HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#801 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 02. 25. 00:54

Hali!

Az egész úgy történt, hogy egy hétvégén ráértem (évek óta ez volt az első ilyen, meg az utolsó :( ). Aztán gondolkodtam mivel is kéne elütni az időt. És jött az ihlet, hogy blokkot tervezzek, amit már vagy 2 éve nem csináltam szintén idő hiányában és nem is gyártottam.

És íme:

Kép

Nos, mivel az elmúlt időkben nem olvastam ezt a topicot (azt hiszem nem is lesz időm behozni a lemaradást) az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne esetleg növelni a felületeket (erre már nem jutott időm).

Várom építőjellegű kritikáitokat!

Bye

[ 2002. február 26.: stafford szerkesztette a hozzászólást ]
Stafford

#802 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 02. 25. 01:00

Korrekt.
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#803 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 01:04

Hali!

Ha lesz időm, megépítem én is a modellt, és megnézem, hogy lehetne úgy növelni a felületet, hogy ne keletkezzen turbulencia.

Tudsz méreteket adni hozzá?

Hali!
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#804 Felhasználó inaktív   bearr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 01:39

idézet:
Ezt írta stafford:
Hali!

Az egész úgy történt, hogy egy hétvégén ráértem (évek óta ez volt az első ilyen, meg az utolsó :( ). Aztán gondolkodtam mivel is kéne elütni az időt. És jött az ihlet, hogy blokkot tervezzek, amit már vagy 2 éve nem csináltam szintén idő hiányában és nem is gyártottam.

És íme:
[url="http://"http://articsoka.teteny.bme.hu/blokk_robb.jpg"]http://articsoka.tet.../blokk_robb.jpg[/url]

Nos, mivel az elmúlt időkben nem olvastam ezt a topicot (azt hiszem nem is lesz időm behozni a lemaradást) az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne esetleg növelni a felületeket (erre már nem jutott időm).

Várom építőjellegű kritikáitokat!

Bye
[/quote]

Kicsi a hoatado felulet.

#805 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 06:48

Hi

Szerintem ilyen sok csőcsonk esetén legalább ilyen bonyolult lesz a tömb felfogatásának kialakítása.

A négy kivezető csonk átmérőjét úgy kellen megválasztani, hogy azok összkeresztmetszete a beömlőjéhez közelítsen.

Szegény víz áramlása bizony sokat változik.
Beömlő csonk->lelassul (kiterül) a blokkban-> négy futaton kijön-> a négy csövet összekötő elosztóban ismét egy csőbe áramlik bele (és megy tovább).
A baj - mint már többször írtam - a víz áramlásában bekövetkező lassulás/gyorsulás mindíg áramlási veszteséget okoz.
Mivel nem fogaskerék szivattyút használnak a vízkeringetéshez (állandó térfogatú szállítás) a meglehetősen rossz hatásfokú és kis nyomómagasságú szivattyúink vannak, az összáramlási sebesság - az áramlási veszteség miatt - kisebb lesz a szükségesnél.

Az áramlási sebesség és a felület nagysága kulcsfontosságú a vízhűtésnél!

(Hiába nagy a belső felület, ha kicsi az áramlási sebesség!)

Ha törpölgettek ujabbnál újabb megoldásokon, az előbbieket mindíg vegyétek figyelembe.

Üdv

#806 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 16:42

Hello!

bearr:

ha elolvastad volna amit írtam akkor láthattad volna, hogy ép az a kérdésem, hogyan lehet növelni a felületet.

cfodor:

Pár nap múlva feldobom az AutoCAD rajzot is ha az jó neked.

boho:

A kersztmetszetek rendben vannak, erre ügyeltem, tehát a bemenő és a kimenő keresztmetszetek egyenlőek.
Áramlás: hát igen, ezen még tökéletesíteni kéne. Ahogy írtad nem állandó térfogatszállítású szivattyúkat használunk (már csak a zajhatások miatt sem). Nos a hőátadó felület növelése mellett ezen is töprengek még.

Más de ide még sem: :)

Rengeteg végeselemes program létezik és tölthető le (demo) Internetről, amivel mérnöki szinten lehet a hőmérsékleteloszlást (ez elég egyszerűnek tűnik) vagy éppen az áramlást (ez már sokkal komolyabb) szimulálni.
A kérdésem az lenne, hogy használt-e már valaki ilysmit erre a célra vagy hasonlóra. Én letöltöttem a COSMOS-t de idő hiányában nem volt időm felrakni normálisan mert állandóan license gondjai voltak.
A legprofibb megoldás az lenne ha a két módzsert (hőmérsékleteloszlás+áramlás) egy műveletben lehetne elvégezni. Ezen eljárás segítségével szinte - a lehetőségeket figyelembe véve - tökéletes blokkot lehetne tervezni, hiszen ha meg van egy modell azt leteszteljük a programmal és 0 költséggel végrehajtható a módosítás.
Azt azonban tudni kell ezekről a programokról, hogy komoly mérnöki ismeretek szükésgesek használatukhoz és némi 3D-s tervezőrendszerben való jártasság is, hiszen pl. a COSMOS együttműködik jópár tervezőrendszerrel (SolidEdge, I-DEAS, stb).

Minden jót!

bye
Stafford

#807 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 19:46

idézet:
Ezt írta stafford:

A kersztmetszetek rendben vannak, erre ügyeltem, tehát a bemenő és a kimenő keresztmetszetek egyenlőek.
[/quote]

Ez a rajzból nem látszik! Illetve az nem látszik, hogy a keresztmetszetekre ügyelve lett.

A höátadó felületet talán "sugárirányú" lamellák behelyezésével lehetne növelni.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#808 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 21:18

kisbetu:

Nem tudom mire gondolsz. Ugyanis a beömlő csonk keresztemtszete egyenlő a kiömlő csonkok keresztmetszeteinek összegével. Lehet, hogy másra gondolsz?

Arra is gondoltam még, hogy a kiömlő csonkok alatti részt nem ujjmaróval készítem el, hanem gömbölyű maróval, így nem áll meg a víz a sarkokban és az áramlásra is jó hatással lesz ha minden igaz :)

A felület növelésére én is hasonlóra gondoltam, de ezeket a lamellakat marással nem igazán lehet megcsinálni. Esetleg külön helyezném be a blokkba, de ekkor felmerül az, hogy hogyan rögzítsem. Felmerült bennem a forrasztás is, és így a rögzítés is megoldódik. A módosított blokkot nemsokára felrakom.

bye
bye
Stafford

#809 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 22:07

Hi

Meglehetősen összetett és sok tényezőtől függ a hőátadás/hővezetés a blokkban.(Egy kis agyalgás, amivel nem akarok senkit összezavarni.)

A procinak adva van egy hőátadó felülete (AMD esetén ez úgy 15x15 mm-es síklap).
Ennek hőeloszlásáról (hol van a síkfelületen a legmelegebb felületrész és az mennyi, arról nincs tudomásom). Ez már egy bizonytalansági tényező, amelyet elvileg nem szabadna elhanyagolni. Mennyi a valódi "forrópont" felülete?

A hűtőtömb alsó felülete ettől már jóval nagyobb (általában 50x50 mm). A procifelületen átáramló hő a nagyon jó hővezető képességű tömbben minden irányban egyenletesen terjed, az anyagban a hőmérséklet egy időpillanatban a procihoz legközelebbi felületegységben lenne a legnagyobb, ha nem lenne hőelvezetés (hűtés).
Az anyag hőmérsékletének emeléséhez idő kell, hiszen az anyag hővezető képességétől és fajhőjétől függően adott hőmennyiség adott hőmérséklettel párosulna.
Látszólag a minél vékonyabb vastagságú lenne a tömb, annál hamarabb adódna át az áramló folyadéknak a hő, mert az anyag nem tudna átmelegedni.
Igen ám, de a hővezetéssel - jó hővezetési tényezőjű anyag esetén - sokkal több hő tud átáramlani, mint a hőátadással, ha a hőmérsékletkülönbség csak közel 10-15°C.(más a helyzet ajeges víz és forró vas esetén).

Ha nagyon vastag a tömb, akkor sok hőt tud elnyelni, szinte teljesen homogén ekvivalens hőmérséklettel, de a nagy tömb felülete nem elég nagy ahhoz - ha csak azt vennénk körbe vízzel -, hogy a felületén "átlépő" hőmennyiséget "elszállítsuk".

Az optimum tehát az, ha egy adott - optimális -alsó vastagság és egy viszonylag nagy felületen keresztül adjuk át a hőt.(Léghűtésnél itt a gyakorlati kivitel: viszonylag vastag alapvastagság, sok, nagyfelületű borda.)

Mivel a hő az anyagban szferikusasn (gömbszerűen) terjed, elvileg az a jó megoldás az azonos hőmérsékletű felület kialakításában, ha a a procimag fölött vastag az tömb anyaga és attól távolodva vékonyodik.(Lásd WBK coolerek).
Ekkor a "legmelegebb" tömbrésznek nagy a felülete.
Áramlástechnikailag ez viszonylag problémásabb, sőt kicsit rosszabb hatásfokú is, mint a "lapos kivitel" (keresztáramlást létrehozó nyomásnövekedés miatt), ezért valahol van egy kompromisszum ahol a két egymással ellentétes hatású folyamat a legjobb hűtési jellemzőket biztosítja. (Ezt modellezni nagyon nehéz feladat még számítógéppel is, hiszen sok olyan "elhanyagolásra" érdemes tényezőt vesznek alapul, ami lehet, hogy mégsem annyira elhanyagolható)

Miért rossz a vékony tömbvastagság a procimag fölött?

A hővezetés (lásd hővezetési tényezőtől függő folyamat)időegység alatt sokkal nagyobb menyiségű hőt tud "átáramoltatni" ugyanolyan felületegység esetén, mint a vizes hőátadás. Magyarán a prociból kevesebb hő tud átáramolni, megnő a proci hőmérséklete.

A vstagabb tömbalap vastagság esetén a hő gyorsan "áramlik" oldalt a tömbben, miközben a hővezetési térfogatot részben lefedi a hőátadási felület (a vízzel érintkező felületrész).

Egy hasonlat (mégha minden hasonlat sántít):

Adva van egy folyó, amelynek állandó a vízsebessége és adva van a szélessége.
A hőmennyiség legyen a folyóba egy adott partszakaszán, időegység alatt beöntött halak száma, a hő a folyóban levő halsűrűség.
A halakat partmenti halászok szedik ki (hőelvezetés).
Ha a folyó keskeny (vékony a tömb alsó vastagsága) akkor a beöntéshez közeli halászok hiába igyekeznek,a folyó túltelítődik, mert csak dől be a hal és nem rudnak "szétúszni".

Ha a folyó elég széles, akkor sok hal beöntése után kezd a halsűrűség emelkedni és a ha elég sok halász engedünk a part mentén halászni egymástól nem messze (nagy belső felület a tömbben), akkor sok halat tudnak összességében kifogni, mégsem lesz lesz a halsűrűség nagy.

Ha folyó túl széles (nagyon vastag tömb) akkor igaz, hogy nagyon sok hal beöntése után lesz nagy a halsűrűség, de azt csak nagyon sok halász tudja hatékonyan kifogni úgy, hogy ismét csökkenjen a halsűrűség.

Ha ezek után az optimumra törekszünk, akkor addig szabad a folyó szélességét növelni, amíg egy optimális "halászszám"is hatékonyan kézben tudja tartani a halsűrűséget

Eme elmélkedés alapján a fenti blokk hibája az, hogy a beöntés helyén keskeny a folyó, majd később szélesedik ki (tömb szélső részei vastagok), ugyanakkor kevés a halász (belső felület kicsi) még a beöntés helyének körnékén is (a beömlő csonk alatt).

Bocsi ezért a kissé furcsa elmélkedésért, de talán így sokak számára érthetőbb a folyamat, mintha száraz matematikai-fizikai képleteket dobnék fel.

Az egész elmélkedésnek ugyanúgy vannak "elhanyagolt" részei, ami bonyolultabbá tenné az egészet, ha figyelembe vennék (a vízáramlási sebesség/vízhőmérséklet/határfelületek közeli áramlási jellemzők stb., ami a halászok fizikai állapotát, rutinját, a halak típusát, úszási jellemzőit, stb. venné figyelembe.)

Ha mindezeket is elemeznénk, begolyózhatnánk a megoldást keresve, hiszen minezen tényezők a blokk alajától, kialakításától mind-mind függő dolgok.

#810 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 22:47

idézet:
Ezt írta stafford:
kisbetu:

Nem tudom mire gondolsz. Ugyanis a beömlő csonk keresztemtszete egyenlő a kiömlő csonkok keresztmetszeteinek összegével. Lehet, hogy másra gondolsz?

[/quote]

Mint írtam, a rajzon nem így látszik: ha a blokk 50x50-es, akkor a középsö csonk kb. 9-esnek, a sarkiak olyan 6-osaknak látszanak.
81 meg szemre nem egyenlö 4x36-tal.
De ezt tényleg csak úgy gondolom... vagy a monitorom torzít... vagy nem is gondolok semmit...
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#811 Felhasználó inaktív   BruTuS 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 23:16

Sziasztok!

Nagyon cool a topic, le a kalappal mindenki elött aki ezeket érti. :) Én teljesen laikus vagyok ehez a témához, és nincs is sajnos időm végigolvasni a topicot, sorry.
Viszont minél hamarabb szükségem lenne egy ilyen biztonságos, halk megoldásra.

Ha nem sértődtök meg, én egyből a lényegre térnék ami számomra a legfontosabb, mégpedig:

Egy AMD Tb/XP 1~1.5Ghz körüli procihoz teljes egészében mennyibe kerülne ez a dolog sac/kb ??? És mitől függenek az árak?? Illetve van-e köztetek aki elvállalná az elkészítését a dolognak?? És ezt is mennyiért? Garival? vagy valami biztosíték a dologról. Értitek mire gondolok.

Sajnos még 1000-es nagyságrendben sem tudom az árakat, de ha korrekt az ár, akkor valószinüleg a haveri körömben, lenne kb. 5-6 rendelés minimum!

Előre is köszi.

bye.

#812 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 23:48

idézet:
Ezt írta vlacko:

Egy AMD Tb/XP 1~1.5Ghz körüli procihoz teljes egészében mennyibe kerülne ez a dolog sac/kb ??? És mitől függenek az árak?? Illetve van-e köztetek aki elvállalná az elkészítését a dolognak?? És ezt is mennyiért? Garival? vagy valami biztosíték a dologról. Értitek mire gondolok.

Sajnos még 1000-es nagyságrendben sem tudom az árakat, de ha korrekt az ár, akkor valószinüleg a haveri körömben, lenne kb. 5-6 rendelés minimum!
[/quote]

imho pár topic-kal odébb próbáld meg, ez nem arra van :(
vagy dobj fel akár egy újat.
ár: blokk kb 5-6 ezer Ft, szivattyú kb 4 ezer, a többi ízlés kérdése. (cső 100 vagy 700/méter, radiátor meg 4000től felfelé)
garanciát meg imho senki nem fog erre vállalni. (max blokkra hogy az nem ereszt)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#813 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 25. 23:54

boho! megilyesztettél ezzel az utolsó kis eszmefuttatásoddal. Felmerült bennem a gondolat, hogy a tervezett blokkom alja túl vékony. Mi erről a véleményed?
A lényeg:
Körbetelefonáltam Pesten néhány színesfék-kereskedést, de sehol nem találtam olyan réztömböt, amiből 60*60*15-ös blokkot lehetne gyártani. Ha valaki tudna esetleg mondani egy pontos címet, ahol lehet ilyet kapni, azt nagyon megköszönném.
A hűtőtorhonyhoz is lenne egy kis hozzászólásom. Ha ennyi víz elpárolog, azt nem lehete valahogy visszanyerni? Mondjuk ha a páradús levegőt elvezetnénk valahova, ahol ki tudna csapódni. Ezt nem tudom, hogyan lehetne megoldani, de ha ezt a vízmennyiséget visszanyerjük, és visszavezetjük a tartályba, akkor energetikailag még mindíg okés a rendszer (vagy nem?)
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#814 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 00:10

orbano:

Szabolcs utca 30.

Én ott már vettem 60-as cuccot
Stafford

#815 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 00:24

idézet:
Ezt írta stafford:
orbano:

Szabolcs utca 30.

Én ott már vettem 60-as cuccot
[/quote]
60*60-as rúgból vágnak, vagy van 15milis tömbjük?
Egyébként thnx a címet, holnap beugrok oda...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#816 Felhasználó inaktív   PeC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 09:15

60*20-as rúdból vágtak nekem.
"Aki a munkahelyén nem nyal, az szopni fog!!!"

#817 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 13:23

a vastagságra már nem emléxem. Viszont 50-esben tuti van nekik 15-ös.
Stafford

#818 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 15:41

Nos, raktam bele lamellakat. Jöhetnek a vélemények. Bár ezzel a verzióval szerintem az a gond, hogy a lamellak toveben nem lesz aramlas, vagy halesz akkor az nem laminaris.

Kép

Stafford

#819 Felhasználó inaktív   stafford 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 16:09

Egy kis módosítás:
A lamellák alsó részét ahol találkoznak a bordák:

Kép

Stafford

#820 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 02. 26. 18:24

Kösz. Elmentem vettem. Volt nekik 15*60. Látom mindenki ide jár... Az öreg megszólalt: "Na mi van? Nem olvadt még el a számítógéped?" :D

//gepeles suxx//

[ 2002. február 26.: orbano szerkesztette a hozzászólást ]
--HunFrost vízhűtés--

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.