hi!
Elkészítettem még a nyár végén a pgyafi féle 7805 stab IC-vel a szabályozható venti fordszám szabályzót.
leírnám a tapasztalataimat, hátha valaki most áll venti szabályozás ügyben az elején.
Hát az eddig eltelt néhány hónapban szinte egyáltalán nem csavargattam a potit, az elején beállítottam egy általam elfogadható "zaj" szintre a ventit (ház ventiről van szó), ami még elviselhető számomra. Ez a gyakorlatban ~7-8V-ot jelent. A szabályozható mellé csináltam még egy kapcsolóval (8V - 12V) működtethető szabályzót is. Ez a CPU ventijének a feszültségét csökkenti le az egyik állásban egy 7808-as stab IC-vel 8V-ra, a másikban megkapja a 12V-ot. A megépítés óta csak 8V-on megy a CPU hűtő ventije, és még így is 40 fok körül van átlagos "irodai" használat mellett.
A véleményem az elkészített szabályozható venti szabályzóról, hogy mutatósnak, mutatós, de gyakorlati haszna - a potival szabályozhatóságnak - szinte semmi. Ezért ha még1x csinálnék ilyet, akkor csak is kapcsolókkal és 1-2 db 7808 stab IC-vel csinálnám meg, vagy ha mindenképp szabályozhatót szeretnék, akkor olyat készítenék ami automatikusan tudja szabályozni a ventit. Bár ez utóbbi is szerintem tök felesleges. Nem is beszélve a több ezer forintos "gyári" szabályozó panelokról.
Bocsi ha kicsit hosszú lett.
Szerkesztette: Laslie 2004. 12. 13. 10:18 -kor