HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#581 Guest_boho_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 12. 04. 22:53

Ez brutális tanács.
Nehogy valaki komolyan vegye!

#582 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 05. 08:36

idézet:
Eredetileg lameXpert írta:

Ha a külön fémházad bádogból - vaslemezből - van, mindkét árnyékolásnak megfelel.

[/quote]

Kösz! Erre voltam kíváncsi!
(hálám örökké üldözni fog... Kép)

#583 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 12. 06. 21:33

Kis visszakanyar a topicindító hozzászóláshoz. A folyamatábrán szerepel egy áramlásfigyelö is.

Kérdésem a nagyérdemühöz, hogy ki hogyan tudta ezt megoldani. Találjunk már ki valami egyszerü, használható megoldást!

#584 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 12. 07. 04:54

Hi

Igazad van, ez kimaradt.

Nézzük meg a vízhűtésünkben milyen jelenség lép fel ami alkalmas áramlás, azaz a remdszerünk ellenőrzésére.

Két folyamat van, ami könnyen megfogható:
- a víz áramlása a rendszerben (csőben, blokkban, radiátorban);
- az áramláshoz szükséges, a környezetti nyomásnál nagyobb nyomás

Milyen hibajelenség léphet fel:

1. Leáll a vízszivattyú

Eredménye:
- lecsökken a túlnyomás zérusra;
- nincs vízáramlás

2. Dugulás a rendszerben (ritka, de ez is előfordulhat

Eredménye:
- a vízszivattyú után a myomás a maximumra nő;
- nincs vízáramlás

A fentiekből következik, hogy a legbiztonságosabb megoldás a vízáramlás figyelő, mert ez mindkét esetben jelzi a hibát.

Hova érdemes a mérőt beépíteni?

Kétféle rendszert ismerünk.
Nyitott és zárt.
Nyitott rendszer esetén a vízszivattyú merülő üzemmódban egy tartályban helyezkedik el, míg zárt rendszer esetén a vízszivattyú ki- és belépő csonkokon keresztül áramoltatja a vizet.
Akár dugulás,akár szivattyú leállás esetén egy ponton biztosan megszűnik mind a nyomáskülönbség, mind a vízáramlás.
Ez a pont a vízszivattyú bemenő pontja!

Nos, megvan az optimális beépítési hely.

Nyitott rendszer esetén ha hiba lép fel, a tartályba neömlő nyílásnál nincs vízbeáramlás, tehát, viszonylag egyszerűen megoldható az, hogy ha a beömlő csonkkal szemben elhelyezett lengő lap (mint a pillangószelep) mozgását, vagy elfordulását figyeltetjük. Ezzel lehet mind a hibát érzékelni, mind az áramlási sebességet "mérni"(kis áramlási sebeségnél kevesebb víz ütközik a lappal, tehát kisebb lesz az elmozdulása).

Zárt rendszer esetén csak a csőhálózatba beépített a vízáramlás útjába helyezett, viszonylag könnyen elmozduló, de minél kisebb áramlási ellenállással rendelkező "dugatyút" kell elhelyezni.

Két lehetőség kínálkozik:

A víz áramlási irányát megtörve a víz magával viszi a dugattyút mindaddig, amíg mintegy szelep nyitásával a víz egy szabad nyíláson át nem tud áramlani.
Ez lehet olyan megoldás, hogy a "dugattyú"-t rugóval ellentartva, a rugóerő leküzdése után tud a víz átáramlani. Ehhez egy egyik végén zárt cső kell, aminek a zárt végéhez közelebbi részére oldalfurat-csonk van elkészítve. (Később rajzot is dobok fel, csak most nem volt időm erre).
Működés lényege:
A víz áramlása előtt a gravitációs (fügőleges cső) erő miatt, vagy rugóval megtámasztott dugó leül a beömlő csonkra, majd a víz megindulása után tolja maga előtt a dugót, ami ha eléri az oldalfuratot, ot már a víz szabadon kiáramolhat, megindul a rendszerben a víz.
Az ellenőrzés módja lehet egy "fénykapu" ami akkor zárul, amikor a kitolt dugó lezárja (RENDBEN jelzés), vagy a dugóba épített, reed-relével érzékelt kis apró mágnes.

Másik megoldás lehet az, ha a dugó olyan kiképzésű, hogy olyan nagyságú rés van a dugó és az áramlási fal között, amely az áramlási sebességtől függő magasságig "emeli" fel a dugót.
Az ellenőrzés többek között az előző elrendezés szerint lehetséges (mágnes, vagy fénykapu).
Ez egyszerűbb megoldás, de a beállítása nehezebb. Csak pontos és állandó áramlási sebességhez ajánlott.

Röviden ennyit az elméleti részről.
A részletes megoldásokat legközelebb.

#585 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 12. 07. 19:42

Megjegyzes az aramlasjelzohoz:
Az aramlasjelzo funkcioja ugyebar a hokozlofolyadek aramlasanak megszunese eseten bekovetkezo hiba visszajelzese, mely a processzor tulmelegedese kapcsan bir fokozott jelentoseggel. Eppen ezert sokkal celszerubbnek talalom, ha ehelyett egy a processzor melegedeset figyelo erzekelot epitunk a rendszerbe, mely elore definialt ertek eseten riszt, avagy jobb esetben le is allitja a szamitogepet.

------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...

#586 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 12. 07. 20:02

Nyomaserzekelo megvalositasa:

[url="http://"http://www.overclockers.com/tips642"]http://www.overclockers.com/tips642/[/url]

------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...

#587 Guest_Bari_*

Elküldve: 2001. 12. 12. 10:00

Hali

Törtent egy kis baleset a hütesel teszt közben, kevés volt a fagyáló a rendszerben és belefagyott a radiátorba, hálistenek a gépbe még nemvolt beszerelve igy nem sérült semi, a radiátor pár helyen kilyukadt, kis pici lyukacskák a lemezek között, olyan 7-8 db, elvileg javitható helyen.

Az lenne a kérdésem, aluminium csövet mivel érdemes megragasztani, olyan ragasztó vagy modszer kellene amit a fagyálós viz nem old meg, és a hidegtől sem válik le a csöröl
Forrasztani nagyon körülményes bár vannak rá anyagok de sajna eléhggé elérhetetlen áron. Sajnos anyagi helyzeten nemigazán engedi meg új radiátor vásárlását ( a szétfagyott radiátor egy renault hütője volt, iszonyat nagy hütőfelülettel), még a bontobol sem ( a karácsony az összes lovémat elviszi, nameg időm sincs ilyen utan járkálni Kép )

Ha van valami ötletetek akkor szivesen venném, ragasztó esetén pontos tipus ilyesmi, mivel miskolci vagyok igy pesti beszerezhetőséget ne irjatok, sajna mostanában nemigazán tudnek felutazni.

Elkőre is köszi a reagálásokat.

------------------
Üdv Bari

#588 Guest_fls_*

Elküldve: 2001. 12. 13. 00:49

idézet:
Eredetileg Bari írta:
Hali

Törtent egy kis baleset a hütesel teszt közben, kevés volt a fagyáló a rendszerben és belefagyott a radiátorba, hálistenek a gépbe még nemvolt beszerelve igy nem sérült semi, a radiátor pár helyen kilyukadt, kis pici lyukacskák a lemezek között, olyan 7-8 db, elvileg javitható helyen.

Az lenne a kérdésem, aluminium csövet mivel érdemes megragasztani, olyan ragasztó vagy modszer kellene amit a fagyálós viz nem old meg, és a hidegtől sem válik le a csöröl
Forrasztani nagyon körülményes bár vannak rá anyagok de sajna eléhggé elérhetetlen áron. Sajnos anyagi helyzeten nemigazán engedi meg új radiátor vásárlását ( a szétfagyott radiátor egy renault hütője volt, iszonyat nagy hütőfelülettel), még a bontobol sem ( a karácsony az összes lovémat elviszi, nameg időm sincs ilyen utan járkálni Kép )

Ha van valami ötletetek akkor szivesen venném, ragasztó esetén pontos tipus ilyesmi, mivel miskolci vagyok igy pesti beszerezhetőséget ne irjatok, sajna mostanában nemigazán tudnek felutazni.

Elkőre is köszi a reagálásokat.

[/quote]

Loctite folyékony fém. Kétkomponensü ragasztó.Összekeverve szürkés színű,olyan krémszerü,de kötés után (30perc) akár menetes is vághatsz bele !
Loctite 3450 a neve. Cikkszám:16812 Ár:2400Ft/25ml (Győrben)

#589 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 19. 09:22

Még egy kérdésem lenne!
Ti a teljesen zárt rendszerhez használtok valami plusz tartályt légtelenítés/tágulás/stb céljából, vagy csak simán össze van dugva a blokk+radiátor+szivattyú?

#590 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 12. 19. 10:24

idézet:
Eredetileg PeC írta:
Még egy kérdésem lenne!
Ti a teljesen zárt rendszerhez használtok valami plusz tartályt légtelenítés/tágulás/stb céljából, vagy csak simán össze van dugva a blokk+radiátor+szivattyú?
[/quote]

En hasznalok. Ezert nalam rettentoen egyszeru a feltoltes es a legtelenites. Rendszer beindit, tartalyba a viz betolt es aztan legteleniti magat, mivel a tartaly van a legmagasabb ponton, aztan teto visszacsuk ez lon zart rendszer. Kép

#591 Guest_Bari_*

Elküldve: 2001. 12. 19. 11:06

Hali

Úgy néz ki sikerült megfoltozni a radiátort, reggel még beragasztoztam a maradék lukat amit észrevettem, 2 komponensü mügyanta alapú uverapid ragasztot használtam ( ez volt otthon kéznél aztán proba cseresznye alapon Kép , az előzetes tesztek szerint álja a sarat, majd kiderül hogy mi a helyzte ha bekötöm a rendszerbe, remélem már jólesz, aztán ha sikerül másik radiátort szerreznem akkor kicserélem a javitottat.

------------------
Üdv Bari

#592 Guest_FőDudu_*

Elküldve: 2001. 12. 19. 15:20

Bari:

Tapasztalatból mondom UVERAPID esetén ne használj GLYKOL-os hűtővizet.

Ugyanis oldja!

#593 Guest_Bari_*

Elküldve: 2001. 12. 19. 18:55

Szia FőDudu

Neked menyi idő alatt ette szét az uverapidot a glikol tartalmu viz?
Csak azért kérdem mert ásik ragaszto jelen pillanatvban nemáll rendelkezésre, venni meg anyagi okok maitt nemiigazán tudok, a radiátor viszont nemsokára cserélve lesz, ugynézki kapok másikat január végefelé, addig kibirja? Monjuk mindenhova jó vastagon kentem, bár csak kicsi tűszurásnyi lukak voltak halistennek, 1 nagyobb luk volt csak de oda minimum fél centi ragasztó jutott.

------------------
Üdv Bari

#594 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 20. 15:40

Annyi ideig ha vastagon kented ki kell bírnia. Mellesleg milyen hígításban használod a glikolt?

#595 Guest_FőDudu_*

Elküldve: 2001. 12. 20. 21:12

HI Bari!

Nekem a 800-as Nova szivattyúba volt Uverapiddal beragasztva a csőcsonk, valamint tömítésnek is ez volt a levehető szivattyúházon körbe.
Próbaként bele volt merítve az egész egy kb 2 literes tálba, mert még nem volt zárt a rendszer. Kb 1 hét után amikor zárni akartam a rendszert, a csőcsonk kifordult. Na mondom szarul ragasztottam, nézzük át újra.
De nem ez volt.
Az Uverapid úgy meglágyult mint a Folpack. A szivattúházról szinte fóliaszerűen le lehetett húzni a ragasztót, pedig kb 2 mm vastagon volt.

Szóval egy hét alatt teljesen hazavágta az Uverapidot.

Gyorsan cseréld ki.

Bár ha valóban tűszúrásnyi lukak vannak, akkor talán nem olyan vészes. Nekem egy hétig abban ázott teljes felületen.

[Ezt a hozzászólást FőDudu szerkesztette (2001. December 20.).]

#596 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 21. 09:22

Meg tudná mondani nekem valaki, hogy hány watt hőt ad le egy P75?
Most szereztem egy Compaq gépből egy bordát, amivel passzívan volt hűtve a proci.
Most számolgatom, hogy ha a gép tetejével megegyező bordát csinálok, aminek csak az alapterülete 18,5*nagyobb mint ennek a Compaq bordának, akkor elég lesz-e ahoz, hogy passzív hűtéssel visszahűtsem vele a hűtővizet?
Ha csak kb 10W hőt disszipál a P75, akkor ez a nagy borda már kb 185w hőre is elég lenne. (vagy nem? Kép)

#597 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 12. 21. 10:40

Nekem 4db 20x4 cm-es bordám van, az összfelülete olyan 1200 cm2. Ez a 750-es duronnak passzívan kevés volt, szép lasan kúszott fel a hömérséklet.

Tudsz szerezni akkora bordát, ami betakarja gép tetejét? Hol, mennyiért?
Nekem is kéne, bár én inkább a gép jobb oldalát bordáznám be, ott kb. 30x30-as hely van.

#598 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 21. 12:54

Énis először a gép oldalát akartam beborítani (44cm*44cm), meg is van aki leöntené, csak a mintadarabot kellene elkészíteni (pl fából, műgyantából, stb amit a homokba bele lehetne nyomni). Én pontosan ezt a Compaq bordát szeretném sokkal nagyobb alapterülette.
A metaloglobusnál lehet venni ~15 cm széles bordát bármilyen hosszúságban. Nekem 19cm*44cm kellene.

Érdekességképpen a ventillátor nélküli skoda radiátor a gép tetejére fektetve nagyjából jó passzívan, a nap végére melegszik fel egy kissé, de akkor is csak kézmeleg. Ventillátor nélkül ebből mekkora felület vehet részt a hűtésben? Gondolom alig több mint az alapterület.

#599 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 12. 21. 18:27

nekem egy nemtudom milyen radiátorom van. Kép

ezen van 2 db 92mm venti. egy "tölcsérrel" vannak rászerelve....
most hogy kint -5 fok körül van ha nem megy a venti, akkor duron 600@1ghz kb 1 óra alatt 20 fokra melegíti a vizet. és 20 fokon megáll....

ha megy a venti akkor a víz nem megy -2-0 fok fölé.....

------------------
WiZARD
wizard@uze.net
[url="http://"http://www.internews.hu"]Internews[/url]

#600 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 12. 21. 20:11

idézet:
Eredetileg PeC írta:
Meg tudná mondani nekem valaki, hogy hány watt hőt ad le egy P75?
[/quote]

Azt nem, de...
A mostani Chipben van egy táblázat, abban a legkisebb: celeron566 - 11,9W és PIII500 - 13,2W. (duron600 - 27,4W és thunderbird900 - 51,0W)

Szóval a 10wattal úgy tünik, túlbecsülted a p75-öt.

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.