Egyébként én a helyedben (így utólag) 7NJL1 Summitot vettem volna.
Chaintech fanok ide, Chaintech alaplap FAQ!!!
Elküldve: 2003. 09. 16. 22:23
Egyébként én a helyedben (így utólag) 7NJL1 Summitot vettem volna.
Elküldve: 2003. 09. 17. 07:12
idézet:
Ezt írta closed:
SENKI NE VEGYEN 7NJL4-ET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én csúnyán megjártam, beszéljetek le mindenkit erről a lapról, nehogy más is megszívja. Ilyen fapados alaplapot a P1-es korszak óta nem láttam.
Ez a lap 100%-ban tuningellenes, sima irodai gépbe való, csak tudnám akkor miért írják az ellenkezőjét a manualban...
...[/QB][/quote]
Csak halkan: én is olvastam a manualját, de egyáltalán nem hemzsegtek a BIOS-ában a tuning-lehetőségek.
A "...designed to support overclocking..."-szlogen marketingszempontok miatt gyakorlatilag bármilyen deszka manual-jába bekerül, aminek állítható az FSB-je - és ez ugye még nem egyenlő a nagybetűs "TUNING"-al.
Ez a deszka - olcsó árát (15k, nettó nagyker), nem túl kiemelkedő szolgáltatásait és konstrukcióját (pl. nincs meg a 4 lyuk a vízhűtés/ izmosabb bordák rögzítéséhez) nézve egy tiszteséges office-géphez való alaplap. Evvan...
[ 2003. szeptember 17.: Atomcsirke szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 17. 09:28
idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Lehet hogy megsértődsz a hülye kérdésen, de biosfrissítéssel próbálkoztál már?
Egyébként én a helyedben (így utólag) 7NJL1 Summitot vettem volna.[/quote]
A legfrissebb BIOS-szal kaptam, nincs hova frissíteni. És utólag én sem ezt vettem volna... (azt hittem ez kb egyenlő a 7njl1 Summittel, merhogy olyan nincs, abból csak Apogee van)
Elküldve: 2003. 09. 17. 10:07
idézet:
Ezt írta Atomcsirke:
Csak halkan: én is olvastam a manualját, de egyáltalán nem hemzsegtek a BIOS-ában a tuning-lehetőségek.
A "...designed to support overclocking..."-szlogen marketingszempontok miatt gyakorlatilag bármilyen deszka manual-jába bekerül, aminek állítható az FSB-je - és ez ugye még nem egyenlő a nagybetűs "TUNING"-al.
Ez a deszka - olcsó árát (15k, nettó nagyker), nem túl kiemelkedő szolgáltatásait és konstrukcióját (pl. nincs meg a 4 lyuk a vízhűtés/ izmosabb bordák rögzítéséhez) nézve egy tiszteséges office-géphez való alaplap. Evvan...
[/quote]
Sajnos csak magamat okolhatom: gyorsan kellett, kevés pénzből egy alaplapot vennem, és nem jártam körül elég alaposan a témát.
Egyébként letöltöttem vásárlás előtt a manualt (tudom, így még röhejesebb, hogy ezután megvettem), és abban szerepel pl egy ilyen beállítás, hogy "CPU interface: ...Expert: Select this option only if you are a professional user, this will allow you to set the system performance according to your choice" Gondoltam biztos itt lehet állítani a kérdéses dolgokat, csak nem ragozzák túl, nehogy a lámák belebabráljanak és hazavágják a cuccost. Hát nem. Ez az opció a Manuallal ellentétben hiányzik a BIOSból. (csak Optimal és Agressive lehetőség van, a kettő közt mellesleg semmi külömbség nincs)
Az, hogy ez a "support overclock"-dolog egy kamu meg reklámfogás, azt nem tudtam.
Nem vártam csodát egy ilyen olcsó laptól, de nem gondoltam volna, hogy office alaplapot építenek a a létező legtuningbarátabb chipsetre.
Egyébként van négy lyuk az alaplapon a proci körül a vízhez.
Szóval fel tudná valamelyikőtök tolni valahova az Apogee hadware monitor progiját? Vagy tudtok ajánlani olyan HWmonitor mrogramot, ami működik ezzel a chipsettel? (eléggé megrémültem, mikor rádöbbentem, hogy a BIOSban sincs ilyen, meg az AIDA és a SpeedFan sem látja a szenzorokat, hogy hátha valahogy ezt is sikerült kispórolniuk belőle, de mivel a MBM megtalálja a szenzorokat, csak értelmezni nem tudja, ezért remélem, hogy van olyan progi, amivel tudom nézni ezeket a dolgokat)
A memória-problémám megoldódott: a 3 bank közül az egyikben megy a RAM 400-on, szóval nem a modul hibás. Ennek nem tudom, hogy örüljek-e: ugyan megúsztam egy garis rohangálást, de baljós előjel az esetleges későbbi memóriabővítést tekintve...
Ha rendesen beüzemeltem a lapot, lesz majd pár láma kérdésem a BIOS beállításokkal kapcsolatban, kapaszkodjatok!![]()
Elküldve: 2003. 09. 17. 10:36
idézet:
Ezt írta closed:
Szóval fel tudná valamelyikőtök tolni valahova az Apogee hadware monitor progiját? Vagy tudtok ajánlani olyan HWmonitor mrogramot,[/quote]
Mail ment![]()
Elküldve: 2003. 09. 17. 11:37
idézet:
Ezt írta Lazarevics:
Mail ment[/quote]
THX (KCS), de ez a Hardware Sensors Monitor még viccesebb: 9 fokos a procim! Csak tudnám minek tartok hűtőszekrényt: elég volna bedobálni a számítógépházba a tejet, meg ilyesmit
Ha tudnám, hogy lineárisan téved, és pl. 1 fok tényleges hómérsékletváltozást ezek is 1 fok változásnak látnak, akkor belőném valami értelmes hőmérsékletre/feszültségre, végülis a változás a lényeg, de mi van, ha nem? (BurnK7-tel felmászik 9 fokról 28-30-ra ekkora növekedést azért kétlek)
Szóval továbbra is igényt tartok az Apogee HM-jára, hátha azzal...![]()
Elküldve: 2003. 09. 17. 17:36
idézet:
Ezt írta closed:
[/quote]
Esetleg
[url="http://"http://www.chaintech.com.tw/tw/download/tools/Apogee151.zip"]> EZ <[/url] vagy [url="http://"http://www.chaintech.com.tw/tw/download/tools/digidoc.exe"]> EZ <[/url] :confused: Nincs több 5letem, ha ez sem müxik...Egyébként az én lapomban a proci idle 38° Prime95-el terhelve eléri a 60°-ot is. Habár ez teljesen más lap, KT333
Más: 7VJL Apogee tulajok segítsetek! Eltűnt a biosbol az agp 4x állítási lehetőség, csak az 1x 2x van. Eddig nem is igen érdekelt, mert 1 Asus V3400TNT volt benne, de upgradeltem () GF2 MX400-ra, és most sincs csak 1x-2x agp. Pedig emléxem anno mikor összepakoltam a gépet még ott volt a 4x agp is.
Amit eddíg megpróbáltam: Cmos reset, elem ki, leguccso bios. Minden huzást visszavettem, agp 66MHz. Mondjuk az Asus végig 83MHz-en ment, lehet az cseszett el valamit? Ettől függetlenül a gép atomstabil, az a 4x agp sem izgat annyira, de ha már eccer kellene hogy legyen...
Az Aida szerint AGP kihasználtság: ÜresTámogatott AGP sebességek 1X, 2X, Aktív 2X
5let?
[ 2003. szeptember 17.: Lazarevics szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 17. 19:02
idézet:
Ezt írta closed:
...
[/quote]
Gondolom a MBM legújabb verzióját próbáltad, és a CPU-ra az LM90 Remote, míg a Systemre az LM90 Local szenzort állítottad be???
Mert délután morfondíroztam hogy mi a fenétől produkálja nálad az említett hibákat, és csak erre tudtam gondolni... Ha nem ez a baj sorry...![]()
Elküldve: 2003. 09. 17. 23:36
idézet:
Gondolom a MBM legújabb verzióját próbáltad, és a CPU-ra az LM90 Remote, míg a Systemre az LM90 Local szenzort állítottad be???
Mert délután morfondíroztam hogy mi a fenétől produkálja nálad az említett hibákat, és csak erre tudtam gondolni... Ha nem ez a baj sorry...[/quote]
Természetesen a legújabb MBM, úgy ahogy írtad. Tartok tőle, hogy ez megintcsak az alaplap bűne, nem a MBM-é, és nem véletlen, hogy a BIOS-ból is hiányzik a PC health status.
Sajnos sem az apogee overclock progi sem a digidoc nem hajlandó futni ezen az alaplaponAzért kösz Lazarevics, én nem találtam meg őket a honlapon.
Félek, hogy nem lesz olyan progi, amit használni tudok. Újabb szarság, amibe kénytelen leszek beletörődni![]()
![]()
Egyébként, csak, hogy mindenbe belekössek: nem tetszik a lap elrendezése sem: eddig pl egy 8 centis floppykábelt használtam, most kénytelen vagyok rendes hosszúságút használni, mert a lap legalján van a csati. Az IDE kábel is épphogy elér a DVD-ig, a tápkábel is keresztülkígyózik a fél házon. Éljen a jól szellőző gépház. Persze ilyen teljesítményhez...
(OFF: csakhogy minden szép és jó legyen: a radeon9100-esemen zenélni kezdett a venti. Ugyan még van rá kb 3 hó gar, de asszem nem viszem vissza: max egy 9200-est adnának helyette, mivel 9100-es már sehol nincs, azt meg nem akarok. De valószínűbb, hogy rábarmolnának egy új ventit, azt viszont én is tudok)
Elküldve: 2003. 09. 18. 10:46
- Mi az a PCI/AGP spread spectrum?
- Jól sejtem, hogy az AGP freki fixálása a PCI frekit is fixálja?
- A procim úgy fest 166MHz-ig stabil (így alapfeszen
Mi a jobb: 166FSB/166Mem szinkronban, vagy 166/200 aszinkronban ?
Egyébként találtam [url="http://"http://fab51.fc2web.com/pc/barton/athlon-e20.html"]ITT[/url] egy egészen elegáns megoldást arra, hogy hogyan lehet az ilyen buta alaplapokon állítani a szorzót és a delejt. Bár asszem nem lesz hozzá bátorságom... (pláne, hogy dobjam a 3 év garit)
Elküldve: 2003. 09. 18. 11:03
idézet:
Ezt írta closed:
Na, akkor a beígért láma kérdések:
- Mi az a PCI/AGP spread spectrum?
- Jól sejtem, hogy az AGP freki fixálása a PCI frekit is fixálja?
- A procim úgy fest 166MHz-ig stabil (így alapfeszen, ami, ha jól sejtem 1.5V, bár mérni nem tudom...) 170FSB/170RAM-on is stabil, de gondolok a melegebb napokra/zárt gépházra. A mem 204-en már nem megy, 100% és 120% közé meg nem állítható.
Mi a jobb: 166FSB/166Mem szinkronban, vagy 166/200 aszinkronban ?
...
[/quote]
1. Passz így hirtelen.
2. Fix AGP 66=33 MHz PCI, tehát igen, fixálja mindkettőt.
3. 166/166 szinkronban a tuti, az aszinkron memórikezelés lassú. De mivel 200-as a RAM-od, és csak 166-on járatod (ha hallgatsz rám) lejjebb veheted az időzítéseket, ergo gyorsíthatsz a memóriákon.
Elküldve: 2003. 09. 18. 13:57
2. Én is ebben bíztam. Szerencsére ezt nem purgálták ki a lapomból, bár 166-os frekin ennek túl sok jelentősége nincs...
3. Köszi, meg fogom próbálni, bár 2-es CAS-ben kétlem, hogy menne, a többi csökkentésének (RAS, RCD stb) meg úgy vettem észre, hogy elég sovány hatása van.
Ja, és persze annyi csillag neked is, mint augusztusi éjjel az égen
[ 2003. szeptember 18.: closed szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 18. 15:38
idézet:
Ezt írta closed:
...
3. Köszi, meg fogom próbálni, bár 2-es CAS-ben kétlem, hogy menne, a többi csökkentésének (RAS, RCD stb) meg úgy vettem észre, hogy elég sovány hatása van.
Ja, és persze annyi csillag neked is, mint augusztusi éjjel az égen
[/quote]
Csillagokat köszi, de nem azért segítek![]()
Viszont CAS2-ben simán elképzelehető hogy megy a RAM-od, nekem a 400-as Samsungom 166-on lazán vitte.![]()
Elküldve: 2003. 09. 18. 18:46
idézet:
Csillagokat köszi, de nem azért segítek![]()
Viszont CAS2-ben simán elképzelehető hogy megy a RAM-od, nekem a 400-as Samsungom 166-on lazán vitte.[/quote]
Igazad van, tényleg megy(mostara futott körbe a memtest86)
Azért aggódtam, mert 400-on a 2,5-öt is csak 2,5/3/3/8-ban viszi, azt is csak a három bank közül a magányosban. 166-on viszont úgy fest, hogy megy 2/3/3/7-en (2/2/2/6-on már nem, de azért ennek is tudok örülni) Ez így azért már egész impozáns teljesítmény, pláne az eddigi 133-as CAS3-as sdram-omhoz képest
![]()
Elküldve: 2003. 09. 18. 18:53
idézet:
Ezt írta closed:
Igazad van, tényleg megy(mostara futott körbe a memtest86)
Azért aggódtam, mert 400-on a 2,5-öt is csak 2,5/3/3/8-ban viszi, azt is csak a három bank közül a magányosban. 166-on viszont úgy fest, hogy megy 2/3/3/7-en (2/2/2/6-on már nem, de azért ennek is tudok örülni) Ez így azért már egész impozáns teljesítmény, pláne az eddigi 133-as CAS3-as sdram-omhoz képest
[/quote]
Mondtam én!
Örülök hogy legalább van valami aminek örülhetsz.![]()
Elküldve: 2003. 09. 18. 20:35
idézet:
Mondtam én!
Örülök hogy legalább van valami aminek örülhetsz.[/quote]
Na ja, bár amikor megvettem, még abban reménykedtem, hogy 200-as FSB-n, szinkronban járatom majd a cuccost, mondjuk 10-es szorzóval...
De a legjobban annak örülnék, ha az az üveg Zubrówka újratermelődne, amit az elmúlt két napban bánatomban megittam![]()
![]()
Elküldve: 2003. 09. 19. 12:17
idézet:
Ezt írta closed:
Na ja, bár amikor megvettem, még abban reménykedtem, hogy 200-as FSB-n, szinkronban járatom majd a cuccost, mondjuk 10-es szorzóval...
De a legjobban annak örülnék, ha az az üveg Zubrówka újratermelődne, amit az elmúlt két napban bánatomban megittam![]()
[/quote]
Ha így folytatod tovább, lassan az "anti-depresszánsok" árából összejön egy Athlon 64-es rendszer ára!
p.s. Hol a rákba vettél itthon Zubrówka-t?!
Elküldve: 2003. 09. 19. 13:18
Elküldve: 2003. 09. 19. 14:21
idézet:
Ezt írta Atomcsirke:
Ha így folytatod tovább, lassan az "anti-depresszánsok" árából összejön egy Athlon 64-es rendszer ára!
p.s. Hol a rákba vettél itthon Zubrówka-t?![/quote]
OFF
Ha tudnám, hogy hol lehet itthon kapni, nem zavarna annyira a hiánya(egy ismerősöm kért meg, hogy kotorjam le a gépéről a Sorbig-ot, mert a Norton nem boldogul vele. Hálából ezt adta, egyenesen Lengyelországból hozta. Asszem nem volt rossz üzlet
)
Elküldve: 2003. 09. 19. 19:45
csak gondoltam jelzem nekem is megoldodott a problémám a gyerekem gépével
Most egy ujabb problémám van egyszerü
teljes terhelésen a bordát fogva langyos, a biosban ha megnézem max 54 fokra csuszik fel. Véletlenül
A procci hütő a leglasabb fordulaton megy igy halk a gép is megy gyors is és stabil is.
Mivel nagyon meg vagyok elégedve a géppel igy a p4-et is le cserélem egy AMD-és rendszerre igaz az már nem ez a tipus lesz

Súgó
A téma zárva.