HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#181 Felhasználó inaktív   Harder 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 09. 17:49

idézet:
Ezt írta sebgutkopf:

Gyári ragacs sürgős alkoholos lekaparása.........
Esetleg a réz magot ......... alatt lesz.
[/quote]

Köszi a tippet! :)
tutorial.hu | mactippek.com | blog.harder.hu

#182 Felhasználó inaktív   Harder 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 09. 23:17

Kb most így állok a hűtéssel:
levettem a procihűtőt és leszedtem róla azt a gyári pasztát (fehér), tettem rá ezüstöt (Silver Grease - Titan / TTG-S104), elsőre valszeg keveset, mert magasabb volt a hőmérséklet mint előtte :) Levettem újra és tettem még rá kicsit, így most 52-54 fok körül mozog a hőmérséklet (idle) úgy, hogy az első ventiknél (mármint ház elején) visszakapcsoltam az előzőleg kiiktatott hűtőt is.
Eszembe jutott még egy dolog, ami ronthat alapban a dolgon. Van a lapon egy "[url="http://"http://www.gyik.com/temp/gigabyte.ga.7nnxp.dps.gif"]dual power system[/url]" nevű cucc, amit a proci mellé kell betenni, és azon is van egy venti. Az a kis venti rányomja a levegőt a procihűtőre, gondolom nem tesz túl jót a hőmérsékletnek. Szívesen leszedném róla a kis ventit, de valszeg nem véletlenül tették rá - így nem mertem egyelőre, mert nem tudom nem fő-e meg a cucc mikor elindítom a gépet. :( Ezzel kapcsolatban van esetleg vkinek tapasztalata?

Van értelme a [url="http://"http://www.gyik.com/temp/chieftekdragonback.gif"]ház hátsó részére[/url] 2 ventit betenni? Most a képen látható "2"-es helyen van egy hűtő, gondoltam hátha használna egy hűtő pluszban az "1"-es helyen is ... A [url="http://"http://www.varazspalca.hu"]http://www.varazspalca.hu[/url] -n láttam, hogy Zalman ZM-F1 80mm-es ventijük kb 900 Ft-ért, ez kerülne bele.

#183 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 10. 09:12

idézet:
Ezt írta Jocibá:

Kösz a részletes választ! A vinyóm maxtor, de van a gépben egy öreg seagate is mobilvinyóként. Az a helyzet, hogy eddig is túl volt hajtva a gépem, csak másik procival, előtte 37 volt a PCI órajele, meg a régi gép, amiből a seagate származik, az is túl volt hajtva, abban is 37,5 volt a PCI órajel. Akkor a 37 még egy normális érték, amit elviselnek a vinyók? Most 148 a FSB, igy most szintén 37 a PCI.
[/quote]

Normálisnak azért a 37 sem nevezhető, de legalább később (kb 2 év) múlva fog meghalni a vinyó és nem fél éven belül.

Nekem régen egy vinyóm (quantum) elkezdett bad sectorokkal telelenni a magas pci miatt, míg egy maxtor, ami mondjuk tényleg nem egy szuper széria volt (d740x) 14 hónaposan halálozott el, (bár kb 15 perc biosban való járatás után akár ma is működésre bírható). Pedig ott 36-os pci-t használtam. Mondjuk lehet, hogy nem emiatt kellett búcsút mondanom mert a 3 éves wd vinyómnak azóta sincs semmi baja, de benne van a lehetőség. A mostani lapomnak viszont fix a pci órajele.
Ha most kellene a pci-al együtt fsb-t emelnem úgy tenném, hogy max 35,5-ös pci legyen.
Ezek az én tapasztalataltaim másnak lehet másféle, de az tény, hogy a túl magas pci előbb utóbb gyilkolja az alkatrészeket. :)

[ 2003. december 10.: sebgutkopf szerkesztette a hozzászólást ]
My photos

#184 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 10. 09:18

idézet:
Ezt írta Harder:
Kb most így állok a hűtéssel:
levettem a procihűtőt és leszedtem róla azt a gyári pasztát (fehér), tettem rá ezüstöt (Silver Grease - Titan / TTG-S104), elsőre valszeg keveset, mert magasabb volt a hőmérséklet mint előtte :) Levettem újra és tettem még rá kicsit, így most 52-54 fok körül mozog a hőmérséklet (idle) úgy, hogy az első ventiknél (mármint ház elején) visszakapcsoltam az előzőleg kiiktatott hűtőt is.
Eszembe jutott még egy dolog, ami ronthat alapban a dolgon. Van a lapon egy "[url="http://"http://www.gyik.com/temp/gigabyte.ga.7nnxp.dps.gif"]dual power system[/url]" nevű cucc, amit a proci mellé kell betenni, és azon is van egy venti. Az a kis venti rányomja a levegőt a procihűtőre, gondolom nem tesz túl jót a hőmérsékletnek. Szívesen leszedném róla a kis ventit, de valszeg nem véletlenül tették rá - így nem mertem egyelőre, mert nem tudom nem fő-e meg a cucc mikor elindítom a gépet. :( Ezzel kapcsolatban van esetleg vkinek tapasztalata?

Van értelme a [url="http://"http://www.gyik.com/temp/chieftekdragonback.gif"]ház hátsó részére[/url] 2 ventit betenni? Most a képen látható "2"-es helyen van egy hűtő, gondoltam hátha használna egy hűtő pluszban az "1"-es helyen is ... A [url="http://"http://www.varazspalca.hu"]http://www.varazspalca.hu[/url] -n láttam, hogy Zalman ZM-F1 80mm-es ventijük kb 900 Ft-ért, ez kerülne bele.
[/quote]

Jól értem, hogy az a dual power system a procira fújja a levegőt a hátlap felől? :eek: :eek:
Mert ebben az esetben (mivel a hátpanel és a proci között van) a ház hátsó ventieivel pont ellentétesen dolgozik, ami nagyon rontja a hűtési hatást. Biztosan abba az irányba kell annak fújnia? Így az a venti megakadályozza hogy kijusson a házból a meleg levegő. Vagy fordítsd meg a ventit, vagy szedd ki! ;)
My photos

#185 Felhasználó inaktív   Harder 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 10. 11:07

Most este ahogy hazaértem kiszedem azt a kütyüt és tényleg megnézem hogy alakul ennek függvényében a hőmérséklet, mert idegesít a dolog :) Még ha nem is lenne venti azon a DPS cuccon, akkor is gyakorlatilag pont egy falat képez a proc.venti és a ház hátlapja között, amivel akadályozza a meleg levegő kijutását :(
Csak azt nem értem, hogy mikor megterveznek egy alaplapot, hogy a fenébe nem gondolnak ilyesmire? (költői kérdés volt) Elszomorító ..

#186 Felhasználó inaktív   Jocibá 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 10. 16:48

idézet:
Ezt írta sebgutkopf:

Normálisnak azért a 37 sem nevezhető, de legalább később (kb 2 év) múlva fog meghalni a vinyó és nem fél éven belül.

Nekem régen egy vinyóm (quantum) elkezdett bad sectorokkal telelenni a magas pci miatt, míg egy maxtor, ami mondjuk tényleg nem egy szuper széria volt (d740x) 14 hónaposan halálozott el, (bár kb 15 perc biosban való járatás után akár ma is működésre bírható). Pedig ott 36-os pci-t használtam. Mondjuk lehet, hogy nem emiatt kellett búcsút mondanom mert a 3 éves wd vinyómnak azóta sincs semmi baja, de benne van a lehetőség. A mostani lapomnak viszont fix a pci órajele.
Ha most kellene a pci-al együtt fsb-t emelnem úgy tenném, hogy max 35,5-ös pci legyen.
Ezek az én tapasztalataltaim másnak lehet másféle, de az tény, hogy a túl magas pci előbb utóbb gyilkolja az alkatrészeket. :)

[ 2003. december 10.: sebgutkopf szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Köszi az ijesztgetést :D A Seagete-en vannak bad sectorok, nade az már egy 4,5 éves vinyó :) A másik egy 20 gigás maxtor, 2 éves, és még egyben van :) Itt az ideje tönkretenni :p Na jó, nem igyekszem tönkrevágni, de majd meglátjuk...

#187 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 11. 08:42

idézet:
Ezt írta Jocibá:

Köszi az ijesztgetést :D A Seagete-en vannak bad sectorok, nade az már egy 4,5 éves vinyó :) A másik egy 20 gigás maxtor, 2 éves, és még egyben van :) Itt az ideje tönkretenni :p Na jó, nem igyekszem tönkrevágni, de majd meglátjuk...
[/quote]

De jó kis régi vinyóid vannak. Ez már szinte irígylésre méltó! ;)
Akkor backup-olj gyakran a fontos dolgokról, vagy tartsd a fontos cuccokat mindkét vinyón (nem valószínű, hogy egyszerre hal meg kettő). Amelyik tovább él az nyer.

Én már nagyon óvatos vagyok. Elég sz@r volt egy 60%-ig elkészült szakdolgozatot elveszteni. Azóta amim fontos és pótolhatatlan 2 hdd-n van rajta, sőt van ami még + cd-n is mentve van. Most már lehet, hogy túl óvatos vagyok de jobb félni mint.... ;)
My photos

#188 Felhasználó inaktív   Jocibá 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 11. 17:00

idézet:
Ezt írta sebgutkopf:

Akkor backup-olj gyakran a fontos dolgokról, vagy tartsd a fontos cuccokat mindkét vinyón (nem valószínű, hogy egyszerre hal meg kettő). Amelyik tovább él az nyer.

Én már nagyon óvatos vagyok. Elég sz@r volt egy 60%-ig elkészült szakdolgozatot elveszteni. Azóta amim fontos és pótolhatatlan 2 hdd-n van rajta, sőt van ami még + cd-n is mentve van. Most már lehet, hogy túl óvatos vagyok de jobb félni mint.... ;)
[/quote]

:)
Rájöttem, hogy a memóriám egy hamisitott szar :p , úgyhogy túl is adok rajta, és veszek egy Micron 256megást. Remélem, az nem hamisitott :p Régebben volt is egy cikk róla, hogy hamisitják a hynix memóriákat :(

#189 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 15. 16:39

idézet:
Ezt írta Jocibá:

:)
Rájöttem, hogy a memóriám egy hamisitott szar :p , úgyhogy túl is adok rajta, és veszek egy Micron 256megást. Remélem, az nem hamisitott :p Régebben volt is egy cikk róla, hogy hamisitják a hynix memóriákat :(
[/quote]

Akkor azt is tudod, hogy a "brand" ramok (samsunggal az élen) mennyire eredetiek. A chip az, de a modul nem ami sokszor gátat szab a tugingolásnak. Ezért érdemes márkás modult venni.
My photos

#190 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 15. 16:59

idézet:
Ezt írta sebgutkopf:

[/quote]

igazad van. bár amikor ellopták a 2 fő vinyómat, rájöttem, hogy esetemben, roppant meglepő módon (gyűjtögető vagyok meg programozó is) teljesen túlélhető az adatvesztés, igaz, az ősi kisvinyóm és némi stuffos cd mellett munkahelyi vinyó is bejáccik... s az elmúlt években nem sokat hobby-codeoltam :(
4.5 éves az öregnek számít? hm, nekem van öregebb seagate is, bár nemtom hány éves, de annál tuti több. eléggé mákom van a vinyókkal. kezdetben még haltak (2 WD), de csak miután megvettem az újat és átmásoltam rá a kicsi tartalmát. következő indításkor meghalt a kicsi :D
sajna lopás ellen nem védett a védangyal :(
node így legalább van a szinte húzhatatlan Palominóm helyett egy igen jó kiállású TbredB, ami 1700+as létére 1.68V-on stabilan elfut 2200-on, most 2350-en megy, majd lesz tesztelve tovább is egyszer, lehet, hogy a max 147-es és amúgyis nagy adagokban állítható fsb /k7s5a/ nem tesz jót neki ;) de lehet, hogy már lassan eléri a határait 1.81V-on, annál magasabbat pedig csak a brutálisak adnak neki (alapból 1.5V-osnak állítja be magát, amin megy is rendesen, ha nem húzza az ember, de miértne, ha sok van benne).
régiségek... Alvaro 200 megás vinyója is öreg lehet már... a tápja pedig 10 éves ;) van ilyen. semmi bajuk. bár a táp rohadt hangos. nincs valakinek flexe kölcsön? ;)

#191 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 16. 16:02

idézet:
Ezt írta shr:

miután megvettem az újat és átmásoltam rá a kicsi tartalmát. következő indításkor meghalt a kicsi :D
[/quote]

Ez viszont szerencse a javából! :eek: :D
My photos

#192 Felhasználó inaktív   kubukli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 22. 20:54

Sziasztok!
Talán nem is kicsit offtopic, de látom hogy elég sokat foglalkoztok mostanában a parajelenségekkel.
Szóval a kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy bekapcsolás után néhány percig a gép furcsa hangokat hallat, majd visszaáll normál hangra. Nem rezonáció (pl. CD-drive) mert később soha nem fordul elő...
Én egy ventire gondoltam és egyik indulás előtt leszedtem az oldalát, de akkor kussban volt. Összeraktam, megint kezdte... :confused:

#193 Felhasználó inaktív   Master of Night 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 22. 21:21

A kérdésem nagyon összetett!
Namármost adott ez a konfigom!
most jelenleg nincs húzva alap órajelen használom, a proci sajna nem ritka hogy 49-50 fokon megy és akkor még nem is játszotam!Egy titán d5tb hűtés van rajta, jelenleg 48 fokon megy ,namármost hallottam olyat is hogy a bios miatt 8-10 fokkal is többet mutathat ,hogy ez igaz e azt nem tudom.Vegyek rá egy új hűtőt ha igen akkor milyet ajánlotok és kb mennyi az ára!
Következő kérdés:éppen a hőfok az ami meggátol abban hogy meghúzzam a procit mivel hogy féltem ,de ha a hőfok nem gond milyen beállításokat ajánlotok?többek között nem értem például sokaknál ,amikor leírják hogy milyen konfigjuk van és a memóriánál valami 5-3-3-2 ilyen értékeket is megadnak!A gyors válasz reményében írtam eme sorokat és előre is köszi annak aki reagál rá :confused:

#194 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 22. 21:28

idézet:
Ezt írta kubukli:

...parajelenségekkel...
...néhány percig a gép furcsa hangokat hallat...
...Én egy ventire gondoltam...
[/quote]
Videokártya ventije. Ha van neki. Ha nincs, akkor másik venti.
És offtopik. És BUÉK.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#195 Felhasználó inaktív   kubukli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 22. 21:29

Az előző hozzászóláshoz kapcsolódva én is érdeklődnék az űberf@sza memóriaidőzítésekről.
Máshol azt olvastam hogy DDR400 esetén 2-5-2-2 a császár. Sajnos lövésem sincs, hogy ez mit jelent pontosan. A napokban hozzájutok egy IC7-Max3-hoz, ami több cikk szerint is jelentős tuning lehetőséggel bír és ezt szeretném kihasználni.
A RAMOK Infineon típusúak...

#196 Felhasználó inaktív   kubukli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 22. 21:33

idézet:
Ezt írta Öregszem:

Videokártya ventije. Ha van neki. Ha nincs, akkor másik venti.
És offtopik. És BUÉK.
[/quote]

Bakker, 4-5 hónapos Sapphire R9600Pro. A qrva Kínai nénikéjüket!

#197 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 23. 10:24

idézet:
Ezt írta kubukli:

Bakker, 4-5 hónapos Sapphire R9600Pro. A qrva Kínai nénikéjüket!
[/quote]

a videokártyák hajlamosak az ilyesmire.
ezért is akarok passzív hűtéses cuccokat. kedvelem a csendet s a venti különben is bizonytalansági tényező.
a gef2ti-m ventije is elkezdett jópár hónapos korában
nyekeregni, de ott mondjuk kiderült, venti nélkül sem fagy =) azóta is misztikus számomra, mert bordája sincs, csak egy kis irdalt foglalat, amiben a venti ül. mondjuk nem szoktam agyonterhelni a kicsikét.
de ez tényleg off...
no népek, minden jót az ünnepekre, jövő év elején pedig veszek tuningra alkalmatos gépet ;) s remélem, hogy Alvaro nem teszi tönkre teljesen a tuningprocimat addig :D
egy topikban meg azt olvastam, ha szétégetjük a szorzóállításért felelős hidakat, a biosbeli szorzóállítás ugrott... hm, majd valahogy azért túlélem. a tbredemnek természetesen szétégettük a hidait, a k7s5a-s próbálkozás miatt. de sebaj.

#198 Felhasználó inaktív   kubukli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 26. 20:26

OK,OK, ünnep, meg talán hülyeséget is kérdeztem, de sehol senki a memóriaidőzítéssel kapcsolatban? :rolleyes:

#199 Felhasználó inaktív   szabinar 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 28. 03:21

idézet:
Ezt írta kubukli:
OK,OK, ünnep, meg talán hülyeséget is kérdeztem, de sehol senki a memóriaidőzítéssel kapcsolatban? :rolleyes:[/quote]

[url="http://"http://www.sysopt.com/articles/latency/"]kotelezo olvasmany[/url]

#200 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 09:40

idézet:
Ezt írta Master of Night:
A kérdésem nagyon összetett!
Namármost adott ez a konfigom!
most jelenleg nincs húzva alap órajelen használom, a proci sajna nem ritka hogy 49-50 fokon megy és akkor még nem is játszotam!Egy titán d5tb hűtés van rajta, jelenleg 48 fokon megy ,namármost hallottam olyat is hogy a bios miatt 8-10 fokkal is többet mutathat ,hogy ez igaz e azt nem tudom.Vegyek rá egy új hűtőt ha igen akkor milyet ajánlotok és kb mennyi az ára!
Következő kérdés:éppen a hőfok az ami meggátol abban hogy meghúzzam a procit mivel hogy féltem ,de ha a hőfok nem gond milyen beállításokat ajánlotok?többek között nem értem például sokaknál ,amikor leírják hogy milyen konfigjuk van és a memóriánál valami 5-3-3-2 ilyen értékeket is megadnak!A gyors válasz reményében írtam eme sorokat és előre is köszi annak aki reagál rá :confused:
[/quote]

Az 50 foktól ne félj!
Amúgy az aláírásodban szereplő 2300Mhz-en mennyi. Azt sem írtad, hogy az 50 fok mikor idle, vagy mondjuk 1 óra kemény játék után.
Szóval ha játék után/közben 50 fok akkor húzd nyugodtan, még 60 fokon sem fog fagyni a gép és tönkremenni.

A memória időzítések nagyon sokat számítanak, mert azon múlik, hogy hány órajelciklus késéssel kapja meg a proci a kért adatot a memótól. Ha nagy a késleltetés hiába gyorsa a ram a proci akkor is tovább vár. A cas, sor és egyéb késleltetések pontos és részletes leírását meg megtalálhatod egy google-al.
Amúgy 400-as ram esetén a 2-2-2-5 nagyon jó időzítés. Ezt a "brand" ramok nem is tudják csak az igazi márkásak külön a "low latency" néven árult változatai.
My photos

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.