HWSW Informatikai Kerekasztal: GeriOS + SUBLEQ + miegymás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (43 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

GeriOS + SUBLEQ + miegymás a soha el nem készülő platform Értékeld a témát: -----

#641 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2015. 05. 10. 07:44

Üzenet megtekintéseIdézet: BoGab - Dátum: 2015. 05. 09. 09:09

Biztos ők is szeretnek nevetni :D

Bár neki az úgy jön le, hogy szeretnének bekerülni a szakma igazi arcai által alkotott szűk körbe :D
Mondjuk azóta se vágom, hogy kik a szakma igazi arcai? Gates? Jobs? Torvalds? Tanenbaum? Dijkstra?

Meg miért épp programozó akar lenni, mitől jobb az, mint más szakma? Lásd: Office Space. Bár ők lehet nem nagy arcok hanem, csak megélhetési programozók voltak :think:
Miért nem mondjuk a szobafestők igazi arcai közé áhítozik, aztán folyton azt magyarázná, hogyan kell húzni igazán jól a hengert a falon, meg mennyire kell higítani a diszperzitet ... az még talán menne is a képességeivel. Talán.

#642 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 10. 08:50

Az a talán az erős volt.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#643 Felhasználó inaktív   b0rZ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 10. 09:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2015. 05. 10. 08:44

Bár neki az úgy jön le, hogy szeretnének bekerülni a szakma igazi arcai által alkotott szűk körbe :D
Mondjuk azóta se vágom, hogy kik a szakma igazi arcai? Gates? Jobs? Torvalds? Tanenbaum? Dijkstra?

Meg miért épp programozó akar lenni, mitől jobb az, mint más szakma? Lásd: Office Space. Bár ők lehet nem nagy arcok hanem, csak megélhetési programozók voltak :think:
Miért nem mondjuk a szobafestők igazi arcai közé áhítozik, aztán folyton azt magyarázná, hogyan kell húzni igazán jól a hengert a falon, meg mennyire kell higítani a diszperzitet ... az még talán menne is a képességeivel. Talán.

A diszperzit szar hígítva. :D
-= ZenészHUB :: the one and only =-

#644 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 10. 10:31

Üzenet megtekintéseIdézet: b0rZ - Dátum: 2015. 05. 10. 10:00

A diszperzit szar hígítva. :D

Dehogy szar, nagyon finom a pirítós mellé egy bögrével :D

#645 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 10. 20:55

Amúgy egy időben én is probálkoztam operációs rendszer írásával. Az volt a terv, hogy szakít az ASCII táblával és saját kódtáblát használ, amelyben a magyar ABC betűi a saját helyükön találhatóak. Fontos, hogy betűk, vagyis a több karakteres mássalhangzók is. Aztán persze a Recognitás srácot (emlékszik még valaki a programra) felvilágosítottak, hogy olyan algoritmus még nincs, ami az „egészség” és „kézszőr” szavakat szótár nélkül helyesen el tudja választani. Ez pedig kellett volna a kódtábla alapján való leképezéshez. Csak Gerivel ellentétben én próbáltam szerény maradni, értelmesen kérdezni és próbálni megérteni a dolgokat, nem pedig arcoskodni. Nem is vertem nagydobra, csak pár tanárom tudott róla és világmegváltó terveim sem voltak vele. Pusztán csak érdekelt.
Amúgy Flat real módban futott volna, mert így nem kellett feleslegesen szórakozni a védett móddal, viszont korlátlanul elérhettem a teljes memóriát. A kernelből lett egy többé-kevésbé működő példány, persze mindenféle driver nélkül, és nem volt shell meg segédprogramok sem. Végül félretettem a témát, de nem bántam meg: sokat tanultam C-ből és assembly-ből, illetve az operációs rendszerek belső működéséből.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#646 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 15. 12:52

Se Geri, se GeriOS, se GeriNet… szarazélet! :s :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#647 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 15. 13:31

meg a gyula se nincs
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#648 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 15. 13:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2015. 05. 15. 14:31

meg a gyula se nincs

se az Ottó, a Tóth Ottó…

Idézet

[link]

#649 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 15. 14:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Nevergone - Dátum: 2015. 05. 15. 13:52

Se Geri, se GeriOS, se GeriNet… szarazélet! :s :)

Pedig mostanra egy C fordítónak lennie kéne, ha kernelnek még nem is. Bár ha meg is van a fordító, attól csak .o(bj) fájlt köhög ki (pláne, ha csak 100 soros, ahogy Geri szokta) vagy vízbű veszi ki a Zokszigényt. Ezért majd nekikezdhet egy linkernek is, hacsak nem értette bele azt is a fordítóba.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#650 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 15. 22:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Nevergone - Dátum: 2015. 05. 10. 20:55

...olyan algoritmus még nincs, ami az „egészség” és „kézszőr” szavakat szótár nélkül helyesen el tudja választani. Ez pedig kellett volna a kódtábla alapján való leképezéshez.

nemértem. Olyan karaktertáblát találsz ki amilyet szeretnél. Szöveges információhoz kifejezetten előnyösebb is a saját mint az ascii amiben mindenféle krixkrax van potyára (tudom persze van "magyar ascii" meg utf8 is). Unikódról nem is beszélve: sok hely feleslegesen. 8 bitre be is tudod rakni gyakorlatilag az egész európai (meg még talán a görög és cyrill) kis/nagy betűket is plusz néhány legfontosabb írásjel, eszkép kóddal (pl ffh) meg újabb lapot nyithatsz a kevésbé közhasznú vackoknak (utf8 is ilyen). Az algoritmust meg te irod meg. Illetve nem értem hogy a szavakat "elválasztani" mit jelent.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#651 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 06:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2015. 05. 15. 23:20

nemértem. Olyan karaktertáblát találsz ki amilyet szeretnél. Szöveges információhoz kifejezetten előnyösebb is a saját mint az ascii amiben mindenféle krixkrax van potyára (tudom persze van "magyar ascii" meg utf8 is). Unikódról nem is beszélve: sok hely feleslegesen. 8 bitre be is tudod rakni gyakorlatilag az egész európai (meg még talán a görög és cyrill) kis/nagy betűket is plusz néhány legfontosabb írásjel, eszkép kóddal (pl ffh) meg újabb lapot nyithatsz a kevésbé közhasznú vackoknak (utf8 is ilyen). Az algoritmust meg te irod meg. Illetve nem értem hogy a szavakat "elválasztani" mit jelent.

Nem lett volna a billentyűzeten külön cs, ty, dz meg dzs meg a többi kettős betű, de a karakterkészletben igen.
Aztán gondolom bonyolítani se akarta a szövegbevitelt, mert senkinek sem tetszene, ha a kettős-hármas magyar betűket úgy kéne beírni, mint a japán kanjikat. Ezeket most is kölön betűkként írjuk be simán (és nem is számítanak egy karakternek).
A szavakat elválasztani azt jelenti, hogy így meg kb. sehogy nem tudsz rájönni, hogy az a cs az most egy cs betű vagy egy c és utána egy s.

#652 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 06:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2015. 05. 15. 15:26

Pedig mostanra egy C fordítónak lennie kéne, ha kernelnek még nem is. Bár ha meg is van a fordító, attól csak .o(bj) fájlt köhög ki (pláne, ha csak 100 soros, ahogy Geri szokta) vagy vízbű veszi ki a Zokszigényt. Ezért majd nekikezdhet egy linkernek is, hacsak nem értette bele azt is a fordítóba.

Dehogy kéne, mit ittál?
Sose csinált ez a kölök semmit, csak a szája jár róla.

#653 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 08:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2015. 05. 16. 07:56

Nem lett volna a billentyűzeten külön cs, ty, dz meg dzs meg a többi kettős betű, de a karakterkészletben igen.
Aztán gondolom bonyolítani se akarta a szövegbevitelt, mert senkinek sem tetszene, ha a kettős-hármas magyar betűket úgy kéne beírni, mint a japán kanjikat. Ezeket most is kölön betűkként írjuk be simán (és nem is számítanak egy karakternek).
A szavakat elválasztani azt jelenti, hogy így meg kb. sehogy nem tudsz rájönni, hogy az a cs az most egy cs betű vagy egy c és utána egy s.

+1

Pontosan erről van szó.

Idézet

[link]

#654 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 08:31

Forog-e már a koceka?
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#655 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 18:50

Tessék.
Küldök egyet, legalább ez legyen kész neki, aztán jöhet a következő fokozat :D

Csatolt kicsinyítések:

• Csatolt kép: kocka.gif

#656 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 21:20

mosmá értem! Tök másképp értelmeztem. Az elválasztás amúgy a gépíró kisasszony feladata - jó persze egy dinamikus szerkesztős akárminél elég macera. Mellesleg az elválasztáshoz kettős betűk nélkül is kellhet szótár, ragozáskori módosulások, stb.
És 5letem is van, persze csak úgy elmélkedésileg. Viszont ehhez tényleg új billentyű kiosztás is kell, elvégre ha egy darab a betű, akkor egy billentyűvel is kelljen bevinni, ellenben mindenképpen kellene valamiféle szöveg értelmező algoritmus (+szótár). Kettős betűket be lehet írni pl a mostani jobb alt szerű megoldással. Automatikusan is érzékelheti, ha egymás után írsz c s , igaz mi van, ha pont nem kettős betű, mint az egészség, illetve ennél most melyik a kettős betű. De az y-onoskat biztos lehet autozni, y magában nem áll csak kettősként. Vagy q w x helyére mehetne cs sz zs, azok meg jobb altra kiszorulnának, dz és dzs szintén, elvégre ritkán használjuk. Bonyásabb viszont a dupla kettős betű mint a hosszú, na ezt minek értelmezze: egy betű vagy kettő? Meg elválasztáskor ki kell írni mindkét teljest. Tehát valami formán mégis kell tudnia, hogy az 1 darab dupla kettős betű.
Júzer oldalról meg inkább az a baj, hogy gépíró kisasszonyt hogy lehet rászoktatni a kettős/hármas betűk külön bevitelére, elvégre már karakterenként szokta meg.
Aztán szerintem nem feltétlenül kell szorosan az OS-hez láncolni (vagy a fájl nevek is e kódtábla szerint?), inkább a szerkesztő programoknál lehet lényeges, ahhoz meg saját fájl kiterjesztés oszt szeva (ezt viszont vindóz alatt is lehet).
Valóban én se szöszölnék ilyennel, hanem külön betűk - igaz akkor nem lesznek a helyükön az abc karakterek.
Na mindegy, nem okoskodni akarok, csak legalább értelmes dolgokról is szövegelünk ha már programozós totyik és ne csak gerit alázzuk.

Unrealt én is próbálgattam, legutoljára addig jutottam, hogy 1 megánként mindig ugyanazt látom (írom/olvasom) a memóriában, vagyis bár a 32 bites címeket beveszi, GDT ok, de mégis mintha maszkolódik 20 bitre kimenetkor. Majd visszatérek rá egyszer, van más teendő.

Szerkesztette: Samuraj 2015. 05. 16. 21:22 -kor

A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#657 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 21:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2015. 05. 16. 22:20

mosmá értem! Tök másképp értelmeztem. Az elválasztás amúgy a gépíró kisasszony feladata - jó persze egy dinamikus szerkesztős akárminél elég macera. Mellesleg az elválasztáshoz kettős betűk nélkül is kellhet szótár, ragozáskori módosulások, stb. És 5letem is van, persze csak úgy elmélkedésileg. Viszont ehhez tényleg új billentyű kiosztás is kell, elvégre ha egy darab a betű, akkor egy billentyűvel is kelljen bevinni, ellenben mindenképpen kellene valamiféle szöveg értelmező algoritmus (+szótár).

Ha szótár kell, akkor már veszett ügy. Operációs rendszerben ilyen alacsony szinten nem hagyatkozhatsz szótárra, plusz a szótárat folyamatosan a memóriában kellene tartani.

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2015. 05. 16. 22:20

Bonyásabb viszont a dupla kettős betű mint a hosszú, na ezt minek értelmezze: egy betű vagy kettő? Meg elválasztáskor ki kell írni mindkét teljest. Tehát valami formán mégis kell tudnia, hogy az 1 darab dupla kettős betű.

Elsőre azt mondom, hogy két hosszú betűként kellene eltárolni, mert az összevonás (pl. ssz) már egy nyelvtani dolog.

Idézet

[link]

#658 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 16. 21:51

Más. Időzítős cuccokat programozgat(ott) valaki? (ibm pc x86, irq0, irq8, io40h, stb)
Szóval pc,xt-ben csak irq0 volt ami vitte az órát, eddig ok - bár xt-m már rég nincs, hogy próbálgathassam.
AT-ben (már ha mindegyik cmos-os), már nem ez számol, hanem az irq8-on keresztül menne. Így az irq0 számlálót lehet gyorsítani, az óra ugyanúgy ketyeg (ami xt-ben ugye elvileg szintén gyorsulna). Viszont az irq0 tehát elvileg már nem csinál semmit, bár a végén még extra int1Ch is van. Irq8 viszont nekem (amelyik gépen próbáltam) egyáltalán nem is hívódott meg soha, ugye ez léptetné az órát, bár kikapcsolt állapotban nyílván ez sem teljesíthető, hanem csak külső áramkörrel, de akkor minek kellene bekapcsolva irq8-oznia.
Guglizva találtam olyan leírást, ami nem irq0-ra időzít, hanem irq8-ra (RTC), és ezt szintén lehet gyorsítani io70h-n, de akkor annak megfelelően kell az óra állító rutinhívást is kezelni.
Az irq0 és 8 rutinjait vizslattam (még csak futólag) és azt vártam volna, hogy a F0000h cím fölötti bios területen lennének, ehelyett az alsó részben (0-ás szegmens, int tábla felett, dos rész) voltak és gyakorlatilag a kettő ugyanaz a procedúra csak más a belépési pontja. Vagy a dos lehet lecserélte a bios-ét.
Szóval ilyesmi a problem.... vagy rosszul nem értek hozzá.

#659 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 17. 07:00

Az irq egy fölösleges bonyolítás. Semmi szükség rá.
Kérdezd meg gerit.

#660 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 05. 17. 08:45

Üzenet megtekintéseIdézet: 'Geri' - Dátum: 2015. 05. 02. 12:20

én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti.

Kép

Idézet

[link]

Téma megosztása:

• (43 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.