HWSW Informatikai Kerekasztal: Autó-szimulátorok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (52 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Autó-szimulátorok

#481 Felhasználó inaktív   JaSe820 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 02. 08:23

a

#482 Felhasználó inaktív   JaSe820 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 02. 08:24

-.

Szerkesztette: JaSe820 2004. 04. 02. 08:24 -kor

#483 Felhasználó inaktív   Ingy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 02. 09:36

Idézet: Douglas - Dátum: 2004. április 1, csütörtök - 19:36

Na az uj forummmal lehetne  egy szimulatoros szavazast inditani :Đ

Jaja a kérdés adott: Atyuska hány üveg konyak után veszti el az eszméletét?  :think:  :box2:  :Đ
Azok, akik nem tudnak magukon nevetni, meghagyják ezt a feladatot másnak.

#484 Felhasználó inaktív   Flash 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 10:28

No, hogy egy kicsit megtörjem itt az offtopicolásokat, jöjjön egy kis szösszenet, ami már egy ideje kikivánkozott belőlem, de most néhány demora érkezett reakció, meg az, hogy most volt egy kis időm, kiváltotta belőlem... kicsit hosszú lesz, előre is elnézést.

Előrebocsátom, hogy "szimulátor addict" vagyok, de ennek ellenére, vagy éppen ezért ez a véleményem.

Komolyan nem tudom, hogy mit vár itt mindenki egy mai PCn futó "szimulátortól". Nem véletlen az idézőjel. Ugyan itt szimulátornak hívjuk ezeket a játékokat, amivel nincs is semmi baj, de ezek még a mai napig igen messze vannak egy igazi szimulátortól. Nem tudom szerintetek minek költenek a nagy cégek dollármilliókat olyan rendszerekre, amik szimulációkat végeznek az autók viselkedéséről, töréséről, figyelik a sofőr reakcióit, stb? Egy ilyen rendszer számítási teljesítményét össze se lehet hasonlítani egy PC-vel. Persze játék közben nincs is szükség az összes információra, és arra a precizitásra amivel ezek számolnak.

Volt szerencsém kipróbálni egy profi szimulátort a Fraunhofer intézetben. Egy normál autóból állt, amiből persze hiányzott a motor, körpanorámás vetítés több projektorral, hidraulikával mozgatott karosszéria (csak centimétereket mozdult, nem az a hat-tengelyes robottal vezérelt fajta). Teljesen ugyanúgy kell használni mint egy igazi autót, a reakciói is hasonlóak voltak egy igazihoz (eltekintve attól, hogy valójában nem gurul). A háttérben egy iszonyatos cluster-server rendszer állt (még a műszerfal visszajelzéseit is egy külön csak ahhoz rendelt gép látta el), ami igyekezett elhitetni a sofőrrel, hogy igazi körülmények között vezet.  Még ez sem volt tökéletes sőt, élményt tekintve sok PCs játék lekörözné - viszont ez sokkal közelebb állt a valósághoz. A grafika olyan DX6-szintű volt (természetesen valójában openGL volt, csak a minőség szemléltetésekét említem), és a fizikai modellezés is csak bizonyos határokon belül működött (tényleg be kellett tartani a közlekedési szabályokat, mert a száguldozást, útról való leesést nem tolerálta a rendszer :) ). Pedig nem kezdő programozók írták szórakozásból szoftvert pár nap alatt.

Látva, hogy még ha rendelkezésre is áll gyakorlatilag minden technológia (meg pénz, hogy jobbat kifejlesszenek), akkor sem egyszerű egy szimulátort megalkotni, kicsit megváltozott a véleményem az autós szimulátor-játékokról.

Mindenki aki ultrarealisztikus törésmodelleket vár, fotorealisztikus grafikát, meg tökéletes fizikát, gondolkodjon már el, hogy milyen erőmű kellene hogy beférjen ehhez a szobájába, pláne ha nem egyetlen autót kell szimulálni, hanem mondjuk harmincat....AI-val együtt.
Nem véletlen például, hogy a játékkészítők csupán előre kiszámolt, scriptelt töréseket használnak, ami a látvány szempontjából, és az ütközés hatásának szemléltetése szempontjából a jelenlegi lehetőségek mellett szerintem megfelelő, más kérdés, hogy egy idő után persze feltűnik, hogy mindig ugyanúgy törik...
Egyszerűen nem lehet mindent valós időben számolni, vagy csak nagyon nagy elhanyagolásokkal, egyszerűsítésekkel.

Úgyhogy amikor itt a kijövő játékokat szidja valaki, gondoljon egy kicsit arra is, hogy valahol kompromisszumot kell kötni, hogy az átlagPCn még futtatható, és élvezetes játékélményt nyújtó program legyen az eredmény.
Tény, hogy sok programozó csapat beleesik abba a hibába, hogy többet ad a látványra mint a fizikára és egyebekre. Ez egyébként érthető is a grafikus-kártyák képeségeinek fejlődését figyelembevéve, no meg azt a tényt, hogy még mindig a legtöbb információt vizuálisan kapjuk a géptől.
Vannak ügyesebb programozók,  akik jobban eltalálják, hogy mit hangsúlyozzanak ki, hogy hihetőbb legyen az egész, minden csapat mást próbál kiemelni, hogy elterelje a hiányosságokról a figyelmet (mint szinte mindig, itt is az eladhatóság a fő szempont), de ettől még mindig csak egy kompromisszumokkal teli programot kapunk a végén.
Talán ha a PCk teljesítménye elér majd egy bizonyos szintet,  tényleg "rendes" szimulátor is készül majd, de addig be kell érjük azzal ami van, és reménykedhetünk, hogy addig a programozók olyan trükköket találnak ki, ami élvezetes játékot ad.

További élvezetes játékot mindenkinek.

#485 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 10:44

Idézet: Flash - Dátum: 2004. április 3, szombat - 9:32

No, hogy egy kicsit megtörjem itt az offtopicolásokat, jöjjön egy kis szösszenet, ami már egy ideje kikivánkozott belőlem, de most néhány demora érkezett reakció, meg az, hogy most volt egy kis időm, kiváltotta belőlem... kicsit hosszú lesz, előre is elnézést.

Előrebocsátom, hogy "szimulátor addict" vagyok, de ennek ellenére, vagy éppen ezért ez a véleményem.

Komolyan nem tudom, hogy mit vár itt mindenki egy mai PCn futó "szimulátortól". Nem véletlen az idézőjel. Ugyan itt szimulátornak hívjuk ezeket a játékokat, amivel nincs is semmi baj, de ezek még a mai napig igen messze vannak egy igazi szimulátortól. Nem tudom szerintetek minek költenek a nagy cégek dollármilliókat olyan rendszerekre, amik szimulációkat végeznek az autók viselkedéséről, töréséről, figyelik a sofőr reakcióit, stb? Egy ilyen rendszer számítási teljesítményét össze se lehet hasonlítani egy PC-vel. Persze játék közben nincs is szükség az összes információra, és arra a precizitásra amivel ezek számolnak.

Volt szerencsém kipróbálni egy profi szimulátort a Fraunhofer intézetben. Egy normál autóból állt, amiből persze hiányzott a motor, körpanorámás vetítés több projektorral, hidraulikával mozgatott karosszéria (csak centimétereket mozdult, nem az a hat-tengelyes robottal vezérelt fajta). Teljesen ugyanúgy kell használni mint egy igazi autót, a reakciói is hasonlóak voltak egy igazihoz (eltekintve attól, hogy valójában nem gurul). A háttérben egy iszonyatos cluster-server rendszer állt (még a műszerfal visszajelzéseit is egy külön csak ahhoz rendelt gép látta el), ami igyekezett elhitetni a sofőrrel, hogy igazi körülmények között vezet.  Még ez sem volt tökéletes sőt, élményt tekintve sok PCs játék lekörözné - viszont ez sokkal közelebb állt a valósághoz. A grafika olyan DX6-szintű volt (természetesen valójában openGL volt, csak a minőség szemléltetésekét említem), és a fizikai modellezés is csak bizonyos határokon belül működött (tényleg be kellett tartani a közlekedési szabályokat, mert a száguldozást, útról való leesést nem tolerálta a rendszer :) ). Pedig nem kezdő programozók írták szórakozásból szoftvert pár nap alatt.

Látva, hogy még ha rendelkezésre is áll gyakorlatilag minden technológia (meg pénz, hogy jobbat kifejlesszenek), akkor sem egyszerű egy szimulátort megalkotni, kicsit megváltozott a véleményem az autós szimulátor-játékokról.

Mindenki aki ultrarealisztikus törésmodelleket vár, fotorealisztikus grafikát, meg tökéletes fizikát, gondolkodjon már el, hogy milyen erőmű kellene hogy beférjen ehhez a szobájába, pláne ha nem egyetlen autót kell szimulálni, hanem mondjuk harmincat....AI-val együtt.
Nem véletlen például, hogy a játékkészítők csupán előre kiszámolt, scriptelt töréseket használnak, ami a látvány szempontjából, és az ütközés hatásának szemléltetése szempontjából a jelenlegi lehetőségek mellett szerintem megfelelő, más kérdés, hogy egy idő után persze feltűnik, hogy mindig ugyanúgy törik...
Egyszerűen nem lehet mindent valós időben számolni, vagy csak nagyon nagy elhanyagolásokkal, egyszerűsítésekkel.

Úgyhogy amikor itt a kijövő játékokat szidja valaki, gondoljon egy kicsit arra is, hogy valahol kompromisszumot kell kötni, hogy az átlagPCn még futtatható, és élvezetes játékélményt nyújtó program legyen az eredmény.
Tény, hogy sok programozó csapat beleesik abba a hibába, hogy többet ad a látványra mint a fizikára és egyebekre. Ez egyébként érthető is a grafikus-kártyák képeségeinek fejlődését figyelembevéve, no meg azt a tényt, hogy még mindig a legtöbb információt vizuálisan kapjuk a géptől.
Vannak ügyesebb programozók,  akik jobban eltalálják, hogy mit hangsúlyozzanak ki, hogy hihetőbb legyen az egész, minden csapat mást próbál kiemelni, hogy elterelje a hiányosságokról a figyelmet (mint szinte mindig, itt is az eladhatóság a fő szempont), de ettől még mindig csak egy kompromisszumokkal teli programot kapunk a végén.
Talán ha a PCk teljesítménye elér majd egy bizonyos szintet,  tényleg "rendes" szimulátor is készül majd, de addig be kell érjük azzal ami van, és reménykedhetünk, hogy addig a programozók olyan trükköket találnak ki, ami élvezetes játékot ad.

További élvezetes játékot mindenkinek.

Egyetértek.  :) Épp ezért tetszik nekem a most kijött CMR4 is. Tökre megy vagyok elégedve a grafikájával, és szerintem nem is kell neki atomerőmű gép. Mondjuk az más kérdés, hogy fizika terén azért bele lehet kötni néhány dologba. És itt nem arról van szó, hogyha ezt meg azt egy picit megváltoztatom, akkor már erőmű kell neki...mert nem kell. Hacsak egy picit is odafigyelne a Codemasters pár fizikával kapcsolatos dologra is, akkor egy egész jó szim. lehetne a colin sorozatból, és nem kellene neki - szvsz - sokkal nagyobb gép. De nekem így is bejön, megyek is vissza multiban nyomni.  :) MP-ben főleg ász...

Üdv: Bepe

#486 Felhasználó inaktív   Douglas 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 13:43

Idézet: Flash - Dátum: 2004. április 3, szombat - 11:32

Komolyan nem tudom, hogy mit vár itt mindenki egy mai PCn futó "szimulátortól". Nem véletlen az idézőjel. Ugyan itt szimulátornak hívjuk ezeket a játékokat, amivel nincs is semmi baj, de ezek még a mai napig igen messze vannak egy igazi szimulátortól.

Nezd hat pelda mar volt arra nem is egy hogy igenis lehet olyan szimulatort csinalni PCn is, ami meg szamunkra is (akik fikazzak az utobbi idoben megjeleno autos jatekokat mert szarok), kimeriti a szimulator fogalmat.
Senkinek sem az a baja hogy PCn nincs jo szimulator, hanem az hogy az utobbi idoben nincs.
Szoval a lenyeg: lehet jo, az inyencek szamara is megfelelo szimulatort jatszani/csinalni PCn.

#487 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 14:05

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2004. április 3, szombat - 11:48

Egyetértek.  :)

Én meg nem értek egyet, ahogy Douglas is írta, sokan bebizonyították már, hogy lehet szimulátort írni PC-re, nem lehetetlen feladat, de nem törekednek erre a cégek, ennyi.

Senki sem vár tökéletes anyag alapú törés modellezést, mert tudjuk, hogy még nem elég az otthoni pc-k teljesítménye ehhez. Volt nekünk pl Viper Racing-ünk, ami egy PII300.on is tökéletesen futott már, mégis a most megjelenő programok 99%-át kenterbe veri szimulációt terén. Vagy volt GPL, volt Nascar2003. Vagy ott az LFS is, és még jónéhány ígéretes házi fejlesztésű szimulátor. Ezek bizonyítják, hogy igenis LEHET PC-re szimulátort írni, a teljesítmény megvan hozzá, csak nem akarnak/tudnak.

A számítási teljesítményre fogni, hogy miért nincsenek szimulátorok pc-n nem lehet. Ez az ok, talán 95-96-ig ha valódi volt.

Ha egy kicsit mögé akarok menni, akkor a szimulátor szó rossz kifejezés, mert ezek nem szimulátorok, sem a GPL, sem a többi, amiket írtam, hanem inkább imitációk, amik valósághűség érzetét keltik a játékosban. Nem valóság alapján csinálnak mindent, mint egy clusterekből álló ipari szimulátor.

Csak ez az elnevezés rögződött be a köztudatba, ezekre a programokra. A teljesen valóság alapú megközelítéshez még valóban kevés a teljesítmény.

#488 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 14:31

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 3, szombat - 13:09

Én meg nem értek egyet, ahogy Douglas is írta, sokan bebizonyították már, hogy lehet szimulátort írni PC-re, nem lehetetlen feladat, de nem törekednek erre a cégek, ennyi.

Senki sem vár tökéletes anyag alapú törés modellezést, mert tudjuk, hogy még nem elég az otthoni pc-k teljesítménye ehhez. Volt nekünk pl Viper Racing-ünk, ami egy PII300.on is tökéletesen futott már, mégis a most megjelenő programok 99%-át kenterbe veri szimulációt terén. Vagy volt GPL, volt Nascar2003. Vagy ott az LFS is, és még jónéhány ígéretes házi fejlesztésű szimulátor. Ezek bizonyítják, hogy igenis LEHET PC-re szimulátort írni, a teljesítmény megvan hozzá, csak nem akarnak/tudnak.

A számítási teljesítményre fogni, hogy miért nincsenek szimulátorok pc-n nem lehet. Ez az ok, talán 95-96-ig ha valódi volt.

Ha egy kicsit mögé akarok menni, akkor a szimulátor szó rossz kifejezés, mert ezek nem szimulátorok, sem a GPL, sem a többi, amiket írtam, hanem inkább imitációk, amik valósághűség érzetét keltik a játékosban. Nem valóság alapján csinálnak mindent, mint egy clusterekből álló ipari szimulátor.

Csak ez az elnevezés rögződött be a köztudatba, ezekre a programokra. A teljesen valóság alapú megközelítéshez még valóban kevés a teljesítmény.

Ráadásul az LFS2-ben már törésmodell is lesz. Így sem rossz (F patch-el) a mostani ver., de akkor igazán egy jó szim. lesz.

Üdv: Bepe

#489 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 14:55

Milyen LFS2? Még az 1 sincs kész, vagy az S2-re gondolsz?

#490 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 15:15

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 3, szombat - 13:59

Milyen LFS2? Még az 1 sincs kész, vagy az S2-re gondolsz?

Bocs, S2. Valóban, most S1E12 után van az s1f, és s2 lesz. Lehet, hogy lfs2 is lesz, de én írtam rosszul.

#491 Felhasználó inaktív   Douglas 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 19:51

Itt van egy Burnout 3 tréler.
En ezt meg ugy 1 eve XBOX on lattam, vagy az a 2 volt talan.

#492 Felhasználó inaktív   GAI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 03. 20:12

Idézet: Douglas - Dátum: 2004. április 3, szombat - 20:55

Itt van egy Burnout 3 tréler.
En ezt meg ugy 1 eve XBOX on lattam, vagy az a 2 volt talan.

Azta, micsoda irtás :D
Nem lesz ez rossz sztem. Jó kis száguldozós-zúzós arcade lesz. A video alapján már most sokkal jobban tetszik, mint az NFSUG :)
"Two intelligent species live on Earth: Humans and Hungarians." (Isaac Asimov)

#493 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 15:58

Csak egy gyors kérdés a profikhoz :)

Melyik az az utolsó nem rally autós progi amit a szuper kategóriába soroltok? Most a nagyon arcade progiktól is tekintsünk el, ja és egy forma-1-es is jöhetne. Köszi.

#494 Felhasználó inaktív   Cathfaern 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 16:13

Idézet: GAI - Dátum: 2004. április 3, szombat - 21:16

Azta, micsoda irtás :D
Nem lesz ez rossz sztem. Jó kis száguldozós-zúzós arcade lesz. A video alapján már most sokkal jobban tetszik, mint az NFSUG :)

Nekem a kettővel volt szerencsém játszani: már az is jobb volt :D
"Words - so innocent and powerless are they, as standing in a dictionary; how potent for good and evil they become to one who knows how to combine them!"

#495 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 16:15

Idézet: saen - Dátum: 2004. április 4, vasárnap - 17:02

Melyik az az utolsó nem rally autós progi amit a szuper kategóriába soroltok? Most a nagyon arcade progiktól is tekintsünk el, ja és egy forma-1-es is jöhetne. Köszi.

Most nekem nem tiszta, jó játékot keresel, vagy jó szimulációt?

#496 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 16:19

Idézet: saen - Dátum: 2004. április 4, vasárnap - 17:02

Nascar2003 és F1 Grand Prix 3! Ezeket tudom ajánlani.  ;)  Esetleg F1 2002 a GTR2002 moddal kiegészítve.  :cool:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#497 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 17:39

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. április 4, vasárnap - 17:19

Most nekem nem tiszta, jó játékot keresel, vagy jó szimulációt?

Mindkettőt :)

Komolyra fordítva a szót, nem kell nekem tökéletes fizika, de azért legalább nagyjából stimmeljen + jónak kell lennie, hogy lekösse az ember figyelmét.

#498 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 17:43

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. április 4, vasárnap - 17:23

Nascar2003 és F1 Grand Prix 3! Ezeket tudom ajánlani.  ;)  Esetleg F1 2002 a GTR2002 moddal kiegészítve.  :cool:

Itt egy kicsit még pontosítani kéne. Ahogy látom van Nascar Thunder 2003 és Nascar Racing 2003, e kettő között mi a különbség? Meg láttam már van 2004-es is, azt elrontották?

#499 Felhasználó inaktív   caratyuska 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 17:45

F1 2002 -nek a hozzávaló GTR modja, ez a non plus ultra  :respect:

----atyuska----

#500 Felhasználó inaktív   Misu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 04. 17:55