Oldal 1 / 1
Adatok titkosítása tömörítéssel? Elég ez nekem?
Elküldve: 2017. 12. 02. 09:50
Sziasztok!
Munkámnál fogva kénytelen vagyok esetenként érzékeny adatokat magamnál tartani pendrájvon, külső merevlemezen... Ezeknek az adatoknak a védelmét úgy oldom meg, hogy Winrar-al (AES256) becsomagolom, és megfelelő jelszavakat használok hozzá. (14 karakter, minden kombináció megengedve kivétel szóköz)
A kérdésem az lenne, hogy vajon mire elég ez a mai világban, amikor minden tele van különböző password unlockerekkel. Van arra reális esély, hogy elvesztés esetén bárki feltörje az adataimat?
Munkámnál fogva kénytelen vagyok esetenként érzékeny adatokat magamnál tartani pendrájvon, külső merevlemezen... Ezeknek az adatoknak a védelmét úgy oldom meg, hogy Winrar-al (AES256) becsomagolom, és megfelelő jelszavakat használok hozzá. (14 karakter, minden kombináció megengedve kivétel szóköz)
A kérdésem az lenne, hogy vajon mire elég ez a mai világban, amikor minden tele van különböző password unlockerekkel. Van arra reális esély, hogy elvesztés esetén bárki feltörje az adataimat?
Elküldve: 2017. 12. 02. 12:33
Persze attól függ ki találja meg, de magát a pent kellene titkosítanod és kész. Amúgy meg a vállalati szabályzat és az adatok kezelője megmondja, mit szabad és mit nem.
Make love not Wor.
Elküldve: 2017. 12. 02. 12:55
Idézet: Jahno - Dátum: 2017. 12. 02. 12:33
Persze attól függ ki találja meg, de magát a pent kellene titkosítanod és kész. Amúgy meg a vállalati szabályzat és az adatok kezelője megmondja, mit szabad és mit nem.
Atitkosított penen én is gondolkodtam, de végül nem léptem meg, mert nem mindig ugyanazon az eszközön vannak a a fájlok.... Vállalati szabályzat nincs, én vagyok a vállalat..... Az igazi kérdés, hogy ha netán elhagyom az adatokat mennyi idő, milyen erőforrás kell hozzá, hogy feltörjék.... nem egy hárombetűs szervezettől félek, hanem inkább valami túlbuzgó magánfelhasználótól, hekkertől....
Elküldve: 2017. 12. 03. 02:04
Idézet: Xipho - Dátum: 2017. 12. 02. 08:50
Ezeknek az adatoknak a védelmét úgy oldom meg, hogy Winrar-al (AES256) becsomagolom, és megfelelő jelszavakat használok hozzá. (14 karakter, minden kombináció megengedve kivétel szóköz)
A Rar AES256 elég erős titkosításügyileg. Nem kell attól tartanod, hogy egyhamar feltörik. Mégse ez való a feladatra, a Rar tömöríteni való, nem titkosítani. Használd helyette a VeraCryptet, ha Windowshoz kell. Linux alatt meg LUKS a legjobb titkosítás. Mindegyik támogatja a konténereket, azaz létrehoznak egy fájlt, és abban van a titkosított anyag, fel lehet csatolni meghajtóként.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”
Elküldve: 2018. 04. 21. 07:36
Idézet: Raynes - Dátum: 2017. 12. 03. 03:04
Kaff-hörr-csau
Bezzeg a halálfejes, celeroncs900-as-asus netbúkos kolléga meggyőzne itt bárkit, hogy márpedig a rar.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2018. 04. 21. 19:20
Idézet: didyman - Dátum: 2018. 04. 21. 07:36
Bezzeg a halálfejes, celeroncs900-as-asus netbúkos kolléga meggyőzne itt bárkit, hogy márpedig a rar.
Végül is lehet használni azt is, csak erősen szuboptimális. Főleg az vet fel biztonsági problémákat, hogy hová tömöríti ki, a kitömörített fájloknak milyen nyoma marad az archívumon kívül. Flashinek ez szokása, kinéz magának egy progit, megoldást, és ahhoz ragaszkodik orrvérzésig. Pedig a legegyszerűbb az lenne neki is, hogy vesz egy olcsó SSD-t, ami támogatja az ATA-jelszóval a hardveres AES256-ot, bootkor beírná a jelszót, transzparens titkosítás minden OS számára, 0 overheaddel, nem kéne sem Rar, sem VeraCrypt, sem linuxos LUKS titkosítás. Mondjuk nehéz lenne neki elmagyarázni, mivel már múltkor már azt sem értette, hogy csak AES128-at ismerő, fizetős Rar helyett (akkoriban még nem támogatta a Rar az AES256-ot) jobban járna az AES256-ot is ismerő, ingyenes 7-zip-pel, ha már mindenáron tömörítőprogrammal akar titkosítani.
Rég nem hallottunk felőle. Elvileg mostanra annak a 900-as EEE cerkának ki kellett volna rohadjon alóla, nem valami tartós gépek voltak ezek a netbookok. Szerintem azóta már egy combosabb laptoppal tolja, valószínű valami használt üzletivel, ha van esze, lehet azért sem jön hőbörögni az XP-jével, mert belátta, hogy normális gépen nincs értelme.
Szerkesztette: Raynes 2018. 04. 21. 19:23 -kor
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”
Téma megosztása:
Oldal 1 / 1