. De abban is még voltak 2d sprite effektek, pl a robbanások. Quake II-ben már a robbanás is 3d volt.
Egy mai, "realisztikus" játék túlságosan változatos ahhoz hogy ilyen elven lehessen tárolni. És a töltési idő is gigantikus lenne ha pl. a Call of Duty valós időben generálná ki a modelleket egy négyzetből.
Doom II-ben nem lehetett fel/le nézni, és a motor nem tudott egymás alá/felé pakolni termeket. A Duke3d tudta mindkettőt, de eléggé bele volt hekkelve mindkét funkció.
Quake volt az első full 3d cucc, és tartalmazott sok szép technológiai optimalizálást: pl. minden pálya bezárt terem volt, így spórolva a látótávolsággal. De abban is még voltak 2d sprite effektek, pl a robbanások. Quake II-ben már a robbanás is 3d volt.
Elküldve: 2013. 12. 12. 20:51
@cpctcg: Eszükbe jutott a dátum és volt erőforrásuk is megírni a cikket. 4 fős a HWSW szerkesztőség, ebből egy fő szabin volt hétfő-kedden, egy másik meg a Spotify témán pörgött. Remélem azért 2 nappal később is tudunk valami érdekeset írni.
Elküldve: 2013. 12. 12. 21:06
@Bodnár Ádám: a kritika nem a cikknek szólt; furcsa volt, hogy az info-idióta indexhez képest itt csúszott a megjelenés.
Elküldve: 2013. 12. 12. 22:08
alapvetoen jo cikk, csak a doom 3-as resznel huztam kicsit a szam. annyira azert nem rajongtak erte a kritikusok. amugy meg, nyilvan lehetett volna hatvanszor ennyit irni rola, es akkor minden jobban ki van fejtve, de minek. csak egy jatek.
Elküldve: 2013. 12. 12. 22:11
@"Geri": az első fogyasztói társadalmat, túlköltekezést, inflációt, erkölcsi hanyatlást, dekadenciát, egy virágzó kultúra teljes összeomlását, amivel megágyaztak a különböző szektáknak, közülük is első helyen a kereszténységnek, és egyúttal az emberiség leghosszabb, legsötétebb időszakának, a sötét középkornak, ami utána évszázadokra lefékezte az emberiség fejlődését, és majdnem visszavetette fajunkat a pattintott kőkorszakba...

Elküldve: 2013. 12. 12. 22:47
és kórházakat, csatornát, abc-t, utakat, vízvezetéket, öntözést, a bort, a közfürdőket, a rendőrséget, iskolákat, szórakoztatást, közellátást, közvilágítás, professzionális hadsereget, tudásalapú társadalmat.
Szerkesztette: 'Geri' 2013. 12. 12. 22:50 -kor
Elküldve: 2013. 12. 12. 23:47
Idézet: Sipi - Dátum: 2013. 12. 12. 17:35
C64-en én egyetlen hasonló FPS-jellegű játékról tudok: a Castle Master és Castle Master - The Crypt címűről. Én annak idején elég sokat játszottam a második résszel.
Rengeteg doom klón jött ki a 90-es évek végén, de vackok voltak. Pl a boom, mood, ilyenek. A castle masfer kalandjáték volt, igaz full 3d.
--- Internet is just a bigger floppy disk ---
Elküldve: 2013. 12. 13. 01:00
@Balázs: jahh, már 1993-ban megírták, azóta csak aktualizálták pár évente

Elküldve: 2013. 12. 13. 03:09
Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2013. 12. 12. 23:47
Rengeteg doom klón jött ki a 90-es évek végén, de vackok voltak. Pl a boom, mood, ilyenek. A castle masfer kalandjáték volt, igaz full 3d.
Heretic.
Make love not Wor.
Elküldve: 2013. 12. 13. 07:54
@azopi: nincs harom perce, hogy leültem a gepem ele, es mar elolvastam a nap legbutabb hozzaszolasat. köszönöm! akkor ma a tovabbiakban inkabb dolgozom.